Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR

af Brian - fotomalia.dk

Kan der være så meget i sådan en lille bandit? Første gang jeg fik en Nikon 300mmE PF ED VR i hånden var jeg noget forbløffet…  Men én ting er størrelse og specs, noget andet er jo, hvad grejet præsterer!

 

 

OM TESTEN

Jeg går med alvorlige overvejelser omkring at udvide min fotoudrustning med en længere tele da min nuværende 200mm er lidt for kort i nogle situationer. Derfor har jeg sat mig for at teste et par forskellige teleobjektiver, som helst ikke skal blive alt for store og tunge.

Jeg har allerede testet Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR, som på mange måder var et fantastisk objektiv, men jeg følte mig ikke rigtig hjemme med et midste blændetal på f/5.6. Næste testobjektiv er Nikon 300mmE PF ED VR!

Som altid har jeg testet objektivet, som jeg ville bruge det i min dagligdag, og altså ikke skudt testark, murstensvægge eller krumningskurver – kun rigtige billeder 😉

Jeg har på godt 10 dage skudt cirka 3100 billeder – alle med Nikon D4.

 

Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR

Nikon beskriver selv dette objektiv som den ultimative balance mellem kompakt konstruktion, stor rækkevidde og høj billedkvalitet – det er jo ikke så lidt, og det lyder jo nærmest for godt til at være sandt. Men fakta er, at dette er tæt på at være det perfekte objektiv – at kalde det lille, det er en underdrivelse, og billedkvaliteten er fantastisk!

Men hvordan har Nikon formået at mase alt det ned i så lille og let et rør? Svaret er “phase fresnel“, en teknik som Nikon her for første gang har forsøgt sig med i et fullframe F-mount objektiv!

Phase fresnel gør det muligt, at lave et meget lettere og kortere objektiv, uden at kompromittere billedkvaliteten synderligt meget!

 

24-70mm-vs-300mm

Nikkor AF-S 300mmE PF ED VR vejer omkring halvdelen af sin forgæger, og den er kun marginalt større end Nikons 24-70mm f/2.8 – meget fint for en 300mm!

 

Sølle 755 g er alt, hvad de 147,5mm vejer. Den lave vægt kunne måske tyde på, at objektivet var skrøbeligt, men det er bestemt ikke mit indtryk. Tværtimod, så virker det robust og vel forseglet. Jeg ville ikke være bekymret for at tage det med en tur ud i et tropisk regnskyl!

Med 300mm er objektivet ikke en “lang” tele, men når man kommer fra en 70-200mm (som i praksis har en max brændvidde på omkring 180mm) så er 300mm en mærkbar forskel. Men de 300mm vil for nogle nok være en anelse for kort, specielt hvis man arbejder meget med fugle.

 

BYGGEKVALITET OG HÅNDTERING

Håndteringsmæssigt er det simpelthen en fornøjelse at arbejde med dette objektiv. Det er så let og så lille at det nærmest forsvinder. Jeg har ved flere lejligheder haft objektivet med på hyggetur og det er fantastisk. Den lille og lette størrelse gør, at man vælger at tage dette objektiv med, også selvom det egentligt ikke er en decideret fototur, for det betyder ikke noget at have det over skulderen!

Og trods den dryppende kliche, så er det bedste kamera (og objektiv) dét som man har med! Det giver bare bedre og flere billeder!

Nikon 300mmE PF ED VR ligger godt i hånden, og fokusringen er let og glidende at arbejde med. Den har en fin størrelse, også selv om man har handsker på.

Selve byggekvaliteten er der intet at sætte en finger på: robust, stilren og lækker!

 

OPTISK KVALITET

Det er jo den mørke tid på året, så langt størstedelen af de billeder jeg har lavet, er lavet på ret høj ISO – det er ikke de optimale omstændigheder, når man skal bedømme den optiske kvalitet af et objektiv, men det var, hvad jeg havde at arbejde med.

De billeder jeg har lavet har optisk levet 100% op til mine forventninger, dette objektiv tegner meget meget flot! Det er tæt på at være noget af det bedste jeg har arbejdet med, og når man holder dette op imod pris og størrelse, så er det svært at få armene ned igen, for hold da helt op!

2015_november_07_

Det er et intenst blik den unge jaguarkilling Balám her giver mig – jeg tror ikke han var synderligt imponeret over hverken objektiv, kamera eller fotograf (Nikon D4 – 300mm – f/4 – 1/250sek – ISO2000)

 

Jeg arbejder næsten altid på størst mulige blændeåbning, og det har jeg faktisk også gjort med dette objektiv (jeg elsker bokeh!) derfor kan jeg ikke udtale mig om, hvordan objektivet opfører sig når man bevæger sig rundt i blænderækken – men mon ikke det kun bliver bedre hvis man blænder en anelse ned?

Men hvem ville dog gøre det 😉

2015_november_15_

Solsort  (Nikon D4 – 300mm – f/4 – 1/640sek – ISO400)

 

Jeg har svært ved at sige så meget andet end, at Nikon 300mm f/4E PF ED VR  virker virkelig, virkelig godt!

 

AUTOFOKUS

Tja du har nok gættet det, her er der heller ikke meget at sætte fingre på. Det virker bare! Er det det bedste jeg nogensinde har prøvet? Nej måske ikke, men det er godt!

Jeg har arbejdet med objektiver der var hurtigere, men autofokus er præcis og under fornuftige lysforhold ret sikker!

2015_november_08_-4

Det kan være svært at få autofokusen til at virke igennem tæt bevoksning, men det ser ud til, at det er lykkedes. Hvidkindet tourako  – (Nikon D4 – 300mm – f/4 – 1/125sek – ISO1600)

 

Efter min test af  Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR var jeg en anelse bekymret for, hvad jeg ville syntes om et f/4 objektiv, ville dette også være for mørkt? Men jeg har faktisk ikke oplevet de helt store problemer. Jeg syntes faktisk, at det har været ganske godt at arbejde med, og jeg må bare erkende, at der sker en hel del når man fordobler lysmængden!

Nu må det ikke forstås som, at Nikon 300mm F/4E PF ED VR altid rammer perfekt, for som med alle andre objektiver så lider den også lidt, når mørket falder på og kontrasten forsvinder!

 

VR

Også her er der ikke meget at udsætte, VR virker som forventet godt. Jeg må indrømme, at jeg ikke er helt så imponeret som jeg var med Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR, men det betyder bestemt ikke at Nikon 300mm F/4E PF ED VR gør det skidt, det betyder bare at jeg var meget imponeret over Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR!

Man kan uden de store anstrengelser lave skarpe billeder ned omkring 1/50 sek, hvilket er ret vildt på 300mm.

2015_november_07_-2

Objektivet er også skarpt ud i hjørnerne – musefuglen tjekker lige efter (Nikon D4 – 300mm – f/4 – 1/125sek – ISO6400)

 

Udover at VR formindsker rystelser, og derved giver skarpere billeder, så giver det også en mere rolig søger – dette gør det ofte nemmere at komponere sit færdige billede.

Nikon 300mm F/4E PF ED VR har et nyt VR-mode – “SPORT” – som skulle være bedre i aktive situationer. Jeg har ikke testet denne feature.

 

BOKEH

Så er vi nået til mit hjertebarn… Jeg elsker fnider-fnadder i mine billeder, jeg elsker en lille dybdeskarphed. Ja, kort sagt, jeg elsker bokeh!

Og igen må jeg erkende, at Nikon 300mm F/4E PF ED VR gør det ret godt! Specielt når man kommer lidt tættere på motivet og udnytter den lille nærgrænse (1.4m) giver objektivet en dejlig rendering af de uskarpe områder længere bagved.

2015_november_08_-3

Intens øjenkontakt med en hammerhovedfugl (Nikon D4 – 300mm – f/4 – 1/4000sek – ISO3200)

 

Men, men, men… træerne vokser, som du ved, sjældent ind i himlen, og jeg må være ærlig, Nikon 300mm F/4E PF ED VR, laver ikke den pæneste bokeh jeg nogensinde har set. Den er god og faktisk må man være lettere nørdet for ikke at være godt tilfreds, men jeg er nørdet og jeg har set pænere.

Én af de ting der arbejder imod den “pæneste” bokeh kunne vel være lige præcist dét, som gør dette objektiv så let (og dermed spændende): phase fresnel elementet. Der synes at være en lidt “takket” rendering af tekstur tæt på fokusområdet, og det giver altså en lidt lav bokeh rating! Du kan se hvad jeg mener på næsen af jaguaren, men også, omend lidt mindre tydeligt, i fjerene tættest på hammerhovedfuglens næb. I galleriet nedenunder kan du også se det på næsen af den sort-hvide colubusabe. Grunden til, at jeg tror at det måske er phase fresnel elementet, der er kilden er, at jeg ikke har set det på andre objektiver før.

Men som sagt, det er übernørdet og det er nok de færreste der nogensinde ville ligge mærke til det. Det gjorde du sikkert ikke en gang første gang du så jaguarbilledet 😉

Hvis du kan leve med tæt på perfekt, så går du ikke galt i byen med denne bokeh.

 

KONKLUSION

Wow… Der er ikke så meget andet at sige om dette objektiv – jeg er blæst bagover!

Vægt, størrelse og pris taget i betragtning, så tror jeg simpelthen ikke der findes noget bedre!

Bliver dette min nye tele?

Det kunne det meget vel, jeg mangler bare lige at teste Nikon 300mm f/2.8 ED VRII – men jeg har svært ved at se, hvad den skal kunne gøre så meget bedre, at den retfærdiggør den ekstra merpris. Det må tiden vise!

 

Galleri

Til slut får du lige et lille galleri med et par billeder skudt med Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR. Tjek dem ud, og se hvad du synes!

 

Jeg håber du kunne bruge denne lille anmeldelse til noget, og håber at du vil dele eventulle erfaringer, spørgsmål eller roser  i en kommentar.

Relateret indlæg

16 Kommentarer

Anonym januar 4, 2016 - 5:58 pm

Spændende anmeldelse! Jeg har selv et sæt bestående af en d7200 med den nye 300 mm PF og jeg kan langt hen af vejen tilslutte mig betragtningerne i anmeldelsen. Jeg valgte netop den lille 300 mm PF pga. størrelse og vægt. Mit hus, linse og bærerem har en samlet kampvægt på 1.794 gram og forleden gik jeg en tur på knap 15 km uden på noget tidspunkt at få ondt i skulderen eller lign. Mit indtryk er, at linsen performer bedst ved blænde 5.6 eller 6.3. Jeg har haft sættet i godt en måned nu; jeg skyder mest fugle og den kommer lidt til kort, når det er overskyet eller bare generelt mørk og gråt vejr. Til gengæld synes jeg, at autofokus er lynhurtig og den er rigtig godt til fugle i flugt. Jeg bruger den udelukkende med VR i “Sport”-mode og der virker den som et stinger-missil: den låser lynhurtig på målet og holder fokus på målet selv ved hurtige bevægelser. Eneste downside ved dette objektiv er som nævnt, at den kræver en del lys, før man kan udnytte dens egenskaber optimalt. VH Per

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 4, 2016 - 10:38 pm

Hej Per – dejligt med lidt input omkring SPORT mode! Og ja AF virker godt!

Som jeg skriver i indlægget så har jeg skun testet det på f4, men jeg vil gerne tro at det kun bliver skarpere ved at blænde en tand ned!

Tak for din kommentar!

Besvar
Lars januar 4, 2016 - 7:43 pm

God anmeldelse med lækre billeder! Det ser jo meget spændende ud, det bette objektiv! Jeg har selv brug for mindst 400mm og ofte mere så jeg tror jeg hopper over. Den 300/2.8 du snakker om Brian som næste test er jo et legendarisk objektiv men jo også betragteligt tungere. Jeg har dog hørt rygter (eller er det ønsketænkning) om at Nikons 300/2.8 står for skud som næste kandidat til en slankekur i stil med den 400/2.8, 500/4 og 600/4 har fået med nye legeringer samt flourite elementer. For de opgraderede objektiver har det jo desværre også betydet et ordentligt nøk opad i pris…

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 4, 2016 - 10:40 pm

HEj Lars..

Jeg er allerede godt igang med 2.8 – og hold nu op det er fedt!

I forhold til flourite opgraderingen, så tror jeg godt der kunne gå noget tid – 300mm er ikke den mest solgte brændvidde – de lidt længere er der MEGET mere salg i, så der kan godt gå noget tid inden 300mmeren kommer med. Men NEJ den ville klæde den at den tabte sig lidt!

Men vi er jo unge og friske!

Besvar
jacobadk januar 4, 2016 - 7:53 pm

Når de store glas bliver opgraderet, kommer der jo lidt ældre modeller på markedet 🙂 Men synes nu at dette objektiv ser rigtig fornuftigt ud Brian.

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 4, 2016 - 10:42 pm

Det er YDERST FORNUFTIGT!

som jeg skriver, så skal man være úbernørd for at det er relevant!

Meeeen den 300mm 2.8 jeg er igang med nu er altså heller ikke helt dum 😉

Besvar
Anonym januar 4, 2016 - 9:24 pm

Spændende objektiv især når man gerne vil være lidt kompakt undervejs på rejser osv, men jeg er glad for at du heller ikke selv er begestret for bokeh’en, især billdet med Sjaggeren synes har en styg bokeh, der synes jeg at 200-500mm er meget bedre.
Især fordi dybdesparphed og bokeh er så fremtrædende elementer for en tele synes jeg det er vigtigt at objektivet performer på dette pkt. og her synes jeg den 300mm skuffer. En af mine kolleger har den og den er godt nok en let lille sag, og skarpheden på selv fuld blændeåbning er der ikke noget at sige noget til.

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 4, 2016 - 10:45 pm

Hej Anonym…

Jeg vil nu ikke gå så langt som styg 😉 Der er områder hvor dette objektiv lider en LILLE smule, men hvis man tager pris, vægt og størrelse i betragtning, så er det et fantastisk objektiv – intet mindre!

200-500MM er også fantastisk – igen, specielt til den pris! men om jeg syntes den har en bedre bokeh… måske ved 500mm… MEEEN.. 😉

Besvar
Ard Jongsma januar 5, 2016 - 1:11 am

Der kan du bare se! Noget af det fede ved bokeh er jo at det ikke er en målbar størrelse men en ret subjektiv sag. Jeg er nu ret betaget af bokeh-en i lige præcist dét billede! Absolut ikke perfekt, men interessant. Der sker noget, og jeg kan altid godt lide det, når et objektiv viser sine tænder. 🙂

Besvar
pervindis januar 5, 2016 - 9:19 am

Jeg er fuglefotograf og bruger normalt en 500mm/4 VR1.
Jeg har haft den nye 300mm fra start og i starten duede den ikke. Fik opdateret firmware og siden har den været min tro følgesvend på rejser og vandreture, hvor 500mm er alt for tung.
Jeg har for nylig købt den nye 1.4 TC III og den spiller rigtigt godt sammen med 300mm – så jeg får en 420mm/5.6, som langt hen ad vejen er ok til fugle, man kan komme tæt på.
Desværre kan jeg ikke lægge et skud op, så kvaliteten kan ses.

Besvar
Jan Svendsen januar 5, 2016 - 10:33 pm

Du har ret Bokeh er en subjektiv størrelse, jeg synes dog at Bokeh på denne tele minder mig om nogle af gamle russiske objektiver, som helt sikkert har spændende Bokeh, men lidt trættende i det lange løb, da jeg synes den specielle Bokeh stjæler for meget opmærksomhed, men det er måske også kun en fotonørd der ser sådan på det.
Jeg synes mange af Nikon’s andre primes har virkelig flot Bokeh (har selv et par stykker), og denne 300mm falder lidt ved siden af efter min smag.

Det var mig som skrev den oprindelig kommentar, men åbenbart uden at være logget ind på min profil 🙂

Mvh.
Jan

Besvar
NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR - .://Wessmann marts 30, 2016 - 11:27 am

[…] Du kan finde en del test og reviews af denne optik. Bla. hos de dygtige mennesker fra Fotomalia […]

Besvar
Bent Andersen marts 17, 2018 - 11:34 am

En fin test jeg bruger Full Frame og med Nikon 200–500mm synes jeg ikke man kommer så langt ud igen,
Converter snupper en blænde eller to om det er 1,4 eller 2,00 får jeg et ligeså skarpt billede med Nikon 300mm f/4E PF ED VR +Converter1,4 men kortere afstand. Hvad er jeres mening om det ? mvh Bent

Besvar
Jan Erik Hansen marts 29, 2018 - 8:34 am

God anmeldelse …. har netop bestilt et eksemplar + en TC-20 ……. til stationære motiver …. så jeg får 600 mm på en fuldframe …. så kan jeg jo croppe til 900 mmm på min D750 …. det glæder jeg mig vildt til !

Besvar
NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR - EST. 1967 november 10, 2019 - 9:26 am

[…] Teler er måske ikke så meget in og bliver ofte knyttet til pipfugle-tosser (kendt som pip-folket) men de kan også bruges til andet ! (se fx her hvor 300m er med på Strøget) Det har ofte ærgret mig at jeg ikke kunne komme tæt nok på grundet fx hegn af hensyn til sikkerheden (ellers har jeg to ben og to fødder). Ofte har jeg måtte smide halvdelen af billedet væk i crop – det kunne måske gå da jeg havde en Nikon D800 med 36megapixel men det har jeg ikke mere. Det strider også lidt imod mit princip om at gøre det færdigt i kameraet – det er en princip, som jeg bryder jævnligt men grundtanken er der…. Så dels er der udsnittet men teler giver også noget andet: det komprimerer billedet, trækker baggrunden tættere på. Og det synes jeg kan være meget nyttigt… Med teler har jeg været afskrækket af vægten men de nye objektiv designs gøre dem lettere. De tidligere version af Nikons 300 f/4 vejede 1442 gram og den nye udgave bare 755 gram – og så har den VR (Vibration Reduction). Du kan finde en del test og reviews af denne optik. Bla. hos de dygtige mennesker fra Fotomalia […]

Besvar
Nielsen & Wessmann – afsnit 23 - Henrik Wessmann november 3, 2020 - 12:41 pm

[…] Nyt grej Henrik: Nyt objektiv: NIKON NIKKOR AF-S 300MM F/4.0E PF ED VR Læs mere her_http://www.nikon.dk/da_DK/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/af-s-nikkor-300mm-f-4e-pf-ed-vr og en anmeldelse her: https://fotomalia.dk/nikon-af-s-300mm-f4e-pf-ed-vr/ […]

Besvar

Smid en kommentar til os