Online backup af dine billeder

af Theis Poulsen

Backup er nok noget de fleste fotografer tænker en del over – nogen sover trygt om natten, mens mange måske ikke helt sover så godt fordi de ikke har fået helt styr på det!

I dette indlæg får du et overblik over online backup, som jo nok må siges at være fremtiden!

 

ONLINE BACKUP AF DINE BILLEDER

Jakob Kjøller var for lidt tid siden inden på hvordan han kørte sit backup setup i en rigtig fed artikel.

I artiklen er han kort inde og snakke om offsite backup. Altså en der ikke er på din adresse. Jakob har løst det ved  at tage en disk med på kontoret, som han så sørger for at opdatere.

Det giver dog huller og det er stadig noget man selv skal huske. Udover at huske det kræver det man er standhaftig og faktisk for det gjort.

Alternativet er automatisk online backup, som jeg har kigget lidt på her.

Der har været meget snak om det på det sidste især efter at Amazon lukkede op for meget billig could storrage. Du skal dog ikke bare springe på det første og det bedste da der er mange ting som spiller ind.

Her følger lidt af mine erfaringer med nogen forskellige løsninger.

 

AMAZON CLOUD DRIVE

Det lyder næsten for godt til at være sandt når Amazon siger at du kan gemme uendeligt med billede i deres cloud til kun 12$ pr. år. Det er trods alt kun 85 kr om året for uendelig backup i skyen.

amazon-cloud-drive-logo

Desværre så er der ikke så langt til skyerne når man kigger det lidt efter i sømmene.

Hvis man går ind og læser betingelserne for amazon cloud drive, så gælder tilbudet kun til kunder i USA. Der kan være lukket i andre lande eller blive lukket uden varsel.

En backup er jo ikke meget ved hvis den pludselig forsvinder. Så indtil Amazon ændre deres betingelser er de i mine øjne slet ikke værd at overveje.

Den lave pris dækker også kun over foto backup og giver altså ikke mulighed for at tage backup af dine andre filer.

Hastigheden hos Amazon havde jeg store forventninger til. De er jo en kæmpe spiller på markedet. Desværre bar det kraftigt præg af at serverne er mindet på kunder på den anden side af dammen.

Upload hastigheden hos amazon cloud drive er ikke mere end 3.5 mb/s det svarer til små 30 mbit og altså langt fra noget at prale af.

 

CRASHPLAN

 

En anden meget kendt spiller på markedet er Crashplan. Deres software er super simpelt og gør det nemt at starte med online backup.

Prisen hos Crahsplan er på 60$  om året for backup af en computer. Efter en tur i regnemaskinen bliver det til 425 kr. Det er så absolut ikke en formue og helt rimeligt.CrashPlan_Consumer_Logo_Web

En stor fordel ved Crashplan i mine øjne er at de, som en af de eneste kryptere data inden de bliver sendt fra din computer. Det betyder at ikke engang firmaet kan se hvad du tager backup af. De fleste andre steder bliver kryptering først lavet når data bliver gemt hos firmaerne. De kan derfor teoretisk se hvad du tager backup af.

Jeg har dog ikke valgt Crashplan og den primære årsag er hastigheden. Det er svært at få en stabil hastighed fra Crashplan, men det bedste jeg sådan har kunne holde er omkring 20-25 mbit og det er nok endda med lidt god vilje.

Hvis du sider på en langsom internet forbindelse kan Crashplan altså godt være et bud. Dog giver online backup måske ikke så meget mening hvis du er på en langsom forbindelse. Ikke meget point i det tager en uge eller to før din backup er færdig. Så er Jakobs løsning med en disk på arbejde alligevel bedre.

 

BACKUPBOX – LIVEDRIVE

Livedrive er en kæmpe udbyder af online backup og Backupbox er en dansk reseller. Du kan altså trygt og roligt på en dansk side og med dansk support købe adgang til det store setup, som Livedrive har kørrende.

backupbox_logo

 

Prisen her er kun 250 kr om året for uendelig plads og backup af fem computere. Livedrives software er super nem at arbejde med. Når først den er installeret kan du højre klikke på en mappe og vælge backup med Livedrive. Derefter starter backuppen og du skal ikke tænke mere over det.

Jeg bruger selv denne løsning og er rigtig godt tilfreds med den. Jeg har testet den grundigt med store genskabelser helt uden problemer. Det er også muligt at logge på hjemmesiden og genskabe enkelte filer hvis man ønsker dette.

Hastigheden på Livedrive er ikke så høj som den burde være, men trods alt bedre end flere af konkurrenterne. Jeg har stabilt kunne sende med omkring 50 mbit til deres servere. Det er selvfølgelig for langsomt, men det nærmer sig noget der kan bruges.

 

ONEDRIVE

Microsoft har deres Onedrive, som egentlig mere er som dropbox end en reel backup løsning. I slutningen af 2014 kom der dog en opdatering fra Microsoft som alligevel gjorde det værd at kigge lidt på.

Hvis du køber Office 365 ja så for du faktisk Onedrive med i købet. Du betaler 799 kr for den fulde Office pakke altid opdateret til nyeste version. Ikke bare til en, men hele 5 computere plus tablets og telefoner.Microsoft-OneDrive-logo-large

Med i den pris for du så uendelig plads på Onedrive. Rigtig mange af os skal jo alligevel have Office så det er jo en fed feature at få en Dropbox med uendelig plads med.

Prisen er lidt højere end nogen af de andre løsninger, men du betaler jo også for meget mere end backup. Alt i alt syntes jeg det er en god pris for hvad man modtager.

Onedrive er også god til at dele mapper med folk du skal sende billeder til på lige fod med, som du måske kender det fra Dropbox. Forskellen er så at nu skal du ikke tænke over pladsen.

Den store ulempe ved Onedrive er også at det er en løsning lig Dropbox. Det betyder at du ikke kan vælge forskellige mapper og tage backup af. Du har en mappe, som er din Onedrive mappe. Denne mappe bliver spejlet imellem din computer og dit online storrage.

Hvis du som mig har filer liggende flere steder du ønsker backup af bliver det altså lidt mere problematisk. Jeg har lavet en mappe til Onedrive og bruger så et gratis stykke software til at synkronisere mine forskellige mapper over i denne. Jeg har så sat denne mappe til kun at være tilgængelig online. Det betyder at den bliver uploadet til Onedrive og bagefter fylder en del mindre på dit lokale drev.

Desværre forsvinder den ikke helt og tager du backup af store mængder data kommer den lokale del også til samlet at fylde nogle gigabyte.

Hastigheden til Onedrive er rimelig god, men svinger en del.

Onedrive bør ikke være din primære backup løsning. Istedet kan du bruge den som en ekstra sikkerhed. Jeg sender alt mit til både Livedrive og Onedrive så har jeg to online kopier hvis der skulle være problemer med den ene.

Onedrive har jeg jo alligevel i kraft af jeg har Office så for mig at se bliver det bare en gratis ekstra service.

 

JOTTACLOUD

Jotta er for mig ret ny, men den har kraftigt imponeret. Her er der ikke tale om endnu en kæmpe fra USA. Jotta er istedet basseret ved vores nabo mod nord Norge. Dette gør den allerede spændende da det burde give bedre hastigheder.

Prisen er på 590 kr for et år. Der er altså ikke tale om den billigste løsning.

jottacloud_logoEr det så værd at betale mere for? Ohh ja det er det helt sikkert. Jotta er klart værd at kigge på og jeg har også selv kastet mig over deres tilbud.

Hastighed hastighed hastighed så kort kan det vist siges. Her kommer der for alvor fart på. Desværre er det stadig ikke fuld fart, men dog klart det bedste jeg har kunne finde til en rimelig pris.

Jotta ligger med 13.1 mb/s hvilket er ca 105 mbit. Det er altså markant hurtigere end konkurrenterne og rigtig fedt. Desværre virker det som om Jotta har en cap på deres filer omkring de 20 mbit pr. fil. Totalt kan deres software sende 6 filer så hvis det blev fuld fart skulle vi ramme omkring 120 mbit hvilket jeg også flere gange var oppe på.

Dog skal filer altid lige i gang og når billede filer ikke er så store taber man altid lidt i opstarts fasen på de mange enkelte filer.

Jeg ville ønske at Jotta droppede denne cap for det virker til at jeg fint kunne sende med mere til dem.

En anden ting der kan være lidt bekymrende er at Jotta har en fair use grænse der hedder 10 TB på deres unlimited plan. Det vil sige at de teknisk set kan stoppe dig når du rammer denne grænse. 10 TB er meget og det er nok de færreste der kommer derop. Hvad der sker hvis man gør er heller ikke specificeret. Det er dog noget man lige skal huske og tænke over hvis man har meget store data mængder.

 

KONKLUSION

Det er muligt at lave online backup til en rigtig fornuftig pris. Det er i mine øjne nok ikke noget du bør tænke så meget i medmindre du har en ret fornuftig internet forbindelse. Hvis din upload er langsom så tager det simpelthen for lang tid, til at online kan være din primære backup.

Det kan selvfølgelig være en god ide at bruge det som en ekstra sikkerhed. Når det er sat op passer det jo sig selv.

Hvis du har den rette forbindelse så ville jeg helt klart kigge på Jotta som første valget. Hastigheden er super god og deres software er nem at arbejde med.

Hvis du alligevel har Office så nup det med den løsning der giver dig adgang til Onedrive uden begrænsning. Jeg har pt. omkring 8 tb liggende på mit Onedrive. Deres software er ikke den bedste, men se det som en gratis ekstra sikring der følger med dit Office.

Backupbox – Livedrive er også helt sikkert en værdi løsning. Selv vil jeg forsætte med deres løsning ved siden af Jotta. To kopier er bedre end en og skulle der opstå problemer med det ene firma, ja så har jeg stadig en kopi.

Løsningerne er testet på min fiber som er 250/250 mbit.

 

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Thomas D Mørkeberg august 24, 2015 - 9:17 pm

Amazon Glacier er også en rigtig god mulighed.

Det kan blive dyrere end de ting som i har nævnt, eftersom man afregner for det antal GB (pt. 0.012 $ / 0,08 DKK per GB)man har ved dem, men derimod er det en virkelig god og nem løsning hvis du bruger Synology NAS. De kan nemlig automatisk holde dine ting backed up.
Udover det kan man også kryptere på forhånd inden ens ting bliver sendt afsted.

Besvar
Johnny Møller august 24, 2015 - 9:20 pm

Det var da som sendt fra himlen det indlæg. Sidder netop selv og mokker rundt i hvilken type backup jeg skal vælge. Som freelance grafiker er det essentielt med god backup. Har adgang til Onedrive, men synes ikke deres software spiller. Backupbox og Jotta lyder som noget jeg skal kigge nærmere på, kombineret med en ekstern harddisk. Tænker, at cloud kan blive lidt et problem med ofte tunge InDesign filer, PSD filer og et utal af RAW filer. Men på den anden side “rigtige mænd tager ikke backup”??

Besvar
Mick Johansen august 24, 2015 - 9:34 pm

Bruger Jottacloud med stor fornøjelse. Har pt godt 14TB liggende hos dem og de har ikke brokket sig endnu 😉 Udover hastigheden synes jeg at det er værd at nævne, at Jotta har en “arkiv”-funktion, som gør at man kan lægge foldere op i skyen som derefter kan slettes lokalt. Dvs man kan reelt bruge det som en “harddisk i skyen” omend det funktionalitetsmæssigt ikke er helt ekvivalent. Jeg har så mine arkiverede billeder fra 2001 til 2014 liggende i skyen (og en masse andre steder – lidt sikkerhed skal der jo være) og har faktisk ikke behov for at have dem liggende lokalt mere. Ved normal brug slettes filer i skyen som regel 30 dage efter de slettes lokalt. Og man kan også dele filer som kan hentes op til 100 gange. Jeg bruger det til at dele zip-filer indeholdende kundeleverancer. Fungerer perfekt og hurtigt. Samtidigt kører klienten på samtlige computere i husstanden (Mac+div Windows) samt min mobiltlf.

Besvar
Jramskov august 24, 2015 - 10:05 pm

Er blot hobbyfotograf, men jeg har en NAS til at opbevare mine billeder. Dertil har jeg tilsluttet en USB disk så jeg har en lokal backup. Min bror har også en NAS og vi har begge fibernet, så vi kører dagligt offsite backup til hinandens NAS.

Besvar
Poul Henne august 24, 2015 - 10:07 pm

Jeg har i løbet af det sidste år testet flere løsninger, fra Hubic, Crashplan, Amazon og Jotta. Men er endt med google drive fordi jeg ikke ønsker at de sletter efter 30 dage, hvis mit nas crasher. Så jeg uploader bare som til en almindelig skytingest og lader ting ligge så længe jeg betaler mine 8€/md for uendelig plads. 30 dage til at hente mine 12Tb retur i tilfælde af at jeg faktisk får brug for min backup er bare alt for usikkert. Eneste kuriositet er at Amazon tillader uploads af filer over 2Gb, men ingen mulighed for at downloade noget over 2Gb, og så renamer Amazon alle raw-filer til .tiff.

Besvar
Anonym august 26, 2015 - 11:14 am

Jeg er lige ved at give Jotta en chance, og må sige at det går jævnt stærkt 🙂

Besvar
Sti august 14, 2017 - 2:05 pm

Jeg har brugt trustbox.dk for lidt over et år nu. Er super tilfreds med dem da jeg kan gendanne forskellige filversioner – ret vigtigt da jeg er grafisk designer og mangler tit versioner jeg ikke har lokalt gemt.

Besvar

Smid en kommentar til os