Mellemringe – del 2

af Brian - fotomalia.dk

Nå så er det blivet tid tid til anden del af min lille mini serie omkring mellem ringe.

Idag kigger jeg lidt på autofokus delen.

JA JA alt virker i et studie

I sidste del havde jeg kun arbejdet med mellemringene i studie og Ja det er jo rimeligt nemt at lave sådanne billeder i et studie. Så idag skal vi se på hvordan mellemringene så virker i den virkelige verden, hvordan virker autofokus foreksempel?

Selvfølgelig skulle autofokussen prøves  der står jo på kassen at det virker, for at lave en test på noget hvor det gav mening, tænkte jeg lidt over hvornår jeg selv havde haft brug for at kunne ændre nær grænsen.

Det er tit når jeg skal fotografere vores små aber i regnskoven at jeg arbejder lige på nær gænsen af min 70-200mm og derfor tænkte jeg at det var nærliggende at bruge aberne til at lave et par “tætte” portrætter.

Jeg testede som sagt mellemringende på vores små aber i den Sydamerikanske kuppel, og lod fuldt ud kameraet selv finde fokus.

Canon 5D mark II – 70-200mm – 200mm – 1/640sek –  f:/ 2.8 – ISO 800 (13mm mellemring) – Flash

Jeg må sige at der var meget lidt forskel på om mellemringene var på eller ej, kameraet fokuserede på fuldstændig samme måde. Det eneste tidspunkt jeg kunne mærke en lille forskel var når jeg brugte mellemringen på 31mm, her blev autofokus lidt langsommere og lidt mindre præsis.

Canon 5D mark II – 70-200mm – 200mm – 1/60sek –  f:/ 2.8 – ISO 800 (21mm mellemring) – Flash

Også lysmålingen virkede fuldt på højde med normalt, både med og uden flash fungerede det upåklageligt.

Canon 5D mark II – 70-200mm – 185mm – 1/800sek –  f:/ 2.8 – ISO 800 (31mm mellemring) – Flash

Jeg vil sige at det var en stor hjælp at have mellemringene på, det gjorde at jeg nemt kunne komme lige “det tættere på” så jeg var fri for at croppe billederne efterfølgende (ingen af billederne er croppet). Det var faktisk kun med 31mm mellemringen at det begyndte at blive en lille smule bøvlet, og dette skyldes tildels, den lidt nedsatte autofokus, men primært fordi dybdeskarpheden blev forsvindende lille.

Husk på at jo tættere man kommer på motivet jo mindre bliver den effektive dybdeskarphed!

Jeg må sige at jeg klart vil overveje at anskaffe mig sådan et sæt, hvis den kære Ivar fra Fotoimport kan finde dem til Nikon imellem alt det andet Kinagrej han har liggende.

Canon 5D Mark II – en tanke

Nu havde jeg jo lige lejlighed til at leje lidt mere grundigt med dette kamera, og lad det være sagt, det er sku lækkert kram. Det ligger godt i hånden (trods det at alt er omvendt og knapperne sidder forkert) det laver nogle fantastiske filer og har en udmærket søger.

Lækre sager

Nu er jeg på ingen måde religiøs Nikon bruger, men der var en ting jeg bed mærke i. Autofokussen på 5Deren var noget helt andet end hvad jeg er vandt til, og det var bestemt ikke til det positive.

Nu snakker jeg ikke om autofokussen når mellemringende var monteret, men bare helt generelt. Jeg syntes at autofokussen var meget upræcis og havde meget svært ved at finde fokus.

Nu er dette ikke ment for at nedgøre Canon, for de laver fremragende kamera og er på nogen punkter er de  en tand foran Nikon, men lige på autofokussen blev jeg slemt skuffet.

Hvis du vil vide mere om brugen af mellem ringe  – Mellemringe del 1

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Kasper - Fotomalia.dk august 14, 2010 - 9:50 am

Hej Brian. Rigtig flotte portrætter. Jeg er helt vild med dybdeskarpheden i disse billeder.

Det er nogle lærerige artikler du har lavet her og det har pludselig fået mine øjne op for mellemringe. Aaaaahh, mere grej til tasken 🙂

Besvar
Søren Siim februar 7, 2011 - 9:50 am

Som ejer af både 5D mk I og Mk II – og ivrig bruger af Randers Regnskov – vil jeg give dig HELT ret. Autofokus på 5D er hylende ringe. Prøv et 7D eller et 1D hvis du får muligheden en dag 🙂

I øvrigt fristende mellemringe…

Besvar
Brian februar 7, 2011 - 2:49 pm

Hej Søren… og velkommen til, du er vist ny er du ikke??

Jeg har prøvet både 7D og 1D og ja det er bestemt noget helt andet.

Min opfattelse af Canon 5D mII er egentlig også at den var tiltænkt opgaver hvor autofokusens hastighed måske ikke var afgørende – at folk så bruger dem til alt muligt andet det er en anden snak.. men jeg er på ingen måde ekspert på området..

Dejligt at høre at du besøger min hjemmebane ofte – det kan være vi ses i skoven så..

😉

Besvar
Jan juni 14, 2011 - 5:34 pm

Ja, jeg har selv et Canon 5D Mark II og jeg må også tilstå, at autofokusen ikke er nem at arbejde med. Når der skal skydes fugle i træer og lignende, hvor det bliver lidt kompliceret for søgeren, uanset indstilling, så det er rigtig træls. End til videre er det den største svaghed ved det kamera, som jeg selv har erfaret.
Jan

Besvar
Jan Møller Hansen juni 14, 2011 - 5:57 pm

Hej igen,
Efter at jeg har leget lidt med mit Canon 5D Mark II har jeg fundet ud af, at man jo bare kan køre med manual indstilling af autofokus. Så kan man præcist får det som man vil. Genielt. Det var lige det jeg var efter. Så jeg må (heldigvis) trække min første kommentar tilbage. Tak Canon
Jan

Besvar
Mellemringe – Del 1 | FotoMalia juli 2, 2012 - 10:57 pm

[…] Hvis du vil vide mere om brugen af mellem ringe  – Mellemringe del 2 […]

Besvar
Peter september 13, 2015 - 9:46 am

Gik direkte til Fotoimport og så ringene var kommet til Nikon – Det fandt jeg så ud af på den hårde måde de ikke var. Efter betaling kom der email om: varerne i øjeblikket udsolgt. Dette kan forlænge leveringstiden. Vi beklager meget, men du kan være sikker på, at vi arbejder på højtryk for at få dine varer afsted hurtigst muligt.

Så får vi se om det holder

Tak for artiklen
Peter

Besvar
Peter september 13, 2015 - 10:38 am

Og vupti – Det holder
Kort efter at have udtrykke utilfredshed pr. email, var svaret tilbage:
Tak for din ordre. Varen er på lager og afsendes m/ Post Danmark.
Vi har netop fået nye hjem, men ikke alle lager tal er blevet opdateret endnu.
Håber du bliver tilfreds med ordren.

🙂 Peter

Besvar

Smid en kommentar til os