Sony NEX 3 – Sony 16mm f/: 2.8 E-mount (review)

af Brian - fotomalia.dk

Jeg var lige forbi en af de lokale foto pushere (JapanPhoto Randers) for et par dage siden, og Steen syntes da lige jeg skulle låne det her meget mærkelige kamera med hjem..

Jeg har nu kigget lidt på kameraet, og teste det lidt, og det er det vi skal kigge på idag.

Mini review

Dette review er en gennemgang af hvad jeg syntes om dette kamera, der er ingen videnskabslige målinger eller skud af murstens vægge, det er en gennemgang af hvad jeg syntes om Sony NEX3 efter at jeg har brugt det i en lille uges tid.

En mærkelig lille skabning

Ja det er et meget besynderligt lille kamera, jeg ved faktisk ikke helt hvad det er for en – jeg ved godt hvad det ikke er! Det er ikke et Spejlrefleks – for der er ikke noget spejl. Det er ikke et kompakt kamera  – for det er ikke kompakt og du kan skifte objektiver. Det er ikke en kamera telefon – for du kan ikke ringe fra den og der sidder en stor lækker APS-C størrelses sensor i. Det er heller ikke et videokamera – for det står der ikke på pakken, men det laver fremragende HD video. Så hvad er det egentligt??? Jeg ved det som sagt ikke, jeg tror bare vi må konstatere at NEX3 er lidt sin egen.

Jeg har venlist fået lov at låne dette billede fra Dpreview.com – altså lige bortset fra at jeg har glemt at spørge..

En sniger

Sony siger selv at dette er det mindste kamera med udskiftelige objektiver og med en professionel kvalitet, så i mine øjne lyder det til at være en “sniger”.

Lad os lige bruge et øjeblik til at se på hvad en “sniger” er. I dyreverdenen, som jo er den verden jeg ved noget om, er en “sniger” en han der ikke selv er stor og stærk nok til at vinde hunnerne, derfor sniger han sig ind på hunnen imens de store hanner slogs og parre hende. På denne måde får han sine gener spredt, og hunnen opdager slet ikke noget før det er forsent. Det er en strategi som bruges hos mange dyrearter, og det er en strategi som virker!

Jeg var fast besluttet på at finde ud af om Sony NEX3 var en rigtig “sniger” så jeg besluttede mig for at teste det på min kone. Hver weekend tager min kone, datter, vores hund og jeg altid på søndagstur i skoven, og her gider min kone som regel ikke at jeg tager kameraet med for så er jeg fuldt koncentreret om det (fair nok).

Et lille forårs billede fra vores søndags tur

Min plan var at teste kameraet på søndags turen, og udfordringen var selvfølgelig at se om min kone opdagede kameraet. det gik egentlig rigtig fint lige i starten, men så blev jeg for overmodig, og det må man ikke som “sniger”, så jeg blev opdaget. Jeg tror nu stadig at med lidt øvelse så kan Sony NEX3 blive et rigtig fornuftigt “snigerkamera”, for det er for lille til at konkurrerer med de store, men det har stadig nogle stærke sider.

Som i kan se levere NEX3 jo nogle dejlige billeder, og selv om eksponeringen ikke er helt så konsekvent, er det rimeligt nemt at kompensere ved hjælp af eksponeringskompensationsknappen

NEX3 levere meget farvemættede billeder direkte fra kameraet. Her har jeg dog skudt i RAW.

Her blev jeg lidt overmodig og blev vist opdaget.. 16mm er en ret fin brændvidde at starte med, hvis man købe det kit uden zoom

Byggekvalitet og brugervenlighed

Det er en solid klods at få i hånden, og den virker faktisk ret robust og vel bygget. Den er meget simpel med meget få knapper og man har meget hurtigt overblik over hvad der gør hvad – for det er faktisk ret begrænset hvad man kan lave uden at skulle ind i menu-helvedet.

Det er stortset de knapper der er at betjene alle kameraets funktioner med – de to knapper uden tekst styre en masser forskelligt alt efter hvad man er i gang med.

Jeg syntes egentlig at kameraet er meget intuitivt at gå til, og jeg har ikke en eneste gang måtte bide i det sure æble og kigge i manualen, jeg har fundet de ting jeg har skulle bruge bare ved at klikke lidt frem og tilbage.

Kameraet er lidt lille, og det kræver lidt tilvænning når man kommer fra et stort spejlrefleks kamera, men man kommer hurtigt til at syntes om det. Det er en sjov lille størrelse.

Det er en lækker LCD-skærm der sidder på NEX3, også kan den vippe – den kan ikke dreje rundt som på andre kameraer, kun vippe op og ned.

Den eneste ting som er lavet fuldstændig tåbeligt er når man skal sætte den eksterne flash på (som jeg faktisk næsten ikke har brugt), for det er da mega bøvlet. Man skal vide i god tid hvis man skal bruge flashen, for ellers når man det simpelthen ikke.

Objektivet virker også rigtig godt bygget, og det passer fint til kameraet.

Alt i alt syntes jeg det er et veldesignet kamera, men jeg savner mere brugervenlighed i form af flere trykknapper og hjul. Det kan lade sig gøre at lave et bruger venligt kompakt kamera, se bare på Canon G11.

Man skal lige vænne sig lidt til den lidt pudsige kropsform, men efter lidt tid, syntes jeg faktisk at jeg blev ret gode venner med kameraet.

I brug:

Sony NEX3 er ikke den hurtigste skildpadde i skoven, det er ikke fordi det er dissideret langsomt som et kompakt kamera, men det er bare ikke hurtigt som et spejlrefleks kamera – det gør egentlig heller ikke så forfærdeligt meget, for det er jo ikke kommet for at erstatte spejlrefleks kameraet, det er kommet for at være helt sin egen – tror jeg?.

Så længe det er ting der overhovedet ikke bevæger sig, er det nemt nok at tage fornuftige billeder med NEX3

Det er ikke på alle punkter at NEX3eren er langsom, for det kan faktisk tage helt op til 7 billeder i sekundet (i Speed-priority mode), og det virker af helt vildt meget når man sidder med sådan en lille fætter også fyre den bare derud af.

Igen må jeg sige at den lille djævel faktisk overrasker lidt positivt, for jeg syntes faktisk at det fungere ret godt i brug, der er et par ting som kunne være bedre, men hvis jeg ser på det som et hyggekamera som man har med i lommen, så gør den det sku ret godt. – Det kommer ikke til at erstatte mit nuværende kamera, men det har bestemt sine styrker.

Billedekvalitet

Her havde jeg faktisk ret høje forventninger, for der sidder en stor (i forhold til kompakt kameraer) sensor i dette kamera, og jeg regnede med at det kunne levere nogle rigtig fine resultater, selv ved høj ISO. Sony NEX3 levede ikke helt op til mine forventninger, men jeg tror egentlig ikke det er sensoren der har været problemet, for billedekvaliteten er faktisk udmærket også ved ISO værdier på helt op til ISO 1600. Jeg tror det der har været problemet med den NEX3 jeg har lånt er objektivet, også at det er uhyggeligt svært at fokusere helt præcist.

ISO 200 – Ja der ser det meste jo meget pænt ud..

Billedekvaliteten er som sagt acceptabel, den er ikke på højde med et D700, ikke engang et D300, meeen det er ikke meget det mangler på et D300 – NEX3 mangler måske et til halvandet blændetrin. Hvis jeg skulle give Sony et råd, så ville jeg have holdt lidt igen med de mange megapixel også optimere sensoren til højere ISO.

ISO 3200 i en meget mørk tog kupe.. Tja udmærket men ikke vildt imponerende – jeg har set flere anmeldelser der roser NEX3 meget for høj ISO billeder, men jeg syntes at i den virkelige verden, væk fra test ark og murstens vægge så halter den altså lidt..

Det dynamiske omfang af sensoren er er jeg egentlig heller ikke synderlig imponeret af, jeg syntes at RAW filerne meget hurtigt kommer til at se “forkerte” ud hvis man presser dem lidt og det er lidt synd, for det er ikke altis at kameraet eksponere lige i skabet – den gør det udmærket, men der er plads til forbedringer.

Sony 16mm f/: 2.8 E-mount

Igen byggekvalitet i top, men så er det vist også det. Jeg syntes ikke objektivet imponere, på f/: 2.8 er det ikke super skarpt tegnende, man skal faktisk op på f/: 5.6 før det begynder at ligner noget. Igen er det nok fordi jeg sammenligner det med Nikons top objektiver, og det er jo ikke helt fair, for det er jo to vidt forskellige prisklasser. Til hyggebrug er det nok fint, men man skal ikke forvente samme kvalitet som fra sit top grej.

Auto/Manuel – Fokus

Det er sku svært. På blænde f/: 2.8 er der ikke meget ikke meget at gøre godt med, og selv om autofokussen er rimeligt hurtigt, så skal der ikke meget bevægelse til hverken fra motivet eller fotografen før det ikke fungere. Jeg er ikke helt vild med autofokussen, jeg syntes ikke helt det spiller, og jeg syntes der er plads til forbedringer, igen er det nok fordi jeg sammenligner med noget i en helt anden prisklasse, og det er som sagt ikke helt fair, men jeg syntes bare ikke helt det er som det skal være.

Et motiv der tilsyneladende var meget svært for NEX3 at stille skarpt på ???

Manuel fokus er egentlig meget smart lavet, men jeg syntes det er irriterende at skulle ind i menuen for at skifte imellem de to modes. Det tager lige lidt tid at vænne sig til hvordan det fungere, men manuelfokus virker fornuftigt.

Konklusion

Tja jeg kan godt se at det er et lidt blandt review, når jeg kigger det jeg selv har skrevet igennem, og derfor vil jeg forsøge at gøre det lidt klart her i min konklusion.

Sony NEX3 er et fedt kamera, som det der er – legetøj – i mine øjne bliver det aldrig et professionelt kamera, det er dog rigtig sjovt at lege med, og det er et kamera som man med lidt øvelse kan lave rigtig fede billeder med, og formentlig et kamera som man kan lære at bruge helt uden konen opdager det.

Skal Sony NEX3 have FotoMalia´s meget eftertragtede anbefaling… Som hygge/lege/ekstra kamera ja lige præsis – ikke overbevisende men den når lige over grænsen. Som professionelt kamera – Nej bestemt ikke…

En sidste ting jeg lige vil sige er at der er stor respekt fra FotoMalia til Sony for at være så innovativ, og opfinde et helt “nyt kamera koncept” – FEDT og spændende at følge

Håber i kunne bruge mine erfaringer, hvis der er kommentare eller spørgsmål så skriv endelig en kommentar.

(p.s. ja jeg ved godt at der er en million ting som indbygget HDR, Sweep-panorama, video funktioner, ovs. osv som jeg ikke er kommet ind på, men det har jeg stort set ikke leget med, så det må komme en anden gang)

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Kasper - Fotomalia.dk november 4, 2010 - 7:57 pm

Hold da kæft et langt review af et “mini” review at være 🙂

Men rigtig godt og gennemarbejdet, man får næsten lyst til et lille fint kamera, Meeeen jeg ville nok gå efter G11’eren istedet, det er fandme et lækkert kamera i den størrelse. Det er bare min mening…

Det er dog utroligt som du bare kan spytte gode billeder ud af selv de kedeligste motiver…. hmmm… det er måske ikke mit grej det er galt med…

Besvar
Brian november 4, 2010 - 9:06 pm

Mange tak Kasper..

G11 er bestemt også et lækkert kamera, men der er nu en forskel på de to kamera.

Så er det jo bare ens behov der afgør hvad man vil gå efter..

Besvar
Mads november 4, 2010 - 8:23 pm

Super lille review – passer meget bedre til mit behov end alle mulige supertekniske specifikationer.

Jeg synes helt sikkert det lyder som en lækker lille fætter! Ville gerne have set video-kvaliteten (ifht. Nikon D5000)

Ved du hvad vejl. pris er?

Besvar
Brian november 4, 2010 - 9:10 pm

Hej Mads

Mange tak – jeg syntes også nemt at reviews bliver tørre og uden brugbart indhold.

Jeg legede lidt med videoen, og den er bestemt ikke tosset. En stor fordel over din D5000 er at der er autofokus i videomode (det tror jeg du ville kunne lide)

Net pris omkring 3300,-
Butik pris omkring 3999,-

Begge priser er med 16mm objektivet.

Besvar
Søren Skovsgaard november 4, 2010 - 8:27 pm

Helt sikkert grejet Kasper….

At du sammenligner med dit professionelle udstyr synes jeg er helt i orden. Spørgsmålet er jo om det er godt nok som et alternativt kamera du altid har med, altså de gange du ikke har fået taget dit D700 med (eller er der blevet opgraderet?)

Besvar
Brian november 4, 2010 - 9:12 pm

Hej Søren..

Jeg har stadig mit D700, men går stadig med den D3er i baghovedet..

Lyder spændende at du går og roder med lidt fælder, det glæder jeg mig til at se resultatet fra.

Besvar
Nikon 1 V1 – 10-30mm f: 3,5-5,6 (test) | FotoMalia februar 29, 2012 - 12:14 pm

[…] man er til de små smart spejløse kameraer, så skrev jeg i 2010 lidt om “En mærkelig lille skabning” (Sony NEX 3), så hvis dette kunne have interresse, så tag et kig forbi den anmeldelse February 29th, 2012 | […]

Besvar
Sille august 8, 2012 - 3:42 pm

Jeg har dette lille vidunder og har flere objektiver til det! Jeg har haft det i over et år og jeg holder stadig fast i at det er bedre en mange spejlrefleks kameraer !! Det her Soney det fanger farverne meget bedre en nogle spejlreflekskameraer gør, har nemlig også selv et af dem. Og det her sony er jo super fordi det er mindre en de store spejlrefleks..

Jeg har i hvert fald været vildt glad for det!! Har en fotoblog hvor alle billederne på bloggen er taget med det kamera 🙂

silleagerskov.blogpot.com

Besvar

Smid en kommentar til os