T-Dag – Emily Spiro anmelder “Steal like an artist” af Austin Kleon

af Jakob Kjøller

Er det ikke set før? Som kreativ har man en tendens til at tro, at man altid skal være så voldsomt original og unik, før man er noget værd. I denne uge har vi fået besøg af Emily Spiro, der fortæller lidt om en ret interessant bog, især for kreative!

Jeg har fulgt Designer og fotograf Emily Spiro (www.emilyspiro.dk) en del tid på instagram og til Step-Up i efteråret var hun med som deltager, så vi fik os en lille snak over frokosten (Bogstaveligt talt). Emily laver en del portrætter men har også en masse bryllupper bag sig, dog er det primært portrætterne der trækker pt. og det er hun også ret god til 🙂

Lige omkring jul fik Emily posted på sin Instagram profil, at hun havde købt bogen “Steal like an artist” af Austin Kleon. Da det er en bog jeg længe har haft i søgelyset, men aldrig rigtigt få taget mig sammen til at købe, så skyndte jeg mig at smide en besked af sted til Emily “Øhh, kunne du ikke tænke dig at smide en anmelde på Fotomalia?”, hun svarede selvfølgelig “Jo, da” (Hvem ville da også sige nej til det tilbud:)).

Et kreativt spark bagi!

“Start copying what you love. Copy copy copy copy. At the end of the copy you will find your self.”
– Yohji Yamamoto

“Tænk ud af boksen”, “Opfind den dybe tallerken”…. Jeg får personligt kvalme, når jeg hører de udtryk, og det hænder ikke så sjældent at de bliver brugt. I dag er de blevet “buzzwords” fremfor udtryk med mening. For hvad er det at tænke ud af boksen? Det synes jeg “Steal like an artist” har en let provekerende og tankevækkende vinkel på.

Som kreativ har man en tendens til at tro, at man altid skal være så voldsomt original og unik, før man er noget værd eller er i stand til at drive virksomhed. Det har i hvert fald holdt mig tilbage at tænke sådan, for hvad skulle JEG kunne bidrage med? Men helt ærligt, hvor tit hænder det at nogens arbejde er helt unikt?

“Steal like an artist – 10 things nobody told you about being creative” begraver denne påstånd godt og grundigt og ligefrem opmuntrer en til at “stjæle” fra andre. Det lyder måske slesk tænker du, men bogen forklarer helt fantastisk forskellen på at stjæle/kopiere idéer kontra det at finde inspiration hos andre og gøre det til sit eget.

“The only art I’ll every study is the stuff that I can steal from.”
– David Bowie

I bogen bliver givet flere gode råd til, hvordan man kan studere sine forbilleder og interessant nok også sine forbilleders forbilleder. Det er en tilgang, som jeg aldrig selv har overvejet.

“Modern art = I could do that + Yeah but you didn’t…”
– Craig Damrauer

Henrik Adamsen brugte næsten ordret samme citat i sit oplæg til det inspirerende foto event “Step-Up” tilbage i oktober, og det gav mig personligt noget at tænke over. Jeg tror vi alle, måske med en smule flovhed, kan nikke genkendende til at have sagt eller tænkt disse ord i hvert fald én gang i vores liv. Bogen animerer en til at komme ud og skabe noget, og holde fast i personlige projekter, hvor man kan udvikle sig kreativt.

At finde sin egen stil og droppe den nedbrydende selvkritik
Noget af det jeg synes har været hårdest ved at være kreativ er at finde sin egen stil.

Selvkritik er bestemt noget man er nødt til at have for at bevare sin ydmyghed samt udvikle sig, men selvkritikken kan også være utrolig nedbrydende og stoppe en fra at prøve nye ting og udfordre sig selv.

“Don’t wait until you know who you are to get started.”

“Steal like an artist” kommer med så utrolig mange gode citater og statements, der er enormt lette at relatere til. Jeg tog mig selv mange gange i at sidde og nikke ned i min bog, og man får straks lyst til at komme i gang.

Der er så mange nuancer i denne relativt lille bog, og der er derfor noget alle kan bruge, uanset hvilken kreativ branche man beskæftiger sig med.

Én ting jeg er stor fan af er, at bogen er så konkret og kommer med mange input til, hvordan man kan udvikle sin kreativitet og finde sin egen stil.

Det var ved et tilfælde, at jeg faldt over denne bog, og jeg kan kun anbefale alle der er kreative i deres daglige arbejde eller har en kreativ hobby at læse den.

Vi siger tak 🙂

Tak til Emily Spiro for at lave en super anmeldelse af en bog, der uden tvivl snart står på min bogreol 🙂

Har du nogle bøger der har rykket dig som fotograf eller kreativ?

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Tina Kragh Kristensen januar 28, 2018 - 10:32 am

Tak for en god anbefaling… Jeg har netop modtaget bogen med posten og glæder mig til at læse den.
Jeg elsker bøger, der omhandler foto og kreativitet 🙂

Besvar
Sean Bodin februar 15, 2018 - 8:48 am

Det hedder ikke at stjæle/låne fra andre i dag hedder at lade sig inspirerer ;O) Min favorit og inspirationskilde når jeg er gået i stå, er:
“Provoke: Photography in Japan between Protest and Performance” elsker japans/Kinesisk street/fotografi!!

Besvar

Smid en kommentar til os