Fotografering af træhugorm

af Brian - fotomalia.dk

For et par uger siden havde jeg fornøjelsen af at bruge en lille times tid sammen med en giftig lille fætter – heldigvis opførte både slange og grej sig som den/det skulle, så jeg fik taget et par billeder – idag tager jeg jer med et smut med “bag om billedet” og kigger på, hvordan jeg lavede billederne!

EN GIFTIG FÆTTER

Der er visse forholdsregler som man skal følge når man fotograferer giftige dyr, vigtigst af alt er nok, at man undgår at blive bidt!

En af de andre vigtige ting er, at man har fuldstændig kontrol over situationen, og at man er sikker på at dyret ikke pludselig smutter fra en. Netop derfor valgte jeg at fotografere dagens model i de meget kontrolerede omgivelser af et af regnskovens “backstage”-rum. Omgivelserne var ikke specielt inspirerende, og gav ikke rigtig den fornemmelse jeg gerne ville have i billedet, så jeg var nødt til at tilføre lidt regnskov!

Nogle gange må man altså bare selv tage skoven med!

OPGAVE OG IDÉ

Opgaven var meget simpel, jeg skulle “bare” lave et lækkert billede af en ny slangeart vi har fået i regnskoven. Billedet skulle vise arten på en flot og naturlig måde, men ellers var der ingen særlige krav til opgaven. Denne art af træhugorm findes ofte i bambus, og jeg da jeg havde en idé om at jeg kunne lave en lækker bokeh ved hjælp af netop bambus som for- og baggrund, ville jeg gerne fotografere slangen i det.

OPSÆTNING

Jeg ville gerne have lyset så naturligt ud, og da jeg ikke havde mega meget tid, valgte jeg at lave et setup med kun to flash!

Som man kan se på diagrammet herunder var det et meget simpelt setup, med kun to flash, en snoot og en paraply! SB900´eren leverer via paraplyen det primære lys, og lyser faktisk hele scenariet op, altså både forgrund, motiv og baggrund. Dette fungerer ved, at den forholdsvis “store” lyskilde er placeret “relativt langt” fra motivet, så den på denne måde leverer et jævnt lys over hele scenariet.

SB800´eren, der er snootet, giver kantlys fra venstre side, og er med til at definere slangens form – den snootede flash rammer stort set kun slangen, og har derfor minimal indflydelse på for- og baggrund.

UDSTYR

  • Nikon D4
  • Nikkor 105mm
  • Nikon SB900 (master)
  • Nikon SB900 (gruppe A)
  • Nikon SB800 (gruppe B)
  • Manfrotto 5001B nano lampestativ
  • Bowens 93cm 2i1 paraply
  • Honl snoot

EKSPONERING

Jeg valgte en meget stor blændeåbning, da jeg gerne ville isolere slangen, så den skilte sig klart ud fra baggrunden. Valget faldt på f/4 da det gav den rigtige bokeh i forhold til det udtryk jeg ønskede, hvor man kunne fornemme bambussen, men uden den blev for dominerende!

Det eksisterende lys var ikke specielt spændende, så mit valg af lukkertid var afgørende for, at dette lys ikke influerede på min eksponering – min blænde var jo “låst” da denne var afgørende for udtrykket i min bokeh. Valget faldt på lukkertiden 1/250sek da den denne kombineret med en ISO på ISO200 eleminerede alt det eksisterende lys, uden at sætte mine “små” flash helt ude af spillet.

BRÆNDVIDDE

Som man kan se under udstyr, valgte jeg at fotografere med min 105mm – valget faldt på dette objektiv da jeg efterhånden ved, hvad jeg kan forvente af den i situationer som denne, og fordi jeg vidste jeg kunne opnå den komprimering i billedet jeg ønskede!

RESULTATET

Hele optagelsen tog omkring 1 time, inklusiv opsætning, fotografering og oprydning (hvilket jeg fik en af dyrepassereleverne til), og jeg vil tro at der er omkring 5-6 billeder som jeg syntes er blevet rigtig gode – er får du lige et par af dem!

Jeg er ret vild med det spil jeg har opnået i min bokeh, dette syntes jeg understøtter det jeg gerne ville med billedet!

Begge billeder er kun redigeret let i Lightroom, ellers er det som optaget!

Jeg er faktisk ret godt tilfreds med resultatet, som ligger meget tæt på det jeg havde planlagt inden jeg gik igang. Jeg ville gerne have haft at slangen spillede med tungen, men til trods for at jeg forsøgte med alle mine snedige slangetricks var den meget stædig! Dette er ret atypisk – hmm gad vide om mine slangetæmmertalenter er ved at forsvinde, jeg må heller komme en tur tilbage på skolebænken!

FEEDBACK

Jeg vil som altid gerne høre, hvad I synes om billedet, men faktisk vil jeg også rigtig gerne høre, hvad I syntes om indlægget, hvad var godt, og hvad var skidt – lærte I noget eller var det ligegyldigt??

Tak fordi du kiggede med!

 

JULEKALENDER 2015

 

steg

Relateret indlæg

10 Kommentarer

Lennard november 16, 2012 - 12:15 pm

Halløj

Synes det er et super indlæg – elsker når vi får historien bagved, så fortsæt endeligt med det.

Personligt er jeg mest til billede nummer 2, med bladet i forgrunden – og det havde været helt perfekt hvis tungen var kommet med…….. du må have noget mere interessant med næste gang som lugter mere så den får færten :-).
Synes at fokus ligger fint og skarpheden toner ud sammen med baggrundsfarven – lækkert.
Men det kan da godt være du skal tilbage på skolebænken ……man kan altid lære noget ;-).

Lennard

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 16, 2012 - 1:23 pm

Hej Lennard
.
Tak for kommentaren – og ja det er jo dejligt at man altid er noget man kan lære… Det var virkelig underligt med denne slange, den ville bare ikke lege med?
.
Igen, tak for feedback!

Besvar
Jacob Almtoft november 18, 2012 - 1:12 am

Rigtig fedt og seriøst 🙂 indlæg!

Kan rigtig godt lide begge billeder, men hælder mest til den første på grund af det enkle udtryk og den meget lidt fremtrædende bambus i forgrunden.

På det nederste billede syntes jeg at den er blevet en ubetydelig lille smule mere dominerende, men absolut stadig et fint billede.

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 18, 2012 - 2:53 pm

Hej Jacob…
.
Tak for kommentaren, og ja, vi kan godt være seriøse nogen gange, det er bare ikke i særligt lang tid af gangen!

Besvar
Anja Robanke december 3, 2012 - 2:56 pm

Hej Brian,

Det er virkelig et godt indlæg… så godt at jeg helt savner at være dyrepasser og tage billeder 🙂 Jeg må i gang igen… altså med at tage billeder 🙂

Tak for god inspiration og lækre billeder!

Venligst Anja

Ps. Hils Asser 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk december 3, 2012 - 6:54 pm

Ha ha.. en dyrekollega – hvor hyggeligt! Jeg skal hilse Asser!
.
Tak for kommentaren

Besvar
Thomas Henning januar 12, 2013 - 12:11 am

Fin artikel I har her, har lige tilladt mig at dele den i vores lokale fotoklub hvor vi næste gang skal have både øgler, edderkopper, vandrende pinde og andet sjovt i “studiet”. Den beskriver jo stort set det vi har tænkt os at lege med. Så tak for det, og en fremragende blok i det hele taget (lige bortset fra jeres ringe (læs: 100% fraværende og manglende) evne til at udtrække de rette vindere i jeres konkurrencer…….) Bum, jeg er stadigt ikke spor ærgerlig 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 12, 2013 - 10:17 am

Mange tak, og del du endelig.. Det lyder som en rigtig god dag i klubben i har forude, det er ihvertfald nogle af mine foretrukne motiver i skal arbejde med!
.
Held og lykke!
.
Hvis i mangler nogen til at holde foredrag, så må du endelig sige til! (https://fotomalia.dk/2-x-foredrag/)

Besvar
Thomas Henning januar 12, 2013 - 8:02 pm

Det kunne da meget vel være jeg vil hænge dig op på det en dag. Det er jo altid læreligt og spændende at hører andre fotografers historier, tip osv.. Så tak for tilbudet, det skal nok blive indfriet en dag 😉

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 12, 2013 - 9:02 pm

Du siger bare til, så må vi se om vi kan finde ud af noget!

Besvar

Smid en kommentar til os