Få mere ud af konen…

af Brian - fotomalia.dk

Ja den er god nok, med fem enkle råd kan man faktisk få meget mere ud af konen – og det siger jo ikke så lidt, for ud over at vaske tøj, støvsuge, lave mad, handle ind, vaske vinduer, slå græs, klippe hæk, passe børn, vaske op, vande blomster, gøre rent, shoppe, bager boller, og kage, hvad er det så egentlig lige, at de der koner render rundt og laver….

Ja jeg ved det er ret tankevækkende så lidt de laver, men heldigvis kan man nemt omdanne konen til din anden-fotograf, så hun også kan tilføre fotoarkivet mere substance.

 

UDGANGSPUNKTET

Min kone, sød og dejlig som hun er, har på ingen måder nogen interesse i at fotografere – jeg tror faktisk, hvis hun skulle være helt ærlig, at hun nogen gange syntes fotografering er en lille smule røv irriterende.

Trods dette, lettere had overfor fotografiet, er det faktisk lykkedes mig at transformere min kone, til en ret anstændig fotograf! Lad mig forklare:

Det hele startede da konen for et par uger siden skulle et smut til Island. Jeg tænkte, at dette kunne være en oplagt mulighed for at tilføre lidt Islandsk til mit billedearkiv, men vidste på den anden side også godt, at det ville blive en udfording, da konens fotografiske evner, som sagt, er ret begrænsede, og hun kun ville blive udstyret med et “lille” Nikon P7700.

Derfor gik jeg i tænkeboks, og udviklede 3 simple fotoråd, som selv en kone kan huske – og ikke mindst omdanne til billeder.

DE TRE RÅD

Inden konens afrejse brugte vi 5 minutter på at gennemgå kameraets (Nikon P7700) vigtigste funktioner – altså, jeg viste hende hvor On/Off, udløser og zoom knapperne sad. Herefter brugte vi yderligere 10 minutter på at gennemgå nedenstående fototips, og her forsøgte jeg så vidt muligt at bruge “live” eksempler på de teorier vi snakkede om.

Nikon_P7700_front

Nikon P7700 er et kræftfuldt værktøj, som levere fremragende kvalitet i et niveau der er godt nok til at arbejd emed professionelt – perfekt til konen på tur!

 

For at gøre livet lidt nemmere for FotoMalias læsere har jeg brugt et par af konens billeder som eksempler på de enkelte råd – på denne måde kan du, hvis du har mod på at kaste dine kone ud i fotografering, nemt bruge siden her som udgangspunkt.

 

HVORDAN SER BILLEDET UD?

Det første og måske vigtigste råd er, at kigge på det billede man rent faktisk tager – det kan være både før og efter man har trykket på udløseren. Det lyder måske som et fesent råd, men jeg tror faktisk, at dette er et af de bedste råd man kan give en nystartet fotograf.

DSCN0237

Arbejdet i landskabet er her flot fortalt med et flot bjrg i baggrunden.

 

Det der er vigtigt, er at kigge på, og ikke mindst forholde sig til, hvad det er man fotograferer – herefter evaluere om det man “skyder” fortæller det man gerne vil, og kigge om der er forstyrrende elementer man eventuelt kunne eliminere ved en anden komposition.

Alt for ofte er man så opmærksom på “motivet”, at man helt glemmer at kigge på “billedet”, hvilket betyder, at man ender ud med et billeder, der slet ikke fortæller den histore men sigtede efter at formidle.

 

UNDGÅ MIDTEN

Det er sjælendt specielt flatterende, når hovedmotivet er placeret midt i billedrammen – det kan næsten dræbe ethvert godt motiv.  Men på samme måde syntes jeg også, at den gode gamle “rule of thirds” er ved at være ret gennemtærsket, så for at udfordre lidt valgte jeg, at give konen et andet råd.

UNDGÅ MIDTEN – ja det var faktisk stort set, hvad jeg havde at sige i forhold til konen i forhold til komposition. Jeg valgte bevidst at undgå at snakke om det gyldne snit, “rule of thirds”, former og farver eller andre kompositionsteorier, da jeg tror, at det ville forvirre mere end det gavner. Faktisk syntes jeg ofte, at kompositionsteori fungerer mere som en analyse end noget man kan bruge i felten.

DSCN0265

Det lille blå hus overrasker i et ellers meget ordinært landskab – placeringen af huset understøtter denne overraskelse.

DSCN0225

De vandrette linjer i græslandskabet understøtter flot fårene der hviler i forgrunden.

 

Stik mod alt forventning, så havde konen faktisk også lyttet til dette råd, og det har medført en masse billeder med en spændende, og i mange tilfælde, ret frisk komponering – dejligt at se at hun rent faktisk har leget lidt med placeringen af elementerne i billederne.

Elementernes placering i billedrammen er i bund og grund det der afgør, hvor nemt og spændende et billede er at afkode, og derfor er det super vigtigt, at man forholder sig kritisk til, hvordan de skal placeres – derfor kan regler som “Rule of Thirds” nogen gange være hindrene for et godt resultet. Personligt kommer min komposition altid på baggrund af en mavefornemmelse og aldrig direkte fra en forud tænkt teori (okay den sidste sætning skal nok undlades, hvis du skal undervise konen – det blev vist lidt for nørdet..)

 

SKÆR UD OG MAS SAMMEN

Ja, jeg taler selvfølgelig om udsnit – udsnit er en nem og meget enkel måde, at lave stærke billeder på, jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at det er så nemt, at man kan lære konen det på under tre minutter!

DSCN0105

Island er fuld af udsigter, men det kræver faktisk meget af fotografen at omdanne det fotogene landskab til seværdige billeder – læg godt mærke til de små prikker umildbart under bjerget, det er to heste der står og græsser.

 

Med udsnit, så mener jeg billeder, hvor fotografen har plukket essensen af et større sammenhæng ud, og dermed kun valgt et udsnit – det kunne for eksempel være et “udsnit” af et bjerg, i stedet for at vise hele bjerget, dette fremhæver bjergets størrelse, og vil i de fleste tilfælde få bjerget til at se større ud, end hvis man viser det hele.

En bonus man typisk opnår når man laver et udsnit er, at man komprimerer perspektivet, fordi man, populært sagt, “zoomer” ind på det der er vigtigt, og dette resulterer i, at man benytter den “telede” ende af sit zoomområde. Det komprimerede perspektiv hjælper også på at øge fokus på det der er vigtigt, og dette er medvirkende til, at lave et stærkere billede (dette er bonus-info til den fotointeresserede, og er formentlig for meget information, og vil ikke gavne konens evner).

 

KONENS RESULTATER

Efter 7 dage på Island retunerede min kone med i alt 279 billeder, og til trods for at dette var noget under de 500 billeder jeg bad hende lave, så var der faktisk en hel del brugbare billeder imellem.

Her under kan i se et par stykker af dem.

Konen har ikke efter forsøgets afslutning, haft nogen øget interesse for fotografering.  Jeg har med andre ord, ikke haft nogen problemer med at holde hende fra mit grej, men dette kan selvfølgelig variere fra kone til kone, og jeg kan på mit minimale forskningsmateriale ikke give nogen garanti for, at dette er en konstant tendens ved koner.

Jeg håber I vil tage pænt imod min modig kone, og give hende et lille klap på skulderen – på den måde er der en chance for, at jeg igen kan udvide mit arkiv i fremtiden.

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Søren Skovsgaard august 13, 2013 - 9:44 pm

Endelig nogle ordentlig billeder fra din side… ahh… det er din kone der tager bedre billeder end dig Brian 🙂
.
Kender det godt 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 14, 2013 - 7:29 pm

Hov hov Søren, nu syntes jeg lige vi skal få en god tone her igen…
.
😉

Besvar
Kurt Hansen august 14, 2013 - 6:38 am

Hyr en anden til at vaske sure sokker og hugge brænde. Din kone gør langt større nytte bag et kamera. Det er jo ikke bare hæderlige amatørfotos, de er saftsuseme gode 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 14, 2013 - 7:30 pm

Takker – men hun er virkelig også god til at vaske op..
.
Men måske du har ret, hun kunne måske være mere værd som anden fotorgraf..

Besvar
Jon Detlefsen august 16, 2013 - 10:04 am

You just dug your own grave, Brian… Ha ha! Det er dejlige billeder – og billedet med lystbådene er direkte genialt! Stor ros til Marie!

Hvaa, Brian; Hvornår skal vi til Island?

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 17, 2013 - 9:10 am

Jeg ved det Jon – det er noget lort!
.
Men tænk hvis hun nu også syntes det var sjovt, så kunne vi virkeligt få noget stort ud af hende…
.
Ja jeg tænker også hvornår??

Besvar
Anette Karlsen august 18, 2013 - 10:18 am

Super flotte billeder – mon også guiden kan bruges til at lære manden at fotografere 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 18, 2013 - 7:58 pm

Hej Anettte..
.
Jeg er sikker på at teorien også virker for mænd, det kan dog være du skal bruge en anden indlærings metode..
.
Måske du skal se om du kan krejle det så han føler det er noget han selv har fundet ud af – det elsker vi..
.
ellers har du sikker selv nogle gode knapper du kan trykke på 😉

Besvar

Smid en kommentar til os