Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR

af Brian - fotomalia.dk

Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR er ikke bare et interessant objektiv, det er et MEGET interessant objektiv, og ikke kun pga. sin pris! Men hvordan yder den?

Med et brændviddespænd fra 200mm til 500mm dækker dette objektiv over det, som for langt de fleste er det mest interessante teleområde, og til trods for sit store spænd, så har den faktisk en fast blænde hele vejen – det er der ikke mange af konkurrenterne der kan prale af!

 

OM TESTEN

Jeg går med alvorlige overvejelser omkring at udvide min foto udrustning med en længere tele da min nuværende 200mm er lidt kort i nogle situationer. Derfor har jeg sat mig for at teste et par forskellige teleobjektiver, som helst ikke skal blive alt for store og tunge.

Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR er første test objektiv!

Som altid har jeg testet objektivet som jeg ville bruge det i min dagligdag, og altså ikke skudt testark, murstensvægge eller krumningskurver – kun rigtige billeder 😉

Jeg har på en lille uge skudt cirka 1800 billeder – alle med Nikon D4.

 

AF-S NIKKOR 200-500mm f/ 5.6E ED VR

“Kraftig zoom med lang rækkevidde. Med 200–500 mm brændvidde og konstant maksimumblænde på f/5,6 åbner dette nye objektiv op for en langt større alsidighed inden for super-telefoto” – Sådan beskriver Nikon selv deres nyeste bandit, og det kan man jo på ingen måde være uenig i!

Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR er ikke ligefrem et lille bitte objektiv, men heller ikke på nogen måde et monster – specielt ikke når man tænker på at der gemmer sig en super tele på 500mm f/5.6!

AFS_200_500E_angle2

De 200-500mm er pakket ind i et veldrejet rør på omkring 2,300 g, hvilket selvfølgelig er en betragtelig slat, men trods alt til at slæbe med også selvom man skal på en længere ekspedition i regnskoven.

For naturfotografen, for fuglefotografen – ja faktisk for mange typer af fotografer, så er dette objektiv jo på papiret et oplagt valg. Men én ting er jo hvad der står på papiret, noget andet er hvordan skidtet virker i virkeligheden.

 

BYGGEKVALITET & HÅNDTERING

Der er meget lidt at udsætte på byggekvaliteten af dette objektiv, det er skruet godt sammen, og jeg villle på ingen måder være bekymret for at bruge det i felten. Hvis jeg skulle klage en lille smule, så ville det nok være modlysblænden – ikke fordi den er af dårlig kvalitet, for det er den egentlig ikke; den er af samme kvalitet som mange af mine andre modlysblænder.

Men der sker noget, når en modlysblænde bliver for stor, og stadig er lavet i samme type plast som de små – det får den til at virke mere skrøbelig!

Normalt er jeg ikke så meget til objektiver der ændrer længde når man zoomer, men jeg må faktisk indrømme at jeg tænkte meget lidt over det ved dette objektiv.

Til gengæld tænkte jeg en del over hvor lang vandring der er på zoom ringen fra 200-500mm – det er praktisk talt umuligt at “zoome” helt fra 200mm og op til 500mm i et hug, jeg har i hvertfald ikke hyperfleksible led der er mobile nok til at nå hele vejen rundt. Dette er lidt irriterende, og det trækker ned på brugervenligheden.

Håndteringsmessigt ligger objektivet ellers rigtig godt i hånden, og det er en fryd at have et så stort arbejdsområde (200-500mm). Det giver en ualmindelig stor fleksibilitet i hvad man kan skyde med samme objektiv – og det trækker KRAFTIGT op på vurderingen!

 

OPTISK KVALITET

Jeg har haft objektivet i den mørkeste tid på året, og det kræver at man skruer lidt op for ISO’en , hvilket kan gøre det lidt sværere at vurdere den optiske kvalitet helt i dybden, men ud fra de billeder jeg har taget med dette objektiv, har jeg intet at klage over. Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR leverer en fremragende kvalitet!

Skarphed, farvekontrol og kontrast er i mine øjne meget flot, og jeg tror det bliver svært at finde noget, der klarer sig meget bedre med det zoomområde – ja faktisk for et zoomobjektiv i det hele taget! Hvis man vil have noget der leverer en bedre optisk kvalitet end dette objektiv, skal man kigge på en fast optik!

2015_oktober_25_

Efterår – dejlige farver, men lyset forsvinder hurtigt! (Nikon D4 – 200-500mm – 500mm – f/5.6 – 1/400sek – ISO500)

 

Jeg arbejder næsten altid på størst mulige blændeåbning, og det har jeg faktisk også gjort med dette objektiv (jeg elsker bokeh!) derfor kan jeg ikke udtale mig om hvordan objektivet opfører sig når man bevæger sig rundt i blænderækken – men mon ikke det kun bliver bedre hvis man blænder en anelse ned?

Men hvem vil dog gøre det 😉

2015_oktober_31_-8

Det bette egern!  (Nikon D4 – 200-500mm – 500mm – f/5.6 – 1/640sek – ISO3200)

 

Det er en fornøjelse at blænden er fast, uanset hvilken brændvidde man vælger – dette er en kæmpe fordel over et objektiv som Nikon’s AF-S NIKKOR 80-400mm f/ 4.5-5.6 G VR II

 

AUTOFOKUS

Under gode lysforhold er autofokus hurtig og præcis, der er i mine øjne intet at udsætte!

Selv i svære situationer hvor jeg skød igennem buskads fulgte autofokus fint med. Af et objektiv med en største blændeåbning på f/5.6 må jeg sige, at jeg syntes det fungerer så længe der er lys!

2015_oktober_31_

Det er ikke nemt at følge fugle i flugt, og så skudt igennem en busk! Okay de er langt væk, men tro mig, det virker! – (Nikon D4 – 200-500mm – 500mm – f/5.6 – 1/4000sek – ISO500)

 

Nu er det jo desværre ikke altid at lyset er godt – nogen gange kan det faktisk være helt forfærdeligt, og her spiller en fast blænde på f/5.6 virkelig en rolle – og ikke på den positive måde!

Som man må forvente, så bliver søgeren en anelse mørk når man sætter sådan et langt rør på og begrænser det til blænde f/5.6 – sådan hænger det altså bare sammen – det er lidt lige som med tyngdekraften, den kan også være træls, men vi er nød til at forholde os til den!

Den mørke søger gør det selvfølgeligt sværere at se hvad man laver, men den mindre blændeåbning har faktisk også indvirkning på hvad autofokusmodulet kan se! Det kæmper lidt når lyset forsvinder – det kan ikke være anderledes!

Dette er også gældende for Nikon AF-S 200-500mm F5.6E ED VR – og alle andre objektiver med en blænde på f/5.6!

2015_november_02_-3

Batman gemmer sig i skyggerne! (Nikon D4 – 200-500mm – 340mm – f/5.6 – 1/160sek – ISO6400)

 

Præcis som tyngdekraften, så tager det mørke rør (f/5.6) meget lys, og det påvirker både autofokus og gør det sværere at fokusere manuelt – eneste løsning på dette problem er at købe et objektiv med en større blændeåbning. Under normalt lys leverer Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR dog en god autofokusydelse af et objektiv i sin klasse, og fremragende når man tager prisen i betragtning!

 

VR

Hold nu fast… Jeg har skudt billeder, håndholdt, på 500mm med en lukkertid på omkring 1/10sek, og der kom skarpe billeder ud af det!  Det er sgu fint i min bog!

Det er selvfølgelig svært at tage billeder af noget der bevæger sig på 1/10sek, så det var bare kedelige testskud som jeg udelukkende lavede for sjov! I den virkelige verden, ja så tog jeg nemt billeder på 1/160sek hvor lang størstedelen var flot skarpe! (Se billedet herunder) Hvor mange blændetrin det er i forhold til hvad jeg ville kunne tage uden VR, det ved jeg ikke, den test lavede jeg ikke 😉

2015_november_02_

Fræk flyvendehund – de kan være svære at komme tæt på, selv i Randers Regnskov (Nikon D4 – 200-500mm – 420mm – f/5.6 – 1/160sek – ISO4000)

 

VR virkede upåklageligt, og jeg har intet at sætte en finger på! Det var en fornøjelse!

 

BOKEH

Okay, nu bliver det nørdet! Som så mange andre, så er jeg vild med en lækker bokeh – okay, okay, måske er jeg mere vild med det end de fleste andre, men det kan bare se så pænt ud!

Bokeh er noget underligt noget, men i mine øjne er det her et objektiv skiller sig ud, eller bliver ligegyldigt!

 

 

“Bokeh” – et fancy fotoord for de områder i et billede der er ude af fokus

 

 

Det kan være svært at beskrive hvad der er der gør om bokehen virker eller den ikke gør, og der er rigtigt mange ting der spiller ind i forhold til hvordan et objektiv “renderer” de uskarpe områder. Man kan altså ikke bare sige at 500mm f/5.6 altid ser ud på én bestemt måde!

2015_oktober_31_-5

Svaner i et hav af siv… Forgrunden renderes flot og objektivet giver her en udemærket bokeh  (Nikon D4 – 200-500mm – 500mm – f/5.6 – 1/1000sek – ISO500)

 

Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR leverer en god bokeh – specielt på 500mm, hvor komprimeringen af perspektivet selvfølgelig også er kraftigst!

Jeg er imponeret over bokehen, men mine arme er desværre ikke helt oppe i skyerne. Jeg syntes der mangler lidt, det er ikke meget, men der mangler altså lidt. Hvad er det, der mangler?

Ja det er jo her det bliver svært at forklare, for det er nok lidt noget følepis 😉 Men det er som at bokehen er for “hård”. Tja jeg sagde jo det var svært at forklare!

2015_oktober_31_-9

Den anden ende af det bette egeren  (Nikon D4 – 200-500mm – 500mm – f/5.6 – 1/640sek – ISO3200)

 

Nu kan det nemt komme til at lyde som om at Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR ikke leverer en ordentlig bokeh, og det er ikke fair, for den gør det bedre end noget andet objektiv jeg har arbejdet med i denne klasse – faktisk uden sammenligning!

Den er i mine øjne længder foran AF-S NIKKOR 80-400mm f/ 4.5-5.6 G VR II, især pga. komprimeringen på de 500mm!

 

KONKLUSION

Det her objektiv er et røverkøb til sin pris, og hvis man ønsker sig en lang tele, og ikke ønsker at betale en mindre bil’s pris for det, så er Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR det helt rigtige valg – jeg vil uden at blinke anbefale dette objektiv!

Er det så min næste tele?

Nej det er ikke et objektiv for mig – der er simpelthen ikke nok lys i det, og jeg tror ikke jeg ville komme til at føle mig hjemme med den ellers udmærkede bokeh! Til trods for at Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR er et objektiv i særklasse, så må min jagt på en lægere tele fortsætte, og mit næste testobjekt er Nikons 300mm f/4 VR

 

Galleri

Til slut får du lige et lille galleri med et par billeder skudt med Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR. Tjek dem ud, og se hvad du syntes!

 

Jeg håber du kunne bruge denne lille anmeldelse til noget, og håber at du vil dele eventulle erfaringer, spørgsmål eller roser  i en kommentar.

 

DAGENS LODDER

Trods det meget lange indlæg i dag, så skal i selvfølgelig ikke snydes for lodder, så i dag er der 3 lodder og finde

Lod #1

bit.ly/· – – – – | – – – | · – · | · – – – – | – – – · · | · · | – · · · · | |

Lod #2

Du må på jagt i billederne!

 

Lod #3

Et bit.ly – link gemt et hemmeligt sted i dagens indlæg – denne er nok en anelse svær for nogen.. (sorry)

 

God jagt!

 

Relateret indlæg

39 Kommentarer

Theis december 8, 2015 - 9:29 am

Fint review på en spændende optik. Jeg overvejer godt nok meget om tasken skal udvides med noget længere end de 200mm og den er klart en af dem jeg overvejer.

Kunne godt tænke mig at se et review fra dig på Sigma’s 150-600 så man kunne sammenligne….

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 10:20 pm

Det må vi jo se om vi ikke kan få til at ske.. 😉

Måske vi kan låne en et sted 😉

og tak!

Besvar
Henrik december 8, 2015 - 10:36 am

Hej Brian,

Tak for review.

Går også i tanken om noget længere end min 200mm. Har tænkt på Nikon 300mm f/4E PF ED VR…..har du testet den ?

Hilsen
Henrik

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 10:21 pm

Mange tak Henrik!

Det kan du tro jeg har, og den kommer der en test af inden så længe – formentlig her i december!

Men hvis du vil hav eden meget korte version – MUMS!

Besvar
Sebastian Dammark december 8, 2015 - 10:58 am

Super review. Jeg havde selv Tamrons 150-600, men den var simpelthen ikke brugbar. Jeg har skiftet den ud med Nikon 200-500 og til dato er det nok det stykke glas hvor jeg har fået mest value for money. Det er ikke det stykke glas jeg bruger mest lige nu, men for pokker hvor er det da lækkert. Til sommer håber jeg at kunne bruge det på et par festivaller, med lidt afstand til scenen.

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 10:23 pm

Takker!

Ja man får ualmindeligt meget for pengene – den kan Nikon godt være stolt af til den pris!

Tror også den vil være sjov til koncerter!

Besvar
Kim Sørensen december 8, 2015 - 11:07 am

Fint review – jeg glæder mig til at prøve det selv på et tidspunkt!

og lidt udfordring i dag 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 10:23 pm

Hva sulan.. Det er vist første gang vi har hørt Mastermind kim vakle lidt!

Besvar
Kim Sørensen december 8, 2015 - 10:25 pm

Vakle er måske et stort ord – skulle bare lige have et plugin aktiveret i Chrome, så kørte det uden problemer 😉

Besvar
Anja Robanke december 8, 2015 - 12:31 pm

Hej Brian, tak for et lækkert indlæg (trods jeg ikke er Canon-pige) med masser dejlige billeder 🙂
Jeg tror altså der er fejl i jeres kode… jeg har prøvet at rette den til (mange steder bliver 3 punktum’er til ét samlet tegn) Og har rette lidt i stregerne, men den bit.ly jeg får er forkert… så jeg vil lige høre om den er testet efter den er skrevet/kopieret ind i WordPress`:-)
Og så driller det på billedet mig 😉 Og det tredje tror jeg, jeg opgiver på forhånd 😀

Besvar
Anja Robanke december 8, 2015 - 12:35 pm

Mener jo… trods jeg ER Canon-pige 😉

Besvar
Kim Sørensen december 8, 2015 - 1:34 pm

Anja – et lille hint – kig godt på både streger og punktummer, for de er ikke altid ens 😉

Besvar
Anja Robanke december 8, 2015 - 2:42 pm

Jeg har virkelig brug lang tid på det nu… og prøvede alt muligt… men jeg kan se, der f.eks. er fejl i T. der har Fotomalia skrevet .-. MEN det burde bare være et –
Og der er også fejl ved Y, så jeg kan ikke lurer om vi skal gætte fejlene? Og jeg er stædig nu. Nu vil jeg lykkes 😉

Besvar
Anja Robanke december 8, 2015 - 2:48 pm

Undskyld… nu kager jeg rundt i det. Jeg mener selvfølgelig, at de har skrevet forkert ved P: De har skrevet .-. MEN det er .–.

Besvar
Kim Sørensen december 8, 2015 - 3:44 pm

Prøv at starte bagfra 😉

Besvar
Kim Sørensen december 8, 2015 - 3:52 pm

Nu tjekkede jeg den lige efter – den passer fint nok for mig uden nogen fejl overhovedet (jeg har selvfølgelig ikke været med til at lave den)

Besvar
Anja Robanke december 8, 2015 - 10:07 pm

Kim, jeg må give op på nuværende tidspunkt… den kode har taget et par timer af min dag i dag 😀 Og jeg har været underholdt og fået 5 nye grå hår… jeg har virkelig prøvet alt muligt på kryds og tværs. Og det bit.ly link, jeg kommer frem til virker ikke. Så nu går jeg bare i seng. OG så kan jeg heller ikke få den billedet til at virke 😉 Det er vist ikke min dag 😉 Men tak for hjælpen!

Besvar
Kim Sørensen december 8, 2015 - 10:23 pm

Ifht til billedet, så kunne det måske være en god ide at overveje både stort og småt…

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 10:41 pm

Som sagt… koden den skulle være til at løse nu!

Men hensyn til billeder.. De ser så godt ud u fuldskærm – der kan man se alle detaljer!

kode #3…

har du egentligt læst vores indlæg om Meta/exif data?

Tjek det her https://fotomalia.dk/exif-data-advent-konkurrencen/

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 10:33 pm

Hej Anja…

Tak for kommentaren – og ikke mindst indsatsen!

Koden virker som den skal – ommen den er blevet noget svære end forventet! – der ER gået kludder i et eller andet efter publiceringen!

Det kan dog stadig lade sig gøre at løse den! – Men da det er en svipser, så har vi valgt at forsimple den lidt!

Tjek den opppe i indlægget igen!

Besvar
perteilmann december 8, 2015 - 8:29 pm

Jeg strejker … og ser VM i bold i stedet.
Både gårsdagens og dagens billedlink dutter ikke og det der morse-halløjsa er altså mere kompliceret end en Morse-krimi 🙁
Støn …

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 10:56 pm

Hej Per..

Vi anerkender at moresekoden var lidt svære end forventet – ommen der er flere der har lykkeds med at løse den.

Men da vi også gerne vil lege med almindelige mennesker, så har vi forsimplet koden en hel del! (Beklager ulejligheden!)

Vi er også blevet opmærksom på at koden du omtaler i billedet har drillet mere end nødvendigt.. Dette skyldes en fejl fra min side, da min PS af en eller anden grund har valgt at lave alle bokstaver til KAPITALER… – denne er også rettet, og skulle være meget lige til nu!

Jeg beklager unødig ulejlighed

Tak fordi du leger med!

Besvar
perteilmann december 9, 2015 - 12:34 pm

Strejken er nu slut, og arbejdet genoptages 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 9, 2015 - 8:31 pm

Godt så – det er sådan det skal være!

Besvar
jacobadk december 8, 2015 - 10:28 pm

Nøj der er mange kombinationsmuligheder…. Har billedlinket, men kæmper med morselinket

Besvar
jacobadk december 8, 2015 - 10:39 pm

64 kombinationsmuligheder… damn jeg er ved at stirre mig blind

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 10:57 pm

Hej Jakob…!

Tjek kommentarene herover!

Besvar
jacobadk december 8, 2015 - 10:59 pm

tak! Nu mangler jeg kun den svære… plus Kaspers ene link fra igår…

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 11:20 pm

Den svære skulle også være til at finde, du skal bare kigge lidt kommentarer!

Besvar
Jan Svendsen december 8, 2015 - 11:26 pm

Det objektiv ser spændende ud når jeg ser dine billeder. Jeg har overvejet Sigma 150-600 sport men må da indrømme at Nikons nye 200-500mm er fristende, eneste der trækker ned for mig er at jeg allerede har en 200-400mm f/4 og derfor synes at de ekstra 100mm er for lidt. Det kunne være spændende hvis du testede Sigma’s 150-600mm
Mvh.
Jan

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 11:46 pm

He he.. Det ser ud til at der er flere der har det ønske..

De må vi jo se om vi kan finde ud af.. min eneste bekymring med sigmaen er den variable blænde og mindste blændenden på f6.3!

Men med en 200-400mm så er du da rimeligt dækket ind!?

Tak for kommentaren!

Besvar
Anonym december 8, 2015 - 11:49 pm

Ja variabel blænde er ikke sagen det er rigtigt. Jeg synes ind imellem 400mm er for kort men kan godt lide fleksibilititeten ved et zoom, ellers ville jeg nok kikke mig om efter en prime

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 11:52 pm

Jeg har også lidt kig på et par primes.. Dog “kun” i 300mm enden…

Men det kommer jo meget an på hvad man skyder!

Besvar
Daniel Slater december 8, 2015 - 11:44 pm

Puha, så lykkedes det endelig, efter at have læst kommentarerne…! 😛

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 8, 2015 - 11:46 pm

Godt gået!

Besvar
Søren Skovsgaard december 10, 2015 - 6:23 pm

Dejligt at når man læser indlægget, så er er morse koden blevet læselig (kan jeg forstå), og den går da også fint gennem diverse morse translators på nettet, og giver en fin kode til mit bit.ly link. Eneste problem er at koden ikke leder til noget. Er der noget jeg har misset, og specielt er der en grund til de 2 lodrette streger til sidste?

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 10, 2015 - 6:49 pm

1. og 2. bogstav skal være med stort!

jeg må have være meget træt!

Besvar
Jacob la Cour februar 9, 2017 - 9:28 pm

Hej B.
Jeg ejer det, bruger det og er helt vild med det. Det er en fornøjelse, men hvem gider at gå ud efter fugle i dårligt belyst vejr. Har du normal sol, har du lukketider nok til flotte fugle billeder, ellers skal man tage et vidvinkel linse og tage naturbilleder.

Tak for en god anmeldelse

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 10, 2017 - 4:32 am

Tak for kommentaren Jacob!

Og ja hvis man har mulighed for at vente på det gode vejr, så er det jo ingen problem!

Og jeg må indrømme at lige nu savner jeg de 500mm – 300mm er bare lidt kort til safari op Sri Lanka

Besvar

Smid en kommentar til os