På eventyr med unger og kamera til et drømmested, hvor leg, rekreation, foto og natur går op i en højere enhed
Smertereceptorerne i din arm sender impulser til dit centralnervesystem. Sammen med andre væsentlige data evalueres impulserne af din hjerne og opfattes som smerte. Du niver dig selv i armen. Få sekunder forinden tumlede din underbevidsthed med spørgsmålet “drømmer jeg, eller er jeg vågen?” Av, du er vågen! Men du befinder dig et sted, der mest ligner en drøm. Kender du det?
VIRKELIG UVIRKELIGT
Nogle steder her i verden er næsten for fantastiske til at være sande. Som er de af en anden verden. Som findes de kun i drømme. Jeg mener ikke de der steder, vi ser på Facebook i opslag som “De 10 smukkeste rejsedestinationer i verden,” eller “100 steder du skal opleve, før du dør,” eller “20 drømmesteder, du vil opleve med din elskede.” Jeg mener steder, som findes i virkeligheden. Det her sted, naturens eget badeland, er virkeligt.
Eventyr: spændende, usædvanlig eller farefuld rejse, oplevelse, hændelse el.lign. som nærmest forekommer uvirkelig.
En væsentlig præmis bag placeringen højt, højt på min skyhøje destinationspiedestal er, at det er inden for rækkevidde. Det er både nemt og billigt at komme dertil. Det er ikke i Danmark. Det ville have været endnu bedre. Stedet ligger i et af vores nordiske brødrelande.
Klipper og vand – verdens bedste underholdning?
NÅR TROLDENE KOKKERERER
Det er et badeland formet af naturen selv med vandfald, vandrutchebaner, dybe bassiner og varmere børnebassiner. Desuden med masser af sidde- og liggeområder helt perfekt til picnic, afslapning, livsnydelse. Fænomenet hedder jættegryder. Jætte betyder kæmpe, og i oldnordisk tid troede man, at trolde lavede disse gryder og brugte dem til madlavning.
Takket være videnskaben ved vi i dag, at det ikke var trolde men vand, sten og grus, der ved erosion har dannet gryderne. Jættegryder findes langs kyster, i og ved elve og floder og inde i landet, hvor gletchere under seneste istid skrabede hen over jorden og klipperne. Jættegryderne på billederne her er først kommet til syne, efter man har opdæmmet elven til produktion af el.
HVOR I HEDE HULE ER DET???
Jeg har på en måde taget ejerskab over stedet. Det er mit og kun mit. Som en Von And’sk supergnier kvier jeg mig ved at dele min skat. Tænk nu, hvis stedet pludselig overrendes af andre tosser med glade børn og kameraer? Ja, faktisk vrimler stedet med naturglade nordmænd, der bruger stedet til rekreative formål. Men bortset fra dem vil jeg helst have det helt for mig selv.
Men jeg har besluttet at dele min hemmelighed med jer kære FotoMalia-læsere. I må blot love mig ikke at afsløre noget uden for disse snævre rammer. Deal? Ok, stedet hedder, meget originalt, Jættegryderne, eller Jettegrytene, og ligger i sydenden af Nissedal i det sydlige Norge.
Tag færgen til Larvik og kør stik vest i to timer, så er du i Nissedal. Når du kører sydpå ud af Nissedal på hovedvej 41, kommer der et skilt mod Jettegrytene – simpelt. Husk at medbringe kontanter til vejafgift. Vejen ind til Jættegryderne er privat, og man betaler 50 kr. i døgnet i afgift til vedligehold.
UNDEREKSPONERING OG ATTER UNDEREKSPONERING
Vand, klipper, skygger, modlys og utrolige, nonfigurative figurer, former og linjer. Også fotografisk er stedet en drøm. Jeg har en generel svaghed for modlys, og den svaghed giver jeg tydeligvis efter for. Men at have disse klippestrukturer, vandet og mine piger, der lykkeligt boltrer sig, til fotografisk rådighed, er i min verden helt uimodståeligt.
Leg: underholdende aktivitet som især børn organiseret eller spontant udfører eller deltager i for fornøjelsens skyld; præget af dumdristighed, tankeløshed, tilfældighed, fantasi, sjov el.lign.
Jeg undereksponerer både i med- og modlys. Det er nøglen til at fremhæve det smukke lys og de spændende strukturer. Meget simpelt kan det siges sådan, at jeg i grove træk eksponerer efter de lyse områder og er ligeglad med, at de mørke områder forsvinder helt i sort.
Blænden har jeg på 7.1 (ca.) som standard. Jeg fotograferer blændeprioriteret og undereksponerer konsekvent mellem 1 og 2 stop. Der er rigtig meget lys, og det skal stoppes, så det hele ikke brænder fuldstændig ud. Derfor er der god fart på lukkeren.
Hvad naturen kan skabe, overgår min fantasi.
INTO THE WILD…
Det er anden gang, jeg besøger Jættegryderne i Nissedal sammen med mine piger. Man får let flere dage til at gå her, og det er bare med at benytte sig af allemandsretten. Området byder på masser af muligheder for at slå fjeldteltet op, og nyde livet i det fri; skovene, søerne og klipperne – naturen – helt gratis.
Det er det rene eventyr med højkvalitetssamvær med ungerne, natur og foto. Kan det egentlig blive bedre?