Autofokus (den ultimative FotoMalia test – del 2)

af Brian - fotomalia.dk

Så er jeg blevet klar med opfølgningen på vores store autofokustest, og jeg glæder mig til at høre, hvad I syntes om resultaterne, så husk lige at smide en kommentar!

Resultaterne

Nu har jeg haft god tid til at kigge alle billederne igennem, og jeg må sku´ indrømme, at jeg er ret imponeret. Dermed ikke sagt, at der ikke er fejlskud, for det er der, men der er flere skarpe end der er uskarpe billeder.

Autofokussystemet er efterhånden ret avanceret og det kræver næsten sin egen manual for, at man forstår hvordan man skal fintune det til at virke bedst muligt i en given situation. Men når man har fået systemet ind på rygraden og har en forståelse for, hvordan systemet “tænker”, så er det nemt og hurtigt at justere og man får fuld valuta for sin indsats – så hvis du ikke er 100% fortrolig med dit kameras autofokussystem, så er det et godt sted at lægge lidt kræfter i, da dette vil forøge kvaliteten af dine billeder betragteligt!

Nå, lad os kigge lidt på lidt resultater.

“Topatleterne”

Med en topfart på omkring 11 km/t var Kasper og Mads ikke det store problem. Selv på de gennemløb, hvor de skubbede til hinanden havde kameraet faktisk ikke problemer med at følge dem, hvilket jeg syntes er ret imponerende, da de på nogle tidspunkter var helt ude af billedet.

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/6400sek – ISO 2500

Så vidt jeg husker, så havde jeg aktiveret 21 AF-punkter og selvfølgelig sat AF til continuesly, og ellers klarer kameraet faktisk resten selv. Prøv at lægge mærke til exif-data – der er ikke overvældende med lys – men det er ikke et problem her.

En af de ting der er en udfordring for alle autofokussystemer er, når motivet kommer tæt på. Dette skyldes dels, at den relative dybdeskarphed bliver mindre, og at linseelementerne i objektivet skal flytte sig længere for at regulere på fokus, når motivet bevæger sig. Dette var også tydeligt, da vi lavede vores test, men på “topatleterne” var det imponerende, hvor godt kamera og objektiv præsterede.

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/6400sek – ISO 3200

Som I kunne se i videoen, så må man i den grad sige, at autofokus´en har bestået prøven i første fase af vores store test – jeg vil vove den påstand, at det er svært at løbe fra autofokus´en på et D3s og en 400mm – selv hvis men hedder Usain Bolt

Trav

Jeg havde faktisk ikke de store bekymringer omkring travhestene, de løber/traver ikke så hurtigt og de bevæger sig meget forudsigeligt. Det viste sig da også at være en meget nem opgave for kameraet, og stort set samtlige billeder var lige i øjet – udover det ene gennemløb, hvor jeg nyste – det kunne autofokussen ikke helt finde ude af – måske ikke en detalje som du umidelbart syntes relevant, men det er jo de små ting der tæller (det siger Kaspers kæreste ihvertfald)…

Okay tilbage til testen.. trav var på ingen måde en udfordring for vores setup!

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/1000sek – ISO 800

En enkelt hest med rytter er selvfølgelig ret nemt, her er der god afstand til motivet, og motivet er relativt stort, her er jeg placeret næsten vinkelret på motivet, hvilket gør det langt nemmere for kameraet at følge fokus, da motivet bevæger sig plant med kameraet. Dette giver dog større udfordringer for fotografen, da man er nødt til at panorere for at følge motivet – denne panorering kan komplicere opgaven for kameraet, men det var ingen problemer for vores testoffer!

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/1000sek – ISO 800

En hel gruppe ryttere giver en større udfordring for autofokus, da en stor del af billedfladen har nuancer der ligger meget tæt og derfor havde jeg en bekymring for, om systemet ville blive forvirret og derfor miste fokus, men dette viste sig igen at være uden grund, da kamera og objektiv igen fulgte med uden problemer!

Prøv at læg mærke til rytteren i højre side af billedet herover – han har styr på løbet og holder lige øje med sin nærmeste konkurrent!

Gallop

Ved gallop havde vi igen en mere spids vinkel, det, kombineret med den øgede fart fra galophestene, forhøjede vi igen sværhedsgraden for autofokussystemet. Ved gallop begyndet jeg for første gang at mærke, at autofokus´en havde en lille smule problemer – ikke fordi den havde problemer med at følge motivets hastighed, men fordi at mine små fejl virkelig begyndte at blive straffet!

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/1250sek – ISO 1600

Jeg tror det der gjorde det sværere for autofokussystemet at følge gallophestene var, at det var rigtig svært at holde den samme rytter i de samme fokusfelter hele løbet igennem – sådan nogle galopheste løber ret hurtigt, og fordi det går så sygt stærkt, er det virkelig svært at holde dem kontrolleret i søgeren. Autofokussystemet kunne stort set følge med, og jeg tror, at hvis jeg havde haft et par løb mere, så jeg havde lidt mere erfaring med at læse løbet, og så ville succesraten være meget tæt på 100% i forhold til min nuværende på omkring 90%


Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/2000sek – ISO 1000

Hestenes størrelse og afstanden til dem, tror jeg stadig har en stor indvirkning på, at det er muligt for autofokussystemet at have en så stor succesrate, men der er ingen tvivl om, at autofokus er kommet rigtig langt, og at den er blevet rigtig “klog”. Tænk at den kan følge et motiv som bogstaveligt flyver rundt i søgeren, fordi fotografen ikke evner at holde ro på tingene, det er da ret sejt.

Greyhound

Hunde i løb er noget af det mest krævende jeg har fotograferet, og derfor valgte vi selvfølgelig at prøve kræfter med den hurtigste af alle hunde, nemlig greyhound-hunden. Nu er en enkelt hund jo ikke nok, så derfor valgte vi et helt hundeløb – nu skal jeg love for at vores testoffer blev presset helt til grænsen.

Som jeg har været inde på tidligere, så bliver det mere og mere krævende for et autofokussystem at følge fokus jo tættere et motiv kommer på filmplanet, og på grund af hundenes relativt lille størrelse, er man nødt til at være markant tættere på dem, end på en hest eller et menneske, for at lave et billede, hvor hunden fylder en fornuftig del af billedet. Hundens størrelse har altså stor betydning for autofokussystemet, og dette kombineret med hundenes hastighed og meget “kaotiske” løb, gjorde denne del af testen til den absolut sværeste opgave.

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/6400sek – ISO 1100

I denne fase var der markant flere fejlskud, og det var markant sværere at få billederne i kassen, dette skyldes faktisk ikke kun, at kamera og objektiv ikke kunne følge med, men nærmere at det næsten var umuligt at holde de fokusfelter jeg havde valgt at aktivere over hundene. Nu kunne man jo argumentere for at jeg kunne vælge at køre med alle 51 AF-punkter, men det prøvede jeg faktisk og dette gjorde det slet ikke bedre, faktisk snød det ofte systemet, og det forsøgte at fokusere på hunde bag ved dem jeg ville fokusere på og dette fik systemet til at søge frem og tilbage – hvilket tager cirka 3 gange så lang tid som det tager hundene at løbe igennem de 5-6 meter hvor det er relevant/muligt at fotografere dem.

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/6400sek – ISO 1100

Når det lykkedes mig at holde et af de 21 valgte fokusfelter nogenlunde stabile over hundene, så gjorde systemet faktisk et helt fantastisk arbejde, og det fulgte fint hundene igennem de 5-6 meter, hvor det passede med at de fyldte fornuftigt på billedefladen. Der var dog stor forskel på, om jeg valgte at bruge de midterste fokusfelter i forhold til dem i siderne, de 15 krydstypepunkter der sidder i midten var markant mere præcise og hurtige end resten. De fem billeder i denne serie er optaget med 9 billeder i sekundet, og der er altså kun omkring et halvt sekund i mellem det første og det sidste billede i serien – det giver et indtryk af hvor hurtigt det går og hvor meget data kameraet skal nå at bearbejde for at kunne fokusere – det er i mine øjne ret imponerende!

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/6400sek – ISO 1400

Som jeg var inde på før, så har jeg ingen kritik til hastigheden af objektiv og kamera, jeg tror praktisk talt at det kan følge stort set alt hvad man kunne finde på at skyde med det, men i selve autofokussystemet er der stadig plads til forbedringer, da det stadig kræver en del af fotografen at holde motiverne rimeligt centreret i billedefladen. Det ville også være praktisk, at man kunne bruge yderpunkterne selv i ekstreme situationer som denne (under de andre tests var der ingen problemer med at bruge yderpunkterne) da det ville øge mulighederne for, hvordan man kunne komponere sit billede.

Til denne kritik skal det selvfølgelig siges, at jeg her går i meget små sko, og at fejlskuddene helt sikkert ville komme med en mindre frekvens, hvis jeg havde haft mere erfaring med at skyde hundeløb, men med det optimale autofokussystem skulle selv en uerfaren abe som Kasper kunne levere billeder med en meget lille fejlrate og det er her jeg mener at der er plads til forbedringer. På den anden side, hvis det var så nemt, så ville det jo ikke være lige så sjovt!

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/6400sek – ISO 1250

Alt i alt, så er det næsten kun fair at lade autofokussystemet bestå denne test, og konklusionen må derfor være at: Jeg er vanvittigt imponeret – jeg havde virkelig ikke troet at grejet ville levere så imponerende et resultat, jeg er specielt imponeret over at det rent faktisk kunne følge hundene, for med en gennemsnitsfart på over 70km/t på så lille et objekt, skal der virkelig noget til at følge med – det syntes jeg sku´ er ret flot.

Det imponerede mig også at autofokussystemet kunne følge med til trods for at alle tests blev lavet med 9 billeder i sekundet – tænk på at hver gang kameraet tager et billede, (9 gange på et sek) mister autofokussystemet muligheden for at se motivet (spejlet er jo i vejen), så kameraet kan kun samle informationer i den tid der ligger mellem hver billede – der skal virkelig tænkes hurtigt..

Kort sagt – Autofokus sparker røv, og ja, det kan man stole på!

Nikon D3s – 400mm – f2.8 – 1/6400sek – ISO 1400

Nikon D3s og Nikkor 400mm f/:2.8 VR II

Nu er jeg jo næsten nødt til at knytte et par kommentarer til vores lille setup, for jeg ved at der er flere, inklusiv mig selv, der har haft mere end en enkelt våd drøm om at lege med det, så det ville jo næsten være synd ikke lige at smide lidt brænde på det bål.

Hold nu op det er et dejligt kamera og om muligt et dejligere objektiv – det er en fornøjelse at arbejde med og det leverer virkelig varen. MEEEEN, det er fandeme også mange penge, og hvis man ikke arbejder med det professionelt, så udstyret kan betale sig selv hjem, så er det efter min mening lige i overkanten (i hvert fald til min økonomi).

Men hvis jeg havde pengene så købte jeg det!

LÆS OGSÅ DEL 1 AF VORES STORE AUTOFOKUS TEST

LÆS OGSÅ DEL 3 I VORES STORE AUTOFOKUS TEST

Relateret indlæg

20 Kommentarer

Henrik B. oktober 25, 2011 - 10:11 pm

Endelig en test der fokusere på noget relevant og nyt? hmmm …. autuofokus er da ikke noget nyt eller? Naturligvis ikke, men af en eller anden årsag er alle test af nye kamera fokuseret på billedkvalitet, megapixels og støj. Det forstår jeg sådan set godt, men med mit d40x eller d60, en sb900 og et 50 mm 1,4 af-s objektiv er det ikke billede kvaliteten der er mit største problem. Problemet er derimod at min søn nu snart er to år, og så kan autofokus og flash synkronisering ikke følge med længere.

Det skrives der meget meget lidt om i diverse test. Det bliver maksimalt til, at objektivet er 1 sekund om at fokusere fra nærfokus til uendelig. Det er en oplysning jeg ikke kan bruge til ret meget. Derfor er det fedt at se hvad toppen af poppen kan, og man smiler lidt drenget når man ser videoen og høre lyden – godt lavet.

Mere vil have mere. Jeg kunne rigtigt godt tænke mig en del 3 af jeres test: Hvor hurtig autofokus kan man opnå for menneske penge (Nikon d300s, nikon d7000, nikon v1) og hvilket objektiv skal man vælge for at få hurtigst autofokus igen for “menneskepenge”. Skal lige i den forbindelse nævne at jeg mener f.eks. at det nikon 17-55 af-s 2.8 jeg købte brugt for 5000 er inden for mulighederne for mange.

Så hvis I kunne komme med en idé til hvad en amatør kunne “fokusere” på hvis man skulle have hurtig autofokus, og samtidigt hvor langt ville dette setup komme i jeres fire test.

Skal afslutningvis sige, at jo tak. Efter at have forsøgt at fotografere VM i enkelstart (cykling) med et d40x, så er billerderne af greyhound en fjern fjern drøm. Action gør det godt på billeder, når alt er skarpt.

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 26, 2011 - 6:04 pm

Hej Henrik…
.
Jeg har faktisk allerede en del 3 i støbeskeen, og den handler lidt om det du efterlyser, så “stay tuned”
.
Noget af det der er afgørende for din AF preformence, det er selvfølgelig grej, og med et D40x, der er du helt nede i den laveste ende – du får rigtig meget ekstra AF preformence ved et D7000, eller et D300 – Hvis dit primære objektiv er et 50mm 1.4, så køre du også på en meget lille dybdeskarphed, og det øger sværhedsgraden.
.
Nu er grej jo som sagt rigtig vigtigt, men øvelse gør som bekendt mester – det passer også på AF!
.
Håber det var lidt svar ellers kommer jeg mere ind på det i næste AF indlæg…

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 26, 2011 - 6:54 pm

Hov… Du spurgte til V1, den Har jeg ingen erfaring med, men der er en på vej til mig til test, så snart de rammer hylderne!

Besvar
Henrik oktober 26, 2011 - 9:09 pm

Jeg er udemærket klar over at jeg er helt helt nede i den lave ende af skalaen. Derfor vil jeg også mægtigt gerne opgraderer. Men jeg er usikker på hvor meget mere jeg får hvis jeg opgradere til et d7000, d300s osv.

50 mm 1.4 er ikke det primære objektiv, det er som oftest 17 – 55 mm 2.8 og oftest på 3,5. Så jeg ser frem til næste nummer af testen.

Henrik

Besvar
Henrik oktober 26, 2011 - 9:20 pm

Og lige endnu en kommentar mht. fokus det “forkerte” sted i billedet. Jeg er jo ikke lige i samme liga som dig og Ard (flotte billeder på begge hjemmesider). Men oplever et sammenligneligt problem som Ard har, med lowtech D40x og D60, men ved stillestående motiver (mennesker).

Der er som bekendt alene tre autofokus pkt. Derfor vælger jeg meget ofte at anvende et fokus pkt. På trods af at jeg fokuserer på et øje, så har jeg uhyggeligt mange billeder hvor næsen er skarp……..men ikke øjet (øjnene).

Der er jo en række muligheder:

1. D40x fokuspunkter er så “store” at kameraet rammer næsen på trods af at jeg fokuserer mod øjet.

2. Mine objektiver frontfokuserer (det kan jeg med d40x og d60 så ikke komepensere for).

3. Jeg sjusker. Sikkert en del af forklaringen men ikke det hele.

Det er en af årsagerne til at jeg sjældent bevæger mig under blænde 3,5

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 26, 2011 - 10:10 pm

Hej Henrik,
.
Jeg håber ikke at du opfattede min kommentar som om jeg nedgjorde dit kamera, det var ikke min mening, jeg ville bare sige at med et D40x ville du kunne mærke en markant forbedring på bla. AF ved at opgradere til en D7000 el D300.
.
Jeg skal nok komme lidt ind på hvad det er der er forskellen ved at vælge en større model i næste del af AF rækken.

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 26, 2011 - 10:27 pm

Der er lidt svært at “se” hvad det er der går galt når du fokusere ud fra det du skriver, men…
.
Hvis du fotografere motiver der ikke er i bevægelse (læs: løber, hopper, flyver eller lign.) så bruger jeg altid kun et AF-punkt her er det jo som både du og Ard er inde på kritisk at fokus ligger rigtigt, specielt når man fotografere på 1.4 – 2.8 – derfor er det vigtigt at man har fuld kontrol over hvor kameraet fokusere.
.
Det der kan være dit problem, og en af ulemperne ved “kun” at have tre AF- punkter er at du formentlig somregel bruger det midterste også om komponere – når du gør det rykker du på kameraet og flytter skarphedsplanet og derfor ligger fokus på næsen (jeg ved ikke om det er det der sker, men det er et bud!)
.
Du skriver at det måskener fordi fokusfelterne er så store… Det du ser i søgeren er bare en grafisk gengivelse af hvor fokusfeltet ligger, det er ikke den faktiske størrelse – punktet er meget mindre!
.
Frontfokus er nemt at tjekke, og Nikon kan justere dit objektiv hvis den er skæv – jeg tjekker det aldrig, og har ikke problemer!
.
Sjusk – tja det lider vi nok alle af nogle gange!
.
Etbpunkt som du ikke selv skriver er størrelsen på din søger! Der er stor forskel på om du kigger igennem et lille bitte hul eller en stor, lys, klar søger – det gør detblangt nemmere at se hvad du laver!
.
Håber det var lidt svar

Besvar
Ard Jongsma oktober 25, 2011 - 11:24 pm

Først: supergodt at I deler dette. Som Henrik også skriver er det ikke altid nemt at få den slags info uden DxOs røvkedelige tabeller og grafikker 🙂 Og Henrik har også ret i at der i reviews tit fokuseres på ting som ikke er lige relevant for alle (selvom jeg nu ikke ville regne billedkvalitet iblandt dem 😀 )

Nu vil jeg ikke ødelægge festen, og jeg er da også i alle henseender enig med konklusionen om at det er ufatteligt hvad AF i kombinationen af en D3s med en superlinse kan, men min erfaring er alligevel at når jeg skal skyde den slags (og selv en lidt urolig minister på en ellers pæn stationær talerstol) er AF-en altid /lidt/ bagud. Jeg har nu i to år fotograferet professionelt med kombinationen D3s og 200mm f/2.0 (I-eren). I den grad også en superlinse. Jeg vil skønne at jeg har haft det sæt om nakken i gennemsnit en time om dagen i den tid. (Og ja, jeg har abonnement hos fysioterapeuten :D). Jeg finjusterer fokus en gang om måneden. Jeg er en nørd med den linse.

Den har en skrækkelig (læs: gudesmuk) tynd dybdeskarphed. Og når jeg fotograferer emner som kommer hen mod mig med continuous AF tændt, rammer den ørene, ikke øjnene. Altid. Selv i ganghastighed.

Jeg har på samme måde lidt på fornemmelsen at skarphedsfladen i dine billeder ligger lidt bag hovederne. Jeg kan ikke vide mig helt sikker, men mener at kunne se det på sandet i nogle af billederne. Det er jo ikke noget man lægger mærke til på sådan en hjemmesidestørrelse, men hvis man fotograferer med linser som er så uhyggelig skarpe og så pisseflotte flødet i de uskarpe områder er det jo helt klart vigtigt at ramme plet.

Så tro det eller ej, men jeg er nu begyndt at skrue om på finjusteringen når jeg skal fotografere emner som kommer bevægende imod mig. Det er heldigvis nemt (man SKAL bare huske at skrue tilbage bagefter 😀 ) og AF systemet er heldigvis så pålidelig at den rammer konsekvent lige langt ved siden af (hvis ellers hastigheden er konstant og afstanden ikke ændres voldsomt).

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 26, 2011 - 7:07 pm

Hej Ard,
.
Og tak for kommentaren, og velkommen til 😉 Jeg sætter stor pris på at du deler dine erfaringer her også, det er jo det der er hele essensen i hvad vi gerne vil…
.
Spændende måde du arbejder med det på, det har jeg aldrig tænkt på at man kunne bruge finjusteringen til. Personligt syntes jeg at hvis kameraet har stillet skarpt på det rigtige sted, så er det der der er skarpt. på hunde billederneher ligger fokus ret flot hvor det skal (også når man ser dem i en højere opløsning) – der hvor den nogen gange går galt, var hvis AF-systemet havde brugt et punkt på hundens bryst så lå fokus lidt bag øjnene – dette er et af minusserne ved at bruge mere end et AF-punkt.
.
Nu har jeg ikke arbejdet lige så meget med 200mm f/:2, men ja det er et lækkert objektiv og ja det er hurtigt – men jeg har ikke erfaring med at bruge det til ting i bevægelse.
.
Nu ved jeg jo af omveje at du er rigmeligt godt dækket ind på grej, så har du prøvet om du har samme “problem” hvis du skød samme opgave med din 500mm?
.
tak for dine indput!

Besvar
Ard Jongsma oktober 26, 2011 - 8:55 pm

Og selv tak for opmuntringen 🙂 Og selv tak for den gode indhold forøvrigt.

Interessant hvad du skriver, fordi min erfaring med D3s-eren er at den overhovedet ikke kan følge med i den slags detaljer. Jeg prøvede lige i dag på nogle måger her i Makedonien hvor jeg ihærdigt er i gang med at prøve at få mit grej stjålet 😀 Hvis jeg låser på hovedet og den vender en smule, er kameraet ikke bleg for at skifte fokus til vingen eller røven. Så jeg synes det er imponerende at du har kunnet låse den på et hundehoved og holde fast i det. Kan dog ikke helt forklare det. Der er lys nok i 200mm-eren. Måske bruger den ansigtsgenkendelse og har den nemmere ved at genkende to hundeøjne end to mågeøjne. (Vi er jo trods alt hundehoveder.)

Jeg har sjældent samme problem med 500mm da jeg som regel kun bruger den i naturen (læs: til kræ som ikke kan holde ud at være i nærheden af mig). Den større afstand (med som regel efterfølgende crop) gør at dybdeskarphedsfladen er større.

Hvis jeg laver et portræt med min 200 hvor hovedet fylder 2/3 del af søgeren fokuserer jeg på øjnene. Hvis jeg ved et uheld rammer øjenbrynene er forskellen i skarphed mellem øjet og øjenbryn allerede for stor!!! Der er der ingen continuous AF som hjælper – det er bare med at fokusere og skyde HURTIGT! Jeg sidder som regel og halvryster på lukkeren for konstant at gen-fokusere. det virker for mig desværre ikke med continuous-AF. Kameraet kan alt for godt lide øjenbryn og deslignende.

Hvis jeg skyder en elg med 500mm-eren er det ikke nær så kritisk.

Spørgsmål til dig: har du styr på om den er væsentlig hurtigere med 21 fokuspunkter end med 51 fokuspunkter? 51-3D er langsommere, det ved jeg, men jeg bruger 51, og jeg så lige at du bruger 21. Hvoffo?

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 26, 2011 - 10:41 pm

Hej igen.
.
Som tommelfingerregel bruger jeg så få AF-punkter som muligt, jo mindre kameraet selv skal tænke jo mere kontrol har jeg!
.
Jeg køre som regel kun med et AF-punkt, kun hvis det er motiver i bevægelse bruger jeg mere – her vurdere jeg altid hvor meget jeg forventer at mit motiv vil bevæge sig i søgeren hvis det bevæger sig rigtig meget, så bruger jeg flere (21) og hvis det er helt tosset bruger jeg 51 og håber på det bedste.
.
Jeg tror umiddelbart at AF er lige hurtigt om man bruger 9 eller 51 AF- punkter, men kameraet har meget mere data at håndtere ved 51 punkter og jeg syntes fejl raten stiger jo flere jeg bruger (selvfølgelig også fordi sværhedsgraden stiger i takt med at jeg vælger flere)
.
Jeg tror at dit problem med mågen er at du skyder håndholdt, bruger for mange AF-punkter og måske fordi mågen er for langt væk til en 200mm ( jeg ved ikke hvor tæt du er på) motivet skal helst fylder så meget af billedefladen som muligt.
.
Jeg håber det var lidt svar! Men husk dette er bare min erfaring ikke andet!

Besvar
Kasper - fotomalia.dk oktober 26, 2011 - 8:05 pm

Jeg bliver simpelthen nød til at bryde ind i jeres meget hyggelige autofokus-snak og sige til dig Ard.. Det er nogle fantastisk flotte billeder du har på din hjemmeside!
Ikke nok med det, så ser det ud til at du har været nogle meget spændende steder.. Ahhh når børnene flytter hjemmefra, så skal jeg også ud og se noget mere ;-).
.
Tak for din kommentar.

Besvar
Ard jongsma oktober 26, 2011 - 9:01 pm

Tak for de søde ord Kasper.

Mennøhhh… jeg har to børn 😀 OK, ikke til daglig. Men forskellen er nok nærmere at jeg er i den luksusposition at jeg bliver sendt til de underligste steder på andres bekostninger…

Besvar
Kasper - fotomalia.dk oktober 26, 2011 - 11:05 pm

Ja det retfærdiggør jo de vilde rejser en smule, når man bliver betalt for at tage dertil. Så kan man jo heller ikke sige nej 😉 hvis du mangler en til at holde en flash i en vulkan på New Zealand en dag, siger du bare til! Indtil da, velkommen på bloggen 🙂

Besvar
Ard Jongsma oktober 26, 2011 - 11:05 pm

Ja, håndholdt. Stort set altid egentlig med den linse. Og normalt også kun ét fokuspunkt. Jeg laver en test med 500 vs 200 🙂 Skal nok melde tilbavs. Tak for svaret!

Besvar
Henrik oktober 27, 2011 - 1:57 am

Hej Brian

opfatter overhovedet ikke dine kommentarer om D40x / D60 som nedladende. Som du fornemmer har jeg “fokuseret” på at opgradere objektiverne. Årsagen er faktisk at en række anmeldelser af D90 netop fremhævede langsom autofokus. Derfor købte jeg 50 mm 1.4 af-s. Da jeg så hvad det gjorde for billedekvaliteten, blev “fokus” ikke et nyt kamera men den “bedst” mulige zoom. Nu er tiden imidlertidigt inde til at opgradere. Da jeg på fisketure bære kameraet i op til 12 timer på ryggen, skal det dog være så lille som muligt.

Men tak for svarene, Specielt den lille søger bed jeg mærke i, fordi det er noget der er fremhævet af en del reviews af både d300s og d7000, og fordi jeg faktisk tror at dette kombineret med lidt sjusk samt en nødvendighed i at reagere hurtigt (da det ofter er et specielt øjeblik der skal fanges) er en af årsagerne.

Henrik

Ser frem til næste indlæg.

Besvar
Kasper november 13, 2012 - 2:11 pm

Uha uha, det er altså lækkert det der!
Sammen med 300 mm er 400 mm de næste to “babyer” jeg skal have i samlingen!

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 13, 2012 - 8:56 pm

Hej Kasper… Velkommen til, du er vist ny her?
.
Ja den 400mm er lækker på en helt ubeskrivelig måde, det er et drømme-objektiv for mange tror jeg, og det var en fornøjelse at lege med, men det er godt nok også en slat penge at skulle investere…
.
Har du set de to indlæg, der hører til dette?

Besvar
Autofokus (den ultimative FotoMalia-test) | FotoMalia november 14, 2012 - 2:47 pm

[…] LÆS OGSÅ DEL TO AF VORES STORE AUTOFOKUS TEST […]

Besvar
Autofokus (følgefokus): FotoMalia december 1, 2014 - 9:15 pm

[…] LÆS OGSÅ DEL TO AF VORES STORE AUTOFOKUS TEST […]

Besvar

Smid en kommentar til os