Welcome to HELL!!

af Theis Poulsen

Hvad er det værste der kan ske for dig som fotograf?? Det her er en lille historie om en tur i helvede og hvad du kan gøre for at undgå den. 

Fotoshoot

I starten af august havde jeg et fotoshoot for en kunde. Vi havde fået lov at være på en ret cool location, der var styr på model og makeup artist, så vi var klar og glæde os til en god dag. Dagen før vores shoot løb vi i en lille udfordring, da noget af det der ikke må ske skete. Modellen som var booket via modelbureau valgte at forsvinde fra jordens overflade. Eller sagt på en anden måde sked hun højt og flot på det hele og tog på ferie.

Det var selvfølgelig lidt en streg i regningen, men modelbureauet gjorde hvad de kunne og hjælp os med at finde en ny model, og heldigvis fik vi besøg af Josefine, som gjorde det fantastisk.

Målet for dagen var at skyde ca. 25 sæt tøj i forskellige setttings. Tøjet var fordelt på to forskellige brands, så i løbet af dagen skulle vi skifte udtryk, hvilket krævede ny styling. Kort sagt så var det en ret stram tidsplan vi arbejdede udfra.

Dagens første location var udendørs

 

Tether

Langt de fleste af jer er nok vandt til at blæse igennem et eller flere SD/CF/XQD eller hvilket hukommelseskort i nu for kastet i jeres kamera, når i er ude og fotografere. Det gør jeg selvfølgelig også nogen gange, men når jeg arbejder med en kunde på et shoot som dette så arbejder jeg tethered.

Kort sagt så betyder tether at jeg har et USB kabel i kameraet og fotografere direkte til computeren. På computeren har jeg programmet Capture One kørende, som er min favorit raw converter. Det er også et fantastisk program til at skyde forbundet til computeren, faktisk vil jeg sige det er det eneste rigtige valg.

Tether skydning giver mig den fordel at billedet kommer direkte op på den store skærm, hvor jeg kan tjekke fokus og lys. Samtidig har jeg mulighed for at justere raw filen og ligge lidt look (Kontrast, farve korrektion mm.) på billedet, som så automatisk bliver lagt på de nye billeder der kommer bagefter. Kunden kan stå ved computeren og følge med i hvilke billeder vi for ud, eller jeg kan lade dem forbinde med tablet eller telefon hvor de så kan følge med.

Alt i alt er det et super værktøj, der gør det muligt for alle at være med og se hvad vi skyder. På den måde er alle aktive i at rette eventuelle fejl og er med til at sige “nu har vi den!”.

Fy Fy Fy Fy – det gjorde jeg bare ikke….

Min Macbook Pro har efterhånden et par år på bagen og er fra dengang hvor SSD harddiske var ret kostbare. Derfor er den ikke født med et ret stor disk. Det gør så desværre at når jeg har shoot kniber det med pladsen. Derfor havde jeg købt en ekstern disk, som var forbundet via USB.

Når jeg fotograferede røg filerne fra kameraet over i computeren og blev gemt på den eksterne disk. Her kommer så det store FY. Den eksterne disk var nemlig det eneste sted filerne blev gemt. Når man fotografere til computeren, kan kameraerne ikke finde ud af også at gemme filerne på kortet i kameraet.

Så jeg fotograferede til en ekstern harddisk, der koster mindre end mine dyre, stabile XQD kort og den var nok var bedre egnet til, ja det ved jeg ikke at smide ud af vinduet måske.

Welcome to Hell

Sandro Botticelli – La Carte de l’Enfer – visalusering af Dantes inferno (helvede)

Efter en lang og god dag, hvor vi havde skudt 25 sæt tøj, var dagen ved at være slut og vi havde fået skudt alt fra den nye kollektion. Kunden ville godt lige klemme tre hurtige billeder mere ind her sidst på dagen. Det var billeder af tøj fra en vinter kollektion, som havde solgt godt og derfor gerne måtte få lidt mere fokus på sig.

Det klarer vi selvfølgelig også og finder ud af hvor vi skal skyde dem. Makeup artisten kaster sig over modellen imens jeg flytter udstyr. Her er det så der sker noget, som ikke er helt optimalt (læs: noget være LORT!!!).

Da jeg flytter min bærbar smutter den eksterne disk og tager en tur på gulvet. Vi snakker ikke stor højde eller med voldsom kraft, men den falder en god halv meter. Ups tænker jeg samler op og sætter den til igen. Nu sker der så bare ikke det helt store….. hmmm ikke godt. Når ikke tid til at rode med det lige nu, det kunne jo være et dårligt kabel. Jeg ligger den til side og skyder de sidste billeder direkte til disken i min bærbar.

Vi få de sidste billeder i kassen, kunden er glad, modellen kan nå sit tog og vi kan alle holde fyraften. Imens vi går rundt og rydder op går jeg og har en dårlig mavefornemmelse hvor den hardisk. Da jeg kommer hjem ryger den selvfølgelig direkte til computeren. Her er der også problemer. Jeg kan se disken, men ikke læse data fra den og den har unormale vibrationer. Jeg prøver forskellige ting og programmer for at se om jeg kan rede data ud, men må ret hurtigt opgive.

Fra godt shoot til virkelig noget LORT – jeg står nu med en disk jeg ikke kan læse og har ikke billederne andre steder.

What to do

Dagen efter måtte jeg søge hjælp og den kom i form af Allan fra Digitalsupport i Kolding. En hurtig snak med Allan i telefonen bekræftede at det var noget han kunne hjælpe med og at han havde reservedele på lager. Jeg hoppede i bilen og kørte til Kolding hvor jeg overdrog patienten til Allan, som straks ville kigge på den.

Senere på dagen fik jeg en rapport fra Allan hvor han kunne fortælle at et af læsehovederne på disken var i stykker og det var grunden til jeg ikke kunne læse data. Nu er han jo super dygtig ved Digitalsupport så han skiller disken ad i et såkaldt cleanroom og skifter hovedet ud.

Sådan så min lille harddisk ud indvendig. 

Som du sikkert kan regne ud så er sådan et læsehoved ikke ret stort (se markering på billeder herover) og kræver en hel del erfaring og ekspertise at skifte. Selv med et skiftet læsehoved er der ingen garanti for at få alt data ud. I det skaden sker kan selve pladen som indeholder dataene få en rids, som gør data ikke kan læses.

Det var også sket for min disk, men heldigvis kunne det meste redes.

Resultatet

Efter godt 24 timer på professionel pleje havde min disk overgivet sig og afleveret det meste af de data der gemte sig på den. Der var 179 filer fra mit shoot, som ikke kunne redes. Heldigvis var de spredt ud over dagen så jeg havde billeder af alle vores setups og kunne levere det jeg skulle til kunden. Allan gjorde et fantastisk stykke arbejde og kort sagt så rede han min røv.

Det er selvfølgelig ikke gratis at få redet sådan en disk, faktisk koster det en god slat penge, især når man som jeg skulle bruge data NU. Regningen løb op i små 10.000,- hvilket jo er rigtig mange penge. Det er dog ikke en urimelig pris i mine øjne når man tænker på arbejdet der skal udføres og at det skulle gøres her og nu.

Hvis du har en disk som er død, men det ikke er kritisk at få data ud her og nu så er prisen noget lavere. Så har du en disk liggende der halter så kan jeg varmt anbefale Allan og Digitalsupport.

Hvad så nu?

Det var nogle dyre lærepenge, som man siger, men så skal man jo også huske at lære af dem.

For mig har det betydet et nyt setup i forbindelse med fotografering på location. Jeg har indkøbt ny bærbar med meget mere harddisk plads så der kan gemmes på disken i computeren. Derudover har jeg tilføjet en ekstern SSD disk.

Jeg vil fremover fotografere direkte til disken i maskinen og have et program kørende der automatisk laver en kopi af alle filer i mappen over til den eksterne disk. Så har jeg alle data to steder og på noget mere hårdføre medier.

Dette skulle gerne være med til at sikre at jeg fremover ikke vil komme ud for det samme. Derudover har jeg gang i et nyt projekt med en Peli der bliver indrettet til den bærbare, men mere om det i en anden post.

Hvis uheldet er ude

Her følger et par tips hvis uheldet skulle være ude.

  1. Hvis du har tabt en disk og den siger en sjov lyd, så tag den fra så hurtigt som muligt.
  2. Hvis din harddisk klikker eller siger lyde så tag den fra med det samme.
  3. Hvis du oplever problemer så kontakt en prof. med det samme og rod ikke selv med det. Det kan hurtigt blive dyre eller du kan miste data.
  4. Forsøg aldrig selv at åbne en harddisk.
  5. Prøv ikke alle youtube triksne, de skader disken mere og gør redning dyrer eller umulig.

Har du også lavet ulykker?

Har du også været ude for en kæmpe øv oplevelse? Fortæl gerne os og de andre læsere om din oplevelse og hvad du gør for at undgå problemer.

 

 

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Anders Dahl Tollestrup august 22, 2018 - 10:21 pm

Phase One burde læse med her. Hvorfor har de endnu ikke lavet en RAW backup feature til Tethered. Vi kan jo under normal import, så hvorfor ikke også under Tethered skydning ?

BTW: Superfed artikel, Theis 🙂

Besvar
Theis august 23, 2018 - 7:04 pm

Har sagt det til dem og jeg kommer til at sige det til dem igen og igen og igen ind til de for det lavet 🙂

Besvar
Mads - FotoMalia august 23, 2018 - 10:43 am

Jeg får sgu helt ondt i maven Theis! Av for pokker en vild oplevelse – jeg tør slet ikke tænke på, hvor meget jeg ville have svedt over det der!!
Respekt til Allan for at kunne redde dataen!
– Mads 😉

Besvar
Theis august 23, 2018 - 7:03 pm

Ja det var sgu ikke lige den fedeste oplevelse må man sige.

//Theis

Besvar
Peter Olsen august 28, 2018 - 3:52 pm

Ja ja, det er fint at du nu lægger alt ind på computerens interne harddisk, og derefter smider det over på den eksterne. Men lad mig komme med et vildt gæt at den eksterne står på samme bord som laptoppen, og hvis nogen vælter bordet, så ryger både laptop og ekstern harddisk på gulvet? Eller hvad hvis nogen vælter med en spand vand og det hele ryger ned over it bordet?

Må jeg ikke anbefale at du skyder til en mappe på laptoppen der samtidigt har en cloud sync igang (du vælger selv din cloud provider – der er mange gode) så laptoppen udover at synche til ekstern harddisk, og sender hele lortet op i skyen. Det kræver naturligvis en god internet forbindelse, men igen….hvis uheldet er ude så undgår du at smide 10.000 til data recovery, og næste gang er det jo ikke engang sikkert at det kan reddes, og så er det jo voldsomt mange penge der er røget lige i skraldespanden, med potentielt tab af kunde for fremtiden.

Så bare et forslag – udnyt skyen, og få mere tryghed.

Besvar
Theis august 29, 2018 - 6:54 am

Ja der vil stadig være en risiko, men i kræft af jeg nu har det på to diske og de begge er solid state istedet for den gamle spin type er jeg rimelig godt sikret. Især når den eksterne er pakket ind til at tåle lidt.

Jeg bruger cloud hjemme på min faste maskine, men på location er det ikke rigtig nogen mulighed. Eneste forbindelse til nettet er telefon og den er både for langsom og data mængder er alt for enorme til den.

Et shoot løber meget hurtigt op i flere 100gb så det er ikke rigtig noget der kan arbejdes med over en mobil forbindelse desværre.

Besvar
Christian Andersen januar 3, 2019 - 2:21 pm

Lacie harddiske i gummiramme, de orange modeller, er sagen på lokation.

Besvar

Smid en kommentar til os