AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR

af Brian - fotomalia.dk
AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR

Med AF-S Nikkor 70-200mm f/4G ED VR har Nikon skabt et meget spændende objektiv, som jeg har ventet længe på – men lever objektivet op til Nikons navn, og hvordan kan et lille let objektiv klare sig mod en gammel klassiker!

 

OM TESTEN

Jeg har testet objektivet over en periode på små 14 dage, og jeg vil tro, at jeg har taget omkring 3000 billeder med det. Jeg har brugt objektivet som var det mit eget, og til de opgaver der måtte byde sig i den periode jeg havde objektivet.

Jeg har ikke brugt tid på testark, murstensvægge eller krumningskurver, jeg har arbejdet med objektivet på min D4 og brugt det i hverdagen, og det er dette test er skrevet ud fra!

Normalt arbejder jeg med AF-S Nikkor 70-200mm f/2.8G ED VR(I) og jeg bruger flere gange dette objektiv som reference!

 

AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR

Nikon har med dette objektiv lavet en ualmindelig spændende lillesøster til de nærmest legendariske 70-200mm f/2.8 VR(I) & (II) – på papiret er det meget lidt man mister ved at tage lillesøsteren i stedet for storebroderen, men er det kun et enkelt blændetrin man må ofre for et billigere og meget lettere objektiv?’

AFS_70_200_VR

 

 

Faktisk vejer lillesøsteren (850g) kun lige lidt over det halve af storebroderen (1540g), og den er faktisk også betydeligt mindre. Med andre ord, kunne dette objektiv være den perfekte rejsetelezoom.

Men lad os tage et kig på det ydre!

 

BYGGEKVALITET & HÅNDTERING

Vi kan lige så godt lægge ud med at rose det her objektiv til skyerne, for det kommer til at være den røde tråd igennem hele denne her test. Byggekvaliteten er fuldstændig i top, jeg har stort set intet at udsætte på det. Objektivet er bygget som et hvert andet Pro objektiv fra Nikon, og jeg er vild med det.

Håndteringsmæssigt har Nikon også ramt hovedet helt rigtigt på sømmet, for det er en fryd at bruge. Den store fokusring og zoomring er en ren fornøjelse at arbejde med, på samme måde som det “lille” objektiv bare ligger rigtig, rigtig godt i hånden. Alt i alt har jeg intet at udsætte på selve objektivet.

nikon-AFS_70_200_VR

 

 

Her Med RT-1 monteret – det er kun en stativring til kr. 1295,- eller cirka 1/7 af objektivets samlede pris! (ikke iorden!)

Der er som sagt intet at kritisere på selve objektivet, men jeg syntes faktisk det er lidt fesent, at man ikke får stativfoden med som ved andre objektiver – hvorfor skal man købe den ved siden af, det er sgu ikke go stil! En anden ting, jeg heller ikke er helt vild med, er modlysblænden, den virker ikke helt lige så lækker og gennemført som den der sidder på storebroderen.

En stativfod som tilkøb og lidt “grim” modlysblænde er selvfølgelig småting og alt i alt har jeg intet at udsætte på selve objektivet i forhold til byggekvalitet og håndtering.

 

OPTISK KVALITET

Her er det faktisk også svært at få armene ned, for objektivet tegner skarpt fra f/4 og det er skarpt, som i skrapt helt ud i hjørnerne! Objektivet gengiver farver og kontrast helt i top – jeg har faktisk sjælendt arbejdet med et objektiv der tegner skarpere. Kort sagt jeg er ret imponeret.

_D4A3058

Som man kan se er der fin skarphed helt ud i hjørnerne (Nikon D4 – 70-200mm f/4 – 190mm – 1/400sek – f/4 – ISO800)

En anden egenskab der er meget spændende er nærgrænsen på kun 1 meter – det er faktisk en hel halv meter mindre end Nikon f/2.8, og trods det, tegner den skarpt. Nærgrænsen på kun 1 meter er en fornøjelse at arbejde med, og det er et kæmpe plus, i forhold til storebror, da jeg tit arbejder meget tæt på nærgrænsen af mit Nikon f/2.8

_D4A4587

Det er en fornøjelse ikke at skulle bekymre sig så meget om nærgrænsen, og det giver virkelig mulighed for at komme tæt på sine motiver! (Nikon D4 – 70-200mm f/4 – 190mm – 1/400sek – f/4 – ISO4000)

Jeg har flere steder læst, at objektivet bliver blødt når man arbejder ved meget små blændeåbninger (f/16 og op), men dem arbejder jeg kun meget, meget sjælendt på, og jeg har slet ikke arbejdet på dem i testperioden, jeg kan kun sige, at mit indtryk er, at den leverer en fantastisk billedekvalitet fra f/4 og op til f/10.

_D4A2758(600)

Ved f/6.3 er der ihvertfald en helt fin skarphed (Nikon D4 – 70-200mm f/4 – 86mm – 1/1000sek – f/6.3 – ISO400)

 

Kort sagt er jeg meget tilfreds med den optiske kvalitet af dette objektiv, og jeg vil klart give det min varmeste anbefaling på dette punkt.

 

AUTOFOKUS

Snap, snap, snap – lynende hurtig AF, her er lillesøster også klart på højde med storebror, ihvertfald når lyset er til det. Når det begynder at knibe med lyset, ja så falder ydelsen også mærkbart, og man kan mærke det manglende blænde trin.

_D4A3311

Her havde AF-modulet lidt svært ved at finde fokus, men til sidst lykkedes det  (Nikon D4 – 70-200mm f/4 – 200mm – 1/400sek – f/4 – ISO1600)

Når det kommer til autofokus, så har den maximale blændeåbning faktisk ret meget at sige – dette er noget som rigtig mange overser og glemmer at tage med i deres overvejelser når de vælger objektiv. Men som sagt, så har den maximale blændeåbning kæmpe betydning og det er jo faktisk ret indlysende , for den mindre blændeåbning lukker jo mindre lys ind til AF-modullet og dette betyder, at det er svært at vurdere kontrastforholdet. (læs mere om hvad der har indflydelse op AF i dette indlæg)

_D4A3151

 På motiver som dette er der ingen forskel at mærke i forhold til et objektiv med en større blændeåbning (Nikon D4 – 70-200mm f/4 – 200mm – 1/400sek – f/4 – ISO800)

 

Alt i alt er det svært at kritisere AF-ydelsen i godt vejr, men jeg manglede flere gange det ekstra blændetrin, som jeg er vandt til – specielt når jeg arbejdeder med objektivet i regnskoven, sidst på dagen.

 

VR

Med AF-S NIKKOR 70-200mm f/4G ED VR introduserede Nikon også en ny generation af billedestabilisator, som angiveligt skulle kunne stabilisere op mod 5 blændetrin! Med andre ord skulle denne teknologi sikre, at man skulle kunne lave skarpe billeder håndholdt med en lukkertid 5 blændetrin langsommere end med et objektiv uden. Det svarer til, at i stedet for at kunne håndholde foreksempel 1/250sek på 200mm, så skulle man med dette objektiv kunne skyde på 1/8sek!

_D4A2696

Her et billede taget på omkring 2 meters afstand, og med en forholdsvis lang lukkertid – Stadig en god skarphed (Nikon D4 – 70-200mm f/4 – 200mm – 1/50sek – f/4 – ISO3200)

Om det kan lade sig gøre at skyde på 1/8sek det ved jeg ikke, men jeg syntes helt sikkert at kunne mærke en forskel fra min VR I.

 

BOKEH

Et af de store spørgsmål når man holder et f/4 objektiv op i mod et f/2.8 objektiv er selvfølgelig om bokehen på lillesøster kan følge med storebror – og kort sagt, så kan den selvfølgelig ikke det!

_D4A3096

De 9 afrundede blændelameller giver en fin og naturlig bokeh (Nikon D4 – 70-200mm f/4 – 200mm – 1/50sek – f/4 – ISO3200)

Men det betyder bestemt ikke at lillesøster ikke leverer en flot bokeh, for det gør hun, og det er faktisk ikke i alle situationer at hun er storebror underlegen. På grund af den lille nærgrænse kan man opnå en meget lækker bokeh, når man kommer helt tæt på sit motiv – faktisk kan man opnå et resultat som flere faktisk ville skyde til at være fra Nikons legendariske 400mm f/2.8! og det siger jo ikke så lidt!

_D4A3817(600)

Hvis du ikke vidste bedre, hvilket objektiv ville du så tror at dette billede var taget med? (Nikon D4 – 70-200mm f/4 – 200mm – 1/250sek – f/4 – ISO5000)

Jeg syntes lillesøster har en flot bokeh, men jeg syntes der mangler noget – nu er jeg også lidt en sucker for f/ 2.8, men jeg oplevede flere gange, at jeg savnede at kunne skyde på f/2.8. Jeg kan ikke forklare hvorfor, men jeg syntes den største forskel mellem storebror og lillesøster ligger i bokehen på det der ligger foran motivet, og ikke så meget i baggrunden.

Om denne detalje er nok til at vælge den tungere, dyre og større storebror, det kommer nok meget an på behov, men hvis man altid skyder med sit f/2.8 på f/4, så ville jeg måske overveje at nedgradere.

 

REJSEMAKKER

Jeg tror de fleste fotografer ville ønske der var et lettere alternativ til ynglingsgrejet, dette betyder dog ofte, at man skal kigge på grej der slet ikke leverer samme kvalitet som det man normalt bruger, og så er alternativet jo ikke det værd.

Med sin mindre størrelse, lavere vægt og næsten identiske optiske kvalitet er lillesøster jo oplagt som alternativ og oplagt til rejsetasken. Jeg ville i hvert fald gerne have objektivet liggende, så jeg kunne smide det i rygsækken på de små ture, hvor f/2.8 ikke nødvendigvis var nødvendig.

I mine øjne er dette objektiv den perfekte rejsetelezoom, og et objektiv som længe har manglet i Nikons lineup!

 

KONKLUSION

Ja, det er jo ikke mange skæmmende ord der har været i denne test, og det er fordi der er meget lidt dårligt at sige – det her ER et fremragende objektiv!

AF og bokeh er ikke som på Nikon f/2.8, men ellers er der intet der taler imod at købe Nikon f/4 frem for alle andre telezoomobjektiver jeg har prøvet i samme zoomområde – dette objektiv er intet mindre end fantastisk!

_D4A3400

Jeg tror ingen ville kunne se, om dette billede var taget med et objektiv til kr.9000,- eller til kr. 16.000,- (Nikon D4 – 70-200mm f/4 – 200mm – 1/125sek – f/4 – ISO800)

Det er faktisk så lækkert et objektiv, at jeg virkelig har overvejet at sælge mit Nikon f/2.8 (VR I) og købe dette i stedet, for lillesøster er markant skarpere i hjørnerne end mit “gamle” VR I. Jeg overvejede faktisk et byt så meget, at jeg tjekkede brugtprisen på mit objektiv og overvejede kraftigt at sætte det til salg, da jeg næsten kunne bytte lige over!

Men min endelige konklusion ente dog med, at jeg ikke vil undvære at have f/2.8, og at jeg nok bare må spare lidt op så jeg kan få den nye VRII – som så forhåbentligt er lige så god som lillesøster her (det skal testes).

Alt i alt kan kan vi ikke give dette objektiv nok ros!

 

 

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Anders Tollestrup februar 18, 2013 - 9:19 am

Hov, hov. Nu havde jeg lige sat grej-søgeren ind på 70-200 VRII, og så bringer du dette objektiv i spil 🙂

Superfedt indlæg og ingen tvivl om, at det er et superfedt objektiv. Det ser ihvertfald ud til at være knivskarpt.
I mine tidlige Canon-dage havde jeg deres 70-200/4L, som også var razorsharp – gad vide om det rent teknisk er lettere at producere et knivskarpt f/4 objektiv i forhold til f/2.8 ?

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 18, 2013 - 8:16 pm

Ha ha – Det beklager jeg Anders, Ja det er sku fedt, og jeg ved heller ikke om det er nemmere at lave et f/4 – det er ihvertfald i orden!
.
Tak for kommetaren, og dejligt at se at du stadig følger med, du er jo en af de gamle drenge efterhånden!

Besvar
Frank Andersen februar 19, 2013 - 4:05 pm

Det var en fed test så kan jeg godt begynde at spare op

jeg har i dag en gammel 70-210 f4 og den er faktisk ok til den pris jeg har givet (600 kr)
men syntes at f2,8 er for tung så f4 ville være en god erstatning for den gamle
men var lidt i tvivel med hensyn til kvaliteten da 24-120 f4 er et rimelig dårligt kunne man jo få en mistanke om det også var tilfældet her

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 20, 2013 - 3:32 pm

Ja 600kr er jo ikke meget for glas, så det er da en rigtig god pris!
.
Jeg syntes også at f/4 er et super kompromis mellem vægt og størrelse i forhold til optik og lys mængde!
.
Det er helt sikkert værd at kigge på!

Besvar
Jacob Almtoft februar 20, 2013 - 12:23 am

Fed test, og lækkert objektiv. Men tror nu stadig at jeg ville give det mere, og få 2.8’eren. Har sigmas lidt ældre 70-200mm f/2.8, men den er liiiiiige lidt for “blød” i kanterne, og kontrasten lidt trist. Så der skal sparres op… igen 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 20, 2013 - 3:34 pm

Hej Jacob
.
Ja jeg bruger også blænde 2.8 for meget, så jeg går også efter den når min VRI skal opgraderes!.
.
Og ja det virker som om der hele tiden er noget nyt at spare op til!

Besvar
FotoMalia Nikon 300mm f/4E PF ED VR januar 6, 2015 - 9:16 pm

[…] – rigtig tæt på, med en 300mm. Det maksimale gengivelsesforhold er stort set lige som på Nikons 70-200mm f/4 VR hvilket er super fedt – dertil kommer den ekstra komprimering fra de […]

Besvar
FotoMalia 2013 i tal - FotoMalia januar 11, 2015 - 11:28 am

[…] er også blevet til et par tests af objektiver, og her er det særligt Nikon 70-200 f/4 og Nikon 80-400mm der skiller sig særligt ud, men Tamron 24-70mm f/2.8 og Tamron 70-200mm f/2.8 […]

Besvar

Smid en kommentar til os