Ny dansk kamerarem sparker røv!

af Ard Jongsma

Fra et lille værksted i Holstebro har en ny spiller sneget sig ind på markedet af kameraremme. Og hold fast (pun intended), folkene bag har fat i den lange ende med et gedigent stykke håndværk i særklasse!

I december sidste år mødte jeg Per Gisselbæk til Egeskovs Julemarked, som jeg fotograferede for Egeskov Slot. Han så min HoldFast dobbeltrem og vi faldt i snak, da han fortalte, at han var gået i gang med at designe og teste en ny kamerarem.

Jeg hørte ikke mere, indtil der i slutningen af marts kom en pakke fra Per med posten til Fotomalia anmeldelse, men inden jeg åbner kassen for jer, vil jeg lige fortælle hvor jeg kommer fra.

Den dyre Amerikaner

Jeg har, sikkert ligesom jer, prøvet en masse forskellige remme og for at være helt ærlig, mener jeg, at der til en enkel opsætning af kamera og mindre objektiv ikke findes bedre end kameraproducenternes egne remmer. De er gratis, enkle, fleksible, ligger for Canon og Nikons vedkommende ekstremt fast på skuldrene og (ikke uvæsentligt) kan ikke tabes eller glemmes.

Men når der skal store objektiver på kameraerne eller når det skal gå rigtigt stærkt på reportage er de langt fra optimale. Desuden gider ikke alle være en vandrende reklamesøjle. Lang historie kort: jeg endte med at bruge en HoldFast MoneyMaker og jeg er i det store og hele taget rigtigt glad for den.

HoldFast kameraremme har et par udprægede fordele og et par udprægede ulemper. De er robust lavet af supersøde Matthew Swaggarts egne næver  og de former sig efterhånden efter brugeren. Jeg udlåner min dobbeltrem ikke.  Og øhhh… den ser ba-re sejt ud!

 

Hitman – med HoldFasts MoneyMaker på job på et hospital i Barcelona. (Foto: Ioana Lazarescu.)

 

Men HoldFasts remme har så absolut også ulemper. De har et underligt forbindelsessystem til kameraerne (både en fordel og en ulempe), de har et LATTERLIGT navn, og værst: de fanger en gang imellem huden mellem skindet og de overstørrelse glideringe når man sænker kameraet og det gør POKKERS nas! Forbindelsesskruen er desuden for lille og skal smøres konstant da den knirker helt pinligt under belastning.

Og så er de ikke billige. Med forsendelse koster en HoldFast enkeltrem US$220 (kr.1500) mens dobbeltremmen koster US$ 265 (kr.1850) og så er de IKKE momset og fortoldet endnu!

Fra Holstebro, with love…

Er der så plads til forbedringer? I allerhøjeste grad, og hvis nogen ser ud til at kunne indfri forventningerne for os her i Danmark er det Per og Kathe fra Gisselbæk Læderdesign i Holstebro. De er i år startet med dansk produktion af kameraremme af sling typen, hvor kameraet hænger på hovedet. I Danmark bruger de fleste fotografer slingremme fra hhv. Sun Sniper og Black Rapid.

Per sendte os de tre modeller som han har lagt produktionen ud med til review. De første modeller er alle enkeltremme. Selvom jeg på Egeskov havde set at han kunne sit kram, var jeg alligevel overrasket da jeg åbnede pakken. Det her, undskyld mig, er altså et produkt i en helt anden liga end den Sun Sniper du købte til, yep, stort set samme pris og som du indtil nu havde været så glad for!

De tre modeller – alle kan fås i brun og sort udgave

 

Allerede ved udpakning oser det hele kvalitet og kærlighed for materialet. Remmen kommer i en flot stofpose og med en lille dåse læderfedt. Gode detaljer!

Faktisk er håndværket så flot, at det lige tog mig en dyb indånding at tage den største af remmene, Magnum modellen, i brug til vores workshop i fugtige Randers Regnskov her i weekenden og udsætte den for den misbrug jeg plejer at udsætte mit fotoudstyr for.

Remmen er lavet af det smukkeste skind, fantastisk syet og alligevel elegant enkelt. Forbindelsesskruen, også fremstillet lokalt, virker meget mere solidt end HoldFasts og drejer på et kugleleje. Skruen er dog stor. Det skal den også være da du ikke kan bruge dens ring som håndtag til at skrue den på kameraet pga. kuglelejen. Men den skal af hvis du vil ned på jorden eller på stativ.

 

Forbindelsesskruen på Gisselbæks Camerasling

 

Tre modeller

De tre modeller er lavet til tre vægtklasser. Den mindste er en enkel rem med integreret pude. De to større modeller har separate puder som glider på remmen. Den største model tager op til fem kilo.

Fra ny af, er remmene en anelse stive, så det er vigtigt at købe til forventet belastning, da den store vil blive klodset og være til gener ved mindre kameraer. Jeg har til gengæld gået rund i to timer med en D4s og en 200/2.0 (5kg) på den og det var en fornøjelse. Den trykkede en anelse i indersiden mod nakken, men det gjørde min HoldFast også inden den havde formet sig efter mine lidt firkantede skuldre.

Absolut eneste ulempe jeg kunne finde var, at remmen langsomt glider en smule bagud når man løfter og sænker kameraet mange gange. Det er igen et resultat af, at remmen er lidt stiv i det, samt at ringen på skruen ikke er den største. Men som vi har set på HoldFasts remme, giver en større ring helt andre problemer (AV!)  Jeg regner med, at det vil blive mindre over tiden, når skindet bliver blødere og glattere.

 

Camerasling.dk

Gisselbæk har nasset domænet camerasling.dk, hvorfra de sælger remmene. Den mindste koster kr.800, medium størrelsen koster kr.950 og Magnum modellen koster kr.1150. Alle tre kan fås i brun og sort læder.

Jeg spurgte Per Gisselbæk om han havde planer til at udvide produktionen med flere modeller.

”Vi er i testfasen med en dobbeltrem som vi håber at have klar til præsentation midt i maj,” svarer Per. ”Derudover er der tanker omkring en kamera taske.”

Kan remmene udelukkende købes via hjemmesiden?

”Indtil videre har vi kun salg via vores hjemmeside. Men vi prøver også komme ud og præsenterer vores produkter på messer og markeder.”

Er I klar til at modtage 1000 bestillinger?

”Det er mange remme for kun to sæt hænder, så lidt leveringstid kan komme på tale! Vi står jo selv for alt udvikling, design og produktion og kvalitet tager tid.”

Hvornår sætter I priserne op?

”Vi har ingen planer om at sætte priserne op forløbigt. Synes du de er for billige?”

Øhhhh… Enten er de for billige eller også er Sun Snipers for dyre. Et håndlavet produkt af denne kvalitet til samme pris som en kinaproduceret rem er bare lidt underligt. OK, Black Rapids koster mindre, men de larmer endnu mere end HoldFasts MoneyMaker, og det burde være en dealbreaker uden lige for enhver fotograf.

 

Konklusion

Af mig får Gisselbæk og camerasling.dk fem bjørneskind ud af fem. Det bliver bare ikke bedre! Og jeg glæder mig umådeligt til at se dobbeltremmen når den rammer gaden!!!

Hvad: Håndsyet kamerarem i ypperste kvalitet

Koster: kr.800-kr.1150

Hvor: www.camerasling.dk

Relateret indlæg

6 Kommentarer

Mads Arnholtz april 7, 2017 - 4:51 pm

Det ser rigtig lækkert ud og så er det super fedt, at det er produceret herhjemme. Bruger lige nu Sun Sniper, men der er ikke ret meget lækkert i den.
Så håndsyet kvalitet i lækkert læder til den pris, må vist være et ønske i den nærmeste fremtid 🙂

Besvar
Jørgen Rosted april 13, 2017 - 12:18 pm

Jeg bruger selv Sun Sniper – grim og dyr, og skulderpuden glider hele tiden ned, så den skal udskiftes med den meget lækre camerasling.

Besvar
Jakob Kjøller april 7, 2017 - 6:09 pm

Uha, tror jeg skal have en snak med dem, da jeg mangler en special rem, hvor godt kender du dem Jon? :p

Besvar
helle ibsen april 8, 2017 - 2:02 pm

Meget lækker læderkvalitet. Og så er læderrem og metalkamera nærmest hinandens modsætning, det ene materiale fremhæver noget særligt ved det andet.
Der er dog en feature ved min SLR-camera strap, at den har et bredt og kraftigt stykke neopren dér, hvor man bærer vægten af kameraet, som jeg nødig ville undvære, samt muligheden for hurtigt at ændre på længden, som jeg bruger en del. Men der er jo også stor forskel på, under hvilke omstændigheder man bærer rundt på sit grej samt hvor længe (og selvfølgelig om man har hitman-muskler eller ej).

Besvar
kim wogelius januar 18, 2021 - 4:11 pm

hej
jeg har netop læst om denne dansk produceret camerasling rem. desværre kan jeg ikke finde noget sted de sælger den. i artiklen bliver det vist også nævnt at de vil arbejde på en camera rygsæk i samme flotte kvalitet. håber i kan hjælpe mig ?
mvh Kim

Besvar
kim wogelius januar 18, 2021 - 5:03 pm

Hej
jeg er meget interesseret i en rem og muligvis en taske fra camerasling.dk, men jeg har desværre ikke held med at finde siden, er der nogen her der ved bedre?
mvh
Kim

Besvar

Smid en kommentar til os