(QuipS) Fokus på fokus

af Brian - fotomalia.dk

Får du maximalt ud af din autofokus, og kan du udnytte de muligheder den giver? I dag tager vi et Quip der sætter fokus på din … ja fokus

Lad os tage et Quip

 

STIL SKARPT PÅ FOKUS

Moderne spejlreflekskameraer har et hav af muligheder – også når det kommer til autofokus. Alle de muligheder er i bund og grund til, for at fotografen kan “forberede” kameraet bedst muligt på det motiv som fotografen ønsker at stille skarpt på.

I dag tager vi et Quip der tager udgangspunkt i de tre mest fundamentale funktioner i dit autofokussystem – “Single”, “Continues” og “Manuel” fokus.

 

“SINGLE AUTOFOKUS – Fokus estimeres og låses når udløserknappen trykkes halvt ned – fokus er låst på denne afstand indtil udløserknappen igen slippes”.

 

Jeg bruger “Single autofokus” til de fleste motiver, så længe de er nogenlunde i ro – dette er min mest brugte fokustype. Når fokus er låst er der mulighed for, at korrigere manuelt hvis dette er nødvendigt.

 

“CONTINUES AUTOFOKUS – Kameraet fokuserer kontinuerligt, når udløserknappen trykkes halvt ned – kameraet “tracker” automatisk hvis motivet bevæger sig”.

 

Jeg bruger “Continues autofokus” til motiver i bevægelse – dette kan være sport, flyvende fugle eller andet.

 

“MANUEL FOKUS – Fotografen finder selv fokus ved hjælp af fokusringen på objektivet”.

Jeg bruger primært “Manuel fokus” i forbindelse med makro-fotografering, da autofokus kan være bøvlet og lidt upræcis ved svære motiver.

 

HÅNDTERING

På mit kamera vælger jeg imellem de tre fokus muligheder på fokus vælgeren, som er placeret umiddelbart under objektivets udløserknap – her kan jeg nemt skifte imellem den manuelle og de automatiske fokuseringsmuligheder ved at dreje på fokusvælgeren (dette er en “manuel” drejeknap fordi den også skal virke på gamle “skrue-objektiver).

For at vælge imellem de to automatiske muligheder trykker man bare på knappen og vælger via det primære/bagerste kommandohjul hvilken type (Single eller Continues) autofokus man har behov for.

Fokus-vælger

Jeg skifter ofte imellem de tre fokustyper – også i samme shoot.

 

Der findes også forskellige indstillingsmuligheder ved det sekundære/forreste kommandohjul (kombineret med autofokusvælgeren), men dem kommer jeg ind på i et andet Quip.

OPSÆTNING

Kræver ingen særlig opsætning!

 

SÅ ER DET OP TIL DIG!

Så er bolden på din banehalvdel, og jeg glæder mig til at se om du kan “oversætte” dagens Quip til dit kamera. Hvis opsætningen er den samme på din model, så smid også gerne lige en kommentar så andre kan se, hvilke modeller har samme opsætning!

Hvis man lige skal skubbe lidt til Canon-folket – det kan et Canon kamera da ikke, kan det?

Husk der er street kredit på spil!

 

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Lennard oktober 8, 2013 - 9:24 pm

Super fif – HVIS man har Nikon. Nu må jeg lige byde ind med et lignende fif til Canon …. som nogle sikkert også har.
Jeg har på mit 7D omprogrammeret den knap bagpå som hedder AF-ON til at låse fokus. Dvs. at jeg altid har kameraet stående på AI servo og får jeg brug for at brug one-shot fokus og omkomponering af billedet så trykker jeg på knappen efter fokusering og så virker fokus som one shot istedet. Smart – det gøres i menuen som hedder C.Fn IV-1 …. side 217 i manualen (virker også på andre modeller – har bl.a. anvendt det på 50 d også)

Håber nogle kan få glæde af det.

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 8, 2013 - 9:56 pm

Hej Lennard..

Det forstod jeg simpelthen ikke – kan du ikke lige skære det ud i pap for mig 😉

Besvar
Mads Høgstedt Danquah oktober 8, 2013 - 10:40 pm

Dvs du har sat den til AF-OFF?

Besvar
Lennard oktober 9, 2013 - 2:44 pm

Kan da prøve at skære det ud i pap – men ja det hedder jo nok egentligt, at den er sat til AF-OFF som Mads skriver(sad ikke lige med kameraet foran mig da jeg skrev – men den hedder som standard AF-ON). Den stopper med at fokusere i AI servo mode, når den trykkes ned – og på den måde kan man omkomponere billedet ligesom ved single shot fokus ……… gav det lidt mere mening :-)?

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 12, 2013 - 10:54 am

Ahh – på den måde, sådan bruger jeg min AF knap på D4..

Besvar
Jacob Almtoft oktober 8, 2013 - 11:36 pm

Er meget glad for, og flittig bruger af AF-vælgeren. Min favorit er dog knappen/drejedimsen på D800… Den fungerer skidegodt sammen med programhjulet til at skifte imellem single-continuerlig-3D osv… skidenemt og godt i farten. På D300’eren var knappen kun en drejeknap og valget stod imellem M-A-C.

Besvar
Brian - fotomalia.dk oktober 12, 2013 - 8:48 am

Hej Jacob

Bruger du programhjulet på D800 til at vælge mellem AF – på D4 og alle andre jeg har prøvet er det kommandohjulet der vælger 😉

og ja knappen er fantastisk i forhold til den gamle!

Besvar

Smid en kommentar til os