BAG OM BILLEDET (BOKEHLICIOS)

af Brian - fotomalia.dk

Mange overser vigtigheden i en spændende baggrund, faktisk er bagrunden i mine øjne næsten vigtigere end selve hovedmotivet!

I dag tager vi et kig på, hvordan du aktivt kan arbejde med at få en mere spændende baggrund i dine billeder!

 BAG OM BAGRUNDEN

I dagens indlæg tager jeg dig med, fra start til slut i mit arbejde med et enkelt billede, vi kigger primært på, hvordan jeg arbejdede mig frem til en baggrund jeg syntes der gav liv til mit billede, og gjorde det værd at vise frem.

Blænde og brændvidde har selvfølgelig kæmpe indflydelse på baggrund og bokeh i et billede, men man glemmer ofte at man kan gøre en kæmpe forskel blot ved at flytte sig en halv meter omkring sit motiv – det er denne forskel vi skal udforske idag, så læg derfor godt mærke til at min blænde og brændvidde er næsten konstant igennem alle billeder!

I denne gennemgang har jeg taget de billeder med som jeg syntes bedst beskriver mine tanker i processen – jeg har altså både taget de gode og de dårlige med, for på denne måde at give et indtryk af, hvordan jeg arbejdede mig frem. Alt i alt tog jeg 153 billeder af fuglen, og arbejdede med dem i godt en time.

Alle billeder er ubeskåret og kun efterjusteret meget let i LR!

 

1.BILLEDE

Jeg var egentligt bare på en lille hyggetur rundt i min regnskov da jeg stødte på nedenstående lille fyr. Min første tanke var egentlig bare, at få et hurtigt billede, da fuglen er en ny art i Regnskoven, og jeg ikke tidligere har fotograferet ham – med andre ord, jeg manglede et kryds på min artsliste.

_MG_5304Første forsøg, og mest af alt bare et billede for at få arten i arkivet, og for at starte et sted (Canon 7D – Tamron 70-200mm f/2.8 Di SP VC USD – 200mm – 1/250sek – f/2.8 – ISO800).

 

Mit første billede var på ingen måde der,hvor jeg gerne ville ende, men nu havde jeg registreret fuglen, og jeg havde noget at arbejde ud fra – det første der faldt mig i øjnene var, at jeg gerne ville tættere på fuglen, og at snoren på lianen ikke var helt vildt pæn. På dette tidspunkt var jeg ikke begyndt at tænke i bagrund endnu, men faktisk er der en ret fin bokeh i venstre side af billedet!

2.BILLEDE

Til min store overaskelse var fuglen faktisk meget tillidsfuld, og ikke specielt påvirket af mig og mit kamera. Jeg kom ret hurtigt tæt på og fik et billede, hvor fuglen havde en tilpas størrelse i forhold til min billedeflade.

_MG_5310Da der er langt til træerne i baggrunden, har jeg i dette billede en meget blød og “jævn” bokeh (Canon 7D – Tamron 70-200mm f/2.8 Di SP VC USD – 200mm – 1/200sek – f/2.8 – ISO800).

 

Da jeg tog ovenstående billede, var jeg stadig ikke specielt opmærksom på hverken motivets udtryk eller min baggrund, det eneste jeg arbejdede med var fuglens størrelse i forhold til billedfladen. Igen var snoren det første der faldt mig i øjnene og herefter den manglende hale.

 

3. BILLEDE

For at få hele fuglen med, prøvede jeg at tage billedet vertikalt i stedet for. Dette fungerede rigtig fint, og det lykkedes mig, at få et fornuftigt registreringsbillede af fuglen – til trods for, at halespidsen stadig mangler.

_MG_5317

Igen en lækker blød og rolig bokeh, men måske et lidt kedeligt billede, som “bare” viser fuglen (Canon 7D – Tamron 70-200mm f/2.8 Di SP VC USD – 200mm – 1/200sek – f/2.8 – ISO800).

 

Nu var jeg faktisk fint tilfreds med min registrering, og jeg var klar til at lege lidt videre, og få et billede som havde lidt mere end bare en registrering – igen var jeg ret træt af den forpulede snor, jeg tror jeg skal have en snak med vores gartnere!

 

4. BILLEDE

Til trods for den rolige bokeh på de ovenstående billeder, så var det faktisk det jeg valgte at arbejde med, for jeg ville gerne have lidt mere liv i baggrunden – jeg kiggede mig lidt omkring, for at se om der var noget spændene i for og baggrund, som jeg kunne udnytte til at lave lidt mere liv.

_MG_5357

Ved at arbejde lidt med de elementer der var foran og bagved mit motiv, fandt jeg en bokeh der var værd at arbejde med! (Canon 7D – Tamron 70-200mm f/2.8 Di SP VC USD – 200mm – 1/320sek – f/2.8 – ISO800).

 

Der var et palmeblad tæt på mig – altså imellem mig og motivet – som jeg forsøgte at få lidt med i billedet. Når man kombinere elementer både foran og bag ved ens motiv sker der ofte fantastiske ting ved bokehen, og dette er ofte en rigtig spændende måde at få mere liv i sit billede, det kan dog være lidt svært, og det er ikke altid, det fungerer lige godt!

Jeg var ret vild med det der skete i toppen af billedet, og valgte at arbejde lidt videre med dette.

 

5. BILLEDE

Ved at ændre min position en halv meter til venstre, kunne jeg bruge palmebladet i kombination med min originale baggrund, og dette gav den bokeh, som jeg gerne ville have! Nu var jeg meget tæt på det billede som jeg gerne ville have, men der manglede stadig lidt!

_MG_5366Det er spændende, hvordan for og baggrund spiller sammen og giver det trylleri som man ser i dette billede – Vores gode ven Ard har lovet at fortælle lidt mere om, hvad det er der sker, der kommer et gæsteindlæg senere! (Canon 7D – Tamron 70-200mm f/2.8 Di SP VC USD – 200mm – 1/160sek – f/2.8 – ISO800).

 

Nu var min forgrund og baggrund på plads, så nu mangle jeg faktisk bare, at motivet var med på legen – det er her den gode tålmodighed kommer ind i billedet, for det er ikke noget vi som fotografer kan gøre så meget ved!

Stadig en lortesnor!

 

6. og 7. BILLEDE

Nu var der bare tilbage og vente på at den lille fyr gjorde et eller andet som ville færdiggøre mit billede – han måtte med andre ord gerne lave andet end bare at sidde og kigge på mig!

Efter en halv times tid var heldet med mig, og pludselig kom han i forårshumør (måske fordi en lækker lille dame fløj forbi) og begyndet at spille op!

_MG_5386

Så fik vi både hale, bokeh og lidt action med – og ja stadig den der lortesnor! (Canon 7D – Tamron 70-200mm f/2.8 Di SP VC USD – 167mm – 1/200sek – f/2.8 – ISO800).

 

Hans forårsudskejelser varede kun et enkelt sekund, så jeg gjorde hvad jeg kunne for at følge med – med andre ord, jeg holdt knappen i bund, og skød alle de billede jeg kunne. Jeg vidste at jeg havde fået noget godt, og skulle lige til at kigge på resultatet, men undlod heldigvis, for han slog lige et sidste slag med halen!

_MG_5391Ja, det er hvad der sker, når man leger med grej fra den anden side af dammen – jeg bliver aldrig helt venner med de Canon kameraer (Canon 7D – Tamron 70-200mm f/2.8 Di SP VC USD – 152mm – 1/200sek – f/2.8 – ISO800).

 

Af en eller andet grund syntes 7D’eren ikke, at det var værd at stille skarpt, og derfor mistede jeg desværre ovenstående billede – billedet der i mine øjne ville være det helt rigtige – ØV!

 

8.BILLEDE

Nu blev jeg stædig, og jeg ville have det billede i kassen, så jeg blev og ventede på, at den lille fyr skulle blive forårskåd igen. I ventetiden valgte jeg at se, om jeg kunne få den forbandede snor ud af syne, og få et billede, hvor bokehen fik frit spil – med andre ord, et billede hvor fuglen blev statist

_MG_5441

Valget som ugens billede i uge 12 faldt på dette billede, udelukkende på grund af bokehen. Jeg syntes i virkeligheden, at billede #6 er noget bedre, men her fik jeg den baggrund jeg gerne ville have! (Canon 7D – Tamron 70-200mm f/2.8 Di SP VC USD – 200mm – 1/200sek – f/2.8 – ISO800). 

 

Fuglen blev aldrig i forårskåd igen, og han valgte til sidst at smutte – så jeg fik aldrig det billede jeg gerne ville, men både vejen og de mellemliggende billeder var hele den forgæves ventetid værd!

 

ARBEJDSGANG

Det var et kort kig ind i min hjerne, jeg håber det giver et billede af, hvordan jeg arbejder, og at dette kan inspirere, eller afskrække dig til at arbejde aktivt med dine kommende baggrunde.

Jeg håber du kunne lide dagens indlæg og hører gerne, hvilket billede der er din favorit!

 

 

 

 

 

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Klaus Dræby marts 30, 2013 - 4:55 pm

Hmmm, jeg er ikke altid så generet af baggrunden, vel vidende at det er et zoo billede, så er jeg væsentligt mere “generet” af ringmærket og den snor der er på grenen….

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 31, 2013 - 9:23 pm

Jeg er heller ikke generet af baggrunden, tvært i mod, så syntes jeg det er det der virker – altså på de sidste billeder – på de første er den bare lidt kedelig…
.
Jeg har som sådan ikke noget imod ringen – det er et billede taget i en zoo og det skal aldrig gå for at være andet, men snoren, den stinker!
.
Tak for kommentaren!

Besvar
Ard Jongsma marts 30, 2013 - 10:43 pm

Brian, kan du ikke bare klone fuglen, lianen og snoren væk i det uskarpe foto? Det bliver et megafedt billede! 😀

Besvar
Mads - fotomalia.dk marts 30, 2013 - 10:44 pm

Hahaha 🙂 genialt! 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 31, 2013 - 9:23 pm

Ha ha Ard, jo det tro jeg faktisk også ville blive rigtig godt!!

Besvar
Anja Robanke april 5, 2013 - 6:10 pm

Fedt at få et indblik i din hjerne og arbejdsgang 🙂 Tak 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk april 6, 2013 - 9:38 am

Mange tak Anja – jeg er glad for at du fik noget ud af det!
.
Tak for kommentaren

Besvar

Smid en kommentar til os