Mellemringe – Del 1

af Brian - fotomalia.dk

Jeg har for noget tid siden fået tilsendt et par “Auto” mellemringe som jeg skulle teste. I den forbindelse tænkte jeg at jeg ville lave en lille post om hvad mellemringe egentlig er og hvad man bruger dem til. Mellemringene var til Canon, derfor tog det mig lidt længere at teste, da jeg lige skulle have et ordenligt kamera til rådighed.

Hvad er en mellemring?

En mellemring er egentlig bare et rør som sættes imellem objektivfatningen og fatningen i kamerahuset. Dette rør ændre nær grænsen på objektivet, og gør en i stand til at gå tættere på motivet end normalt, og stadig fokusere. Mellemringe giver altså mulighed for et større maksimal gengivelses forhold end uden mellemringe

Her en mellemring som Kina Kasper har lavet til mig – Det er ikke alt han laver der er lige godt!

Nær grænsen ændres alt efter hvor stor mellemringen er – Jo større ring, jo tættere kan man komme på motivet.

Nær grænsen afhænger også af hvilken brændvidde objektivet har – Jo mindre brændvidden jo større ændring vil der være på nær grænsen.

Med andre ord, du kan lave Makro lignede optagelser vedhjælp af et sæt mellemring og de fleste objektiver. Jeg vil dog sige at vidvinkel objektiver ikke egner sig godt  til mellemringe, da nær grænsen bliver meget, meget lille (få mm).

Fordele og ulemper?

Der er ingen glas i en mellemring (det er bare et avanceret toiletrullerør) så der sker ingen forringelse af billedekvaliteten, man mister dog lidt lys da lyset skal vandre længere inden det når billedesensoren.

Nu virker det som om at der er meget lidt der taler imod at bruge mellemringe, og det er også en rigtig fin og billig teknik som man kan opnå rigtig fine resultater med. Man skal bare huske at man mister lidt lys, og at man med mellemringen på ikke kan fokusere på noget der er langt væk, man flytter altså hele fokusområdet tættere på.

Hvor meget giver det så

Det mellemrings sæt jeg har brugt i dette indlæg er et Automatisk mellemrings sæt, som jeg har fået til test fra fotoimport  – sættet kan ses her.

Sættet indeholder tre mellemringe på henholdvis 13, 21 og 31mm. Mellemringene kan bruges hver for sig eller kombineres og bruges i forlængelse af hinenden for at opnå større forstørrelser.

Sættet her overføre alt information imellem kamerahuset og objektivet, og man kan derfor stadig bruge autofokus og den lysmåling man ønsker.

Det sæt jeg har fået passer til Canon, og jeg har derfor måtte ud og låne et kamera så jeg kunne få det hele testet ordenligt (tak for lån Thomas).
Nå lad os kigge lidt på hvilken forskel sådan et par mellemringe kan gøre:

Canon 5D mark II – 70-200mm – 200mm – 1/200sek –  f:/ 10 – ISO 100

Canon 5D mark II – 70-200mm – 200mm – 1/200sek –  f:/ 10 – ISO 100 (13mm mellemring)

Canon 5D mark II – 70-200mm – 200mm – 1/200sek –  f:/ 10 – ISO 100 (21mm mellemring)

Canon 5D mark II – 70-200mm – 200mm – 1/200sek –  f:/ 10 – ISO 100 (31mm mellemring)

Canon 5D mark II – 70-200mm – 200mm – 1/200sek – f:/ 10 – ISO 100 (13+21+31mm mellemring)

Tja det er jo ret tydeligt at se hvad det er der sker og jeg syntes sku det er et flot resultat. Jeg må også sige at jeg syntes at Mellemringende var meget nemme at bruge i mit lille studie opstilling her.

Jeg vil tættere på:

Det er faktisk muligt at opnå meget større forstørrelser vedhjælp af disse mellemringe. Hvis man bruger mellemringene sammen med en omvendt 50mm kan man lave forstørrelser på meget mere end 1:1 se bare her

Canon 5D mark II – Nikon 50mm (omvendt) –  1/200sek – f:/ 19 – ISO 200 (13+21+31mm mellemring)

Det var første del ud af to, omkring brugen af mellemringe, om få dage kommer anden del hvor jeg kommer lidt mere ind på hvordan mellemringende virker under lidt mere udfordrene  forhold.

Jeg kigge i næste del meget mere på hvordan autofokussen fungere med dem.

Jeg tror også der kommer en lille kommentar omkring 5Deren… Så følg med.

Håber i kunne bruge det?

Hvis du vil vide mere om brugen af mellem ringe  – Mellemringe del 2

 

 

Relateret indlæg

13 Kommentarer

Lennard august 12, 2010 - 8:56 am

Hej Brian

Super gennemgang af mellemringe – har selv et sæt, men bruger det faktisk aldrig. Kunne være man skulle prøve at gøre lidt mere i det.
Glæder mig til at læse næste episode i testen.

Ha’ en god dag.

Hilsen
Lennard

Besvar
Brian august 12, 2010 - 6:41 pm

Hej Lennard,

Mange tak for roserne, det glæder mig at der er nogen der får noget ud af det.

Og en god dag til dig!

Besvar
Mikkel august 12, 2010 - 11:20 am

Kan man også bruge mellemringe til makrolinser?

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk august 12, 2010 - 5:46 pm

Hej Mikkel.
Jeg tillader mig lige at svare her på Brians vegne (han retter mig sikkert) 🙂

Ja man kan sagtens bruge makrolinser på mellemringe. Sådan som jeg forstår det, så er en macrolinse bare en “normal” linse der er optimeret til at kunne fokusere tættere på et objekt ellers er der ingen forskel.

Besvar
Brian august 12, 2010 - 6:38 pm

Hej Mikkel og Kasper..

Det er både rigtigt og forkert det Kasper skriver, du kan bruge mellemringe på et makro objektiv, og du vil opnå en større forstørrelse end ellers.

Der hvor Kasper går lidt galt på den er i hans opfattelse af hvordan et makro objektiv fungere, det er faktisk ikke “bare” et normalt OBJEKTIV (kasper det hedder OBJEKTIV!!), det der sker når man går meget tæt på med et Makroobjektiv er faktisk typiske at alle glas elementerne rykker sig længere væk fra filmplanet, inde i objektivet. Det fungere faktisk lige som hvis du havde sat en mellemring på et normalt objektiv.

Håber det var svar, og ikke alt for nørdet 😉

Besvar
Søren Skovsgaard august 12, 2010 - 6:59 pm

Hej Brian

Først et enkelt spørgsmål. Du siger at de stjæler lidt lys, da lyset nu skal vandre lidt længere, men udfra dine billeder ser exponeringen ud til at være den samme, uafhængigt af antallet af mellemringe.

Dernæst så har jeg testet min omvendt 50mm på min makrobælg med en linial. På yderste stilling er makrobælgen 150mm, og i den stilling kan jeg få 1,2 cm i bredden på billedet. Så det vil sige en 3:1 forstørrelse med et fullframe kamera. Jeg fandt også frem til forstørrelsen skulle kunne regnes ud som objektiv brændvidde/makrobælg(mellemringe) længde, og det passer jo fint her. Men hvordan er sammenhængen i henhold til forstørrelse med et objektiv vendt rigtigt, og så mellemringe, og specielt når mellemringene er kortere end objektivets brændvidde.

Og en anden tanke, vil effekten være forskellig hvis man tager to objektiver med ens brændvidde, hvor af det ene er et makroobjektiv?

//Søren

Besvar
Brian august 13, 2010 - 10:14 am

Hej Søren.

Godt set at eksponeringen er den samme på alle tre billeder, og ja de stjæler lidt lys. Grunden til at eksponeringen er konstant er fordi flashudladningen bare ændre sig – Jeg køre bare på TTL.

Jeg ved at man kan regne forstørrelses faktoren ud, men jeg kan ikke huske formlen i hovedet.

Dit sidste spørgsmål: Ja der ville være forskal, fordi, som jeg skrev tidligere, så virker et makro objektiv jo lidt som hvis der sad en mellemring i objektivet, derfor ville du få et større forstørrelse med det dedikerede makro objektiv.

Håber det var svar.

Brian

Besvar
Peter august 12, 2010 - 9:29 pm

Pudsigt – men meget belejligt – at jeg lige skulle falde over det her indlæg, selvsamme dag mine tre discount-mellemringe (til ca. 400 kr.) dumpede ind ad brevsprækken.

Glimrende gennemgang af mulighederne. Jeg glæder mig til de næste artikler.

Personligt er jeg lidt i tvivl om, hvilke objektiver der er gode at bruge til mellemringe. Jeg har to kitobjektiver (18-55 og 55-250), og de fungerede fint med ringene. Til gengæld kunne jeg ikke få autofokus til at fungere med min 50mm f/1.88, som jeg ellers havde størst forventninger til.

Og så er det godt nok ikke mange millimeter, man skal flytte kameraet, før alt ryger ud af fokus!

Besvar
Brian august 13, 2010 - 10:17 am

Hej Peter.

Jeg vil umiddelbart tro at det var nemmest at arbejde med din 55-200mm på omkring de 200mm, en lille brændvidde gør de næsten umuligt at arbejde med.

Hvis du vil lave store forstørrelser, så prøv at vende din 50mm omvendt (bare hold den med hånden) og se hvad der sker – du skal tæt på men det er sjovt (og lidt svært)

Brian

Besvar
Peter august 13, 2010 - 9:43 pm

Jeg lavede lige en hurtig test med mine tre objektiver og fotograferede en tegning. 55-200mm var ganske rigtigt lettest at arbejde med. Til gengæld blev motivet større med 18-55mm, når objektivet vel at mærke var helt inde at røre papiret (hvilket betød nul lys). 50mm’eren blev ganske rigtigt sjov, da jeg vendte den om. Så kunne den levere lige så store billeder som 18-55mm’eren, men fra en mere bekvem afstand.

I øvrigt imponerende, at man tydeligt kunne se fibrene i papiret. Makro åbner en helt ny verden. Hvis bare jeg kunne få kryb og smådyr til at sidde stille.

Besvar
Mikkel august 13, 2010 - 2:36 pm

Skal det være en 50 mm for at man kan lave det trick med at vende den om??

Besvar
Mellemringe – del 2 | FotoMalia juli 2, 2012 - 10:55 pm

[…] Hvis du vil vide mere om brugen af mellem ringe  – Mellemringe del 1 […]

Besvar
Få et makro objektiv billigt med mellemringe marts 18, 2015 - 7:42 pm

[…] Du skal blot bruge et gammelt objektiv med blændering og et par simple, manuelle mellemringe. […]

Besvar

Smid en kommentar til os