Nikon 800mm f/ 5.6E FL ED VR – Sin vægt værd i Guld

af Brian - fotomalia.dk

800mm…. 800mm.. – 800mm! – Ja de store tunge objektiver har fået en ny overmand! Nikon 800mm f/ 5.6E FL ED VR – og så skulle den efter sigende slet ikke være så tung (siger Nikon).

Men nu er det jo nemt at blive imponeret af store glinsene rør og fancy produktbeskrivelser – hvad kan sådan en 800mm levere i den virkelige verden?

 

 

OM TESTEN

I en hel uge havde jeg fornøjelsen af, at have dette objektiv liggende i min fototaske – eller rettere ved siden af min fototaske, for det kunne ikke være inde i selve tasken!

I løbet af den uge skød jeg cirka 2500 skud med kanonen, jeg sparede penge på motionscenter og opdagede helt nye muskelgrupper jeg slet ikke vidste jeg havde!

Jeg har som altid brugt objektivet, som var det mit eget, og til de opgaver som jeg synes relevante – jeg har ikke skudt testark, murstensvægge eller forsøgt at kortlægge objektivets maxopløsning – tja jeg har faktisk kun fotograferet med det, så hvis du skal bruge nogle af ovenstående informationer, så må du kigge andetsteds.

Objektivet er testet med D4.

 

Nikon 800mm f/ 5.6E FL ED VR

Der er nok ikke den store tvivl om, at Nikon med denne 800mm kanon har fået en hel del naturfotografer, sportsfotografer og ikke mindst grejnørder til at savle en lille smule, og i følge Nikon er der heller ikke sparet på noget – fantastisk glas, de fineste knapper, den nyeste billedestabilisator, pakket ind i det bedst mulige rør!

Dertil skulle de to fluoritelementer og det robuste magnesiumlegerede hus gøre objektivet lettere at flytte rundt på, og ikke meget nemmere at håndtere.

Nikon 800mm f/ 5.6E FL ED VR

Billedet herover er på ingen måder retvisende for hvor stort dette objektiv i virkeligheden er – det skal ses i virkeligheden!

 

 

En af de spændende fordele ved brugen af fluoritelementer er, udover vægten, at glasset skulle være markant mere modstandsdygtigt mod snavs og fedtpletter. Nikon lader til at satse stort på fluorit, da de allerede er gået igang med at skifte flere af de store teler ud med nye med denne teknologi.

Men som sagt er den store nyhed en mærkbar mindre vægt, og Nikons udmeldinger er helt sikkert sande, men man skal ikke forvente, at den er lille og handy bare fordi den er blevet lettere end sin forgænger – det her er et stort og tungt rør!

De 800mm har en kampvagt på 4,6kg.

 

BYGGEKVALITET & HÅNDTERING

Forventeligt, så lever dette objektiv 100% op til Nikons fineste, når det kommer til byggekvalitet – det her er aller højeste klasse, og denne kvalitet giver en tryghed til at bruge objektivet i selv de hårdeste miljøer.

I regn og slud, 800mm’eren skal ud! – JA det betyder rigtig meget, at man har tillid til, at grejet kan holde til at blive brugt, og jeg ville uden tøven tage dette objektiv med, uanset hvor turen gik til!

_JGD1064

Det der fungerede bedst for mig var, at arbejde med 800mm’eren på en monopod – ikke helt optimalt i forhold til rystelser, men bevægelsesfrihed er meget vigtigt for mig når jeg fotografer

 

Håndteringsmæssigt er der heller ikke det store at udsætte, det føles rart at bruge, fokuseringen er blød og lækker, og trods den tunge vægt, så kan det faktisk godt lade sig gøre at håndholde et par hurtige skud – ikke at det anbefales.

Man skal forvente at man minimum skal bruge en monopod, eller aller helst et godt og stabilt stativ med et videohovede til at håndtere denne bandit!

 

AUTOFOKUS

Her skal jeg blankt erkende, at jeg havde lidt blandede oplevelser – autofokussen er hurtig, objektivet flytter elementerne hurtigt og i langt de fleste tilfælde rammer den hvor den skal, men… jeg var mere end en gang ude for at objektivet havde lidt svært ved at finde fokus – dette skete stort set kun når jeg arbejdede med at skyde igennem noget vegetation, og det var på ingen måde konstant, men stadig nok til at jeg syntes det er relevant at nævne.

_D4A3615(800)

 I situationer hvor det kan være svært at finde det helt rigtige fokus, er det ret nemt at arbejde manuelt, da det lille skarphedsplan gør det nemt at se hvor fokus ligger.

 

Min oplevelse er i langt største grad, at objektivet yder i absolut topklasse, og at det kun er i “sære” tilfælde at den jagter fokus lidt for meget – jeg tror ofte at objektivet forsøgte at fokusere på det der var tættest på, hvilket ikke var min intension, men forståligt nok. Under “normale” omstændigheder og selv hvis lyset var minimalt, så var AF’en i verdensklasse, også selv om objektivet “kun” har en blænde på f/5.6 (hvilket jo også har betydning for mængden af det lys der kommer til AF-modullet).

Det er muligt at mine oplevelser skyldes en lidt gammel firmware i min D4 (mangler stadig at få opdateret), og dette er til trods for at Simon (MEGET, MEGET klog mand fra Nikon) på det kraftigste opfordrede mig til at opgradere – netop på grund af autofokussen på 800mm’eren!

 

OPTISK KVALITET

Tja… der er ikke så meget at sige… Det bliver nok ikke meget bedre end det her!

Optisk har jeg intet at udsætte på dette stykke glas, skarphed, kontrast og farver er helt og aldeles i top! På samme måde er fortegninger, vignettering og andre trælse optiske fejl ikke noget jeg på nogen måde har bidt mærke i – det her glas virker!

2014_maj_05_Isfugl (Alcedo atthis)-2Nærgrænsen på de 5,9m og dermed det maksimale gengivelsesforhold på 1/6,7x er ok til små fugle, men man skal ikke regne med at fylde hele fladen med de små fjerklædte

 

Kan man forvente andet end det bedste fra et stykke glas der koster mere end en ny bil? – Nææ det kan man nok ikke, og det er også lige hvad man får – det bedste!

Selv om dette objektiv kræver lidt at blive fortrolig med, så kan jeg med hånden på hjertet sige, at det uden sammenligning er noget af det bedste jeg nogensinde har arbejdet med, når det kommer til billedekvalitet – hold nu op det står pænt!

 

VÆGT

Normalt ville jeg ikke lave et helt punkt der bare handler om et stykke udstyrs vægt, men lige i dette stykke grejs tilfælde mener jeg faktisk det er relevant, for man skal huske, at der er væsentlige penge at spare på styrketræningen, når man skal slæbe banditten med i skoven!

4,6kg er ikke meget i motionscenteret – man får ihvertfald ikke meget streetrespekt ved at lave dødløft med 4,6kg, men når man skal slæbe rundt på det i længere tid, så er det faktisk ret meget! Den skulle jo som sagt være blevet lettere end sin forgænger, og heldigvis for det, for hvis den var blevet bare lidt tungere, så skulle der være en fast vogn monteret på den!

2014_maj_04_

Et hurtigt lille skjul på græsplænen, et æble og en lille halv time tid også var der bid – objektivet egner sig fantastisk til arbejde fra skjul

 

Ja ja – jeg pyldrer en del over vægten, og ja det er nok bare fordi jeg er en slapsvans!

Det er muligt at chokket ville være mindre, hvis man er mere vandt til at til at arbejde med store teler end jeg er, men jeg skal blankt erkende, at det kom bag på mig hvor bøvlet det rent faktisk er at slæbe rundt på så mange kilo glas! Faktisk vil jeg gå så langt så det er særdeles upraktisk at lave andet end at sidde stille og vente på at motiverne kommer til dig!

Med andre ord, et objektiv som dette egner sig bedst i et skjul, eller måske på sidelinjen af en fodboldbane – man traver ikke rundt med det, og skyder det man finder!

 

BOKEH

800mm ved f/5.6 – tja det er en flødemaskine…

Jeg tror du kunne hælde en spand skruer igennem det her objektiv, også ville de alligevel komme ud som fløjlsblød marcipan!

2014_maj_06_Hvis forholdende er rigtige (minus varmeflimmer) er det fedt at arbejde med motiver på “lang” afstand – komprimering og den lækre bokeh giver så meget til billedet

 

Fløjlsblød bokeh er ikke det eneste det tunge rør kan, faktisk vil jeg sige, at en af de vigtigste egenskaber ved dette objektiv, er den komprimering de 800mm giver – dette giver nogle helt unikke muligheder, og det er en egenskab som jeg tror rigtig mange overser ved de større teler!

Når jeg snakker om komprimeringen, så mener jeg den egenskab de 800mm har i forhold til at mase forgrund, midte og baggrund sammen til en flot symfoni af oplevelser! Det er dog som med enhver anden symfoni, det er ikke noget der kommer af sig selv, og det kræver sin mand at mestre det hele.

Billedet her nedenfor har, til trods for at det ikke er noget fantastisk billede, dele af denne symfoni – jeg ville ønske at jeg havde mere end en uge til at lære objektivet rigtigt at kende, men det var som sagt præmissen.

2014_maj_04_-3Læg godt mærke til området omkring “Sofie” – jeg er helt vild med den måde objektivet gengiver “skoven”. Denne gengivelse er forgrund, midte og baggrund samlet i en lækker symfoni

 

Det kan lyde underligt at jeg skal bruge mere end en uge til at lære et objektiv rigtigt at kende, men faktisk vil jeg vove den påstand, at det tager meget mere end en uge at lære et objektiv ordentligt at kende – mit nyeste objektiv (Sigma 180mm f/2.8) har jeg haft i lidt over et år nu, og jeg syntes faktisk først at jeg er begyndt at kende det rigtigt nu!

Ja, man kan sagtens tage et helt nyt og ukendt objektiv op af kassen og lave gode billeder, men for at man rigtigt kan udnytte alle objektivets små finurligheder – det tager noget tid!

Det var lidt et sidespring, men alt i alt, så leverer objektivet bokeh i verdensklasse!

 

VR

Ifølge Nikon selv, så er denne 80mm udstyret med den mest avancerede og bedste billedstabilisering af alle Nikonobjektiver – hele 4,5 blændetrin skulle billedstabilisatoren kunne klare.

Mine oplevelser er at billedstabiliseringen fungere ualmindeligt godt – faktisk så godt at det kan lade sig gøre at lave fornuftigt skarpe billeder helt ned til omkring 1/50sek, håndholdt! Det kræver lidt, og det er ikke alle billederne der bliver gode, men det kan lade sig gøre!

2014_maj_07_-4800mm – 1/250sek – 4,6kg – håndholdt – det er da ok…

 

Om det er den bedste billedstabilisator der findes ved jeg af gode grunde ikke, men jeg skal blankt erkende, at det er den bedste jeg nogensinde har prøvet!

Til trods for den fremragende billedstabilisator, så vil jeg ikke anbefale at man regner med at skyde håndholdt, jeg vil som minimum anbefale at man bruger en monopod – og her gør billedstabilisatoren også en kæmpe forskel.

 

KONKLUSION

Nu til de afsluttende ord – men der er ikke så meget andet at sige, end at dette objektiv er et af de skarpeste objektiver jeg nogensinde har arbejdet med! Ja det er en klods at flytte rundt på, men komprimering, bokeh og ikke mindst billedkvalitet gør, at det helt sikkert er det værd.

 

 

Skal den så ligge i min fototaske?

 

 

Nej, for det er den som sagt alt for stor til, og måske mere relevant, så passer den ikke rigtigt til min økonomi – men en ting er sikkert, hvis min økonomi en gang tillader det, så skal jeg da have to!

Spøg til side, jeg tror faktisk jeg ville vælge en 500 f/4 eller måske en 400 f/2.8 før 800mm røg i indkøbskurven – ikke fordi de er bedre, for det er de ikke, og de kan ikke det samme, men kun fordi de er liiidt nemmere at komme rundt med.

Til slut – et lille hygge galleri

 

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Hanne Nörskau Jensen oktober 2, 2014 - 8:21 am

Hej Brian.

Hvis jeg nu kom forbi dig, kunne vi så tage en lille tur ud i den grønne med denne runde bandit ?

Den kunne jeg godt tænke mig at skyde lidt med.

Til Grøn koncert forrrige år, fik jeg lov til at holde en pressefotografs kamera plus det enorme store objektiv. Jeg kan ikke huske så meget om hvilket det var, men jeg kan huske han sagde at det vejede lidt over seks kilo i alt. Det var så fedt at prøve – men alt for tungt til mine kagearme (som faktisk er så kageagtige)

Det var det. Ha’ en go fotodag..

VH Hanne

Har du skrevet i dit indlæg, hvordan du har erhvervet dig den ? Er det på prøve fra Nikon? Jeg er skam bare nysgerrig.

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 10, 2014 - 7:53 pm

Hej Hanne..

Objektivet er desværre sendt hjem til Nikon igen – jeg havde det kun i en lille uges tid ;-(

Men ja sjovt at prøve!

Besvar
Jacob Almtoft oktober 2, 2014 - 8:23 am

Var spændt på hvornår den kom 🙂 Tak for sidst. Savler stadig lidt når jeg ser den, men er mere til 400-500mm-agtigt-røv-dyrt glas. Selvom det nok heller aldrig bliver realitet.

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 20, 2014 - 7:48 am

He he – Ja den har været længe under vejs, men det er jo lige det der med tid!

Jacob – jeg har helt glemt at takke dig for at være Isfugle mester – Men mange tak!

Jeg havde fornøjelsen af at have 500mm f4 med til Ecuador, og det tror jeg passer meget bedre til mig – eller måske bare en 300mm f2.8

Besvar
Johnny Møller oktober 2, 2014 - 8:43 am

Rigtig fin gennemgang og lækre billeder, men det er godt nok en ordentlig bandit og 120 af de store….. Tror jeg springer over. Jacob fortalte mig i øvrigt en lille historie om hvordan du måtte læne dig tilbage i skjulet, da du skød isfuglen på grund af nærgrænsen på 6 meter 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 20, 2014 - 7:51 am

Ja den er stor, og det er prisen også – jeg tror heller ikke det er en af de objektiver de sælger flest af!

Ja nærgrænsen skal man også lige vænne sig til!

Besvar
Allan Høgholm oktober 3, 2014 - 12:44 pm

Du må ud og have købt dig sådan en 🙂

Jeg er fint tilfreds med min Canon 500mm, som kun vejer omkring 3.7kg, men det er også rimeligt til at den kan være trættende at gå en tur med i skoven. Jeg plejer dog når jeg har monopod på, at have objektivet hen over skulderen, så kan man spare kræfterne i armene 🙂

Det er også pga. vægten, at jeg egentlig ikke er interesseret i en længere tele. Ham jeg oprindeligt købt min 500mm af, solgte den for at købe en 600mm, og han fortrød faktisk nogle måneder efter, fordi en 600mm fra Canon vejer næsten 5kg 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 20, 2014 - 7:54 am

Ha ha ha.. Jeg tror sgu ikke min bankdame syntes det er en god idé hvis jeg smider sådan en fætter i indkøbskurven..!

Jeg har altid kun haft en 200mm og syntes faktisk man kommer rigtig langt med den – jeg kunne dog godt tænke mig lidt mere, og jeg er da også sikker på at der ryger en større tele i kurven en dag – men tvivler på at det bliver en 800mm

5kg er bare for meget at gå rundt med!

Besvar

Smid en kommentar til os