Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II

af Brian - fotomalia.dk

Nikon 300mm f/2.8 ED VR II har lige så længe jeg kan huske stået på toppen af min ønskeliste – det var det første teleobjektiv jeg for alvor blev lidt småforelsket i og jeg har alle dage været overbevist om, at netop dette objektiv ville ændre mit fotografi!

I dette indlæg tester jeg Nikon 300mm f/2.8 ED VR II. Se om det lever op til forventningerne!

 

OM TESTEN

Som nævnt i denne og denne test, så har jeg været igennem en hel del overvejelser omkring at udvide min fotoudrustning med en længere tele. Derfor har jeg sat mig for at teste et par forskellige teleobjektiver, som helst ikke skal blive alt for store og tunge.

Jeg har allerede testet Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR, og Nikon AF-S 300mm f/4E ED PF VR som på mange måder begge var fantastiske objektiver. Jeg er ret begejstret for Nikon 300mm f/4E ED PF VR, men jeg bliver lige nødt til at teste legenden også. Derfor tager vi i dag et kig på Nikon 300mm f/2.8 ED VR II.

Som altid har jeg testet objektivet, som jeg ville bruge det i min dagligdag. Jeg har altså ikke skudt testark, murstensvægge eller krumningskurver – kun rigtige billeder 😉

Jeg har på godt 3 måneder skudt små 14.000 billeder med Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II fordelt på Nikon D4, Nikon D5, Nikon D500 og Nikon D610.

 

Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II

Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II er ikke et lille eller let objektiv, men det er heller ikke helt så stort og tungt som de helt store super teler (400 f/2.8 – 500 f/4 – osv.) med en kampvægt på godt 3 kg, så ligger det mere eller mindre midt i mellem de “store” og “små” teler, men med en meget interessant mindste blænde!

Nikon beskriver selv objektivet således: “Med høj skarphed og hurtig, stille autofokus samt et vejrbestandigt magnesiumhus, der imødekommer alle de mest krævende professionelle miljøers behov”. Dette må siges at sætte forventningerne højt!

Nikon-D4s-+-300mmDet er en ordentlig krabat, men den er velbalanceret og “nem” at håndholde – og så er den jo en sand skønhed! Kan glas se bedre ud?

 

I løbet af mine seneste tests af Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR og Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR, så har jeg skudt mig frem til at 300mm er en ganske fin brændvidde for det jeg skyder. Jo, den vil i nogen tilfælde være lidt for kort, men i andre (Randers Regnskov) passe helt perfekt.

Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E ED VR vil i forhold til brændvidde være det perfekte valg, men som skrevet i min anmeldelse, så er den faste blænde på f/5.6 lidt for mørk for de jeg skyder!

Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II kunne meget vel være det perfekte objektiv for mig!

 

BYGGEKVALITET OG HÅNDTERING

Hvis man mangler en hammer, ja så kan man jo altid bruge sin 300mm. Det er som forventet bygget til at blive brugt, også i dårligt vejr – ikke så meget mere at sige om det. Jeg har 100% tillid til at objektivet her kan klare de skrapeste miljøer!

Håndteringsmæssigt, så er det jo ikke et lille objektiv, og det gør at det kræver mere øvelse at håndtere end f.eks Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR, men det gør alle andre objektiver i verden jo også, så det siger vel egentlig ikke så meget. Når det er sagt, så ligger objektivet godt i hånden og er yderst velbalanceret – i hvert fald på et Nikon D4.

Til trods for, at Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II er et halvstort og halvtungt objektiv, så er det nogenlunde nemt at håndholde, og man er altså ikke bundet af et stativ. Dette kan være nødvendigt med andre af de større objektiver. For mig er det kardinalt at et objektiv er til at håndholde da jeg konstant bevæger mig når jeg fotograferer.

Fokuseringsringen kører godt og flydende, og det er faktisk ret nemt at fokusere manuelt, også selv om man håndholder bæstet.

 

 

OPTISK KVALITET

Jeg kan vel lige så godt sige det som det er: jeg har aldrig oplevet et stykke glas der gør det bedre! Det eneste glas jeg har prøvet som var i samme liga er Nikon AF-S 800mm f/5.6E FL ED VR og det siger ikke så lidt!

Ard ville sikkert også bringe sit Nikon AF-S 200mm f/2 ED VR på banen når vi snakker om toppen af poppen, og det er der ingen tvivl om at vi gør med denne optik. Nikons 300mm f/2.8 og Nikon 200mm f/2 har alle dage og i stort set alle versioner været nogle af verdens bedste stykker glas, og denne version er ingen undtagelse.

Om den optisk er helt på højde med 200mm som er kendt som Nikons benchmark objektiv, det ved jeg ikke, men tro mig – det er et fantastisk stykke grej!

2015_november_19_Colobus (Colobus guereza)

Ung colobus abe i Randers Regnskov – Det er svært at undgå at lægge mærke til skarpheden – for mig er dette en ny standard af skarp!  (Nikon D4 – 300mm – f/2.8 – 1/800sek – ISO2500)

 

Som sagt, der er intet at udsætte på kvaliteten, overhovedet, selv på største blændeåbning ser det fantastisk ud. Men objektivet er utilgivende, og den mindste fejl fra fotografens side, så er billedet er ubrugeligt. Jeg snakker her selvfølgelig om fokusfejl: hvis man ikke lægger fokusplanet 100% rigtigt, så er billedet intet værd!

På 300mm giver f/2.8 et ubeskriveligt lille skarphedsplan, og er fokus ikke lagt helt rigtigt så kan man altså lige så godt smide billedet væk. Som sagt så tilgiver dette objektiv ikke fotograffejl! Det lyder underligt, og jeg skulle lige skyde et par tusinde billeder før det gik op for mig hvad det var der skete, for jeg har aldrig oplevet den samme grad af utilgivenhed på min 70-200 f/2.8 eller på en Nikon 300mm f/4 for den sags skyld. Det der sker er at skarphedsplanet er så lille at der kun er få millimeter hvor billedet er skarp, og at skarpheden simpelthen forsvinder så hurtigt bagved og foran, at der ikke er findes noget der hedder “næsten skarpt” som der er med en 200mm på f/2.8. Med andre ord: dette objektiv kræver altså også at man  opgraderer sine skills for at man får noget som helst ud af det!

 

2016_maj_31_-4Sumatra tiger, Ree Park. Man skal virkelig holde tungen lige i munden hvis man skal udnytte de 300mm f/2.8 ordentligt, men når det hele spiller – så ser det altså godt ud! (Nikon D500 – 300mm – f/2.8 – 1/5000sek – ISO1600)

 

Hvis vi ikke kun kigger på skarphed, men også kigger på kontrast og farvegengivelse, så har jeg ikke meget at tilføje: det er i orden!

Jeg er (som den faste læser nok ved), ret vild med at skyde på største blændeåbning, og et objektiv skal altså være skrapt helt fra mindste blænde tal, ellers dur det ikke. Det er Nikon 300mm f/2.8 ED VR II, og lukker man bare hullet en lille bitte smule, så skal man virkelig passe på at man ikke skærer sig – det er barberblads skarpt det her!

For en sjælden gangs skyld har jeg faktisk også skudt på lidt højere blænde (f/10), og det gør ikke glasset dårligere.

2016_maj_31_-3Påfugl… Det er nemt at se hvor intimiderende påfuglens “øjne” må være for et uvidende rovdyr. På samme måde er det også lidt skræmmende hvor lækkert det her objektiv er!  (Nikon D500 – 300mm – f/2.8 – f/10 – 1/500sek – ISO1600)

 

Hvis vi udelukkende kigger på skarphed, så ligger Nikon 300mm f/2.8 ED VR II kun meget lidt over Nikon 300mm f/4E PF ED VR, og f/4 modellen er meget lettere, meget mindre, nemmere at håndtere og MEGET, MEGET billigere, så den ekstra kvalitet skal virkelig være vigtig.

Hvis jeg kort skal konkludere, så er Nikon 300mm f/2.8 ED VR II rent optisk næsten uden modstykke

 

AUTOFOKUS

Hmm den er lidt svær, for AF er hurtig og præcis, den virker altså som den skal og som man forventer, men når det er sagt, så er det ekstremt tynde skarphedsplan svært at styre og som jeg skrev tidligere, så tilgiver det ikke fejl. Mit indtryk er dog ikke at objektivet kludrer i det, det er som regel en “fejl 40” (altså en brugerfejl) der er skyld i hvis man ikke rammer fokus præcist nok.

Objektivet fokuserer hurtigt. Det er et af de hurtigste objektiver jeg har prøvet, specielt i godt lys, men selv i svær belysning fungerer det godt.

Det eneste tidspunkt jeg har oplevet at det har været svært at finde fokus er hvis jeg har skudt igennem tæt krat, og det har jeg aldrig oplevet et objektiv der har været mega god til!

2016_februar_22_Verdens største svin – skægsvinet fra Borneo. Det kan være svært at få autofokusen til at virke igennem tæt bevoksning, men selv Borneos tætte underskov var til at håndtere!  – (Nikon D4 – 300mm – f/2.8 – 1/500sek – ISO2500)

 

Som forventet så giver f/2.8 en lysere søger end Nikon 300mm F/4E PF ED VR og specielt i forhold til Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR og selvfølgelig vil det være sådan, men dette betyder selvsagt også at kameraet har nemmere ved at fokusere i svagt lys, og dette er faktisk mærkbart når jeg har fotograferet i regnskoven.

Til trods for objektivets utilgivende natur, så må jeg sige at autofokus er blandt det bedste jeg har prøvet!

 

VR

VR fungerer, men ikke så godt som f.eks Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR, der har den bedste billedestabilisering jeg nogensinde har prøvet! Jeg ville lyve hvis jeg skrev at jeg var blæst bag over af billedestabiliseringen på Nikon 300mm f/2.8 ED VR II, for jeg syntes der er sket en hel del på denne front de seneste år, og dette objektiv er jo faktisk ved at være en ældre model (lanceret i 2009).

Når det er sagt, så er objektivets VR ikke dårligt. Man kan stadig (med lidt øvelse) lave skarpe skud på langt lavere lukkertider end man ville kunne uden VR. Jeg har flere gange lavet skarpe billeder på ned omkring 1/125sek håndholdt og i nogle tilfælde endnu lavere.

2016_februar_14_-2Rød langur, Borneo. Et af mine absolut favoritbilleder, dét her er præcist hvad dette objektiv kan! (Nikon D4 – 300mm – f/2.8 – 1/320sek – ISO3200)

 

Udover at VR dæmper rystelser, og derved giver skarpere billeder, så giver det også en mere rolig søger. Dette gør det ofte nemmere at komponere sit færdige billede.

 

BOKEH

Jubiii mit absolute ynglingspunkt i enhver objektiv test – og specielt med Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II! Hvorfor? Vi er nået til mit hjertebarn… Jeg elsker fnider-fnadder i mine billeder, jeg elsker en lille dybdeskarphed. Ja, kort sagt, jeg elsker bokeh!

Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II må betegnes som “flødekongen”, og jeg kan slet ikke få armene ned, objektivet leverer en bokeh præcist som jeg havde drømt om! Jeg var forelsket stort set fra første billede, og det var tydeligt for mig at dette objektiv nærmest kan noget magisk!

2015_december_26_Kedeligt decembervejr er ikke en hindring for at fotografere. Tjek lige den bokeh her, hold nu op det er fedt! Og ja jeg er en nørd! (Nikon D4 – 300mm – f/2.8 – 1/500sek – ISO2500)

 

Shit det ser godt ud! Man kan jo nærmest trylle med det her objektiv. Den måde objektivet renderer for- og baggrunds “blurring”, er i mine øjne præcis hvad der sætter dette objektiv i en klasse for sig. Det er simpelthen en fornøjelse at arbejde med, og det sætter fotografen i stand til at isolere sit motiv på en spændende og attraktiv måde.

Jeg må indrømme at jeg ikke har så meget at sige til bokeh’en på dette objektiv, udover at det er tæt på det bedste jeg har set, hvis ikke det bedste, og dette bestemt kunne være afgørende for om man vælger dette objektiv eller ej!

 

KONKLUSION

Nu har jeg inden for relativ kort tid testet tre fantastiske objektiver fra Nikon Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VRNikon AF-S 300mm f/4E ED PF VR og ikke mindst Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II og jeg må indrømme at alle tre udmærker sig på hver sin måde.

I mine øjne er der ingen tvivl om at Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II er det bedste objektiv, men det er faktisk marginaler der skiller den og Nikon AF-S 300mm f/4E ED PF VR, og dette er primært i forhold til bokeh!

Hvordan kan man så retfærdigere prisforskellen på de to objektiverne? Tja, jeg tror faktisk ikke at man kan retfærdiggøre det, medmindre man kigger på den eksklusivitet der er forbundet med den dyre optik. Den giver noget som mellemklassen bare ikke kan og sætter fotografen i stand til at levere noget ekstraordinært hvis han/hun formår at udnytte objektivets styrker.

Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II – ca. kr. 40.000,-

Nikon AF-S 300mm f/4E ED PF VR – ca. kr. 15.000,-

Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR – ca. kr. 13.000,-

 

Hvis man ikke ønsker det lille ekstra, eller ikke mener at man har evnerne til at udnytte det, så er der intet der retfærdiggør prisforskellen og man bør kigge grundigt på f/4 modellen som ER i verdensklasse.

Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR skiller sig selvsagt ud med sine 500mm, og hvis de 500mm er vigtig for en, så er det ikke bare det oplagte valg, men det eneste rigtige valg. Det er fandeme også et fedt objektiv, og hold da op man får meget for pengene hvis man vælger dette stykke glas.

Hvilket et ville jeg selv vælge?

Tja hvis fornuften skulle vælge, så var der ingen tvivl om at jeg ville vælge Nikon AF-S 300mm f/4E ED PF VR. Det er i mine øjne det mest fornuftige valg og et perfekt kompromis imellem kvalitet, pris og størrelse.

Hvis det er mit hjerte til fotografiet der skulle vælge, så er der kun et valg: Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II. Jeg drømmer om den bokeh om natten, og tror rent faktisk at dette objektiv ville kunne løfte mit fotografi til et nyt niveau

 

Galleri

Til slut får du lige et lille galleri med et par billeder skudt med Nikon AF-S 300mm f/2.8 ED VR II. Tjek dem ud, og se hvad du synes!

 

Jeg håber du kunne bruge denne lille anmeldelse til noget, og håber at du vil dele eventuelle erfaringer, spørgsmål eller roser  i en kommentar.

Relateret indlæg

2 Kommentarer

jacobadk juli 7, 2016 - 11:30 am

Nøj et lækkert glas!

Men der går nok lige lidt tid (eller en lottogevinst) før objektivet lander i min taske… når nej… på kameraet selvfølgelig.

Har du testet det med telekonverter på?

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 7, 2016 - 1:48 pm

Jep det har jeg og det fungere særdeles fint med TC 1.4 III og TC 2.0 III… Jeg er ikke helt vild med resultaterne med TC 1.7II

Du kan se et billede med TC 2.0 III i dette indlæg

https://fotomalia.dk/fotografering-af-orangutang/

Du har jo også lige opgraderet en hel del!

Besvar

Smid en kommentar til os