2013 i tal

af Brian - fotomalia.dk

Så er det jo ved at være den tid igen, altså tiden hvor man kigger tilbage på året der er gået, og refelktere lidt over hvad man har fået ud af det – eller det er hvad alle andre gør! her på FotoMalia kigger vi på hvilket grej vi har brugt , og hvad vi skal planlægge at købe det kommende år!

Præcis som de andre år, håber jeg at I vil lege lidt med!

 

STATUS PÅ 2013

De sidste par år har vi lavet denne først i januar, og den tradition skal vi selvfølgelig ikke lave om på – specielt når nu I har ventet hele året på netop denne dag!

Hele idéen med dette initiativ er egentlig at se lidt på, hvad man bruger af sit grej, så man har bedre muligheder for at se, hvor det bedst kan betale sig at opgradere, eller nedgradere – men hvem vil frivilligt nedgradere på grej? En anden vinkel på initiativet kunne også være at kigge lidt på, hvad andre egentlig går og roder med, og hvad der virker for dem. Derfor vil jeg opfordre alle læserne til at skrive deres “Grej-opgørelse” i en kommentar.

Nå, nok om konceptet – nu skal vi kigge lidt på nogle tal!

Hvis du vil se tallende fra 2012, så kan du finde dem her

 

BILLEDER

I 2013, har jeg taget omkring 62.095 billeder, plus-minus det jeg har slettet, hvilket jo ikke er mange 🙂 62.095 er faktisk en pæn slat mere end jeg har gjort det sidste mange år – faktisk er 2013 blevet det år hvor jeg har taget aller flest billeder nogensinde, og det er med ca. 50% mere end nummer 2 (som var 2010).

Jeg tror en af årsagerne til at jeg har skudt mere i år er at jeg har skudt med D4 hele året, og den skyder man altså bare mange billeder med når man glemmer at skrue ned for fps – note til mig selv; skru ned for fps når man ikke skal bruge de mange billede i sekundet! En anden årsag er at jeg har skudt rigtig rigtig mange falke billeder, og der tager jeg bare rigtig mange billeder!

2013_juli_17_

Jeg vil tro at jeg har taget små 3000 billeder før jeg fik dette i kassen – men dette billede er jeg også ret glad for!

 

Mit samlede billedearkiv rundede i år 229.000 billeder og desværre er jeg gået fra at have givet ca. 80% af mine billeder keywords i 2012 til nu kun 66% – men jeg har heller ikke brug meget tid på det i 2013!

 

ISO

Hvis vi tager et kik på, hvilken ISO-værdi jeg bruger mest, så ser fordelingen sådan ud

ISO-værdier

 

Om muligt, så har jeg brugt de høje ISO værdier endnu mere i år end nogensinde før – men det er nok fordi jeg har brugt rigtig meget tid på at fotografere i regnskoven, både i DK og i Ecuador!

Regnskoven er og bliver bare et meget mørkt sted, og der er det bare fantastisk at kunne arbejde på ISO 800 og op!

2013_maj_17_Ecuador

Vi mødte denne natabe midt om natten i tågeskovs området San Isidro – fantastisk oplevelse!

 

I 2014 er der også planer om en tur til regnskoven, men denne gang bliver det formentlig øst på, og det bliver sammen med min dejlige lille familie – vi glæder os allerede – så de høje ISO værdier kommer nok også i brug i 2014!

 

KAMERA

Hele 8 kameraer har været igennem fabrikken i 2013 – det er godt nok ikke allesammen der har været vist frem på bloggen, og der er da også et der har været brugt lidt mere end de andre…

Kamera
Tja et par test er det da blevet til i år – faktisk så blev 2013 året hvor jeg fik lokket min kone til at teste et kamera, og meget mod forventning, så var hun faktisk ganske god til det!

DSCN0105 (800)

Min kone var et smut på Island for at teste Nikon Coolpix P7700 – hun gjorde det godt gjorde hun!

 

Ud over P7700 så blev det også til en test af Nikon D600, lidt skriverier om D800 vs. D600 og ikke mindst en test af Fuji X100s

 

OBJEKTIVER

Nå lad os til sidst tage et  kig på objektiver og se, hvilket et der er mit top nummer 1 objektiv 2013

Objektiver

 

Jeg havde egentligt lidt planer om at opgradere min efterhånden meget gamle 70-200er, men grundet en lidt uventet udvidelse af mit objektiv arsenal, så kom der jo en dejlig Sigma 180mm makro ind af døren, også blev det aldrig rigtigt til noget.

Som det fremgår af ovenstående graf, så har Sigmaen været flittigt brugt, og den har da også fået lavet et par fine billeder i 2013

2013_august_14_Løvfrø (Hyla aborea)

Dansk løvfrø – et af mine absolut favorit billeder fra 2013!

 

Jeg har brugt mine objektiver noget mere jævnt i år, der er med andre ord ikke nogen der sådan rigtigt skiller sig ud – det eneste der virkeligt gør sig klart, er at jeg nok snart skal have mig en stor tele, jeg har i hvertfald skudt en del skud med dem jeg har lånt mig til!

Det er også blevet til et par tests af objektiver, og her er det særligt Nikon 70-200 f/4 og Nikon 80-400mm der skiller sig særligt ud, men Tamron 24-70mm f/2.8 og Tamron 70-200mm f/2.8 har faktisk også været igennem test maskinen (de ligger bare under Nikon 24-70mm og Nikon 70-200mm i grafen)

 

UDVIKLING

Hvis jeg skal udpege noget der i 2013 skiller sig ud i forhold til udvikling af mine evner som fotograf, så må det uden tvivl være min tur til Norge, hvor jeg sammen med de gode gutter, Jon og Carsten (Fotofestival.dk) tilbragte et par nætter i Magnus Reneflots hytte – nørderiet med Jon og Carsten gav en masse, men specielt mødet med Magnus satte virkeligt nogle tanker igang – Tak for det gutter!

Jeg glæder mig allerede til marts, hvor vi tager et smut til fotofestival i Ski – det bliver top spændende!

Igen var den danske Natur fotofestival i Thy også en stor kilde til udvikling, både i form af foredragene, men mindst lige så meget i form af samværet med de andre deltagere – Stor tak for et super festival til Lennard,  Ard, Jon, Carsten og ikke mindst Hr. Egevang + mange flere – jeg er klar igen i år!

 

 

Og til dig der følger bloggen – Du er jo hver dag med til at gøre det sjovt at skrive og dele billeder – så den aller største tak til DIG fordi i følger med!

 

 

Det var mit år i tal og bogstaver – mon ikke du også får mit år i billeder også, men først er det jo din tur – som de andre år, så er det nu du skal dele hvordan dit år har været!

 

VIL DU LEGE MED?

Ja selvfølgelig vil du da det, og det er faktisk ret nemt! Hvis du har dine billeder i Lightroom, så har jeg lavet en lille tut til, hvordan du kan finde dine tal for 2012 – hvis du bruger Bridge eller stifinder eller lignende, så kan jeg ikke hjælpe. Men måske der er en af de andre læsere der vil give en hånd med det?

Som sagt, det er ret nemt at finde tallene.

For at finde frem til procenterne har jeg lavet et lille, men meget avanceret Excel-ark, som I selvfølgelig heller ikke skal snydes for (Download her)

Hvad siger din triptæller for 2013?

 

Relateret indlæg

12 Kommentarer

Søren Skovsgaard januar 6, 2014 - 5:59 pm

Jeg har 5008 gemte billeder i LR for 2013, og derudover er der ca 250 der ikke er ryddet op i, hvor jeg er sikker på at største delen skal slettes da de var fra nogle indledende forsøg med fotofælde. I 2012 gemte jeg 2166 og i 2011 3450, så en stigning i gemte billeder. En stigning der helt sikkert hænger sammen med min ferie til Colombia, hvor jeg tog ca 6000 billeder, hvoraf der nu er 2560 tilbage.

I modsætning til Brian sortere jeg og sletter jeg kraftigt i mine billeder. Tilgengæld har alle mine billeder med undtagelse af de nyeste 250 alle keywords – har sat workflow op med smart collections der tvinger mig gennem denne process.

Fordelingsmæssigt er 76& taget med Nikon D700 og resten med D300, som jeg købte brugt inden turen til Colombia. Selvom nogle nok vil mene at det ser åndsvagt ud og andre kigger efter en, så nød jeg på min Colombia tur at have D700 med 24-70 og D300 med 70-200 hængende over hver sin skulder i hver sin strap. Det gjorde det meget mere fleksibelt i at skifte mellem normalt og tele. Tidligere har jeg kun haft et kamera med, og har hele tiden skulle skifte når jeg synes situationen krævede noget andet end det objektiv jeg havde på kameraet. Så det er ikke sidste gange jeg slæber rundt med to kameraer hængende fra skuldrene.

Objektiv mæssigt ser fordelingen således ud
70-200 38%
24-70 33%
14-24 12%
105 Mikro 10%
300 7%
50 resten – som godt nok er få billeder, og som jeg tror man vil kunne bruge meget mere end jeg gør, men er sjældent at jeg behøver mindre en 2.8 til at jeg for skiftet til det.

ISO ser således ud
200-360 57%
400-720 16%
800-1400 17%
1600 og op – Resten

Selvom jeg er glad for Nikon’s ISO performance, så kan jeg mærke at D700 og ikke mindst D300 efter hånden har nogle år på bagen, og jeg derfor sjældent går over de 1600. En kamera opgradering vil nok kunne afhjælpe dette, men udover ISO performance ville jeg også have et par andre ting, som jeg sikkert kun vil kunne finde i et D4 (ikke at jeg har undersøgt den nærmere) og med det jeg når at fotografere synes jeg ikke helt at jeg er klar til dette spring 🙂

Et af de spændende erfaringer jeg gjorde mig i 2013 så var det at få lavet en fotobog af mine Colombia billeder, i top papir kvalitet. Dette gav helt sikkert lyst til at fotografere mere, og så også behovet for at lave flere fyld billeder, som kan bruges i en bog som denne, til at supplere historie fortællingen af de primære billeder eller som baggrunds billeder.

Hermed min nytårs status – og årets indtil videre længste kommentar 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 6, 2014 - 7:29 pm

Arrrggh Søren, jeg vidste jeg kunne regne med dig, men du er jo også den mest kommenterende af alle læsere i 2013!

Stærkt forfulgt af Jesper Videbæk og Anja Robanke!

Dejligt med lidt statestik fra dig, så må vi se om der er andre der følger med!

Besvar
kim januar 6, 2014 - 9:25 pm

Jeg bruger Bridge, og har aldrig tænkt over at man kunne lave statistik med det. Måske jeg skulle prøve, den ville sikkert komme ud med noget i retning af 500 skud om året, ISO 100 og en 50% anvendelse af 16 mm brændvidden.

Jeg havde faktisk forestillet mig, at D4’eren ville lade dig fotografere ved ISO6400-12800 i langt højere grad end tilfældet viser.
3000 billeder, eller i omegnen til falkebilledet er dog imponerende Brian. Hvordan udvælger du i blandt så mange?

Godt Nytår

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 6, 2014 - 10:03 pm

hej kim..

Ja du skal da helt sikkert prøve, også selv om din statestik ikke bliver helt så varieret…

Jeg har lige tjekket falke billederne igennem, og det er lige omkring 2500 billeder jeg har taget (så jeg var lidt over), og der er rigtig mange jeg kan bruge hvis jeg ville – men det var (stort set) ovenstående der var mit mål

Grunden til at jeg har brugt så mange billeder på at få dette billeder er i høj grad fordi jeg skulle lære falk og falkoners rytme, for at kunne forudsige hvor og hvordan jeg skulle tage billedet – hertil kommer vejrforhold, mine evner, falkonerens evner og ikke mindst små 1000 andre variable…

Med hensyn til D4 og ISO, så kan jeg godt skyde på ISOer på mellem 6400 og 12800, men jeg oplever faktisk sjælendt at det er nødvendigt – mit arbejds område ligger typisk i mellem 1600 og 4000

Du kan se et eksempel på hvor jeg har været lagt højere oppe her (https://fotomalia.dk/dvaergsafari/)

jeg har planer om et falke indlæg, så kan du få lidt af de andre billeder at se – men tro mig, sådan en falk den flytter sig hurtigt! (topfart over 300 km/t)

Besvar
Ard Jongsma januar 8, 2014 - 3:20 pm

Åååååh ja! Jeg ELSKEDE dette indlæg sidste år! Jeg vil prøve at holde det mere kortfattet end Hr Skovsgaard. Jeg lugter en chance her:
1. “To slette or not to slette”, for at bruge dit sprog: jeg sletter stadigvæk som en piratfisk i Amazonfloden. Det vigtigste argument for ikke at slette er det ofte citerede: “Man ved jo aldrig om man få brug for det senere.” Til det kan jeg svare at jeg aldrig har brugt et slettet billede senere 😀

Tal (2012 i parenteses): 9814 billeder (6729, tommelfinger nedad). Kameratællerne siger at jeg har taget knap 100.000 billeder. Gemmer så 10%.
Jeg er en talnørd: indtjening per billede: 27,5 kroner (31 sidste år, tommelfinger opad: det betyder at jeg har fotograferet mere natur). Jeg bruger omkring 70% af min arbejdstid på foto og 20% på skrive. Timelønnen er omkring fire gange højere ved skrivearbejdet :S Det er mest et resultat af at man ikke tjener en skid med naturfoto, som jeg bruger meget af min tid på. Nyt for 2013 er omkring 10% video.
Og så sammenligningen med dine tal:
Jeg er blevet meget mere alsidig 🙂 Jeg har brugt min 24-70/2.8 lige så meget som min 200/2 i år! De deler førsteplads med 24% hver. (2012: 200/2 37% og 24-70 20%.) Næst kommer 14-24/2.8 med 15% (11%) og så 500/4 og 85/1.4 med 13%. 500/4 er gået op fra 2% sidste år fordi jeg aldrig har kunet få den til at spille med min D3s, mens den er sublim med min D800e – genopdaget!!! Den elendige 85/1.4 ned fra 24% sidste år.) Den ligeledes elendige 70-200/2.8 har jeg kun brugt 3% og den jammerlige 105/2.8 1.4%. Jeg lyder som Bjørn Rørslett 🙂 En meget stor del af billederne er taget med “ukendt” objektiv (udenfor procentberegningen), hvilket dækker over både retro objektiver og go-pro, som jeg begge har brugt flittigt i 2013.
Og så ISO, hvor du smider nogle ret skræmmende tal på bordet. Mine ser HELT anderledes ud:
1: Suverænt, 200-360, med hele 27%
2: 400-720, med 22%
3: 800-1400, med 20%
Faktisk har jeg taget flere billeder på under ISO 200 end på over ISO 1600.
Det forklares til dels ved at jeg for de fleste kunder aldrig ved hvor stort billederne skal forstørres. Nogle af billederne til Odense Zoo er lige blevet brugt som tapetsering, hvor fol står med næsen op ad billeder som er pumpet op i 4 meters højde!!!
Men også helt klart fordi høj ISO fotografering er bekvemt og rart, men stadigvæk går voldsomt på bekostning af farvemætningen, allerede fra ISO 400 og opad, hvilket mange fotografer desværre overser.
Og sådan er vi, heldigvis, SÅ forskellige!!!
Har jeg slået Søren? 😀 Måske alligevel ikke… Tommelfinger nedad i så fald.

Besvar
Søren Skovsgaard januar 8, 2014 - 6:18 pm

Nu handler det jo ikke om hvem der skriver de længeste indlæg, men om indholdet – og der var også din kommentar spændende læsning.

Men nu vi er ved det, så var din kommentar på
438 ord
2117 tegn uden mellemrum
2551 tegn med mellemrum

Mens mit indlæg var på
455 ord
2052 tegn uden mellemrum
2503 tegn med mellemrum

Så vi kan konkludere at jeg fik skrevet flest ord, du fik skrevet de læneste og alt i alt så bruge vi ca. lige mange tegn. Skal vi kalde det en uafgjort?

Omend jeg med dette svar selvfølgelig kommer foran 🙂

Besvar
Ard Jongsma januar 8, 2014 - 8:19 pm

Jo, Søren. Jeg ved jo godt at det er en kamp jeg tabte ved fødslen 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 9, 2014 - 1:05 pm

Ha ha – og på årsplan er det Søren der har skrevet flest, men Ard der har længde rekorden!

Men uanset hvem der vinder er vi bare glade for i skrier, det gør det så meget mere hyggeligt!

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 9, 2014 - 1:02 pm

Ej hvor dejligt at du vil lege med igen i år – men hvis du fornærmer min 105mm en gang mere, så bliver du blacklistet her på siden 😉

Dejlig gennemgang du deler, og dejligt at se at du er blevet mere alsidig!

Sjove observationer du ar lavet med 500mm – jeg syntes nu at den fungere meget godt på D4 også, men jeg er nok lige nød til at låne din lidt mere så jeg kan være helt sikker – skal du ikke snart på tur uden den, for så er jeg sikker på den er meget mere sikker i Randers ;_)

Mange af mine Høj ISO skud ender selvfølgelig ikke som tapet, men jeg har lavet billeder med D300 på ISO 1600 som ente i 1×2 meter print, og det så faktisk ganske godt ud!

Skal vi egentligt ikke snart finde på at komme på tur – eller skulle jeg ikke komme forbi en eftermiddag? – det kunne være hygsomt!

Besvar
Ard Jongsma januar 11, 2014 - 5:24 pm

Ja!

Besvar
Jørgen Lawaetz januar 11, 2014 - 1:38 am

Når jeg kigger på tælleren i kamera’et, siger den ca. 10.000 billeder, men kun 5585 billeder er nået til / er tilbage i lightroom.
Jeg er ikke den store talmand, så det er bare revet ud fra lightroom i antal 🙂

På kamera siden fordeler antal billeder sig sådan her
Nikon D800 5183 billeder (tæller siger 10.xxx)
Leica X1 357 billeder
Nikon D700 27 billeder
og så er der 18 billeder med ukendt kamera 🙂

På optikker fordeler det sig sådan:
14 – 24: 582 billeder
24 – 70: 2317 billeder
70-200: 882 billeder
85 mm prime: 1210 billeder
24 mm prime (leica) 357 billeder
Og så igen de 18 ubekendte tilbage.

Iso fordeling,
50 – 200: 2252 billeder
250 – 360: 76 billeder
400 – 720: 1430 billeder
800 – 1400: 1036 billeder
1600 – 4000: 398 billeder
Over iso 4000: 75 billeder

Mit mål for 2014 må være, at skyde langt mindre – men forbedre kvaliteten istedet 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 11, 2014 - 3:59 pm

Hej Jørgen..

Hvor for skyde mindre – jeg syder mange billeder, og bruger så det jeg syntes der er godt alt det andet det bruger jeg bare ikke tid på…

Fedt at du ville lege med, det er altid sjovt at se andres tal!

Besvar

Smid en kommentar til os