Forberedelse er nøglen til gode billeder

af Brian - fotomalia.dk

Forberedelse er en af de vigtigste ting, når man skal fotografere steder, hvor man ikke er på hjemmebane – den smøre har I helt sikkert hørt før. Det handler om forberedelse – vær beredt. Men hvordan forbereder man sig egentlig til at skulle tage billeder, i et land på den anden side af jorden, hvor man aldrig har været før og ikke ved en disse om?


Cambodia

I dag vil jeg forsøge at skrive lidt om, hvilken planlægning, der er gået i at lave et enkelt af de billeder jeg havde planlagt, da jeg havde 5 dage i Angkor-området, ved Siem Reap i Cambodia. Turen til Cambodia var for at kigge på Angkor-området, for at få inspiration til, hvordan vi skulle bygge en ny udstilling i regnskoven. Foto var egentlig kun en sekundær del af turen, den vigtigste opgave på turen var, at blive inspireret og få Khmer-riget ind under huden.

Nu er fem dage overhovedet ikke særligt lang tid, og jeg var derfor klar over at jeg formentlig kun kom til hvert sted en enkelt gang. Der ville højst sandsynligt ikke være tid til at komme tilbage, hvis noget gik galt. Derfor var det meget vigtigt, at jeg havde en idé om, hvad og hvor det var, jeg gerne ville fotografere.

Srah Srang – Her er det billede, som jeg mere eller mindre havde planlagt at tage, inden jeg overhovedet havde sat fod i lufthavnen, og det er planlægningen af dette billede vi skal snakke lidt om idag…

Research

Mit første skridt var faglitteratur. Jeg læste en masse om Khmer-riget, og hvorfor netop deres rige var det største i verden på det tidspunkt, hvor khmerriget var på sit højeste. Ankor, som var den største by i khmer-riget husede mere end 1.000.000 mennesker og var på det tidspunkt på størrelse med New York idag. I danmark gik vi på dette tidspunkt rundt med vikinghjelm og byggede langhuse – eller hvad vi nu boede i… Anyways – Jeg læste en del omkring det uddøde Khmer-rige.

Næste skridt var Lonly Planet – Det er jo biblen inden for rejseliteratur, i hvert fald for mig. I Lonly Planet er det ofte nemt at få et overblik over infrastruktur og logistik, hvad kan lade sig gøre, og hvordan. Det er meget rart at vide lidt om, hvad der kan lade sig gøre, så man er godt forberedt når man skal booke alt hjemmefra. I Lonly Planet, kan man som regel også finde ud af, hvilke attraktioner der er værd at bruge tid på og hvilke, der er så proppet med andre turister, at det næsten kan være lige meget. Lonly Planet er altid med mig, når jeg er udenbys, de er fantastiske…

Rejseguiden, som næsten er lige så god som den lokale viden..

Jokeren!

Til forberedelsen af denne tur, brugte jeg faktisk en helt ny researchkilde, og den viste sig faktisk at være en sand Joker, og en som jeg helt sikkert vil komme til at bruge en anden gang. Google Earth – Det er jo intet mindre end genialt!!!

Måden jeg brugte Google earth på var, simpelthen at tage til området via Google Earth, og så bruge alle de millioner af billeder der ligge der i forvejen, til at se, hvilken vinkel jeg helst ville tage billedet fra. På denne måde kunne jeg spare tid, ved at undgå at gå steder hen, hvor jeg vidste at der ikke var noget at se.

Google Earth er simpelthen fuldstændig fantastisk – man kan bogstaveligt talt bruge dage på at udforske verden..

Jeg fandt hurtigt frem til, hvilke steder der havde de bedste muligheder, og jeg kunne også ret hurtigt se, hvor det var bedst at satse på at stå, når f.eks. solen stod op eller gik ned. Dette er viden som normalt ville tage et par dage at finde frem til, men fordi man har tusinder af billedereksempler at kigge på, så kan man faktisk få et nogenlunde fornuftigt billede af, hvad der virker og hvad der bestemt ikke gør.

En helt klar ulempe ved denne teknik er selvfølgelig, at man bliver præget af hvad andre har gjort, og det er jo lidt synd, men jeg viste at jeg ikke ville have tiden til at gå på opdagelse, og at jeg formentlig kun havde en chance til at tage det billede jeg gerne ville, så derfor virkede dette fantastisk for mig.

Den viden Google Earth gav mig om netop Srah Srang var, at det var et oplagt sted at satse på ved solopgang, og fordi det lå så solopgangen passede flot til de kulturelle elementer, som jeg gerne ville fotografere, og fordi der var vand. Vand er fantastisk ved op- og solnedgange, fordi det spejler lyset, og fordobler de fantastiske farver. Vi havde jo kun 3 solopgange og derfor var det vigtigt at vælge at være på de rigtige steder – en af solopgangene brugte vi selvfølgelig på Angkor Wat.

Ud fra andres billeder ved Srah Srang, forestillede jeg mig også, at det kunne være rigtig fedt med lidt flash på de figurer der står og ser ud over vandet, og det betød at jeg var nødt til at være der tidligt nok til at sætte dem op – Jeg endte faktisk med at bruge tre stk. SB800 på ovenstående billede.

Sol op og ned

En anden hjemmeside, som også er et must at kender er http://www.gaisma.com hvor man kan finde sol op- og nedtider for hele verden. Inden vi tog afsted, havde jeg faktisk lavet dagsplaner for samtlige dage, og vi vidste næsten på klokkeslettet, hvad vi skulle hele tiden. Jeg vidste præcis, hvor jeg skulle være for at få de billeder jeg gerne ville. Dette er bestemt ikke den fedeste måde at lave billeder på, men med så kort tid, så var det den eneste måde.

Jeg håber I kan bruge mine erfaringer til noget, og jeg hører da meget gerne, hvordan i forbereder jer på at tage billeder – det behøver ikke være på en tur, det kan også bare være, hvad I gør inden i tager på shoot…

Relateret indlæg

12 Kommentarer

Jacob marts 28, 2011 - 11:54 am

Hej,
fin artikel og rigtig godt emne. Det kræver altid stor planlægning for sådan noget.
Men jeg synes godt der kunne være lidt mere omkring hvordan du tog billedet du viser øverst i artiklen. Det kunne også være sjovt at se flere billeder fra området.

Ikke for at være flueknepper eller grammatikrytter, så synes jeg der er en del stavefejl i teksten. Det kunne godt kræve en gennemgang.

Men fin artikel 🙂

Besvar
Brian marts 28, 2011 - 12:35 pm

Hej Jacob..

Takker.. Det blev også lidt sent igår –

Det var en god idé med gennemgang af billedet, det skal jeg se om jeg ikke kan få lavet..

Tak for kommentaren.

Besvar
Søren Skovsgaard marts 28, 2011 - 8:02 pm

Hej Brian

Rigtig interessant indlæg. Glæder mig til min Ipad2 – det bliver så nemt at anskaffe sig lonely planet, hvorend man nu lige er på vej hen.

Besvar
Brian marts 28, 2011 - 8:49 pm

Hej Søren..

Ja det er super smart at man kan køre det den vej… Jeg må sige at jeg også er blevet en fanboy..

Besvar
Mads marts 28, 2011 - 9:53 pm

Smart brug af Google Earth! Endnu en god grund til at din arbejdsgiver må hoste op med en Ipad 2, det er til field research! Google Earth er så vild en oplevelse på Ipad’en – det må være grund nok til at anskaffe sig én! Fedt indlæg!

Besvar
Brian marts 28, 2011 - 10:20 pm

Grrr jeg vil have en iPad….

Jeg jeg har ikke set du har lavet din Avatar om.. cool..

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk marts 30, 2011 - 10:42 am

Det er fandme et godt indlæg. Tak fordi du deler dine “hemmelige” kilder til hvordan du planlægger en fototur. De metoder kan jo benyttes overalt – selv i lille DK.
/
Jeg undres dog over at når du nu har opdaget det fantastiske medie, google Earth er, hvorfor det så var nødvendigt at bruge så mange penge på at rejse ned for at drikke jer fulde i tre dage? Kunne i ikke have brugt tiden bedre og billigere på at researche på google? Bare en tanke. Hvis i mangler en bærer næste gang, vil jeg da gerne med ud og ødsle penge væk 😉

Besvar
Brian marts 31, 2011 - 10:17 am

Kasper der er så meget du ikke forstår, det må du altså bare lære at leve med, det er når man har en så lav IQ som dig, så kan man ikke få det hele med..
.
Det er altid noget andet at være der selv…

Besvar
Bag om billedet (Srah Srang) | FotoMalia august 6, 2012 - 10:36 pm

[…] mit indlæg omkring planlægning af billeder var der flere der gerne ville høre lidt mere om den teknik der lå bag billedet, så det er det vi […]

Besvar
Anja Robanke januar 12, 2013 - 12:50 pm

Klart et brugbar indlæg!! En rigtig god idé, jeg vil tage til mig til fremtidge rejser/opdagelser – for som Kasper også skriver, kan man jo også benytte det i lille DK 🙂 Tak for inspirationen og nyttige links 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 12, 2013 - 8:49 pm

Det var så lidt… – jeg genoplever også lige hele bloggen igennem dine kommentar!

Besvar
JAAAA.. så skal vi på tur! | FotoMalia februar 5, 2013 - 9:17 am

[…] Forberedelsen […]

Besvar

Smid en kommentar til os