SOLEN GÅR OP OG NED

af Brian - fotomalia.dk

I dag tænkte jeg, at jeg lige vil vise et par eksempler på, hvordan jeg har brugt en sol op/nedgang til min fordel.

KLASSIKER

Først tager vi lige et kig på en klassisk solnedgang – det er og bliver jo bare et flot motiv, og det er bestemt ikke fortærsket og letkøbt i mine øjne, det er det fedeste tidspunkt at fotografere.

Noget, der kan være en udfordring er, når man fotograferer ved sol op/ned gang er, at solen og himlen er meget lys, og “jorden” er meget mørk. Dette ses tydeligt på nedenstående billede, hvor stenen og fuglen er blevet fuldstændig sort, for at holde eksponeringen i solnedgangen.

_D3A2868

Solnedgang er perfekt til at lave silhuetbilleder, og det er faktisk ret nemt – man eksponerer bare efter solnedgangen, og så klare kameraet resten selv.

 

Men hvis man man fotografere ved vand, så kan man benytte spejling i vandet til at få mere lys ud af sol op/nedgangen og på denne måde lyse billedet mere op – dette giver en langt bedre udnyttelse af lyset, og en let måde at skabe spændende billeder med den begrænsede lysmængde.

_C3A5016

Grundig planlægning inden afgang og flere dage i felten resulterede i dette billede – læs min BOB her eller om forberedelserne her

 

Farverne i en god sol op/ned gang er ikke til at hamle op med, og i mine øjne er det sgu svært at gøre bedre, så derfor – brug dagens bedste timer til din fordel og brug de vidundere som naturen har skabt, de er der jo til det samme!

 

NÅR SOLEN ER VÆK

Det er jo ikke altid der er frit udsyn til solen, nogen gange er der så overskyet, eller tåget, at solen ikke kan bryde igennem, men det gør bestemt ikke denne tid på dagen mindre fotogen, her handler det bare om at udnytte det dejlige lys og den varme farve.

_D3A5808

Morgendis – dette er en magisk tid at fotografere.

 

Det behøver ikke at være tåge der giver stemningen, det kan være alle mulige partikler i luften der kan fanges af  solens varme stråler – på billedet herunder er en ung beduin på vej hjem med hans kameler i dagens sidste minutter, den støvede ørken fanger her de varme stråler og giver den dejlige stemning.
_C3A6840

Lyset i Sinaiørkenen er pokkers hårdt hele dagen, men når solen er på vej mod horisonten, så gælder det om at være klar med kameraet!

 

Ved sol op/ned gang er lyset ofte meget retningsbestemt, og dette er rigtig spændende at arbejde med, for eksempel er noget af det der får ovenstående billede til at virke, det markante modlys der giver den fine “outline” omkring kameler og fører.

 

SE DEN ANDEN VEJ

Nettop det meget retningsbestemte lys ved sol op/ned gang er også fantastisk at arbejde med til portrætter. Det giver en varm glød, retning og så bliver lyset ofte dejligt blødt ved denne tid.

_C3A6870-Edit

Det er svært at overgå en god solnedgang, så hvorfor ikke bare udnytte den?

 

Sidst, men bestemt ikke mindst, så kan en sol op/ned gang bruges til at lave større farvekontrast, hvis man arbejder med lys og skygge. Herunder rammer solen stråler ansigtet i forgrunden, hvor ansigtet i baggrunden ligger i skygge – dette giver den store forskel mellem de to.

Effekten er lavet kunstigt ved hjælp af en flash, men det gør jo ikke effekten mindre markant 😉

_C3A5051

Det er sjovt selv at styre solen, og alt hvad det kræver er en enkelt speedlight!

 

Jeg håber du kunne bruge mine sol op/ned gangs billeder til lidt inspiration, ikke at det ser ud til at være synderligt nødvendigt, for hold nu op det bliver svært at finde en vinder i denne omgang.

Hvis du ikke allerede har været omkring konkurrencen, så får du lige muligheden her – og du kan stadig nå at være med!

 

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Jesper Elgaard marts 8, 2013 - 11:29 am

Hold da k***… Disse utroligt flotte billeder vil jeg overhovedet ikke prøve at konkurrere med. Jeg bøjer mig i støvet!
-Jesper

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 8, 2013 - 8:26 pm

Ja der er sgu nogle gode billeder imellem – det er så fedt at se!

Besvar
Lone marts 8, 2013 - 10:48 pm

Super billeder!! Utroligt hvad der ligger i gemmerne.
Efter at have kigget dem igennem et par gange, danner der sig en favorit eller to 🙂

Besvar
Thomas Mogensen marts 11, 2013 - 1:20 pm

Super god intro med tips og tricks her på siden. Det er den tavse viden, som man bruger uden man egentlig er klar over det. F.eks. at jeg tit og ofte bruger vandet som spejling, uden at jeg tænker over det. Hvis nogen kom og spurgte hvorfor, ville jeg ikke vide hvad jeg skulle svare. Fedt at få ord på det her, samt de andre muligheder. Her i Grønland er solen bare helt fantastisk. Intet under at solen indgår som symbol i det grønlandske flag, som modsvarende til isfjeldet. http://da.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B8nlands_flag

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 12, 2013 - 3:38 pm

Mange tak… Ja det er sjovt når der kommer ord på de ting man gør uden at tænke over det – nogen gange kan det at tænke over gøre mere skade en gavn. Jeg forsøger som regel at arbejde mere ud fra en mave fornemmelse end end “regler”!

Besvar
Søren Brøndum Christensen marts 21, 2013 - 2:31 pm

Er der kommet en afgørelse? Har jeg míssed noget?
/Søren C

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 22, 2013 - 9:30 pm

Hej Søren… Der har lige været lidt tryk på her op til påske, men vi er meget tæt på en afgørelse – kig forbi igen i morgen, så er vi klar!
.
beklager den lange vente tid!

Besvar

Smid en kommentar til os