2018 i foto verdenen?

af Theis Poulsen

Hvad drømmer du om der kommer til at ske i vores kære foto branche her i 2018? Jeg tager et kig på lidt af de ting jeg går og krydser lidt finger for.

Nikon & Canon Full Frame Mirrorless

Jeg håber helt sikkert at 2018 bliver året hvor både Nikon og Canon får taget sig sammen til for alvor at komme i gang med mirrorless verdenen. Der er vist efterhånden ingen tvivl om at der er et ret pænt marked her. Det kan undre at ingen af de to store har formået at komme med på bølgen og byde ind med noget. Canon har da også selv lige været ude og indrømme at de ikke har været innovative nok.

Jeg håber vi kommer til at se et par super gode kameraer fra begge producenter i 2018. Så Sony og Fuji som sidder på størstedelen af markedet kan få noget konkurrence.

Objektiv priser

De sidste år har vi set hvad jeg vil kalde en trist tendens fra Canon og Nikon, med stigende priser på objektiver. Jeg er med på at udvikling koster og at kvaliteten skal være høj, men det er nogle kraftige spring der er taget. Canons nye 35 F1.4 L II koster godt 16.000,- da jeg engang havde Canon og købte første udgave kostede den under 10.000,- Der er altså tale om ret kraftige prisstigninger. Nikon laver samme nummer og hæver også kraftigt deres priser.

Jeg forstår ikke helt at man vælger at gå den vej med sine priser. Fair nok man tjener nok bedre, men pt. ser vi en stor konkurrence fra Thrid Party producenter som Sigma og Tamron. Der er ingen tvivl om at disse producenter har skruet markant op for kvaliteten. Prisen er steget på deres produkter, men er stadig langt under original objektiverne og kvaliteten er helt sikkert tættere på end prisen.

I 2018 håber jeg at både Canon og Nikon vil tage et kig på deres prisstrategi og kigge lidt på hvad de er oppe imod. Jeg er ret sikker på at både Sigma og Tamron har blod på tanden og der er ingen tvivl om at andre producenter som f.eks. Samyang også kigger på markedet.

Flash

Jeg har nu i godt et år brugt mine Godox AD600 flash og de har gjort det skide godt. Tager man et hurtigt kig på Google så er der heller ikke nogen tvivl om at de bliver kraftigt sammenlignet med Profotos B1, som koster godt 3 gange så meget. Så som med objektiverne begynder vi at se en konkurrence med produkter der ikke kun er rimelige i pris, men faktisk rigtig brugbare.

Dette er jo for os som forbrugere super fedt. Jeg håber helt klart at vi ser denne trend udvikle sig og at andre billige producenter vil dukke op og tilbyde gode flash systemer.

Det kunne også være rigtig sjovt at se et mere high-end flash system fra en “billig” producent. Jeg tænker noget som skal konkurrerer imod Profoto B10 eller Broncolor Scoro.

Flash Modifiers

Vi har nu set at det godt kan lade sig gøre at lave nogle gode flash lamper til fornuftige penge. Der findes også et hav af forskellige modifiers til disse, men kvaliteten er meget svingende og det er svært at hitte ud af hvad der er hvad.

Jeg håber vi kan komme til at se et nyt brand der vil lave nogle gode produkter til en fornuftig pris. Der er klart plads til noget der ligger imellem de super dyre ting fra Broncolor/Profoto og de halv faldefærdige ting fra mange af Kina producenterne.

Software

Adobe fortsætter selvfølgelig med at udvikle deres allerede gode produkt Photoshop. Vi er også begyndt at se et par alternativer som kan lidt af det samme. Der er dog ingen tvivl om at Adobe stadig sidder tungt på tronen. Mit håb er dog at nogen af konkurrenterne formår at holde sig rimelig tæt på og ikke knækker halsen i konkurrencen. Hvis de kan udfordre Adobe bare lidt kan det kun komme os forbrugere til gode.

Der er dog heller ingen tvivl om at Adobe har plads til forbedringer. Selv er jeg efterhånden 100% på Capture One, men jeg har da en stor forhåbning om at Adobe vågner op og for sat hastigheden gevaldigt op på Lightroom. De burde også få taget sig alvorligt sammen og lavet mulighed for selv at sætte keyboard shortcuts op.

Capture One skal dog heller ikke gå helt fri for lidt kritik selvom jeg er rigtig glad for deres produkt. I mine øjne var det bedste Capture One kunne gøre at finde ud af hvad de vil med deres kundegruppe. Vil de kæmpe med om Lightroom brugerne i entusiast markedet eller stiller de 100% efter de professionelle. En klarere kommunikation og bedre strategi her ville i mine øjne hjælpe både Capture One og forbrugerne. Deres nye styles pakker er rigtig fine, men i min bog slår de sig selv ihjel med priserne.

Snak sammen for pokker altså!!!!

Ja dette emne er lidt noget andet end teknik og gear nørderi, men det er faktisk nok her jeg har min største forhåbning. Jeg ville ønske at vi i branchen kunne være meget meget meget bedre til at snakke sammen og hjælpe hinanden. Jeg var i 2017 en tur i Sverige til Way Up North og blev ret chokeret over forskellen i mentalitet.

Vi behøver ikke kigge længere væk en Sverige for at se en helt anden tone i branchen. Der er meget mere kommunikation, hjælpsomhed, deltagelse, udvikling, samarbejde osv.

Jeg drømmer virkelig om at den danske branche vil være noget mindre selv forskrækket. Det ville være super fedt og gavne både for tonen, stemningen og forretningen.

Hvis vi tager det mere på hobby niveau ja så ville jeg ønske at folk bare holte en bedre tonen. Det er deprimerende at følge med i mange foto grupper på Facebook og se den måde folk snakker til hinanden på. Tænk jer nu lidt om og opfør jer ordentligt. Skriv ikke noget du ikke ville kunne stå foran personen og sige.

Udvikl dig selv

Jeg tilbyder selv lidt undervisning her igennem Fotomalia, pt. med mit Capture One kursus, men det er kun en lille del af den udfordring jeg ser. Jakob og jeg har nu to gange afholdt Step-Up, som begge gange har haft et rigtig godt program, til hvad vi vil kalde en rigtig rigtig god pris. Vi har ikke tjent en krone på det, til trods for at vi har lagt mange timer i planlægning og afvikling.

Igen vil jeg gerne sammenligne lidt med hvad jeg har oplevet fra andre lande i Europa. Der er en helt anden holdning til at bruge penge på efteruddannelse og netværk. Dette hænger nok tæt sammen med ovenstående punkt om at snakke sammen.

Overvej hvad i gør med de penge i slider for. Skal de kastes i et eller andet stykke udstyr eller skal de måske bruges på at udvikle og holde dig selv ved lige. Det kan efter min erfaring være enormt givende at komme ud og få et spark i røven i form af et foredrag eller kursus. Især hvis man kan tage sig sammen til at netværke lidt. Det giver mulighed for at møde en masse spændende mennesker.

Det her punkt fylder meget og er skide vigtigt for mig og noget jeg gerne så vores branche forbedre sig indenfor. Jeg kan også sige at Jakob og jeg endnu engang kaster os over Step-Up her til efteråret.

Derudover er der Photokina i år i Køln(DE) så tag jer sammen og få planlagt en tur 🙂

Connections

Vi er efterhånden ved at se wifi og bluetooth forbindelser i flere kameraer. Det kører dog stadig ikke super fedt og som man kunne drømme om. Jeg håber 2018 kan blive begyndelsen på bedre software og hardware, som kan gøre forbindelsen mellem telefon/tablet nemmere, stabil og hurtigere.

De fleste af os lever i en digital verden og har i større og større grad brug for hurtigt at få vores ting online. Derfor ville bedre værktøjer på denne konto også være meget kærkommen.

Det ville også være fedt hvis vi kunne få en producent der kunne få noget HURTIGT og stabilt wifi til tether skydning op at køre, så det faktisk var muligt at skyde helt uden kabler i studiet.

Hvad drømmer du om i 2018??

Så er det nu du skal på banen og gøre os allesammen klogere…. Hvad er dine drømme for fotoverdenen i 2018? Har du selv sat dig nogle anderledes mål for 2018?

Relateret indlæg

1 Kommentar

Carsten Krog Pedersen januar 23, 2018 - 8:22 pm

Jeg kunne godt tænke mig at Capture One lavede et bedre arkiv system, som muliggjorde brug af kodeord. Ja, det er min lille drøm for 2018.

Besvar

Smid en kommentar til os