Autofokus (den ultimative FotoMalia-test)

af Brian - fotomalia.dk

I dagens indlæg kigger vi lidt på, hvor langt udviklingen af autofokus er kommet, for det er vist på tide at nogen lige sætter systemet lidt under press og ser, hvad det egentlig kan præstere. FotoMalia har været på udflugt, og her har vi sat Nikons top-kamera og objektiv på lidt af en prøve for at vurdere, om det nu er så fantastisk som Nikon påstår!

Hvor langt er udviklingen kommet?

Der er ingen tvivl om, at der er sket store ting inden for autofokus, siden det blev introduceret i 1970erne, og idag er det næsten utænkeligt at fotografere uden. Men hvor meget kan vi egentlig stole på autofokus, og hvad kan den følge med til. De spørgsmål har FotoMalia været ude for at finde svaret på, og det er der kommet denne lille video ud af – håber I kan lide den.

Som I kan se, så er det ret vildt, hvor effektiv autofokus-systemet er blevet, det var virkelig ikke nogle nemme betingelser. D3s’eren gjorde virkelig et rigtig flot stykke arbejde – de gange hvor det gik galt, tror jeg faktisk det var en brugerfejl, for de gange hvor jeg gjorde tingene ordentligt, leverede både objektiv og kamera uden de store problemer.

Testen

Det stod meget hurtigt ret klart, at Kasper og Mads ikke rigtigt var nogen udfordring for kameraet – på den anden side, så tror jeg faktisk at en blind abe ville kunne følge fokus på dem, manuelt… Da “topatleterne” skuffede bravt, var vi nødt til at søge til skrappere midler og valgte derfor at tage en tur på Odense Væddeløbsbane. Vi valgte at tage til travbanen, da vi på samme dag kunne få flere forskellige motiver, med forskellige hastigheder og i forskellige størrelser. Ideen med at bruge motiver som “topatleter”, hest og hund var for at vælge motiver der alle bevæger sig uforudsigeligt og naturligt, da dette er langt sværere at følge, end et motiv der bevæger sig mere forudsigeligt (som feks. en bil).

Som I kan se var det ikke lige frem godt vejr, men i forhold til at sætte autofokussystemet under pres, så var det jo meget passende (- og Mads tak fordi jeg måtte låne din jakke, ellers var det blevet en lang og meget våd dag!)

Vejret var meget dansk, dvs. masser af regn og stort set overskyet hele dagen. Det grå vejr gjorde heller ikke opgaven lettere for dagens testoffer, da gråvejr betyder mindre lys, og mindre kontrast, hvilket gør det langt sværere for autofokus at følge et motiv i bevægelse.

Grej

Vores mål var ikke at teste et bestemt kameras eller objektivs autofokus, nej, det var at teste autofokus! Vores valg af kamera faldt hurtigt på Nikons D3s, da dette er Nikons absolut hurtigste kamera, og fordi det ville give et forkert indtryk af, hvad autofokusen kan, at vælge et Canon – ikke fordi det er et Canon, men fordi jeg ikke har arbejdet med Canon-kameraer og jeg derfor ikke ville kunne få samme resultat ud af en test med dette, som jeg ville kunne med et Nikon (hvis der var nogen der lige lettede fra stolen og skulle til at svine mig, fordi I syntes jeg svinede Canon, så var det faktisk ikke det jeg gjorde. Jeg formoder at Canon og Nikon ligger meget tæt autofokusmæssigt).

Da vi skulle vælge “glasset”, var der et par objektiver på tegnebrættet, men vi endte med et Nikkor 400mm f2.8VRII (savle savle) da dette er et af de allerhurtigste objektiver i Nikons objektiv line-up, og fordi de 400mm passsede fornuftigt til den afstand vi havde til motiverne, vigtigst for os var, at objektivet var et f2.8, da dette lukker maximalt lys ind til autofokusmodulet, ved denne brændvidde.

Vores samlede setup var Nikon D3s med en fast Nikkor 400mm f2.8 VRII på en monopod.

Resultaterne

Ja resultaterne og en lidt mere detaljeret konklusion må I lige vente et par dage med, for jeg er ikke helt færdig med at gennemse og vurdere resultaterne – men jeg kan godt afsløre at jeg er ret godt tilfreds med billederne…

 

LÆS OGSÅ DEL TO AF VORES STORE AUTOFOKUS TEST

LÆS OGSÅ DEL TRE AF VORES STORE AUTOFOKUS TEST

Relateret indlæg

9 Kommentarer

Christian Holm oktober 23, 2011 - 8:34 pm

savle savle savle savle d3s savle savle 400 mm savle savle savle savle ………….

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 24, 2011 - 1:19 pm

Hej christian..
.
Det var også meget svært at aflevere den tilbage – håber den kan komme med på budgetet en gang, men den skal gerne sælge nogle billeder hvis den skal tjene sig hjem igen!

Besvar
Jacob Almtoft oktober 23, 2011 - 11:04 pm

Må tilslutte mig de personer der får problemer med kontrol af mundvandet… Havde et lækkert møde med to havørne i torsdags, hvor jeg virkelig kunne have brugt 400’eren. Billederne er på min hjemmeside… 200mm (2 x TC) = 600mm på D300’eren… men nøj hvor er autofokus sløv, og skarpheden skudt i smadder.

Men hvornår udvider i testen til motorcykler og fly i 1 meters højde… og Kasper ikke de der propelfly…. nææææ nej… rigtige jetjagere!

Besvar
Kasper - fotomalia.dk oktober 24, 2011 - 8:28 am

Det lyder som en udfordring! Det kan vi sagtens finde ud af, det med jetfly, men jeg kender ikke nogen der har en motorcykel der er så hurtig desværre…
Er der nogen herinde der har en hayabusa de kunne tænke sig at låne os?
.
Du må ellers have haft noget adrenalin i blodet da de ørne kredsede rundt! Prøv lige at være på et heldigt sted på et heldigt tidspunkt, men jeg kan godt se at du kunne have brugt 400mm’eren, så havde det været ekstra lækkert. Men det er jo snart jul, så du må jo bare skrive den på ønskelisten. 🙂

Besvar
Jacob Almtoft oktober 24, 2011 - 12:23 pm

Den har været på ønskesedlen til jul og fødselsdag, men jeg føler indtil videre at ønsket bliver ignoreret… måske mine familier og venner ikke værdsætter mig nok 🙁

Har alvorligt kig på 200-400mm f4, men frygter den må vente til lottogevinsten kommer, eller kæresten smutter 😉

Besvar
Kasper - fotomalia.dk oktober 24, 2011 - 1:02 pm

He he 🙂 jeg har faktisk samme problem med min familie…
Kæresten kan du vel egentlig bare smide ud, så er det problem løst.. De er alligevel for dyre og har for mange mærkelige meninger om hvad ting må koste..
.
Held og lykke med lottogevinsten, jeg håber at du tænker venlige tanker om din ynglings fotoblog når du vinder 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 24, 2011 - 1:27 pm

Ja det er et uhyggeligt lækkert stykke grej, og en der også altid står på min ønskeseddel.
.
Jeg har arbejdet med både 200-400mm og 400mm og det er to meget forskellige objektiver – jeg ved faktisk ikke hvilket jeg ville vælge, men 200-400mmeren er meget mere alsidig og 400mm eren er lynene hurtig, sindsygt skarp og 2.8 giver en baggrund som ser fantastisk ud!
.
Held og lykke med lotogevinsten, men har lige fåetnat vide at der er en større sandsynlighed for at blive kørt ned inden for 5minurter end at vide i loto…

Besvar
Christian Holm oktober 24, 2011 - 8:06 pm

jeg har en kawasaki 750 cc?

Men den må du ikke låne kasper!!!

Besvar
Kasper - fotomalia.dk oktober 24, 2011 - 10:19 pm

Arrrh kom nuuuu! Jeg lover at passe godt på den… Du må låne min citroen Berlingo imens!

Besvar

Smid en kommentar til os