Nikon D4 – (Jeg skal da ha!)

af Brian - fotomalia.dk

Man skal vist nærmest have sovet de sidste par døgn hvis man ikke har opdaget at Nikon har lanceret et nyt og ret spændende kamera!

Men er der noget for mig eller? – Kort sagt , JA for helvede!

MEEEN den lidt længere sø-forvirring kan du finde i dagens indlæg…

Nikon D4

Nikon lancerede for et par dage siden, deres nyeste flagskibsmodel, Nikon D4 og den er selvfølgelig tæt pakket med spændende features, som alle er proppet ind i et helt nyt og endnu mere ergonomisk og strømlinet design – gad vide om D5eren bliver endnu, endnu mere ergonomisk og strømlinet og D6 endnu, endnu, endnu mere? – det må tiden jo vise..

Det bliver vist ikke meget pænere end dette! – og jeg syntes faktisk at de ændringer Nikon har lavet ved selve husets design, ser meget lækre ud. Måden man skifter imellem de forskellige fokusmodes er jo allerede kendt fra D7000, men ret gennemtænkt og smart at det er samlet et sted!

Billedekvalitet

I mine øjne ser Nikon D4 ud til at være rigtig godt skruet sammen, Nikon har ihvertfald lyttet til hvad jeg har sagt (selv om vi ikke rigtigt har snakket sammen) og sparet på MP til fordel for ISO preformance, eller rettere sagt, det må vi håbe de har, for ellers giver det jo ikke meget mening med “kun” 16MP (hvilket er mere end nok til mit behov).

Med et ISO område fra ISO 100 og til ISO 12.800 så er der jo ikke den store forskel fra D3s (200-12.800) men hvis “bare” D4 præsterer lige så godt som D3s trods de lidt flere pixel, så er jeg godt tilfreds! Nu har Nikon jo faktisk skruet lidt op for ISOen og bliver det monster-spændende at se, hvad D4 kan præstere når man presser den op på maximale ISO 204.800 (hi 4) (D3s gik “kun” til ISO 102.400 (hi3).

Sensoren er jo hjertet i kameraet, og hvis den præsterer som Nikon lover, så tegner det jo godt – og mon ikke den gør det?

Et andet sted Nikon har skruet, skulle efter sigende være på det “Dynamiske omfang”, og det er jo virkeligt noget der kan gøre en forskel – igen må jeg indrømme at jeg har svært ved at se, hvad man kan gøre meget bedre end D3s, for den leverer efter min mening nogle ret fine billeder – men det må jo komme an på en prøve, når jeg engang får lov at lege med et!

FPS

Hold nu fast, 11 billeder i sekundet WOW – hvad sker der!! — MEN hov hvad er nu det der står der med helt små bogstaver???

“11 frames per second (AE/AF Locked)” – Med andre ord, får du 11 billeder i sekundet hvis du låser fokus og eksponering – ellers må du nøjes med 10 billeder i sekundet, hvilket jo også er helt fint.

D4 er udstyret med en nyudviklet lukker, som er garanteret op til 400.000 skud, det er faktisk 100.000 mere end på D3s og dette kan være en af årsagerne til den øgede pris – men mon ikke der kommer en ny model man gerne vil eje inden man når 400.000 – måske ikke hvis man skyder sport?

Advanced Scene Recognition System

Den nye 91k RGB sensor ser ret spændende ud, og jeg må sige at der for mig at se, er et af de steder hvor der er sket noget der virkelig har potentiale. Hvis kameraet (vha. RGB sensoren) ordentligt kan vurdere, hvor der er et ansigt i billedfladen, så er det jo en kæmpe fordel, i forhold til at finde den rigtige eksponering og fokus. Nikon har altid været kendt for at have den mest avancerede lysmåler, og dette er bare endnu et skridt opad!

Det bliver virkelig spændende at se, hvordan det virker uden for Nikon fabrikken, og om det virker lige så godt som det ser ud på papiret!

Autofokus

Ud over den nye RGB sensor (som hjælper med til at vurdere fokus) så er der faktisk ikke meget nyt her. Nikon kører videre med deres meget kompetente Multi-Cam 3500FX AF-modul, og hvorfor skulle de dog ikke også gøre det – Det er jo trods alt stadig benchmark for alle konkurrenterne.

Hvorfor skifte noget der allerede virker?

Om Multi-Cam 3500 FX kan følge med til 10fps, det må tiden vise, meen mon ikke at den har fået lidt ekstra kraft nu, hvor den har fået lov at flytte over i endnu en flagskibsmodel?

Vi har jo faktisk haft dette AF-modul igennem vores testmaskine så, hvis du ikke har set hvad det kan, så tjek dette og dette indlæg!

Eller hvis du vil vide lidt mere om autofokus generelt og hvad forskellen på de forskellige kameramodeller er så tjek dette indlæg

Batteri

HOV – Hvad sker der lige her…. 2600 skud? Hmmm der er vist noget i D4 der æder ubehageligt meget strøm, for det kan jo kun tage billeder i 4,5 minut!

Spøg til side… Men 2600 skud? det er jo næsten halvdelen af hvad D3s kan præstere på en enkelt opladning, så JA der må da være et eller andet der virkelig sluger noget saft!

Video

Videodelen har fået en ordentlig omgang i forhold til D3s, meeen det var vist også på tide at Nikon kom helt med der, tiltrods for at det var dem selv der startede det hele med Nikon D90eren.

En videofeature som jeg virkelig er glad for at de har integreret, er muligheden for at sætte høretelefoner direkte i kameraet så man kan høre den lyd kameraet optager – det er sku fedt, og noget som burde være standard!

Lir

Jeg havde næsten glemt noget… D4 har fået lys i knapperne, jep total Macbook pro – det er jo utroligt at kameraerne ikke altid har haft denne fuktion, det ser jo både mega fedt ud, og er ret praktisk!

Det ser sku godt ud – helt sikkert noget der giver noget street!

Pris!

Nej nej nej Nikon…. Det er bare ikke iorden!

En ting er at sætte et kamera lidt op når man kommer med en ny model, men 10.000kr! Det er ikke i orden, den slags skal altså meldes ud meget lang tid i forvejen, er i klar over hvor meget tid jeg har investeret i at overbevise min kone om at 33.000kr ikke var for meget for et kamera!

Nu kommer i så med et til 46.000 kr. – Der kommer jo en D5 inden jeg får hende overbevist om at 46 kilo er en fornuftig pris!

Skal Jeg have et D4

Hvis jeg havde grynene til det – JA så skulle jeg helt sikkert, men for mig tror jeg det giver mere menig at kigge efter et billigt D3s – Jeg håber på at den falder lidt i pris nu hvor der er kommet en storebror.

Rent billedemæssigt syntes jeg faktisk heller ikke at der er den helt store forskel – men det er jo kun ved at sammenligne specs, og det siger jo ikke det store!

D4 ser ud til at være et fremragende kamera og et strategisk smart kamera for Nikon et spille ud!

Hvad siger i?

Hvad siger i til Nikon seneste udspil? Hopper i på D4 vognen eller? Kan den leve op til konkurrenterne? Var det hvad i havde forventet?

Smid en kommentar hvis du har en mening om det nye flagskip

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Henrik Vind januar 12, 2012 - 3:43 pm

1 stop bedre ISO, et billede mere pr. sek. (måske) bedre autofokus, maginalt højere opløsning, 50% dårligere batteri tid – til 35% højere pris, det er ikke vildt imponerende.

Hvis man er til DSLR video er det selvfølgeligt noget helt andet.

D800, hvor er du?

Besvar
Jesper Elgaard januar 13, 2012 - 9:54 am

Jeg kan ikke finde dagens kode!!! 😉

Besvar
Mads - fotomalia.dk januar 13, 2012 - 10:27 am

Hahaha 🙂

Besvar
Kasper - fotomalia.dk januar 13, 2012 - 11:35 am

Jesper, jeg kan henvise til en god psykolog, som behandler ludomani…

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 13, 2012 - 12:46 pm

Hey – det er da dem der Mads og Kasper – dem har jeg godt hørt om!

Besvar
Jacob Almtoft januar 14, 2012 - 11:31 pm

Har skrevet den på ønskesedlen og udpeget et par steder kæresten kan købe den til mig… hun kan sikkert få et godt pakketilbud sammen med en 200-400mm f4.

Rart og se i stadig er i live 🙂

Noget nyt om en mulig dato for en samling af tropperne?

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 15, 2012 - 6:56 pm

Enten er du meget optimistisk, ellers har du virkelig været heldig med den kæreste der!

Besvar
Jacob Almtoft januar 15, 2012 - 10:54 pm

Krydser fingre for at hun siger: “bare på beløbet” uden at høre efter eller kigge i displayet…

Besvar

Smid en kommentar til os