NIKKOR 80-400mm f/ 4.5-5.6 G VR II – “Lille” kæmpe kanon fra Nikon

af Brian - fotomalia.dk

AF-S NIKKOR 80-400mm f/ 4.5-5.6 G VR II – det lyder jo som enhver naturfotografs våde drøm, eller – er det nu også det,  og er Nikon’s “opdatering” virkeligt pengene værd?

Jeg har haft objektivet til en lyntest, og i dag får du min vurdering.

OM TESTEN

Grundet lidt tidspres fra Nikon og ekstrem travlhed har jeg kun brugt objektivet her i et par dage, jeg har altså ikke gennemtestet det fuldt ud som jeg gerne ville, men til trods for dette har jeg fået et indtryk af, hvad dette glas kan – og ikke kan!

Jeg har brugt objektivet som jeg ville, hvis jeg havde det liggende i min fototaske, og kun fotograferet det jeg normalt fotograferer – altså ingen testark, murstensvægge eller krumningskurver, hvis det er, hvad du søger, så må du videre i din søgen.

 

AF-S NIKKOR 80-400mm f/ 4.5-5.6 G VR II

Højtydende og overlegen optisk design er, hvordan Nikon selv beskriver deres super zoom – et objektiv der er ideelt til motiver som dyreliv, landskab og sport, ja det lyder jo faktisk som et objektiv, som ville passe i de fleste fototasker.

afs-nikkor_80-400mm-ed_vr

Et brændviddespænd på 80-400mm pakket ind i et rør på kun 1.570 g, det lyder jo også som noget de fleste fotografer ikke kan leve uden – specielt hvis man rejser meget og/eller skal bære alt sit grej på ryggen.

Men en ting er, hvad der står på pakken og en anden ting er selvfølgelig, hvordan den virker i virkeligheden.

 

BYGGEKVALITET & HÅNDTERING

Tja, det ligner jo ikke Nikon at lave noget skrammel, og det har de bestemt heller ikke gjort her – objektivet er godt og robust bygget, det ligger fornuftigt i hånden, og man bliver hurtigt godt tilpas med at bruge det.

Fordelen ved det store zoomspænd har dog også lidt minuser – for at det optisk kan lade sig gøre at zoome fra 80 – 400mm, er objektivets længde nødt til at variere, og det er for mig et minus. Om det, at frontelementet kører frem og tilbage når man zoomer, reelt har nogen praktisk betydning for støv i objektivet ved jeg ikke, det er nok mest af alt en smagssag.

Zoom- og fokusring kører godt og har en størrelse, der gør dem nemme at finde og håndtere – jeg syntes dog, at jeg havde lidt svært ved at justere fokus manuelt, hvilket formentlig skyldes objektivets lysstyrke på f/5.6 ved de 400mm.

Trods sine 400mm er objektivet forholdsvis “let”, og det gør det meget nemmere at håndtere uden stativ, hvilket kan være problematisk med mere lysstærke objektiver med samme brændvidde – så den manglende lysstyrke har klare fordele i forhold til håndtering og “ease of use“.

 

OPTISK KVALITET

Ud fra de billeder jeg har kunnet nå at tage med dette objektiv, har jeg intet at klage over – Nikon 80-400mm VRII leverer en fremragende kvalitet!

Skarphed, farvekontrol og kontrast er meget flot, og jeg tror det bliver svært at finde noget, der klarer sig meget bedre med det zoomområde – ja faktisk for et zoomobjektiv i det hele taget! Hvis man vil have noget der leverer en bedre optisk kvalitet end dette objektiv, skal man kigge på en fast optik!

2013_december_07_

Vinterklar (Nikon D4 – 80-400mm – 250mm – f/5.6 – 1/400sek – ISO1250)

 

Jeg har, som sagt, kun arbejdet meget kort tid med objektivet, og har derfor ikke testet det grundigt på alle blænder, faktisk ikke engang i nærheden af. Men det jeg har testet, har leveret et godt resultat, som jeg tror de fleste ville være mere end tilfredse med.

2013_december_07_-3

Zenaida due (Nikon D4 – 80-400mm – 300mm – f/5.6 – 1/500sek – ISO2000)

 

Min største anke er den variable blænde, og at man kun har f/ 5.6 – men det er jo ikke rigtig noget man kan tillade sig at klage over, for det er jo prisen man må betale for at få et sådan zoomområde i så “lille” et objektiv.

 

AUTOFOKUS

Under gode lysforhold er autofokus hurtig og præcis, og den virker uden nogen som helst problemer – næsten.

Jeg lavede en meget kort og meget uvidenskabslig test af følgefokus, og her leverede objektivet også et fornuftig resultat – det er set bedre, men for et objektiv af denne slags var ydelsen ganske fin, og hvis man ønsker en bedre ydelse, så skal man nok kigge på objektiver med en større lysstyrke.

2013_december_07_-2

Fuld fart – autofokus presset til det yderste – (Nikon D4 – 80-400mm – 400mm – f/5.6 – 1/3200sek – ISO3200)

 

Men som sagt så kan autofokus godt drille lidt, og dette kommer, som med andre objektiver, med en blænde på f/ 5.6 virkelig til syne, når lyset forsvinder. At fokusere i regnskoven på en overskyet dag kunne til tider drille en smule, og det hjalp bestemt ikke, at det faktisk er lidt svært at fokusere manuelt.

2013_december_07_-5

Blomstring midt i vintermørket (Nikon D4 – 80-400mm – 400mm – f/5.6 – 1/640sek – ISO2000)

 

Det mørke rør (f/5.6) tager rigtig meget lys, og det er det der gør både manuel og autofokus svær, der kommer simpelthen mindre lys igennem, og det betyder, at det kan være mere udfordrende, når det så er sagt, så er det jo igen i forhold til objektiver med en mindre blænde (f/2.8) – objektivet leverer varen i sin klasse!

 

VR

Med det jeg har arbejdet med objektivet, så har jeg kun positivt at sige om billedstabiliseringen, den leverer som forventet en rolig søger, og et par blændetrin eller tre (måske fire) mere når man skyder håndholdt.

Jeg har ikke lavet nogen decideret test, men alt virkede som jeg forventede, og den var hverken støjende eller på anden måde til besvær.

 

BOKEH

Objektivet leverer, som jeg skrev tidligere, en flot skarphed, men det er jo ikke alt – noget helt andet er nemlig bokeh – og ja, jeg er nok lidt af en bokehnørd, men jeg syntes faktisk, at den rigtige bokeh kan gøre forskellen mellem et godt og et dårligt billede!

 

 

“Bokeh” – et fancy fotoord for de områder i et billede der er ude af fokus

 

 

Bokeh er en underlig ting at skrive om, for det kan være meget svært at beskrive, og der er af en eller anden grund 1 million ting der spiller ind i forhold til, hvordan de uskarpe områder “renderes”.

Først og fremmest, så syntes jeg generelt, at objektivet leverer en fornuftig bokeh, når der kun er tale om en uskarp baggrund (som på billedet herover) – men når man fotograferer igennem noget, så man har noget der er uskarpt både for og bag motivet, så syntes jeg der mangler en lille smule.

2013_december_07_-6

Gemt i trætoppene (Nikon D4 – 80-400mm – 400mm – f/5.6 – 1/3200sek – ISO3200)

 

Det er ikke fordi objektivet gør det dårligt, for det gør den bestemt ikke, det er nok mest af alt mig der savner f/2.8 eller lignende – og det er jo ikke helt fair at kræve af et zoomobjektiv i denne klasse.

 

KONKLUSION

Jeg har aldrig arbejdet med Nikons gamle 80-400mm, så det vil ikke være reelt at sammenligne de to, derfor kan jeg kun sammenligne med andre objektiver, som jeg rent faktisk har arbejdet med, og der er ikke så meget andet at sige, end at Nikon har skruet et rigtig godt objektiv sammen.

Optik, autofokus og byggekvalitet er i top, og jeg ville nok ikke kunne få armene ned, hvis bare blænden havde gået et par trin ned – igen er dette jo ikke fair, for objektivet prøver jo ikke på at være et tungt lysstærkt objektiv, men jeg syntes bare der sker noget magisk, når man kommer under de “billige” blændetrin.

Dette objektiv er uden tvivl i en klasse for sig, og man får rigtig meget vidde i et forholdsvis lille objektiv. Dette gør det perfekt til den der ikke gider slæbe rundt på de helt tunge glas, og perfekt til  fuglefotografen der går mere op i arter end i bokeh og blænde.

 

 

“Men er den så pengene værd?”

 

 

Ja, det syntes jeg den er, hvis det er dette objektiv man leder efter – personligt ville jeg hellere bruge pengene på et 70-200mm f/2.8, men det er udelukkende fordi jeg nyder at arbejde med den store blændeåbning. Hvis 400mm er det vigtigste for dig, så er den helt sikkert pengene værd!

 

Jeg håber du kunne bruge denne lille anmeldelse til noget, og håber at du vil dele eventulle erfaringer i en kommentar.

Relateret indlæg

4 Kommentarer

AK47 januar 4, 2014 - 3:12 pm

Synd at du ikke har testet det med et D800e :-/

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 4, 2014 - 6:09 pm

Jeg havde ikke lig et til rådighed, men jeg er ret sikker på at det nok skal levere varen…

Optisk er det i orden!

Besvar
Lars Holst Hansen januar 6, 2014 - 12:27 am

Du skriver at man skal kigge efter faste alternativer men hvis man SKAL bruge 400mm er der jo reelt kun et alternativ: 400/2.8 (der ikke kæver brug af forlænger). Jeg kunne godt selv være fristet som en letvægtsafløser for 200-400/4 som er tung nok i sig selv og egentlig også kæver støtte i form af tre- eller et-benstativ. Jeg er dog lidt luren på om jeg vil gå for meget på kompromis med DOF samt desuden AF hvis jeg har brug for at forlænge yderligere til 560mm. Jeg vil næppe ofte slæbe både 80-400 samt 200-400 med på tur, så så længe jeg orker tror jeg at jeg vil “nøjes” med 200-400/4. Her er en masse fra en der har brugt 80-400 en del… http://www.naturalart.ca/voice/blog.html#anchor_80-400 og her noget om at komme til 400mm på forskellig vis fra før den nye 80-400: http://www.naturalart.ca/artist/fieldtests/4waysto400.html

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 6, 2014 - 4:39 pm

Det er korekt, men det jeg i virkeligheden mener er at hvis man skal finde noget der er optisk meget bedre, så skal man kigge efter en fast optik – ikke nødvendighvis en 400 f/2.8, det kan ogsp være en 300 2.8 eller 500 f4 – Pointen er bare at den optisk er meget meget god!

Jeg vil faktisk gå så lagt, at den næsten er på højde med 200-400 – så hvis de f/4 ikke er top vigtige for dig (altså hvis du kunne finde det ekstra stop ved at skrue på ISOen og du ikke er Bokeh nørded), så tror ejg man langt hen af vejen ville være tilfreds med en 80-400mm

Men hvis man har en 200-400 liggende, så ved jeg at jeg ville tage den med hver gang – undtaget hvis jeg skulle i tivoli 😉

Besvar

Smid en kommentar til os