Nikon Z fc review

af Jakob Kjøller

I sommers fik jeg et af de Nikon Z fc’er ind af døren, og havde det til test i små fire uger. Det betød at kameraet var mit sommerferie kamera. Det er jo aldrig en dårlig måde at bruge sin sommerferie på, altså at teste et lille nyt kamera 🙂

Hvad er Nikon Z fc for en størrelse?

Nikon Z fc er Nikons andet take på et retro kameraet. Det første var Nikon DF der blev lanceret tilbage i 2013.

Skulle du ikke at set mit første hånds indtryk af Nikon Z fc, kan du se det her: Nikon Z fc – mit førstehåndsindtryk

Z fc’eren er baseret på Nikons populære FM2 der oprindeligt er lavet tilbage i 80’erne. Den eneste store foreskel på de to modeller er film fremtrækkere på FM2 og skærmen på bagsiden af Z fc’en.

Tager man et kig på specs, bliver mange nok hurtigt “skuffet”. Forstået på den måde at Nikon Z fc ikke er “The latest and greatest”.

Hvad mener jeg så med det?

Jo, da Z fc blev lanceret, kom hele fotograf blogger samfundet ud og råbte “DET ER FOR LIDT! DET ER FOR DÅRLIGT” og sammenlignede med Sonys flagskib A9 II. Hvilket jeg ikke mener er helt fair og under pressemødet sagde Nikons pressemedarbejder da også “For den målgruppe vi går efter, har det ikke den store betydning”.

Det er heller ikke et highend kamera som Nikonz Z7II. Det har ikke Dual Expeed processore til at håndtere autofokus, ej heller de mange fokus punkter som Nikon Z7II.

Men nu har Z fc heller aldrig sagt, at det var en konkurrence til Z7II, nok nærmere omvendt. Det er et kamera til folk der har lyst til at gå “kæle” om billedet. Når det så er sagt mangler kameraet ikke noget, det er intuitivt, har en hurtigt Auto Fokus og levere gode billedefiler. Og ja, jeg få lyst til at tage billeder, når jeg har det i hånden, hvilket er min egentlige test.

“V-logger kamera”

Nikon Z fc blev lanceret som et “V-logger kamera”, forstået på den måde, at det kan løse alle content creatores behov. Har du kitsættet med et 16-50 VR objektiv og Z fc V-logging Kittet, ja så har du også alt det du skal bruge til at lave indhold på farten.

Jeg har ikke prøvet v-logging kittet, men jeg fik da lavet en enkelt video med kameraet. Det var egentlig ikke planlagt men mit vlog kamera havde af en eller anden grund valgt ikke at lade da det sad i stik. Men så havde jeg jo heldigvis Z fc ved hånden 🙂

Den video kommer lige her og har som sådan ikke noget med resten af indholdet på siden her at gøre.

https://youtube.com/watch?v=i_NOm3oemf0%3Ffeature%3Doembed

Helt personligt ville jeg gerne have, at flip skærmen lige kunne komme det sidste u, så det var 100% parallelt mig.

Ellers virkede det helt fint og uden de store udfordringer. Jeg satte kameraet på en lille trefod, flippede skærmen ud og så klarede AF med fokus på øjene resten.

Test billeder

Smutter du forbi mit “Cold Hawaii” indlæg kan du se en lille serie skudt på Z fc og redigeret i Lightroom på en iPad Pro.

Inden du tænker “Shit han er deprimerende ham der”, er jeg bare drevet af en nysgerrighed pt.. En nysgerrighed på personer og områder, og ja helst i sort og hvid 😉

Nu har jeg jo et eller andet med møntvaskerier

Nu har jeg jo noget med møntvaskerier, og da jeg har skudt et med mit Df der kan ses her : Princesse vask, var Theis så venlig at finde et til mig i silkeborg. Der sad en ældre herre der kom fra Herning, ham fik også jeg lov til at tage nogle billeder af.

Skulle du have misset det, er jeg fascineret af møntvaskerier. En ting er at man kan vaske sine sorte penge hvide derinde, men den største årsag er at de er en tidslomme. Man har en gang lavet et møntvaskeri og så har men ellers ikke gjort noget ved det siden.

Hvis jeg selv skulle købe det

Jeg har diskutere en del med mig selv, om det der Z fc ikke ville være godt at have i min taske?!

Helt reelt er svaret “Jo, det ville det helt sikket”. Men det skulle ikke være med 16-50 kit objektivet, nok nærmere 28mm f/2.8 SE der er lavet i retro design. Det 16-50 der var i kittet jeg fik var helt fint, dog vil jeg til hver en tid vælge noget mere lysstærkt til det jeg går og laver.

Konklusion

Summa summarum har jeg som sådan kun positive ting at sige om Z fc. Skal jeg pege på noget negativt ville jeg gerne have at det vejede lidt mere. De små 600 gram det vejer i alt føles som ingenting. Jeg er 100% for at udstyr skal være let, men jeg vil også godt mærke at, jeg har det i hånden.

Ja, ok der er faktisk en ting mere. Der er et ISO hjul på kameraet, der havde jeg gerne set en auto på. Jeg kunne styre alt andet ude på kameraet. Men ville jeg aktivere Auto ISO skulle, jeg ind og finde det i en menu, det var lidt hmmm.

Theis konstaterede også at jeg måtte flippe skærmen om, for at vise ham et billede. Det kom sig af at jeg for det meste behandlede det som et analogt kamera. Det vil sige at jeg skød uden at “chimpe” billeder.

Om det havner i min taske, det er jeg lidt i tvivl om. Det er et lækkert lille kamera, men jeg har ikke en tør plet der lige skriger “Nikon Z fc”. Dog blev jeg inspireret og har lånt et Nikon FM2 af Njalfoto, og det leger jeg med for tiden.

Ellers er Nikon Z fc et kamera der giver mig lyst til at skyde billeder. Det er let at have med sig over alt, hvilket er vigtigt. Derudover er det er god AF, samt ISO håndtering og billedefilerne er rigtig gode og med et godt dynamisk omfang.

Nikon Z fc er i mine øjne absolut en god legekammerat.

Relateret indlæg

1 Kommentar

Hans J. Nielsen oktober 17, 2022 - 3:27 pm

Rigtig god gennemgang af dette kamera og hvad det står for.
Jeg giver dig ret i, at folk på nettet forventer alt for meget af ny kameraer.
Dette camera kan tage gode billeder og er sjov at bruge, og det er vel det der tæller.

Besvar

Smid en kommentar til os