9. December – Basic Flash – Hvad sker der..

af Brian - fotomalia.dk

Så er det tid til at åbne den låge hvor der står 9 på, vi er kommet til den 9. december og det betyder at der kun er 15. dage til den 24. december. Det var mange tal, og måske det var et lille hint til at finde dagens link, hvem ved… – Ja det gør jeg jo, men jeg tager ikke imod bestikkelse, eller det gør jeg egentlig også, men hvis man selv vil prøve lykke, så held og lykke, for den er svær idag.

Der er efterhånden en del der har kontaktet os angående spørgsmål omkring flash. Flash er et ret stort emne og det er ikke helt muligt at komme hele vejen rundt, i et enkelt indlæg, men idag vil jeg prøve at starte fra en ende af, og fortælle lidt om hvordan det hænger sammen og hvordan jeg bruger det.

Basic Flash

Idag starter vi helt fra bunden af, for jeg syntes det er vigtigt at man har en forståelse for grundstenene i hvordan flashfotografering virker, inden vi begiver os ud i at styre flere flashenheder trådløst, eller hopper over og køre det hele manuelt. Som sagt vi tager det fra bunden af og tager den nemmeste (i mine øjne) måde at begynde at lege med flash på.

Jeg har lavet en lille video, som jeg håber i kan bruge

Eksempler

Ja nu er videoen jo bare teori, og der er ikke et eneste eksempel i den, derfor kommer der lige et par stykker her hvor jeg kun har brugt en ekstern flash monteret på kameraet.

Her et godt eksempel på i hvilken situation jeg kunne finde på at bruge flashen på kameraet. Sakiaben er meget aktiv og hopper rundt, så at begynde at sætte flash op på stativer er håbløst. På dette billede har jeg under eksponeret det naturlige lys en lille smule EV -0,7 og så sat flashen på F.EV 0,0

Tit fungere det rigtig fint at bruge den eksterne flash på kameraet når man tager billeder af små ting (makro billeder) for så er lys kilden meget stor i forhold til motivet og det giver et forholdsvis blødt lys. Her har jeg på M eksponeret efter baggrunden også lader jeg bare flashen fylde forgrunden ud.

Her bruger jeg bare flashen til at give lidt spunk, den popper lige farverne en smule op. Jeg har undereksponeret (F.EV -0,7) flashen for at den ikke skulle dominere

Her igen et eksempel hvor jeg har undereksponeret det naturlige lys og så brugt flashen til at oplyse motivet. På denne måde syntes jeg jeg kan få forgrund og baggrund til at harmonere. Dette virker kun hvis din baggrund er lysere end dit motiv!

Det var alt for idag, jeg håber i kan bruge det til noget, og jeg håber at i finder dagens link. Husk at i altid kan bruge en livline, men husk også at det koster street credit!!!

Relateret indlæg

28 Kommentarer

Linco Feinberg december 9, 2010 - 7:34 am

Jeg syntes flash er ret svært, og jeg håber at din video giver mening når jeg kommer igang med at lege med det..

Men om jeg begriber hvor dagens kode er…

Besvar
Catarina december 9, 2010 - 8:39 am

Ha ha – hvor er det bare et godt gemmested. Det var faktisk ret tilfældigt at jeg kørte musen hen over og så det. 😀

Besvar
Catarina december 9, 2010 - 10:38 am

Jeg har lige et enkelt lille grynt – jeres videoer er vildt gode og jeg har meget glæde af dem, men når I laver dem er det så ikke muligt at I skruer lidt op for mikrofonen eller sidder tættere på, for jeg har har skruet helt op for selve filmen og har mi pc stående på det højeste og så skal jeg koncentrere mig for at høre hvad I/Brian siger. 🙂

Besvar
Brian december 9, 2010 - 11:00 am

Hej Catarina..

Det er for dårligt, og det skal vi gøre bedre..

Vi ser på det med det samme, og mange tak for kommentaren, vi stræber hele tiden efter at blive bedre..

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 9, 2010 - 11:04 am

Jeg har faktisk brokket mig til Brian over hans lille barnestemme. Jeg tror at vi “dubber” det næste gang med min enorme manderyst, så må du nok hellere skrue ned for lyden 😉

Besvar
Brian december 9, 2010 - 10:35 pm

Enorme lyd… NAAAhh det vil jeg nu ikke kalde det.

Bare fordi der kommer meget ud af din mund behøver det jo hverken at være fornuftigt eller højt.

Det er lidt lige som med Kvalitet og Kvantitet!

Besvar
Brian december 9, 2010 - 11:04 am

Hej igen…

Jeg har lige kørt videoen på en anden computer og jeg kan slet ikke høre hvad jeg siger…

Beklager meget for jeres ulejlighed…

Vi strammer op!

Besvar
Mads december 9, 2010 - 9:29 pm

Ja du må hellere lave den helt om – uden at svine mig til igennem hele videoen 😉 hehe (jeg kan sagtens høre dig her hos mig – men jeg skal lige høre – er det dig de kalder for “photo-hviskeren?”)

Så det du siger er… at jeg ikke kan tage billeder – det har du desværre ret i – se bare med i morgen!

Besvar
Brian december 9, 2010 - 10:37 pm

Når man bare siger sandheden er det vel ikke at svine folk til er det…

Ej Mads du tager ikke gode billeder, men du laver til gengæld nogle fed billeder når de lige har været igennem PS

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 9, 2010 - 11:05 am

Kanon og lærerigt indlæg Brian, men hvad faen betyder “spunk”?? Du skriver “Her bruger jeg bare flashen til at give lidt spunk”. Det eneste jeg har kunne finde på nettet er et engelsk slangudtryk for sæd, men det kan da ikke være det du mener…? eller hvad..?
Er det et udtryk i unge mennesker bruger for COOL?

Besvar
Brian december 9, 2010 - 10:40 pm

Du er simpelthen ved at være så gammel, jeg ved slet ikke om det kan betale sig at forklare dig det, for du glemmer det nok bare inden du har læst hvad der står.

Din klat spunk (og nu mener jeg hverken pastillen eller som et udtryk for energi/farvespil)

Besvar
Catarina december 9, 2010 - 11:38 am

Helt ok – og endnu engang tak for en masse super info og gode tutorials. 😉

Besvar
Brian december 9, 2010 - 11:09 pm

Hej igen Catarina..

Så tror jeg sørme jeg har fået skruet lidt på de rigtige knapper, og fået lyden til at virker…

Virker den bedre hos dig nu???

Besvar
Catarina december 10, 2010 - 9:39 am

Woooow – så kom der knald på din stemme og ja, lyden er perfekt. Takker. 🙂

Besvar
Christian Rosenbæk december 9, 2010 - 2:23 pm

Puhaa den er svær at finde i dag :'( kunne du give et hint? 🙂

Besvar
Mads december 9, 2010 - 7:37 pm

vi er ikke meget for at hjælpe i KOMMENTARFELTERNE 😉 – hvis du forstår 😉

Besvar
Christian Rosenbæk december 9, 2010 - 7:59 pm

Det forstår jeg skam godt, har i ikke min mail fra kommentaren? 😀

Besvar
Brian december 9, 2010 - 10:00 pm

Det er sørme en sjov kommentar “Linco” har skrevet idag 😉 😉

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 9, 2010 - 10:50 pm

Ha ha ha ha ha Mads 🙂 du er genial!

Besvar
Jesper Videbæk december 9, 2010 - 2:31 pm

Øj – den var lusket.

Besvar
Frederik Overgaard december 9, 2010 - 2:51 pm

Den var godt nok godt gemt væk – det var så langt væk jeg var i tvivl om det var det rigtige..

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 9, 2010 - 3:17 pm

For dælen Brian den var godt gemt i dag!!

Genialt!! 🙂

Besvar
Kasper - Fotomalia.dk december 9, 2010 - 5:46 pm

Nu synes jeg godt nok du gør det for nemt for folk Brian… 😉 Man mister jo street credit på det der…!!

Besvar
Erik december 9, 2010 - 10:21 pm

Fedest finder koden men kan ikke scanne den. Hvordan h… kommer man så videre?

Besvar
Brian december 9, 2010 - 10:31 pm

Hmmm der er ingen QR – code idag, kun et link!!

Besvar
Brian december 9, 2010 - 11:10 pm

Så er videoen lagt op igen, denne gang med bedre lyd!!

er lyden også bedre hos jer??

Besvar
Jesper Elgaard december 10, 2010 - 12:13 pm

Kasper, spunk = Ooomph. 🙂

Besvar
Brian december 10, 2010 - 1:36 pm

ja nemlig….

Besvar

Smid en kommentar til os