Nikon D5 & Nikon D500

af Brian - fotomalia.dk

Hold nu fast – Nikon har lige annonceret ikke bare et vanvittigt kamera, nej de har faktisk annonceret hele to! Nikon D5 og og Nikon D500 – og de er tæt pakket med features!

 

NIKON D5

Hvis man har lyttet bare en lille smule til jungletrommerne, så kommer det nok ikke som det store chok at Nikon i dag har annonceret deres nye digitale FX-flagskib. Det har de jo faktisk selv fortalt at de ville 😉

Og Nikon D5 er vel meget tæt på at være lige præcis det vi havde forventet – og det siger jo ikke så lidt! Det skyder 12 billeder pr sekund i knap 21MP – 14 hvis man låser spejlet, kan holde det ud i 200 skud, og har et meget lovende nyt autofokus system og ikke mindst layout. Det eneste som ikke var helt forudset var måske, at der kommer to udgaver: én med to slots til CF kort og én med to slots til XQD kort.

Nikon-D5

Tweaked design, lidt ekstra knapper og ny rød swoosh

ISO 3.280.000

ISO 3.280.000 begynder at ligne et tal som vi ikke længere kan udtale. Det er godt nok kun i position “Hi5” det kan opnås, så det bliver måske ikke de pæneste billeder der nogensinde er set. Men vi kan godt leve med ISO 102.400 som er “native”!

Nikon Siger selv:

Imponerende følsomhed lige fra direkte solskin til astronomisk tusmørke: Med et ISO-følsomhedsområde som strækker sig lige fra ISO 100 til 102.400, og som kan udvides til ISO 3.280.000-ækvivalent med indstillingen Høj 5, er det kun fantasien, der sætter grænserne. Inden for hele standard-ISO-følsomhedsområdet kan man regne med renere billeder end nogensinde før.

 

Hvis ISO’en følger udviklingen i de seneste modelskift, så tror vi dette bliver banebrydende!

153 AF-PUNKTER

Et helt nyt AF-modul med hele 153 punkter! Hold da op der bliver noget at holde øje med, men de lader til at være godt spredt ud og det er skønt.

Nikon Siger selv:

Banebrydende AF-system: AF-systemet byder på imponerende 153 fokuspunkter og 99 sensorer af korstypen. En AF-følsomhed på helt ned til -4 EV (ISO 100, 20 °C) sikrer fremragende billeder under dårlige lysforhold. Motiver i periferien registreres uden problemer, og mulighederne for optagelse i højformat er blevet væsentligt forbedret takket være sensorer af korstypen langs fokusområdets kant. En ny AF-ASIC-enhed sørger for, at AF-systemet altid tildeles maksimale ressourcer.

Det der med -4 EV gælder så kun det midsterste punkt af alle de 153, men resten er også væsentligt bedre end noget som helst før (-3 mod -1 hidtil).

Nikon har alle dage været kendt for at være med helt i front når det kommer til AF, så det bliver spændende at se hvad disse nye kræfter kan bidrage med!

TOUCH SCREEN

LCD skærmen har fået et voldsomt nøk opad i opløsning (til 2.36m dot, for nørderne) og er blevet trykfølsom.

4K VIDEO

At den nye D5 ville have 4K video var også forudset, Det som virkeligt bliver spændende, er om det betyder at vi fremover kan tage lydløse stills i 3840 x 2160 pixels. Det ville nemlig begynde at ligne noget der kan bruges i lydfølsomme omgivelser, hvor Nikon med sin højtlarmende spejle generelt har været problematiske at bruge.

FLERE KNAPPER!

Og så ser det umiddelbart ud til at der er kommet tre knapper til højre for objektivet i stedet for de nuværende to. Hvis de kan konfigureres frit kan vi snart spille klaver på vores kamera!

MODE knappen er imidlertid flyttet væk fra udløserområdet og hen mod venstredel af kameraet. I stedet er der kommet en dedikeret ISO knap, hvor det på D4s var videooptagelsesknappen som agerede ISO knap i udløserområdet når man tog stills.

AUTO FINE-TUNE

Så er der er ny funktion som hedder auto fine-tune. Et lovende navn for en horribel proces som vi ikke forstår endnu men nok skal holde jer opdateret omkring.

 

RØVERKØB?

Bliver det så et røverkøb? Du skal grave dybt i lommerne for denne fætter, som traditionen tro er prissat en anelse højere end forgængeren: kr.55.000 siger nikon.dk. Har du ikke så mange penge, er der dog exceptionelt gode nyheder som var noget mindre forventet!

 

Links

 

 

NIKON D500

Her tog Nikon os med bukserne nede, den havde vi bestemt ikke set komme. Men fantastisk at den gjorde. Det er der mange der bliver meget glade for, hvis de ellers ikke helt havde opgivet håbet om en opfølger til D300s! For det er det reelt set jo, men med noget af et kvantespring frem.

For hold nu op et kamera! Vi sad og var imponeret over hvad Nikon D5 indholdt, og så kommer der sørme også en lille DX-bror der næsten kan følge med hele vejen!

Nikon-D500

Kompakt og lækker

10 Billeder i sek. og meget mere

Nikon D500 bryder DX lydmuren med hele 10 billeder i sekundet på samme knap 21MP – første DX kamera fra Nikon der skyder med den hastighed. Det rager ikke helt op i samme ISO højde some storebroren (1,640,000) men har samme mulighed for optagelse af 30 minutters 4K video, samme auto fine-tune mulighed og ligeledes touch screen.

Desuden kan det optage timelapse video i kameraet i samme høje opløsning.

 

Trådløst

Der er et par andre meget interessante detaljer. Kameraet kan lave bluetooth forbindelse til mobiltelefoner for overførelse af data og fjernbetjening og der er indbygget trådløst netværksforbindelse, som kommer til at virke sammen med det nye SnapBridge som bliver lanceret ved samme lejlighed. Hvis det skal gå hurtigt skal der dog stadigvæk en ekstern udvidelse på, som for D500 kommer i form af en ny WT-7 (i bunden af siden på dette link).

DX formatet betyder selvfølgelig at objektiverne går lige 50% op i brændvidde, så mon ikke især naturfotografer vil være interesseret i at have et D500 liggende ved siden af det eksisterende udstyr? Selvfølgelig udover dem som har sparet op siden de købte deres D300 og i den grad er klar til en opgradering!

Prisen på D500 er sat til US$2000. Vi har ikke set en dansk pris endnu, men mon ikke det bliver omkring kr.17.000 når vi sammenligner med prisforholdet i USD og DKK på D5? Det er godt D300-ejerne har haft dobbelt så lang tid til at spare sammen! (Det blev så kr.18.295 i første omgang.)

Links

 

Hvis du finder ander spændende links, videoer eller billeder, så smid meget gerne et link i kommentarfeltet!

Relateret indlæg

13 Kommentarer

Lars januar 6, 2016 - 12:25 am

Du har da haft travlt… med mindre du har haft mulighed for at forberede lidt 😉 … Der er vist en typo under D500 ovenfor hvor et par nuller er røget ud: “Prisen på D5 er sat til US$2000” … 😉 Der er et par youtubevideoer fra selve præsentationen uploaded af Matt Granger, hvis man ikke har nok at savle over. Personligt troede jeg egentlig at jeg var færdig med DX formatet men D500 ser egentlig ikke så tosset ud som supplement til et (eller flere) FX kameraer. Særligt når jeg rejste før i tiden med D700 og D300 suplerede de hinanden godt og man fik mere ud af færre linser. Alt (næsten) afhænger jo af billedkvaliteten, så den afventer jeg spændt. D500 brochuren kan ses her: http://chsvimg.nikon.com/lineup/microsite/d500/common/pdf/technology-digest.pdf

Besvar
Ard Jongsma januar 6, 2016 - 7:41 am

Niks forberedelse 🙂 Vi blev også taget på sengen så det var frem og tilbage med nyt mens vi skrev 🙂 Ja, jeg har også nydt komboen D3s/D300 når jeg rejste, men jeg skal også sige at det vra et helvede til eventarbejde, så man kan ikke andet end at have tre kameraer med det setup.

Besvar
kratlusk januar 6, 2016 - 12:39 am

Jeg tror snildt at du kan regne med at Fn knapperne samt preview på fronten af D5 alle kan programmeres. Der er også en Fn3 på bagsiden. Jeg fatter ikke at Mode knappen er flyttet for record gjorde et perfekt job som iso knap i still mode (hvor den jo var overflødig!) Man må håbe at iso knappen kan reprogrammeres men jeg tvivler. En anden mærkværdighed er at de tilsyneladende har bibeholdt de to info knapper (“info” og “i”) der blev introduceret med D810 hvis funktion ellers udemærket kunne klares med et og to tryk på én knap på D4… som om der ikke var knapper nok i forvejen!

Besvar
Ard Jongsma januar 6, 2016 - 7:37 am

Altså, Lars, man kan aldrig få knapper nok 🙂 Men spøg til side, så forstår jeg heller ikke helt at Mode knappen er flyttet væk. Det havde jeg dog allerede læst en del om i forvejen. Det hele synes dog at være så programmerbar at det nok ikke betyder det store. Det er fedt at det endelig synes at være muligt at lave banks med hele setuppet. Det var meget påtrængt! Der var for få indstillinger som kunne lægges fast i banks.

Besvar
Lars januar 6, 2016 - 1:05 am Besvar
Lars januar 6, 2016 - 9:01 am

Hej Ard! Iflg. https://www.youtube.com/watch?v=Oe1ULBWY56g kan record knappen på D5 (og D500 formoder jeg) programeres til at virke som Mode knap hvis man savner den her – MEN hvis man burger D810 eller D4 sammen med D5(00) er der nu byttet rundt på knapperne. Noget der ikke er særlig befordrende for hvor hurtigt man kan håndtere kameraerne – og for mig at se helt unødvendigt!

Besvar
Ard Jongsma januar 6, 2016 - 10:22 am

Nej, det er liiiige præcist det som jeg selv går og tænker over. Jeg står til udskiftning af kameraer her i foråret og har altid fotograferet med to generationer ved siden af hinanden (sidst D3s og D4s) og det lyder måske som et luksusproblem for mange, men når man fotograferer meget i hektiske omgivelser er det træls at have to kameraer med forskellig layout og funktioner. I de sidste år sad jeg konstant og famlede på min D3s dér hvor ISO knappen sidder på D4s og jeg er blevet enig med mig selv om, at det er en større fordel for mig at arbejde med to identiske kameraer end at have det nyeste af det nyeste. Der er budget til to D5-ere, men så er der ikke budget til mere stort og det duer ikke. Jeg har ligefem gået og overvejet at gå videre med to eller tre stks D810 eller at købe en enkel D4s til. Men D800e har jeg ikke haft andet end ballade med, bortset fra på 500mm objektivet hvor det fungerer fantastisk, så jeg ville også tøve med at smide 40K på bordet for 810-erne. D4s har været SÅ upaklageligt fedt et kamera. Tænke, tænke…

Besvar
Lars januar 6, 2016 - 4:59 pm

Det mest irriterende er at alt dette skyldes software (firmware) som nemt KUNNE være anderledes. Hvis Nikon absolut skal rykke rundt på knapperne KUNNE man jo have mulighed for at programmere BÅDE Record OG ISO knap… Nå, det kan ske det er unødig bekymring. Vi får se når manualerne kommer online! Der er i øvrigt en masse “goodies” OGSÅ om D5 i denne http://chsvimg.nikon.com/lineup/microsite/d500/common/pdf/technology-digest.pdf der ellers hedder “D500 technology digest”. Det fremgår f.eks at Auto AF finetune foregår vha fokusering i liveview og et par knaptryk. Hypen om 4K video stilner nok lidt når folk indser at det er med betydeligt crop og D5 kun kan klarer _3min_ optagelse (D500 klarer 30min 4K/30P). Alt i alt synes jeg det ser ud som om der er mere D5 i D500 end der var D3 i D300. Jeg skal vist også tænke tænke… 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 6, 2016 - 5:33 pm

Hej Lars…

Fin flyer – i forhold til begrænsning i 4K video, så skyldes det formentlig nogle told regler… Om reglerne for USA og DK er ens, det ved jeg ikke, men det må vi vist lige vente og se til Nikon.dk melder noget ud…

Det er spændende kamera og jeg glæder mig til at få fingrene i dem 😉

Besvar
Lars januar 7, 2016 - 5:50 pm

Så kom der en pris på D500: 18.295,- DKK inkl. moms. Noget dyrere end forventet baseret på hvordan prisen på D5 blev “oversat”. Samme “vekselkurs” ville give 16.832,-DKK inkl. moms (1999USD*54695DKK/6499USD). Om det så er D5 der er relativt billig eller D500 der er dyr er vel ikke til at sige. Inkluderet i prisen giver Goecker et gratis kursus og Kamerahuset lidt ekstra grej hvis man forudbestiller. I 2008 købte jeg min D700 til 18.494,- med de bells&whistles som D500 har, er prisen måske ikke så gal selvom det “kun” er DX…

Besvar
Ard Jongsma januar 7, 2016 - 8:57 pm

Ja, det frygtede jeg lidt. At den ville blive relativt dyrere. D300 kostede meget mindre i sin tid og mit D700 købte jeg genbrugt for 10K. Men det var også et røverkøb. Jeg er bare én af de få mennesker da aldrig har kunnet lide kameraets sensor. Så jeg solgte det igen, et år og 30K billeder senere, til samme pris 🙂

Besvar
Lars januar 7, 2016 - 6:07 pm

Som altid interessante betragtninger fra Thom Hogan: http://www.dslrbodies.com/newsviews/the-day-after-nikon-d5-d500.html Er jeg virkelig den eneste fotomalialæser der interesserer mig for disse nye kameraer?… 😉

Besvar

Smid en kommentar til os