11. December – Avanceret flash – Hvad så nu?

af Kasper - fotomalia.dk

Så er vi snart ved at være meget tæt på jul og i dag tager vi hul på nummer 11 i rækken af julekalenderen. Nu skal i virkelig holde tungen lige i øret og krydse tæerne, for denne gang er den MEGET MEGET MEGET svær….!!… Fik jeg sagt at den var MEGET svær?!? I finder aldrig det link ha ha ha haaargh haaargh haaarghhhhh host host host…..

Ja nu tog Brian jo og fortalte om “Basic Flash”, nu vil jeg så tage den videre og fortælle om de mange andre aspekter af flashfotografering.

Avanceret flash!

Jeg vil i dette indlæg gennemgå så mange aspekter og detaljer som jeg har lært mig gennem årene. Nogle af dem ved i sikkert i forvejen og andre vil måske overraske jer. Nu må vi se…
Jeg startede med flashfotografering tilbage i slutningen af 2009, hvor jeg fik min første flash. Jeg afprøvede først en masse ting selv, men kunne til sidst ikke komme videre på egen hånd. Jeg tyede derfor til Min gode ven Brians erfaringer og dette indlæg er baseret på det vi har fundet ud af sammen. Jeg må også starte med at sige en stor tak til Brian for at have undervist mig, jeg kunne på ingen måder have taget så gode billeder som jeg gør nu uden dig.

Nok om det sentimentale vrøvl, nu skal vi til det!

Hvad angår avanceret flashfotografering, så er der nogle hovedpunkter man altid skal huske!

1. Jo mere lige på motivet man skyder flashen, jo mindre skygger kommer der.

Her er nogle eksempler..

Dette første billede er et eksempel på en typisk begynderfejl hvor flashen er ALT for langt væk fra kameraet.


Og som nævnt i punkt 1., så er det tydeligt at skyggerne på dette næste billede er meget mindre end på det første, så husk denne gode regel, så kommer i langt.

2. Flashen bruger mere batteri jo mere den bliver brugt. Ja dette punkt kan godt være lidt svært at forholde sig til, men det er desværre sandt.

3. Hvis man glemmer at tage batterier (www) med kan man ikke bruge flashen. Det er helt sikkert en af de ting vi allesammen har prøvet og så er butikken lukket..

4. Hold aldrig hånden foran flashhovedet, da man skygger for lyset. Denne regel skal tages lidt med forbehold, for ønsker man ikke flashlys på sit billede, kan man med fordel holde hånden foran..

5. Når man bruger flash i et mørk lokale, bliver det lyst og det er ikke mørkt mere. Nu bliver det en smule kompliceret. Når en flash skyder af i et lokale hvor der ikke er lys – altså et mørkt lokale, så skyder den en masse lys ud og lokalet bliver lyst i forhold til før..

Se disse eksempler på det sidste og i mine øjne det vigtigste punkt på listen.

Mørkt uden flash..

Lyst med flash!

Nu disse fem vigtige trin er klarlagt, er vi klar til at gå videre..

Hvordan virker en flash? Brian gennemgik meget basalt hvordan en flash fungerer. Her skal vi kigge lidt nærmere på teknikken bag.

Foran har vi flashhovedet, det er her der kommer lys ud af og den skal ALTID pege mod motivet, ellers kommer der jo ikke lys på…

Bagpå har vi knapperne som man kan trykke på og gøre forskellige ting med og de forskellige knapper gør forskellige ting.

Som tilbehør til flashen, har vi for eksempel en pose til at opbevare flashen i hvis det regner, eller den kan bruges til slik eller hunde godbidder hvis det nu ikke regner.

Der følger også andre ting med, blandt andet en manual. Den er der dog ingen grund til at læse i, da flash fotografering ikke er noget man kan læse sig til..

Der følger nogle gange en sko med.. Den skal kun bruges når flashen står på bordet eller reolen derhjemme (.kort), da den ikke har godt af at ligge på siden, for så kan den blive flad på den ene side, hvis den ligger flere år.

Der findes også et specielt kabel der er cirka 80cm langt og med et stort stik i den ene ende og et mindre stik i den anden ende, det hører dog ikke til flashen.

Nå men nok om tilbehøret, vi skal videre i teksten.
Hvis i kigger godt på dette billede vil i se at flashen her står på hjørnet af et hvidt skrivebord. Det er bare en af de mange ting man kan gøre med flash, når man først har lært de basale ting.

Jo, jeg skal lige huske og vise jer dette kabel.

Kablet kan strækkes og blive meget længere end det er når det ikke er strukket. Faktisk kan de blive så langt at det (link) strækker sig helt ud.

Kan i følge med så langt?… Godt så, vi fortsætter.

Vi skal snakke om brugen af flash og hvor vigtig flash er, flash kan faktisk betegnes som det vigtigste lyselement indenfor lysfotografering, da flashen er en enorm god kilde til lys, hvis man bare husker at den bruger mange batterier og man skal have nogle ekstra med hvis den nu skulle rende tør midt i det hele.

Jeg har faktisk en rigtig sjov historie inden vi går videre, hvor Brian Mads og jeg, engang var på shoot hvor vi skulle bruge flash. Vi skulle (.dk) tage nogle billeder af nogle motiver, men Brian havde glemt batterierne… Ja sådan kan det gå… Men sjovt var det ihvertfald..

Herunder kan i se et meget godt eksempel på et bjergrigt billede. Billedet er taget i skovfyldte omgivelser og det var en smule overskyet den dag og lige på dette billede er der ikke brugt flash.

Hvad har vi så lært. Lad mig opsummere.. Vi har lært at flashen giver lys når den er tændt. Vi har (/8) lært at man aldrig skal bruge flash i bjergrige omgivelser. Vi har lært at flashfotografering kan være sjovt, men det er også svært og den sorte ledning skal ikke bruges på flashen.

Hvad kan vi så bruge al denne nye viden til? I kan købe jer en flash eller få en foræret hvis i er heldige. I kan gøre mørke rum lyse med flashlys og hvis i er rigtig smarte, så kan i tage nogle rigtig gode billeder med kameraet.

Til afslutning vil jeg gerne vise endnu et godt eksempel på hvordan man kan tage billeder af rigtig gode grill pølser. Det gælder som altid, om at være på det rigtige tidspunkt på den rigtige campingplads – som man siger. Øjeblikket her er fanget umiddelbart inden der skulle spises og motivet ville jo have været ødelagt hvis alle pølserne var spist, for så havde der jo kun været grillen tilbage og den er lidt mørk at tage billeder af, men hey!.. Så kan man jo bruge flash!!! 🙂

Mange hjertelige takker fordi i kiggede med 🙂

Forresten, jeg har sgu da helt glemt at fortælle (f) at Mads nok ikke kommer til at lave indlæg for Fotomalia mere. I virksomheden Fotomalia.dk kræver i at vores medarbejdere skal aflevere en urinprøve en gang om ugen og som altid afleverede alle ansatte en kop urin i sidste uge. Vi fik tilbagemeldingen på prøverne i dag og lægen sagde – og jeg citerer ” jeg har aldrig set så skyhøje koffein tal som i Mads’ prøve, det er jo næsten som om manden sniffer det!” og det var her at Brian og jeg indså at Mads havde et problem. Mads prøver simpelthen at presse flere timer ind i dagen og jeg har selv hør ham sige at klokken var kl 25:00. Jeg tror desværre ikke at Mads har det helt godt mere og jeg tror at de fleste kunne se det på billederne fra hans post fra i går, som jo så desværre bliver den sidste (qz) her hos Fotomalia før han bliver indlagt på Risskov hospitals specialafdeling for kronisk syge grafikere… Hyg dig med genvejene Mads gamle dreng….

Relateret indlæg

15 Kommentarer

Catarina december 11, 2010 - 7:42 am

Hep hep fundet – hvor er I altså opfindsomme. :mrgreen:

Besvar
Jesper Videbæk december 11, 2010 - 8:31 am

He he he, det er vist den bedste flash artikel jeg nogensinde har læst. Du burde jo afholde kurser og tjene kassen på din enorme viden 😉

Det er sgu smart med det kabel der kan strække sig så langt at det strækkes helt ud. Sådan et må jeg have.

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 11, 2010 - 12:37 pm

He he he 🙂 Ja de er tæskesmarte de kabler 😉

Besvar
Mads december 11, 2010 - 9:32 am

hahahahahahahahahaha…..hahahahahahahahahahahaha. Aldrig er jeg blevet offentligt ydmyget, med så meget humor…der var måske liiige den gang…nej det her er det sjoveste!!

Når det så er sagt; TAK for den yderst dybdegående artikel, det var ekstremt brugbart information. Jeg kan i dag kalde mig for en bedre fotograf, pga. af dig!

PS: Brian – jeg byttede om på prøverne, hvis du forstår, hvad jeg mener… Vi snakkes lige ved lidt senere.

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 11, 2010 - 12:40 pm

Hi hi hi hi 🙂

Ja mon ikke dette ligger lige til dit niveau Mads ;-).. eller… skulle det havde været lidt længere nede måske.. 😉

Jeg tænkte nok at det var Brian… Han virker helt ude af balance, man hører næsten heller ikke fra ham mere i kommentarerne..

Besvar
Brian december 11, 2010 - 1:53 pm

Kasper nu er jeg af den opfattelse at hvis man ikke har noget fornuftigt at sige så er det bedre at tie stille. – Jeg kan, på dagens indlæg, tydeligt se at du ikke har samme opfattelse.

Besvar
Brian december 11, 2010 - 1:50 pm

Mads jeg aner ikke hvad du snakker om, jeg drikker aldrig –

Men som du næsten kan se på dagens indlæg, så tror jeg vi skal have sendt Kasper til et læge tjek, IGEN. Tror han har gået og spist af plasticen ud på fabrikken igen.

Den “mand” skal være under opsyn hele tiden. Gad vide hvad hans værge laver for tiden.

Besvar
Henrik vind december 11, 2010 - 9:39 am

Super med en god og let forståelig guide til flash fotografering 🙂

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 11, 2010 - 12:42 pm

Det er godt at høre at folk kan følge med. Jeg var ved at tro niveauet måske var en anelse for højt 😉

Men til gengæld har jeg virkelig prøvet at forklare det, nøjagtig som en politiker der får et vanskeligt spørgsmål 🙂

Besvar
Christian Rosenbæk december 11, 2010 - 10:44 am

Så er linket fundet!

Mads se det på den lyse side, nu har du massere af tid til at at få øvelse/inspiration, så du snart kan slå dem af pinden 😉

– men kommer nu til at savne dine Photoshop turtorials 😀 😀

Glædelig 11. December herfra! 🙂

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 11, 2010 - 12:44 pm

Jeg er skuffet… JEG ER MEGET SKUFFET… Hvorfor er det SÅ nemt for jer at finde links? Jeg synes ellers jeg havde gjort mig særlig umage… 🙂

Christian, ja det kan jo være at der bliver lidt mere sammenhold i Mads’ videoer når han kommer på ret sport igen 😉

Besvar
Brian december 11, 2010 - 1:43 pm

Kasper hvor er jeg glad for at se, at de tusinder af timer jeg har brugt på at forklare dig om grundlæggende flash fotografering har båret frugt.

Jeg må virkelig sige at du har fat i noget her og glæder mig allerede til at høre nummer 2

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 11, 2010 - 2:29 pm

Ja ik’.. Du har virkelig været en stor inspirationskilde til dette gennemarbejdede og minutiøs planlagte indlæg.

Jeg regner med at lave en serie på 8 indlæg, hvor jeg blandt andet kommer nærmere ind på andre kabler.. – hvide kabler denne gang.. 🙂

Besvar
Frederik Overgaard december 11, 2010 - 2:58 pm

Det var da en hyggelig én i dag..

Besvar
Anders december 12, 2010 - 5:06 pm

Kommer der ikke en for i dag, d. 12 december?
Man går jo og bliver helt bekymret 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os