Giftige motiver (repost)

af Brian - fotomalia.dk

Så er det igen blevet tid til en gammel sag, jeg er, som tidligere nævnt igang med at flytte det gamle Fotomalia over i det nye, så her kommer der lige et gammelt indlæg, som selvfølgelig er nyt for dem der ikke har set det før, men gammelt for dem der har været med fra starten.

Håber I kan lide det.

Giftige motiver

Det sker ofte at vi skal bruge billeder af vores giftslanger i Regnskoven, og dette kræver som regl en større planlægning, dels for at alle Regnskovens sikkerhedsregler bliver overholdt, og dels for at både fotograf og dyr kommer sikkert i gennem fotoshootet.

Herunder kan du læse om, hvordan jeg har fotograferet vores helt nye indiske kobraunger i Randers Regnskov.

Tre kobraunger der netop er kommet ud af deres æg.

Forberedelse:

Som med så meget anden fotografering kræver det en rigtig god planlægning at få gode billeder af giftslanger, både så man overholder alle de sikkerhedsprocedurer der er forbundet med dette arbejde og så man har gennemtænkt shootet. En af de mange forholdsregler vi har i Regnskoven, når man skal arbejde med giftige dyr er, at man altid skal være minimum to godkendte personer til arbejdet. Derfor er første skridt altid at alliere mig med en af mine dygtige kollegaer i dyreafdelingen, og så gennemgår vi min plan for, hvordan jeg forventer at kunne løse opgaven.

I nogle tilfælde er det muligt at få de rigtige billeder mens slangen er i sit anlæg, men i andre er vi nødt til at tage slangen ud og fotografere den et helt andet sted. Hvis det er nødvendigt at fotografere dem et andet sted, vælger jeg et sted hvor vi har fuld kontrol over slangen, og hvor jeg kan lave et miljø der fortæller den historie jeg gerne vil have igennem i mit billede. Derefter forbereder jeg stedet inden optagelsen.

Når alt er klar og vi skal i gang med at fotografere, “styrer” dyrepasseren slangen mens jeg fotograferer, dyrepasseren sørger også for at holde øje med, at jeg ikke kommer for tæt på, for det kan være svært at vurdere afstanden til motivet når man har fokus igennem søgeren på kameraet.

Kobraunger:

I år har været et meget produktivt år i Randers Regnskov, også hos vores giftslanger, med bla. unger på de indiske kobraer. Dette skal selvfølgelig dokumenteres. At dyrene yngler, er noget ganske særligt, og det vidner om at dyrepasserne virkelig har gjort deres arbejde til fulde.

Den kun 15cm lange slange viser her at man skal passe på med ikke at komme for tæt på. På dette billede kan man tydeligt se at lyset både kommer bagfra og forfra fordi forsiden af slangen er oplyst samtidig med at højre side af slangens ansigt er oplyst.

 

Et par dage efter, at de indiske kobraunger var kommet ud af æggene i rugemaskinen i Randers Regnskov, fotograferede jeg dem i et lille opsæt jeg havde lavet ude bag ved. Opsættet bestod af en lav kasse, hvori jeg havde lagt bundlag og æg for at illustrerede den rede ungerne ville have klækket fra, hvis de havde fået lov at ligge i anlægget hos forældrene.

Derefter placerede dyrepasser Kristian Sørensen en af de små iltre kobraer i mit lille opsæt og fotograferingen kunne gå i gang. Kobraungen rejste sig, som forventet, med det sammen og spilede nakken ud for at se større og farligere ud, så nu var det bare at udnytte den flotte positur og lave nogle lækre billeder.

Her fokuserer kobraen på Kristians bevægelse, hvilket giver mig mulighed for at tage et billede i profil.

 

Den minimale dybdeskarphed i dette billede er valgt bevist for at rette fokus mod slangens øjne.

 

Lyset på billederne kommer fra 2 SB800 der er placeret skråt bagfra og skråt forfra, så de lyser imod hinanden. Fordi ungerne er meget små og deres rækkevidde er meget begrænset var det muligt at bruge min 105mm makro, hvilket gav mig mulighed for at lave nogle meget “intime” portrætter af de små slanger.

Når man arbejder med giftige dyr handler det hele tiden om at tænke over, hvad man laver, og at man stoler 100% på den person der hjælper, hvis Kristian et øjeblik ikke følger med kan det få ubehagelige konsekvenser for mig som sidder meget tæt på det giftige dyr. Kristian og jeg har arbejdet sammen med giftslanger i snart ti år og vi kender derfor hinanden rigtig godt, og jeg stoler selvfølgelig 100% på ham ligesom han stoler på mig.

Hvis du vil læse mere om Kobraungerne kan du besøge Regnskovens hjemmeside her

Intern besked til Kristian….

Hva´ så kriller, nu hvor jeg har gjort dig berømt på FotoMalia er jeg så tilgivet for de manglende indlæg i weekenden.. (Kristian var meget skuffet).

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Catarina november 16, 2010 - 8:27 am

Det var faktisk et indlæg jeg ikke havde læst før. 🙂 Rigtig interessant at læse om hvordan I arbejder og passer på hinanden. Og så er dine billeder jo bare sådan nogle man siger WAUW til. 🙂

Besvar
Brian november 17, 2010 - 7:52 am

Mange tak Catarina..

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk november 16, 2010 - 8:46 am

Det er sjovt… Jeg husker ikke helt at Kristian passede så godt på mig da jeg arbejdede sammen med ham..? Hmmmm… 🙂

Besvar
Kristian Sørensen november 16, 2010 - 10:05 am

Haha, nu er du tilgivet Brian…. Jeg skal jo have mit daglige fix af danmarks bedste fotoforum 🙂

Kasper@ Hvor der handles, der spildes….

Besvar
Brian november 17, 2010 - 7:54 am

Ha ha..

Dejligt at være tilgivet, jeg vil jo ikke i Kristians sorte bog.

Nu er det jo også vigtigt at forstå at du Kasper kun var elev, og de er jo meget nemme at erstatte – nok specielt dig 😉

Besvar
Linco Feinberg december 20, 2010 - 9:32 am

Ja så er jeg på spil igen… i vil vel gerne have dagenslink?

Det får i skam ikke, men i kan søge på Flæske klannere, og se hvor i ender.
😉

Besvar
20. december – Lensbaby test og kongekobra fest | Fotomalia.dk december 20, 2010 - 10:15 am

[…] min “gift makker“, spurgte om jeg ville med ud og fodre kongekobraen, med en stor, hel slange. Det ville jeg […]

Besvar
Fotografering af slanger | FotoMalia november 16, 2012 - 8:17 am

[…] er visse forholdsregler som man skal følge når man fotograferer giftige dyr, vigtigst af alt er nok, at man undgår at blive […]

Besvar

Smid en kommentar til os