Nikon D5600 – Testet af en ni-årig…

af Brian - fotomalia.dk

Nikon D5600 er et lille kraftfuldt kamera, der er rettet mod den nyopstartede entusiast, eller den som bare gerne vil tage sit fotografering et skridt højere end point-and-shoot kameraet eller mobiltelefonen. Det er et kamera der henvender sig til den mindre erfarne fotograf, der ønsker at indfange øjeblikket.

Så hvilken bedre måde at teste kameraet på end at give det til en ni-årig?

NIKON D5600

Nikon D5600 bygger videre på D5500, som byggede videre på D5300, som vi tidligere har anmeldt og var særdeles begejstrede for! Nikon D5600 skuffer ikke. Kameraet er tweaket alle de rigtige steder, ikke mindst på ergonomien. Det her kamera ligger bedre i hånden end noget andet kompakt DSLR. Grebet er dybt og virkelig, virkelig behageligt!

Nikon beskriver D5600 som det perfekte værktøj til at give den “kreative åre frit løb” og med en fantastisk sensor på 24MP, en spækket featurepakke og ikke mindst trådløs forbindelse til hele verden (Snapbridge) så er Nikon D5600 et formidabelt kamera!

Lad os så se, hvad kameraet kan!

Man vænner sig hurtigt til vippeskærmen, og den er jo uundværelig når man skal lave selfie-video til YouTube. Det er en vigtig feature når man er ni år!

 

EN ANDERLEDES TEST

Denne test adskiller sig en anelse fra vores normale tests her på FotoMalia, da det faktisk ikke er os selv der har testet det. Nej det er faktisk ikke engang en anden kyndig fotograf der har testet grejet, men en sej ung dame på ni år!

Sofie (som den unge dame hedder) har selvsagt ingen fotografisk uddannelse, og kun meget lidt fotografisk erfaring. Hun har dog fulgt sin fars fotografiske eskapader tæt de sidste ni år. Sofies testperiode var ca. tre uger i det fotogene land Sri Lanka, her skød hun omkring 1500 billeder med Nikon D5600. Hun brugte henholdsvis Nikon AF-P 18-55mm f/3.5 – 5.6G VR og Nikon AF-S 105mm f/2.8G ED VR.

Sofie har mange interesser, men YouTube, taekwondo og rejse er bestemt i top. Fotografering vinder dog land, specielt når verden skal opdages!

For at give Sofie en jordisk chance for at lykkes, havde vi her på FotoMalia forberedt kameraet en anelse, så det skød i blændeprioriteret program (A) og sat det i “Auto ISO mode” for at sikre at lysmåler og automatik havde det størst mulige spænd. Dette var den eneste hjælp Sofie fik i forbindelse med fotografering og opsætning. Resten har hun selv regnet ud.

Alle billeder i denne test er taget og udvalgt af Sofie, for herefter at blive efterbehandlet af mig, hendes far (Brian), efter stort set samme opskrift som jeg efterbehandler mine billeder – dog med en lidt skarpere beskæringskniv.

 

BYGGEKVALITET

Vi har spurgt Sofie, hvad hun syntes om byggekvaliteten på Nikon D5600, og svarene er måske ikke helt de svar man normalt leder efter i en kameratest, men se om du kan læse mellem linjerne og trække lidt viden ud af det.

Sofie syntes du at kameraet er godt bygget?

“Bygget? – altså, ja det er da meget flot, sådan lidt kamera-agtigt?”

Hvordan er det i forhold til mit kamera (Nikon D5)?

“MEGET nemmere at holde, dit kamera er alt for tungt og klodset, og jeg kan nemmere nå knapperne på mit – og så har dit ikke en selfie-skærm (vippeskærm) til når man skal lave Youtubevideoer!”

Er der noget specielt du godt kan lide ved kameraet?

“Ehmn… det har været sjovt fotografere med?”

Vinkende katte i Doha lufthavn – et oplagt fotografisk valg. Den beskedne mængde lys tvinger her ISO’en lidt højt op (ISO 3200) (foto: Sofie Rasmussen)

 

Fars kommentar

Der er ikke meget at sætte på byggekvaliteten, man får rigtig meget for sine penge, og Nikon D5600 er helt sikkert et solidt kamera der kan klare mosten hos de fleste.

På Nikon D5600 må man kigge længe efter vejrforsejling og magnesiumhus, men til trods for det, så ville jeg ikke være bange for at tage Nikon D5600 med ud i en lille regnbyge. Trykknapper, skrueknapper og vippeskærm føles gode og solide, man føler sig tryg, når man har Nikon D5600 i hånden, og man er ikke i tvivl om, at kameraet er skruet rigtig godt sammen.

Nikon D5600 lever op til den standard man kan forvente fra Nikon, og så fås det jo ikke meget bedre 😉 Jeg har intet at udsætte på byggekvaliteten, specielt ikke når man tager prisen med i betragtning.

 

BRUGERVENLIGHED

Når man bare stikker et kompliceret stykke grej i hånden på en ni-årig pige, og hun rent faktisk kan finde ud af at bruge det uden de store introduktioner, så vidner det om, at brugervenligheden er i top. Det skal dog siges, at det er begrænset, hvor meget Sofie har fået leget med de mere komplicerede kameraindstillinger.

Sofie syntes du at kameraet var nemt at bruge?

“Ja”

Kan du sætte lidt flere ord på, hvordan det var at fotografere med?

“Ehmm – det er hurtigt bare sådan at tage et billede, hvis der lige er noget der er spændende, og det er fedt at man bare kan tage mange billeder!”

Har dine fingre nemt ved at finde knapperne – og er drejeknapperne nemme at dreje på?

“Jeg glemmer nogen gange at tænde kameraet, men når det er tændt skal man jo bare trykke på knappen (udløseren) og så tager kameraet et billede. Jeg drejer ikke så meget på drejeknapperne, skal man det?”

 

Tidlig morgen i Uda Walawe National Park, læg godt mærke til alle fuglene på de døde træer. (foto: Sofie Rasmussen)

 

Fars kommentar

Som på de tidligere D5XXX modeller så syntes jeg det forreste kommandohjul mangler meget, og det kræver lige lidt tilvænning, men ellers må jeg sige at det er et lækkert kamera der er nemt at bruge, og jeg er specielt imponeret over at det er lykkedes Nikons ingenører at lave et greb, som virker for både en pige på ni år og en mand på 36 – det kan ikke være en nem opgave!

Da der ikke er helt så mange knapper på D5600 som på mange af Nikons større modeller, finder man hurtigt ud af at bruge “info-menu’en” bag på kameraet. Den er hurtigt tilgængelig ved et enkelt tryk på “I“-knappen, og her finder man nem adgang til de fleste funktioner, en god feature som øger brugervenligheden markant!

 

BILLEDKVALITET

24 millioner pixels er jo efterhånden standard på et kamera i denne klasse, og det giver et rigtig godt udgangspunkt for efterbehandlingen – specielt når beskæringen ikke sidder helt i skabet.

Sofie hvad syntes du om billedkvaliteten?

“Nogen af mine billeder bliver altså ikke så gode… Men så tager jeg bare billeder af noget andet som bliver godt!”

Men hvad syntes du om ISO-ydelsen og antallet af pixels?

“Ehmmm…?

Er der noget du syntes er fedt, når du kigger på billederne?

“Jeg syntes det er sjovt, at man kan zoome helt ind på det man har fotograferet bag på kameraet. Så kan man se ting man slet ikke kunne se i virkeligheden.”

Skyerne omslutter toppen af “Ella’s Rock, og et fantastisk sceneri udspiller sig. (foto: Sofie Rasmussen)

 

Fars kommentar

Præcis som Nikon D5300, som vi testede for et par år siden, så giver de 24MP nogle fantastiske billedfiler, (Ved Nikon D5300 testen havde vores læsere faktisk svært ved at skelne mellem taget med et Nikon D5300 og et Nikon D4.), og ISOydelsen er også ganske fornuftig.

Kort og godt, så må jeg sige at jeg er dybt imponeret over billedkvaliteten på Nikon D5600. Det kan godt tage billeder!

 

AUTOFOKUS

Nikon D5600 er pakket med 39 generøst fordelte fokuspunkter, hvor af ni er af korstypen.

Sofie, hvordan syntes du kameraet fokuserer?

“Fint nok, men nogen gange driller den – især når det store objektiv er på (105mm), og hvis man kommer meget tæt på ting. Tit ville den ikke fokusere på blomster, fordi jeg var tæt på!”

Var der nogen tidspunkter, hvor kameraet ikke ville fokusere?

“Ja nogen gange når vi var på nat-tur, så var det svært at fokusere og så ville kameraet ikke tage et billede. Men så hjalp du mig jo med en lommelygte og så virkede det igen.”

En gnaven stumpnæset agamehun syntes, at den unge fotograf kommer lige lovlig tæt på, og advarer sagte ved at åbne munden og blotte lidt af hendes specielle underbid. (foto: Sofie Rasmussen)

 

Fars kommentar

En meget dejlig ting ved Nikon D5600 er den generøse spredning af de 39 fokuspunkter, De fylder nemlig det meste af søgeren, og det er en fornøjelse at arbejde med. På nogle af Nikon´s FX-modeller sidder fokuspunkterne “meget” centreret, hvilket gør det mere udfordrende, at lægge fokus yderligt i billedfladen.

 

KONKLUSION

Som det sikkert fremgår tydeligt efterhånden, så er både Sofie og jeg intet mindre end imponeret over, hvad der er pakket ind i denne lille størrelse og ikke mindst, hvad man får for sine kroner!

Sofie er der noget du syntes der mangler på det her kamera?

“Hmm, nej det tror jeg ikke, jeg syntes det er fedt at det kan filme til YouTube!”

Kunne du godt tænke dig sådan et kamera?

“Ja MEGA meget, jeg har faktisk ønsket mig det i fødselsdagsgave, men måske er det lidt for dyrt!”

Sidst på aftenen finder næsehornsfuglen sin “nat-pind” hvor den stille og roligt går til ro. (foto: Sofie Rasmussen)

 

Fars kommentar

Jeg må indrømme at jeg er MEGET imponeret over hvad Sofie og kamera har fået ud af tre uger sammen. Jeg syntes billederne er blevet ualmindeligt gode, og er faktisk overrasket over resultatet. Der er faktisk et par stykker som jeg gerne selv ville have taget!

For mig står det lysende klart at Nikon D5600 er et særdeles kapabelt kamera, som stort set på egen hånd har formået at omdanne Sofie’s fascination for et fremmet land til gode billeder. Og ja, selvfølgelig var der en hel del middelmådige billeder (og en del der var decideret dårlige). Men det betyder jo ikke noget, når der også kommer pletskud med hjem, som hver især forstærker lysten til at fotografere!

Jeg er også meget imponeret over, at man kan lave et kamera der både passer til en absolut begynder på ni år samt en erfaren herre som mig. Jeg ville ikke kimse af at have dette kamera som backup i tasken.

En sidste note: Som ivrig FX-bruger, så glemmer man hvor praktisk DX-formatet er til fotografering af sky dyr. Den 1,5x crop er faktisk særdeles brugbar!

 

SOFIE’S GALLERI

Til slut resten af de billeder Sofie udvalgte til denne test. Vi håber I kan lide dem, og specielt Sofie glæder sig til at læse din kommentar!

(foto: Sofie Rasmussen)

Relateret indlæg

17 Kommentarer

Frank Andersen marts 19, 2017 - 5:14 pm

Super flotte billeder nu skal far passe på sit job måske der er en der er ved at overtage det

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 21, 2017 - 2:11 pm

Ja jeg kan godt fornemme hvor det bære hen – det er ikke helt godt, jeg må vist få fingeren ud!^

Tak for kommentaren

Besvar
Helle marts 19, 2017 - 5:24 pm

Tak fordi du deler nogle af dine billeder, Sofie, de er virkelig fine. Det er sådan nogle billeder, som man har lyst til at kigge på i lidt længere tid, for lige at få alle detaljerne med i det du har fået øje på 😀

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 21, 2017 - 2:12 pm

Sofie siger mange tak!

😉

Besvar
Mads marts 19, 2017 - 6:16 pm

Hey Sofie, du er så mega sej. Håber du skal med ud og tage billeder sammen med hele FotoMalia-holdet en dag. Megs fede billeder du har taget – jeg ved at din far er super stolt af dig 🙂
Vi ses snart til en gang øllebrød håber jeg 🙂
– Mads

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 21, 2017 - 2:14 pm

Sofie takker for kommentaren, og siger at du altid er velkommen til øllebrød, bare hun ikke skal spise det lort!

Besvar
Gilboa Levi marts 19, 2017 - 6:58 pm

Hej Sofie. Du har et godt foto øje, dine fotos er rigtig flot komponerede. Fortsæt endelig.?Mvh. Gilboa Levi

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 21, 2017 - 2:14 pm

Mange tak og tak fordi du kiggede med!

Besvar
Gilboa Levi marts 19, 2017 - 6:59 pm

Hej Sofie. Du har et godt foto øje, dine fotos er virkelig godt komponerede. Fortsæt endelig. Mvh. Gilboa Levi

Besvar
David Buchmann marts 19, 2017 - 7:09 pm

Wow nogle flotte billeder! Få lige den næsehornsfugl til Young Wildlifephotographer Of the Year!

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 21, 2017 - 2:16 pm

Vi havde faktisk snakket om det – måske vi alligevel skulle gøre det!

Tak for kommentaren!

Besvar
Carsten Krog Pedersen marts 20, 2017 - 8:47 pm

Jeg er rørt.

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 21, 2017 - 2:16 pm

Mange tak Carsten!

Besvar
Nina Høj marts 21, 2017 - 8:37 am

Sikke nogle fine billeder Sofie – du har et godt blik for opbygningen af billedet kan jeg se, så jeg krydser fingre for at du får et kamera i fødselsdagsgave, så du kan komme med far på fototur igen :-). Håber vi må se nogle flere af dine billeder engang – Mvh Nina

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 21, 2017 - 2:17 pm

He he – vi må se om vi kan spare sammen så der kan blive et kamera til Sofie!

Tak for kommentaren!

Besvar
Jon Detlefsen marts 21, 2017 - 8:48 am

Wow Sofie! Flotte billeder, der fortæller spændende historier. Du går din far i bedene, og du kan måske endda lære ham et par nye tricks?

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 21, 2017 - 2:22 pm

Det er jeg helt sikker på at hun kan – det var i hvertfald sjovt at have en anden “fotonørd” med på tur, og MEGA hyggeligt at gå på fototur!

Sofie takker for kommentaren

Besvar

Smid en kommentar til os