Har du tid til at fotografere en masaikriger?

af Brian - fotomalia.dk

Som I har kunne se på bloggen, så fortsætter min travle hverdag, og jeg har, meget mod min vilje, ikke haft tid til at fotografere, men da min chef ringede med dette spørgsmål: “Brian, har du tid til at fotografere en masaikriger, bare et hurtigt billede?” var der kun en ting at gøre!

Gone in 13 minutter

Jeg havde selv meget dårlig tid, men når en mulighed som denne byder sig, er man jo nødt til at slå til! Jeg kunne dog høre på min chef at jeg ikke havde meget tid, da den unge kriger kun var på et kort visit, så derfor var min plan meget klar – Keep it simpel!

Jeg tror ikke min chef havde andre forventninger end et simpelt “snapshot”, men det ville jeg jo ikke selv blive tilfreds med, for man tager jo ikke kun et “snapshot” af en mand der har nedlagt en løve, med sine bare næver og et spyd! (jep, mere skal der ikke til for at blive masaikriger, eller faktisk kan man godt blive kriger uden at nedlægge en løve, men det giver helt sikkert street kredit, hvis man har gjort det – Det hvide armbånd på krigerens højre arm er et vidnesbyrd på, at han har gennemført denne manddomsprøve!)

11.48 – 11.51
Jeg greb mit trofaste “Rejse-portræt-kit”, min fototaske og på vejen ud af mit kontor beslutter jeg mig for, hvor jeg vil skyde den unge kriger.
På vej igennem regnskovens snørklede gange arbejdede min hjerne på, hvilke billeder jeg kan nå og hvilke billeder jeg gerne vil have af krigeren. Inden jeg kommer helt frem til min “location”, i den sydamerikanske kuppel, slår jeg lige et smut ind omkring herretoilettet, for jeg ved efterhånden at kolde objektiver i en varm regnskov giver rigtig meget dug og det er ikke er en god cocktail. På herretoilettet findes løsningen på det problem, nemlig “håndtørrene”, de fungerer fremragende og varmer nemt et objektiv op på få sekunder.

Mit rejse-portræt-kit er meget simpelt, det består af et Manfrotto 5001B nano lampestativ med en Manfrotto 026 paraplyholder med en Kaiser 1211 flashsko samt en Bowens 92 cm kombi paraply.

Da jeg ankommer til min “location” har jeg tre billeder i hovedet. Et billede hvor krigeren hopper (fordi det gør masaikrigere jo), et portræt med lidt miljø og et mere tæt portræt, og meget gerne i den prioritering. Det var min plan, men jeg havde jo faktisk ikke set manden endnu, og havde ingen idé om hvordan han så ud, eller om han var klar på at lave lidt billeder – jeg har kun en meget grovsnittet plan.

11.51 – 11.52
Jeg får vurderet min “location”, og finder hurtigt ud af, hvor jeg vil placere mit lys og hvor jeg vil placere Ole (jep han hedder faktisk Ole – masaikrigeren Ole – det udtales bare Oli). Mit “rejse-portræt-kit” er hurtigt at sætte op, så der går ikke mange sekunder før det er klar til de første par prøveskud.

Jeg tænker, at jeg gerne vil lave de tre billeder så de har lidt forskellig lyssætning, men jeg ved også, at jeg ikke har tiden til at ændre alt for meget på opsætningen når først shootet er gået igang, derfor beslutter jeg mig for, at jeg vil ændre på lyset ved at flytte på Ole i stedet for at flytte på min lyskilde, for på denne måde at have mere tid at skyde i.

11.53 – 12.03
Den unge kriger ankommer, vi snakker min plan igennem, og han syntes det lyder super, så vi går igang med at skyde. Shootet vare i lige præcis ti minutter, hvilket nok i virkeligheden vil sige at jeg skyder i omkring 4 minutter, snakker med Ole i 2 minutter, og resten af tiden brugte jeg på at tørre mine objektiver af i min T-shirt, da jeg ikke havde fået dem ordentligt varmet igennem under “håndtørren” på herretoilettet (note to self – brug heller 30 sekunder mere på at varme objektivet helt igennem i stedet for at skulle bruge 4 minutter og en t-shirt når man skal fotografere).

Resultatet

Jeg nåede desværre kun to ud af mine tre idéer, for så blev vi afbrudt og Ole måtte videre, men jeg syntes faktisk også at to billeder på kun 13 minutter (inkl. planlægning, forberedelse og opsætning) er meget godt.


Jeg er nogenlunde tilfreds med resultatet, men syntes på den anden side også der er plads til forbedringer.

Mit portræt er jeg på den anden side rigtig godt tilfreds med, og min plan om at ændre lyset ved at flytte på Ole virkede efter hensigten, og jeg fik et lidt mere dramatisk lys på portrættet.

Det er ikke meget der skal til for at lave et spændende billede, det hjælper selvfølgelig når man har et spændende motiv!

Hvis der er stemning for det skal jeg nok lave en lidt mere detaljeret gennemgang af, hvordan jeg har lavet billederne.

Dejligt at være tilbage på bloggen!

Relateret indlæg

9 Kommentarer

Søren Skovsgaard oktober 15, 2011 - 5:24 pm

Hej Brian

Fedt at se dig tilbage – og indrømmet har selv ikke været meget aktiv som kommentar skriver på det sidste, men det har sine gode grunde, som jeg lige kan komme tilbage til længere nede.
.
Og fedt at se dig tilbage med de indlæg jeg sætter pris på – dine billeder og tankerne bag. Vil meget gerne høre mere om set-up. Mht. det første billede, så er det meget fedt at han hopper, men jeg synes der mangler kontakt til ham, og virker mere som et snapshot – men kan selvfølgelig have sin charme hvis man har den fordom at de altid hopper 🙂
.
Ahh… ja, grunden til at jeg ikke har været aktiv herinde længe er jeg har været tralvt optaget af at sælge lejlighed og efterfølgende købe hus, som blev underskrevet i den foregangene uge. Hus, men skov som baghave – det burde give foto muligheder i det nye år 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 17, 2011 - 10:32 am

Hej Søren
.
Det lyder da spændende med nyt hus, tillykke med det!
.
For Masai krigerne, er den hoppende “dans” en vigtig del af deres kultur, og derfor ville jeg gerne vise dette, om det er lykkedes godt – Tja det er jo op til den enkelte, men det var ikke bare fordi jeg syntes det kunne være sjovt, det var del af den historie ejg mente var relevant.
.
Det lyder dejligt at du flytter tættere på skov – det må jo bringe motiverne tættere på!

Besvar
Marie oktober 16, 2011 - 3:13 pm

Jeg synes dit portræt billed er rigtig fint – her kommer Ole (som desuden ikke lige er et navn som man forbinder en masai kriger har) – helt ud til beskuren 🙂

Men i forhold til dit hoppe billed så synes jeg tanken bag det er rigtig god, men på selve billedet så synes jeg det “hvide” i baggrunden dominere for meget og derved stjæler fokus fra Ole 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 17, 2011 - 10:34 am

Hej Marie og tak for din kommentar!
.
Jeg kan sagtens se hvad du mener, og jeg er faktisk enig, både i at det lyse trækker fokus, og at der mangler kontakt!
.
Tak for kritikken..

Besvar
Jesper Videbæk oktober 16, 2011 - 4:07 pm

Det må være fedt at have så meget rutine, at man på så kort tid kan planlægge og udføre sådan en opgave uden at glemme de små detaljer.
.
Jeg synes dog du har glemt sådan cirka en 1/4 CTO på din flash. Det virker lidt mærkeligt med et koldt lys på sådan en kriger i en regnskov.

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 17, 2011 - 10:36 am

He he – Ja rutine eller held 😉
.
Det var faktisk et bevist valg, at jeg valgte at lave en køllig hvidbalance – og faktisk noget jeg har gjort i efterbehandlingen..
.
Jeg må lige prøve at lave en version der er varmere, og holde dem op i mod hinanden!
Tak for kritikken.

Besvar
Nikon CLS (Creative Lighting System) og Commander Mode | FotoMalia september 26, 2012 - 1:15 pm

[…] et “traditionelt” portræt hvor jeg har brugt en enkelt flash, styret via CLS – det er nemt at styre lyset ved hjælp af […]

Besvar
Fotokonkurrence – Helt tæt på! | FotoMalia april 17, 2013 - 12:06 pm

[…] har jeg skrevet om flere gange, blandt andet da jeg fotograferede Masai krigeren Ole, da jeg skrev om mit junglestudie og da jeg fotograferede fiskende indianere i […]

Besvar
14. December – Bag Om Billedet (Falkoneren): FotoMalia december 14, 2013 - 8:39 pm

[…] det væsentligt at have noget at stille mine speedlights på. Normalt fungere mine lampe stativer (se mere om dem her) ganske fantastisk til det, men de lå som sagt flere timers trættende DSB rejse væk – det […]

Besvar

Smid en kommentar til os