Har du noget at fortælle? – Del 1

af Jakob Kjøller

Kender du det, at man sidder med den der følelse i maven: ”Hvis bare National Geographic kom og bad mig om at lave opgave xyz, så skulle jeg bare vise verden, hvor sej jeg er med mit kamera!!”?

Men de kommer ikke…

Ja, jeg kan lige så godt sige det som det er, sandsynligheden for at de, eller andre, kommer og beder dig om at fortælle en historie, den er så usandsynlig lille.

Nej, det er på ingen måde umuligt, at de kommer, bare lige ud af det blå, men du skal nok ikke holde vejret. Og kommer de, så er budgettet sikkert ikke det, du liiiige går og forestiller dig.

Med andre ord, skal der ske noget, så skal du kigge lidt i spejlet og se, hvad der står foran dig. For det er der, den næste opgavestiller står…

Men hvad synes du, jeg skal fortælle om?

Ja, det er lige det, og svaret er *trommehvirvel*: Det bestemmer du helt selv!!!

Det er faktisk ret nemt. Lige nu er du både kunden, der skal læse bladet, hvor billederne er i, redaktøren, der stiller dig opgaven, samt fotografen, der tager sit kamera i hånden og løser den.

Du bestemmer opgaven, du bestemmer modellen, det skal løses efter, og du bestemmer slutresultatet.

Dette betyder, at du har 100 procent beslutningskraft om opgaven. Du sidder bag ved rattet, du styrer pennen over papiret, du har tøjlerne i hånden, der er ingen der bestemmer over dig. Det er jo egentlig, det vi alle drømmer over, og hvor fedt er det ikke lige???

Ok, nogle gange er der naturlige forhindrer omkring opgaver, hvis du f.eks. vil til månen. Dem kan du ikke altid løse selv – men leg med her 😉

Hvorfor er det så svært?

Ok, så du sidder stadig med en tom følelse inden i, og tænker ”Men hvad skal jeg lave?”

Jeg vil godt være den første til at indrømme, at det kan til tider være svært, især når man har 100 procent frihed over opgaven. Men hvorfor?

Jo, med frihed kommer valgmuligheder, og nogle gange så mange, at det kan være svært at vælge. Dette er også kendt som ”Paralyse by analyses”. Eller måske er hovedet (Hjertet) helt tomt. For hvad har ”jeg” at fortælle verden, der er vigtigt nok til, at de gider at lytte. Jeg er jo bare mig.

 

Derudover er det også skræmmende at stå ved sine tanker og handlinger, for hvis det går galt, er der kun en at pege på, og det er opgavestilleren i spejlet…

Grav dybt

Det er her, du skal til at grave dybt, du skal til at finde ud af, hvad der enten glæder dig, frustrerer dig, eller måske bare et emne du finder interessant og gerne vil undersøge i dybden med dit kamera.

  • Måske er du enebarn og har altid tænkt på, hvordan det er at være tvilling ”Hvad nu hvis der var to af mig?”
  • Måske er du dybt fascineret af heste, så du tilbringer al din fritid i en stald og drømmer om at dokumentere ”livet i stalden”, så du kan vise resten af verden, hvorfor det er det fedeste i dit liv.
  • Måske synes du, at verden er dybt uretfærdig og har misforstået en befolkningsgruppe og gerne vil vise resten af verden, at de tager fejl.
  • Måske er du vokset op blandt forældre, der konstant skændtes, og nu har lyst til at vise verden ”hvordan det er”.
  • Måske har du åbnet dit skab, der har været låst i 37 år og fundet ud af, at der er opstået en hidtil ukendt civilisation, der skal vises frem til verden under et makroobjektiv.
  • Måske er det bare gået op for dig, at du i virkeligheden er en anden, end du lige troede og har behov for at ændre fortællingen om dit liv.
  • Måske er du bare nysgerrig på et emne, og vil undersøge det igennem dit kamera, og vise resten af verden hvad du finder.

Mulighederne er mange, og så længe der ikke er nogen, der faktisk har bedt dig om at lave opgaven, så er du i den heldige situation, at du selv bestemmer.

Tag imod den mulighed og kom i gang med at fortælle verden alt, du mener, den ikke ved.

Det er ok at fejle

Hvad hvis min historie allerede er fortalt?

Hånden på hjertet, den er nok allerede er fortalt, da vi ofte henter inspiration i ting, vi allerede ved.

Men men men, så længe det er DIN historie, med DIN vinkel, så er den ikke fortalt. Det kan også være, at du finder en anden vinkel, eller måske husker en detalje, som de andre historier har overset.

Skulle det gå helt galt, og alt er fortalt, så kan verden aldrig høre en vigtig historie nok gange, så bare kom i gang.

Jamen hvad hvis den er forkert, hvad hvis jeg fortæller en forkert historie?

Hvis du starter med en historie, som du ikke mener er den rigtige, så gør kort proces, dræb den, dræb den nu, det kan ikke vente.

Men er du i tvivl, om den er god nok, så træk vejret dybt, inden du trækker stikket, det kan bare være nerverne, der spiller dig et pus.

Hvad hvis min teknik ikke er god nok?

Hvad så? Jeg har brugt ni måneder sammen med en håndfuld rigtig dygtige fotografer, både tekniske og historiefortæller delen.

Men, og der er et ret stort men, vi havde en kvinde på holdet, der nærmest lige havde fundet ud af, hvad et kamera var (overdrivelse fremmer forståelse). Hun brillerede ved at lave en fin lille avis om det lokalsamfund, hun var flyttet ind i. Hun brugte sit kamera til at lære byen og beboerne at kende, og hendes teknik voksede undervejs.

Jeg har den største respekt for hende, for hendes gå-på-mod, og at intet skulle holde hende tilbage. Hun havde en historie om byen, og den ville hun fortælle.

Hvad hvis mine billeder ikke er gode nok?

Så skyd flere og få feedback undervejs, find en mentor, workshop eller noget…

Hvad nu hvis.. ??

SÅ STOP DA!!!!

Du burde vide nu, at lige meget hvad du spørger om, så svarer jeg ”Skyd flere billeder og tro på dem!!”

Der er kun en ting det gælder om, og det er kort og godt om at komme igang, kom ud og skyd.

For nu

Kig tilbage på torsdag, der kommer del to af artiklen, i mellemtiden kan du gå i gang med at tænke lidt over hvad du har på hjertet 🙂

Relateret indlæg

Smid en kommentar til os