Nikon 1 V1 – 10-30mm f: 3,5-5,6 (test)

af Brian - fotomalia.dk

Jeg har haft fornøjelsen af at lege lidt med Nikons nye spejlløse entusiast. Dette er der kommet en lille anmeldelse ud af.

Tag et kig

Byggekvalitet – Huset

Første gang jeg så Nikon 1 V1 tænkte jeg “det ser sku meget lækkert ud”, med magnesium hus, lækkert design og stoppet med features. Men nu er det jo en ting hvordan et produktbillede ser ud, en anden ting er, hvordan noget ser ud i virkligheden og vigtigere hvordan det føles.

V1 er meget lækkert når man ser det forfra, men så stopper det lækre stort set også for mit vedkommende.  Jeg syntes det er en ret stor klods ( – siger ham der skyder med et velvoksent fullframe kamera). “Ret stor klods” skal jo ikke misforståes, for det er jo ikke et stort kamera, det er bare meget større end jeg havde forventet.

Det virker lidt som om at det er to separate afdelinger af Nikon der er tegnet kameraet – en som har designet hvordan kameraet skulle se ud, og en anden som har lavet alt det der skulle inden i!

Disse to afdelinger har tydeligvis ikke rigtig snakket sammen under processen, for da det kom til at skulle samle de to dele opstod der et problem – indmaden kunne ikke være i designet!

Vi kender jo alle problemet fra når man står ved smørebrøds-buffeén, og tallerkenen lige pludselig er så fuld at man ikke kan komme til at smørre brødet – Hvad gør man så?

Tja der er jo ikke andet at gøre end at tage en tallerken mere så man kan komme til at arbejde med maden. Dette er i mine øjne præsis hvad Nikon har gjort, – for det ser ud til at de har tilført lidt ekstra “vi mangler plads” plads!

Nikon 1 V1 er godt bygget – det giver en hvis trykhed når man står med det, og man er på ingen måder bekymret for at det lige “brækker over”. Man kan måske diskutere hvor godt det ligger i hånden, men jeg syntes det er en anelse glat at holde om, og lidt “fumlet” at håndtere – men dette er jo selvfølgelig meget individuelt!

 

Brugervenlighed

Når man kigger på selve huset, så er det lidt som om Nikon har forsøgt at koge et kompakt kamera sammen med et spejlrefleks kamera – desværre har de bare hevet det forkerte ingredienser ned i gryden. I mine øjne har Nikon taget de værste elementer fra de to typer af kameraer, og blandet dette sammen til det de så har døbt Nikon1 V1. (Nu kan det godt være at – + – giver + i matematikken, men i min bog giver det altså et træls kamera)

Lad mig uddybe lidt: Jeg syntes man har taget funktionaliteten (knapper, menu, indstillingsmuligheder), sensoren og måden at skyde på, fra et kompakt kamera, dette har man så mast ind i et hus der er endt med at være næsten samme størrelse som et kompakt spejlrefleks kamera – hvad får man ud af det?

Tja et halv stort kompakt kamera der er lidt bøvlet at bruge.

Jeg ville ønske at Nikon1 V1 var et kompakt kamera, der var lige så nemt at skrue på som et professionelt  DSLR – og jo det mener jeg faktisk godt kan lade sig gøre.

Hvis bare man havde muligheden for at ændre “program”, samt skrue på, blænde, lukkertid, ISO og sin eksponerings kompensation, uden at skulle ind i en menu, så var jeg faktisk tilfreds.

Dette er i mine øjne de mest basale funktionaliteter, og dem mener jeg altid burde være nemt tilgængelige på et kamera som henvender sig til entusiast fotografen.

 

Skærm og søger

På Nikon1 V1 kan man enten bruge den optiske søger eller LCD skærmen, når man komponere sit billede. LCD skærmen er egentlig af rigtig fin kvalitet, og den fungere godt, men jeg må indrømme, at jeg har svært ved at vænne mig til at skulle bruge skærmen til at komponere mit billede med.

På den anden side, var jeg  heller ikke helt vild med at bruge den optiske søger – ikke fordi den var dårlig, for det var den egentlig ikke, men jeg syntes den virkede lidt “sløv”, og jeg havde rigtig svært ved at vænne mig til at det var et “billede” jeg kiggede på og ikke en optisk søger!

Her er det meget muligt at det er mig der er ved at være en gammel nar, og at jeg ikke ved hvad jeg snakker om, men jeg savnede min store optiske søger hver gang jeg tog kameraet op! Jeg kan godt se at der er fordele ved en elektronisk søger, men måske er det bare ikke lige mig endnu.

 

Billedekvalitet og brug

Nu er jeg ikke meget for at skyde test-ark og murstens-vægge for at teste billedekvalitet. Det der er vigtigt for mig ved et kamera er hvilken kvalitet kameraet kan leverer ved de opgaver jeg udsætter det for.

Derfor tænkte jeg at jeg ville tage Nikon1 V1 med en tur på job, for på denne måde at se om det kunne leverer hvad jeg havde brug for?

Den første opgave der bød sig var at lave billeder til Regnskovens interne nyhedsbrev. Dette er ofte en ret krævende opgave da der tit er meget svære lysforhold, og motiverne variere meget fra gang til gang. Så et godt sted at udfordre det lille smarte kamera!

En klippe bygger i færd med at ligge det første lag beton på et kunstigt træ i Komodovaranens kommende anlæg. 

Jeg opdagede meget hurtigt at 10mm på et 2.7 x crop kamera ikke er i nærheden af at være så vidvinklet som jeg er vant til. Der er åbentbart et stykke fra de 27mm (V1) til de 24mm jeg er vandt til på mit D700. I samme omgang blev jeg også meget opmærksom på de begrænsninger der er i brugervenligheden, da det tog meget længere tid for mig at indstille kameraet så jeg fik det billede jeg ønskede.

 Endnu en klippebygger igang med at færdiggøre Komodo anlægget

Når kameraet rammer ISO 800 så ser man støj – på billedet herover (ISO 1600) er der selvsagt støj, men det er rigtig pænt støj, og hvis billederne kun skal bruges på en hjemmeside eller i en avis, så er kvaliteten helt klart brugbar.

Jeg syntes det virker til at billedefilerne meget hurtigt bliver “stresset” i efterbehandlingen. Der skal ikke så meget til før kvaliteten af filerne begynder falde, og dette gælder også filer ved lavere ISO, og dette betyder at man skal ramme rigtig med sin eksponering da der er meget lidt plads til efterbehandlin – selv  i RAW!

Anakondaparring – Mon ikke dette er første gang for et Nikon1 V1 ? (ISO 3200)

Hvis man virkelig presser kameraet, og optager billeder ved ISO 3200, så er det ikke så pænt mere, men jeg vil stadig sige, at jeg er imporneret over kvaliteten – jeg havde faktisk ikke forventet at det var så godt som det er. Ved ISO 3200 så er man nået grænsen, og filerne kræver lidt efterbehandling, men i en snæver vending eller ved en særlig begivenhed, så går det an.

Lidt bevægelse i fjerdragten, kombineret med en “lang” lukker tide giver en lidt abstrakt farvepalet

Nikon1 V1 med 10-30mm leverer filer som kræver noget efterbehandling, hvis man vil opnå rigtig flotte farver, en fornuftig kontrast, og en fornuftig skarphed. Objektiver kunne godt være en anelse bedre, men er på den anden side hvad man kan forvente af et “billigt” kit objektiv.

Jeg må indrømme, at jeg var positivt overrasket over hvad den lille sensor kan præsterer, og jeg må sige, at Nikon virkelig har mast nogle kræfter ind i det lille kamera. Men med den lille sensor følger der andre begrænsninger med trods den ret gode billedekvalitet.

 

Sensoren og objektivets begrænsninger

Det gik ret hurtigt op for mig, at jeg ikke var vild med objektivet,faktisk syntes jeg at dette var den største begrænsning ved kameraet – specielt kombineret med den meget lille sensor,

Kombinationen mellem en lille blændeåbning (f/3,5 -5.6) og den meget lille sensor, gør det nemlig meget svært at bruge dybdeskarpheden kreativt, og det var for mig helt vildt begrænsende – næsten uanset hvad, så har man meget svært ved at isolere et motiv fra baggrunden.

At bruge blædnen til at isolere sit motiv er noget jeg bruger rigtig meget i den måde jeg fotografere, og det savnede jeg virkelig muligheden for på V1’eren

Her er et af mine bedste forsøg på at isolere mit motiv fra baggrunden, men det er som sagt svært at gøre rigtig godt med kit objektivet!

Selv ved at bruge både forgrund og baggrund, så bliver bokeh’en bare ikke rigtig lækker!

Da Nikon1 V1 er et system kamera, så er det jo muligt at skifte objektiv, og der er allerede nu, andre objektiver på markedet – men jeg ser stadig den meget lille sensor som et minus i forhold til at arbejde kreativt med sin dybdeskarphed, da den uanset hvilket objektiv man sætter på, giver en relativ større dybdeskarphed end man kunne ønske.

En stor sensor i et kompakt kamera er måske meget at forlange, og sensorens størrelse har faktisk fordele når man foreksempel laver video, da den øgede dybde gør det meget nemmere at arbejde med motiver der bevæger sig.

Nikon har også lanceret en adapter som gør det muligt at bruge både DX og FX objektiver på V1 – dette kan jo være ret spændende, hvis man skyder fugle, da crop faktoren f.eks, gør en 200mm f2.8 til en 540mm f/2.8!  – Man skal dog stadig bare huske at bokeh’en vil være markant anderledes end hvis man havde brugt et 500mm f/4  på en fullframe kamera – dette skyldes igen den mindre sensor!

 

Autofokus

Jeg var faktisk ret imponeret over autofokussen, den var hurtig , præsis og fungerede i det hele taget som man kunne ønske sig.

Det skal siges at jeg ikke var i nærheden af at udsætte kameraet for “Den ultimative autofokus test”, men til almindeligt brug syntes jeg det fungerede som det skulle!

Regnskovs detalje – autofokussen finder hurtigt og præcist fokus, selv under dårlige lysforhold!

Autofokussen fungere også når man optager video, og her fungere den også som man kunne ønske!

 

Pakket med features

Det første der sprang mig i øjnene, da jeg kiggede på Nikon1 V1, var at det er tæt pakket med et masse smarte features. Jeg må dog indrømme at jeg overhovedet ikke har taget stilling til disse, da de ikke tiltalte mig specielt meget – igen kan det sagtens være at det er mig der er ved at være gammel, men jeg har brugt min energi på at kigge på hvordan kameraet var at arbejde med som den fotograf jeg er.

 

Video

Her har Nikon1 V1 virkelig sin stærkeste side – det er virkeligt nemt at lave video, autofokussen fungere rigtig godt, og det hele bliver meget mere simpelt.

Den “lille” sensoer kommer også meget mere til sin ret, da det gør det meget nemmere at filme når der er mere dybdeskarphed at arbejde med, dette kombineret med den fremragende autofokus gør det nemt at lave video af mennesker, selv hvis de bevæger sig meget rundt!

Det er også super fedt at der er mulighed for at sætte en ekstern mikrofon i, og alt i alt kan jeg kun sige at det var en fornøjelse at lave video med dette kamera.

Jeg har klippet en lille hurtig video, ikke at denne viser det fulde potentiale af det video som Nikon 1 V1 kan levere.

Video er et ret nyt medie for mig, og jeg skal helt klart dygtiggøre mig en hel del mere, men jeg syntes resultatet er blevet fornuftigt, og hvis ikke, så kan jeg nok ikke tillade mig at give V1 skylden her!

Nikon1 V1 er som sagt en fornøjelse at lave video på, og klart en af kameraets stærkeste sider!

 

Konklusion

Jeg har på nogen punkter været lidt hård ved den lille V1’er, men det er nok i virkeligheden ikke helt fair, for det er i bund og grund nok mest fordi jeg havde for store forventninger til hvad dettte kamera er for en størrelse. Lige ledes tror jeg også at min dom ville have været lidt mindre hård hvis jeg have haft et par andre objektiver at lege med – jeg syntes den 10mm f/2.8 optik som V1 også sælges med ser rigtig fin ud, den tror jeg ville passe meget bedre til mit behov i dette kamera.

For at være lidt mere fair, har jeg valgt at dele min konklusion op i to: En konklusion, for entusiast fotografen der opgradere fra et kompaktkamera, og En konklusion for den mere ambitiøse fotograf der kigger efter et mindre kamera til at tage med når den fyldte fototaske er for stor at slæbe på!

Entusiasten der kommer fra et kompakt kamera

Hvis man kommer fra kompaktkameraet og gerne vil have et kamera som kan noget mere, man syntes det virker spændende med de muligheder det giver at kunne skifte objektiver og man gerne vil have et  kamera som stadig er nemt og hurtigt til at fange familie fødselsdagen, så er Nikon1 V1 et rigtig fornuftigt kamera som man helt sikkert vil blive glad for, og som vil dække ens behov fuldt ud.

For entusiasten, syntes jeg helt sikkert at Nikon1 V1 kunne være det rigtige rigtige kamera!

3.5 stjerner herfra

Den ambitiøse, med den fyldte fototaske

Hvis man ser på kameraet som et hyggekamera for en fuldblods-fullframe-fotograf, så er der i mine øjne alt for meget “dillerdaller” , som jeg ikke gider tage stilling til, og kameraet er alt for bøvlet at bruge – dette kombineret med den irriterende lille sensor gør at jeg aldrig ville overveje at købe dette kamera til at tage billeder med – Jeg ville dog overveje det som et ekstra video kamera til FotoMalia teamet, jeg tror faktisk at dette ville være et rigtig fint kamera for en som Mads (no disrespekt bro!)

Hvis man som ambitiøs fotograf er på udkig efter et spejløst “hyggekamera”, så tror jeg jeg ville kigge i en af de andre producenters stald.

1.5 stjerne herfra

Hvis man er til de små smart spejløse kameraer, så skrev jeg i 2010 lidt om “En mærkelig lille skabning” (Sony NEX 3), så hvis dette kunne have interresse, så tag et kig forbi den anmeldelse

så syntes jeg faktisk at dette var den største begrænsning ved kameraet.

Relateret indlæg

12 Kommentarer

Jakob Kjøller februar 29, 2012 - 12:42 pm

Uha, du giver mig dårlig samvittighed, jeg har også en test ude på Nikon 1 v1, som jeg skal til at hav afsluttet 🙂

Men jeg har 10 f/2.8, den kan jeg tage med den 10, så kan du prøve den det. For det gør en hel del for kameraet 🙂

Men ellers en god gennemgang, og er genrelt ret enig 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 29, 2012 - 8:20 pm

Beklager at jeg prikkede til samvittigheden, det var ikke meningen 😉
.
Du må meget gerne tage pandekagen med, den vil jeg gerne lige se!

Besvar
Jakob Kjøller februar 29, 2012 - 11:45 pm

Du er generelt ret god til at prikke til mig, tror du bliver min nye erkefjende 😉

Jeg tager det med, havde speedlighten mellem hænderne i dag, den var sådan lidt lige gyldig. Den var ok, men ikke overvældende.

Besvar
Frederik Overgaard februar 29, 2012 - 2:49 pm

Takker for en god test – det har jeg manglet. Kan man indstille noget på videodelen, eller er det bare automode, som på de små DSLR?

Et lille tip til video – når du optager forskellige klip, så beskær dem forskelligt, så du ikke klipper oven i ham, som fx ved 2:15.
Klip fx fra halvtotal til nær, og så åben op, mens du filmer, eller klip mellem han er i højre og venstre side (virker kun, hvis han er forskellige steder)
Bare et tip 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 29, 2012 - 8:22 pm

Du har fuld kontrol over video delen – du kan bare ikke indstille kelvin i grader! Jeg mener dette var den eneste begrænsning..
.
Jeg takker for tippet, jeg kan sagtens se din pointe! Så tak!

Besvar
Mads - fotomalia.dk februar 29, 2012 - 6:21 pm

Hehe – jeg sad og læste din anmeldelse og tænkte at det måske var et kamera for mig. En “tage-billeder-af-mine-børn-og-ting-i-min-have-entusiat” som jeg, ville synes, at det var et lækkert kamera. Jeg kunne godt tænkte mig et billede af huset i dine hænder for at fornemme størrelsen – og måske en vejl. pris.

God anmeldelse 🙂 …er der nogen der vil købe et D5000? 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 29, 2012 - 8:23 pm

Som sagt Mads så tror jeg du ville syntes det var rigtig fedt!

Besvar
Theis Poulsen marts 1, 2012 - 9:18 am

http://www.dpreview.com/previews/canong1x/

Sådan et der til dig istedet for så for du ikke lavet nogen ulykker med at pille objektivet af 😛

Besvar
Kasper - fotomalia.dk marts 1, 2012 - 2:19 pm

Rigtig, rigtig, rigtig god test Brian! Det må da siges at være gennemarbejdet!
Selvom du ikke er 100% positivt stemt overfor kameraet, giver din dybdegående test mig næsten lyst til at købe et alligevel 🙂
.
Mads…. Der er da ingen der vil eje et D5000… Medmindre at de kører totalt oldschool stil..

Besvar
Mads - fotomalia.dk marts 1, 2012 - 3:08 pm

Tak Kasper – tak. …Nu skal det sgu nok blive solgt.

Besvar
Kasper - fotomalia.dk marts 1, 2012 - 4:33 pm

Ups..øøøh.. KØB DET folkens, det er et mega sejt og… øøhh fint nok kamera som i helt sikkert ville blive nogenlunde tilfredse med..
.
Var det bedre?

Besvar
Mads - fotomalia.dk marts 1, 2012 - 4:37 pm

Yæææs sir! Tak for udbedring

Besvar

Smid en kommentar til os