Testzonen: Sony A9 – velkommen til fremtiden

af Jon Detlefsen

Sony A9: 20 lydløse fullframe-skud i sekundet og mindre, lettere og billigere end konkurrenterne – er Sonys flagskib en DSLR-killer?

Jeg sigter lodret op i luften, hvor mursejlerne styrer mellem trætoppene som missiler med en manøvredygtighed, der synes at bryde fysikkens love. Jeg trykker udløseren ned, og fokuspunktet flimrer, mens kameraet optager tyve 24-megapixel fullframe-skud i sekundet uden blackout og stort set lydløst. Jeg hører blot en let vislen fra den indbyggede billedstabilisering og englene, der synger.

Test af Sony A9 på baggrund af pressetur til Italien og halvanden uge med kameraet herhjemme.

Sonys nye flagskib er et imponerende kamera. Det er mindre, lettere og billigere, end konkurrenterne. Men tager Sony A9 livet af Nikon og Canon og alle andre, der stadig satser på spejlrefleks? Nej.

De spejlløse kameraer æder markedsandele, men Nikon og Canon skal nok klare sig. Mon ikke, de snart vågner op af døsen og springer på toget, der, spejl- og lydløst, buldrer løbsk fremad mod fremtiden?

Sony A9 + Sony 70-200 f/2.8. Indstillinger: 1/320, f/8, ISO-200, 138mm., Manuel.Sony A9 + Sony 70-200 f/2.8. Indstillinger: 1/320, f/8, ISO-200, 138mm., Manuel.

Fremtiden er her nu

Og den er her allerede nu. Fremtiden. Sony udvikler, innoverer og søger nye veje, så det er svært at følge med. De kommer med løsninger, man for få år siden ikke kunne forestille sig. Det er som om, Sony har fremskyndet fremtiden, så den pludselig er her nu i nutiden, mens visse andre hviler tungt på laurbærrene i fortiden.

Jeg hører blot en let vislen fra den indbyggede billedstabilisering og englene, der synger

Når du står med et Sony A9 i hånden, dette lille, undseelige kamera, der ligesom ikke rigtig ser ud af noget og heller ikke vejer særligt meget, og vejer dets fysiske fremtoning op mod dets tekniske specifikationer, er det vanskeligt ikke at forholde sig tvivlende – måske endda hånligt og afvisende.

A9s fysik og kameraets evner er næsten to selvmodsigelser, når man er vant til, at pro-kamerahusene er nogle store, tunge, larmende skrumler. Men trods den klejne fysik er A9 et fuldblods pro kamera.

Sony A9 + Sony 70-200 f/2.8. Indstillinger: 1/200, f/7.1, ISO-200, 129mm., blændeprioriteret.Sony A9 + Sony 70-200 f/2.8. Indstillinger: 1/200, f/7.1, ISO-200, 129mm., blændeprioriteret.

Specifikationer

Specs taler for sig selv: 24,2 MP 35 mm. fuldformatbilledsensor, 693 autofokuspunkter, 20 billeder i sekundet med fuld funktionsdygtig autofokus, Ingen blackout, mulighed for lydløs fotografering med den elektroniske lukker, der samtidig giver mulighed for lukkerhastigheder på op til 1/32000 sek., wifi, 5-akset billedstabilisering indbygget i huset, ISO 100-51200 (udvidet til 50-204800), 3” vipbar LCD-skærm, vægt: 673 gram., og naturligvis fuldt vejrforsejlet, pris. kr. 40.995,-

Sony A9 + Sony 70-200 f/2.8. Indstillinger: 1/400, f/2.8, ISO-320, 86mm., lukkerprioriteret.Sony A9 + Sony 70-200 f/2.8. Indstillinger: 1/400, f/2.8, ISO-320, 86mm., lukkerprioriteret.

Håndtering

Der er især ét bestemt punkt, jeg vender tilbage til i tankerne igen og igen, når jeg drømmer om A9. Der er ingen forsinkelse pga. elektronikken. A9 reagerer prompte, når du trykker udløseren ned. Ikke noget med, at elektronikken lige skal vågne fra den strømbesparende dvaletilstand. I samme splitsekund du trykker udløseren ned, hamrer A9 lydløst af sted med 20 skud i sekundet. Det kilder altså alle de rigtige steder.

Sony har fremskyndet fremtiden, så den pludselig er her nu i nutiden

Det er så potent overlegent og imponerende, at jeg gjorde det igen og igen blot for rusens skyld. Og alle, jeg viste det til for at dele min begejstring, måbede vantro. Selv måbede jeg efterfølgende fortvivlet, da jeg indså, hvor hurtigt et hukommelseskort bliver fyldt op, når man leger den leg – RAW-filerne fylder lidt under 50 mb…

Med den hastighed og reaktionsevne er A9 selvfølgelig en drøm for alle actionfotografer. Det er som skabt til sport og wildlife. Og uden at være teknisk ekspert er det min bedste vurdering, at autofokussystemet fuldt ud lever op til konkurrenterne.

Sony A9 + Sony 16-35 f/2.8. Indstillinger: 1/10, f/7.1, ISO-250, 16mm., blændeprioriteret, -0,7 stop.Sony A9 + Sony 16-35 f/2.8. Indstillinger: 1/10, f/7.1, ISO-250, 16mm., blændeprioriteret, -0,7 stop.

Hvorfor vælge Sony A9?

Efter at have leget med A9 i to omgange, sidder jeg tilbage og spørger mig selv om, hvad der nogensinde skulle få mig til IKKE at vælge Sony A9 frem for Canons eller Nikons topmodeller.

Et godt svar kunne være, at man i forvejen har et arsenal af Nikon/Canon-glas, så et systemskifte er uoverskueligt og urealistisk. Så er der jo spørgsmålet om vane. Der findes mange konservative vanedyr derude – jeg har selv været et af dem.

Og man kan slå søm i med et Nikon D5, hvilket jeg ikke ville turde med et Sony A9. Nikons byggekvalitet og følelsen af uovervindelig holdbarhed er uovertruffen. Der er Sony ikke helt endnu.

Og så er der spørgsmålet om økonomien, som ikke er helt ligegyldig for de fleste at os dødelige. 40.995 kroner er også en slags penge, men overvejer du i forvejen Nikon D5 eller Canon 1DX Mark II, er der penge at spare, hvis du vælger Sony A9.

Der er helt sikkert andre gode svar, men dem må du selv fantasere dig frem til. Jeg kan til gengæld snildt finde på tungtvejende grunde til at vælge A9.

Sony A9 er mindre, lettere, hurtigere, mindre – meget mindre – støjende, billigere og har en billedkvalitet, der fuldt ud lever op til de to andre – eller overgår dem? Og RAW-filerne er lækre, dynamiske og elastiske – du kan trække og hive i dem, så det er en fryd.

Sony A9 + Sony 16-35 f/2.8. Indstillinger: 1/320, f/7.1, ISO-250, 24mm., blændeprioriteret, -0,7 stop.Sony A9 + Sony 16-35 f/2.8. Indstillinger: 1/320, f/7.1, ISO-250, 24mm., blændeprioriteret, -0,7 stop.

Batterilevetid?

Ja, den får sit eget afsnit. Her er nemlig en ekstra god grund til at fravælge Sony A9 – eller rettere til at fravælge et hvilket som helst spejlløst kamera.

Generelt stinker batterikapaciteten på alle de nye, spejlløse kameraer, hvad enten det eksempelvis er Sony, Olympus eller Fujifilm.

Kommer du fra Nikon, hvor det samme batteri holder i dagevis, får du noget af et chok. Virkeligheden med de spejlløse er, at du skal have et pænt arsenal af ekstra batterier. Og de er ikke billige.

På A9 har Sony, efter eget udsagn, fordoblet kapaciteten, så det kan klare op til 650 billeder på en ladning. Hvordan det forholder sig i virkeligheden, ved jeg ikke. Og hvordan det opfører sig i frostvejr, kan man kun have meget bange anelser om.

Det er stadig helt til grin i forhold til f.eks. Nikon D5, der klarer flere tusinde skud på en opladning.

Det er en faktor, et kompromis, du må tage højde for, hvis du vælger at kaste dig over de spejlløse.

Sony A9 + Sony 70-200 f/2.8. Indstillinger: 1/250, f/2.8, ISO-800, 198mm., blændeprioriteret, -1.3 stop.Sony A9 + Sony 70-200 f/2.8. Indstillinger: 1/250, f/2.8, ISO-800, 198mm., blændeprioriteret, -1.3 stop.

Ingen er perfekte – men nogen er det næsten…

Sony A9 ikke perfekt. Intet kamera er perfekt. Men fordelene opvejer ulemperne. Eller fordelene er så fordelagtige, at det måske ikke er så vanskeligt at gå på kompromis med ulemperne.

Nogen finder Sonys menuer rodede og uoverskuelige. Andre brokker sig over placeringen af nogle af knapperne, der sidder ulogisk og akavet. Andre tøver over den elektroniske søger. Den må da være en pain in the a.. hvis man er fan af ”rigtige” kameraer med gode, gammeldags og pålidelige optiske søgere?

Menuen er ligegyldig. Lidt rodet og ulogisk opbygget måske, men når du har kameraet, lærer du den at kende, og problemet er løst. Og selvom du foretrækker nogle af knapperne placeret anderledes, vænner du dig til dem. Og den helt overordnede fedhed ved kameraet og dets overlegne features opvejer mange gange et par knappers fjollede placering.

Jeg er hundehamrende træt af tungt og larmende fotogrej

Og søgeren? Den elektroniske søger på A9 er formidabel, og jeg foretrækker den frem for en optisk søger anytime. Værsgo, så har jeg ytret det offentligt og uigenkaldeligt. Jeg troede ALDRIG, jeg ville få det sådan med en elektronisk søger.

A9’s elektroniske søger er bedre end virkeligheden. Der er ingen forsinkelser, ingen slørede bevægelser pga. langsom elektronik, så man nærmest føler sig beruset, og så er den er klar og knivskarp. Når skærmen desuden er ubrugelig til at gennemse dine billeder, hvilket den som regel er udendørs pga. lys, så kan du se dem i søgeren i stedet.

En anden stor fordel ved de elektroniske søgere, som jeg kun bliver mere og mere begejstret for er, at du kan se dit billede, før du har taget det. Du kan se eksponeringen, og du kan se dybdeskarpheden nøjagtig, som den bliver på billedet, når du har trykket udløseren ned.

Håndholdt med en lukkertid på 1/6 sek. - oh yes, den indbyggede billedstabilisering er forrygende. Sony A9 + Sony 12-24 f/4. Indstillinger: 1/6, f/9, ISO-1250, 12mm., lukkerprioriteret. -0,3 stop, håndholdt.Håndholdt med en lukkertid på 1/6 sek. – oh yes, den indbyggede billedstabilisering er forrygende. Sony A9 + Sony 12-24 f/4. Indstillinger: 1/6, f/9, ISO-1250, 12mm., lukkerprioriteret. -0,3 stop, håndholdt.

Spejlløs fremtid?

Når dagen er omme, er jeg ligeglad med, om jeg skyder med spejlrefleks eller med spejlløst. Og jeg er egentlig også ligeglad med, hvordan kameraet ser ud inden i, hvordan teknikken fungerer. Det skal bare fungere.

Men jeg er hundehamrende træt af tungt og larmende fotogrej. Og jeg hører det samme fra mange fotografer, der især efterlyser at kunne fotografere lydløst. Efterspørgslen er uden tvivl stor.

Lige nu, indtil de andre vågner op og følger trop ind i nutiden og fremtiden, er Sony ene og alene om deres geniale, kompakte spejlløse fullframe-koncept.

Men pønser Nikon mon på at følge trop? De har i hvert fald udstyret deres nye MP-monster D850 med en elektronisk lukker, så man i liveview kan fotografere lydløst. Måske er det de første spæde skridt mod et spejlløst Nikon? Det bliver spændende at se.

Sony A9 + Sony 12-24 f/4. Indstillinger: 1/1250, f/8, ISO-1250, 24mm., blændeprioriteret. -2 stop.Sony A9 + Sony 12-24 f/4. Indstillinger: 1/1250, f/8, ISO-1250, 24mm., blændeprioriteret. -2 stop.

Konklusion

Skal jeg selv have Sony A9? Nej. Ikke medmindre jeg vinder i Lotto. Og jeg spiller ikke Lotto, så sandsynligheden for gevinst er forsvindende. Jeg kan ikke retfærdiggøre at bruge 41.000 kroner på et kamera, der opfylder nogle behov, jeg ikke har. Levede jeg primært af at fotografere sport eller wildlife, tøvede jeg til gengæld ikke et sekund med at skifte den fotografiske garderobe ud med Sony A9.

Mine behov dækkes rigeligt af mit A7 II – et kamera, jeg tidligere har testet her på FM. Til blot ca. en fjerdedel af prisen for A9 har jeg her samme kompakte spejlløse fullframe-koncept, 24,3 MP lækre RAW-filer og fem vejs indbygget billedstabilisering. A7 II er væsentligt langsommere, men det lever jeg fint med. Jeg kan stadig næsten ikke forstå, hvor ufatteligt meget, man får for pengene med A7 II.

Men jeg kan næsten heller ikke fatte, hvor overlegent A9 tager teten, når det gælder en række afgørende punkter som hastighed, kompakthed og lydløshed kombineret med forrygende billedkvalitet.

Da jeg i testperioden skød løs med Sony A9 omgivet af fotografer med spejlreflekskameraer, fik jeg følelsen af at være ham, der satte sig ind i Teslaen, trykkede på start-knappen og nød lyden af potent stilhed, mens de andre stod ude i regnen og flåede hjælpeløse i håndsvingene på deres smukke, men forældede, Ford T-automobiler.

TAK til Sony Nordic for udlån af A9.

Relateret indlæg

9 Kommentarer

Michael B. Rasmussen september 18, 2017 - 7:28 pm

Tak for en god og ærlig anmeldelse. 650 skud på 1 batteri er helt ude i skoven og jeg glæder mig til den dag hvor hvor de spejlløse ikke kræver batteri skifte før kortet er fyldt. En god formiddag med 7d mk ii på motorbanen og man skulle have skiftet batteri 3 gange inden frokosttid det duer bare ikke i min verden men forhåbentligt en dag bliver batterierne så gode at de kan følge med det gode gamle dslr. Håber dog stadigvæk at canon opper sig og laver noget seriøst spejlløst i fremtiden.

Besvar
Jon Detlefsen september 20, 2017 - 10:31 am

Hej Michael. Tak og velbekomme:) Ja, det er helt klart noget, der trækker ned. Jeg ser virkelig også frem til, at batterikapaciteten bliver meget meget bedre på de spejlløse. Indtil da, lever jeg med hyppigere batteriskift;)

Besvar
Nikolaj Halberg september 25, 2017 - 12:42 pm

Myterne omkring batterier og spejlløs må dælme snart aflives.

CIPA ratingen der siger 650 skud er stærkt misvisende, da man snildt kan klemme langt over 2500 skud ud af det nye Sony NP-FZ100 batteri.

Jeg havde for nyligt fingre i et Sony A9 med Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS , til DST Night Race på Padborg park, hvor jeg skød med det hele dagen (ca. 12 timer). Jeg skød ca. 4500 skud og der var ca. 25% tilbage på batteriet da arrangementet sluttede.

Det er lettere useriøst at fotomalia.dk igen-igen ikke har check på fakta, da i begik samme fejl i en tidligere artikel.

Besvar
Jon Detlefsen september 25, 2017 - 2:10 pm

Hej Nikolaj. Tak for din kommentar – det er fedt at høre noget ude fra den virkelige verden, hvor tingene er blevet testet ordentligt af. Og det er super fedt, at batterierne holder til så meget i virkeligheden. Fakta er dog, at Sony selv opgiver tallet 650, så det er der, vi har hentet den oplysning. Men det er da virkelig glædeligt, at batteriet holder til meget mere!

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 25, 2017 - 3:41 pm

Hej Nikolaj..

Først og fremmest, tusinde tak for din kommentar, vi ELSKER når folk byder ind med deres erfaringer, og vi har faktisk heller ikke spor i mod at man ikke er enig med os, men at kalde os useriøse, det er vi da lidt kede af..

Når jeg læser det Jon har skrevet, så syntes jeg faktisk at han gør det ret klart hvor han har sine oplysninger fra, samt at han hverken kan bekræfte eller afkræfte batterilevetiden.

Fakta er jo bare at batterierne er ratet til 650 billeder af CIPA hvor f.eks batteriet i Nikon D5 er ratet til 3780 skud…. Der er jo en forskel. Klart batterierne kan klare flere skud under nogen forhold, men det kan batteriet i D5 jo også – så det er vel stadig et reelt sammenligningsgrundlag.

Igen tak for din kommentar,

Brian

Besvar
Jesper september 25, 2017 - 10:52 am

Synes at der med alle spejlløse bliver fokuseret på batteritiden – et problem som ikke er særlig stort i praksis – da det er nemt at have et ekstra batteri i lommen og det tager 5 sekunder at skifte. Det er jo ikke fordi batterierne er dårligere på spejlløse; men fordi, at kameraer er mindre og mere handy og dermed er batterier også mindre og har mindre effekt. Netop på A9 har man gjort batteriet lidt større end på A7 serien – så det er ikke det der vil afholde mig fra køb.

Besvar
Jon Detlefsen september 25, 2017 - 11:20 am

Hej Jesper. Tak for kommentaren – jeg er enig med dig. Jeg har jo selv Sony og lever fint med batterikapaciteten. Men jeg har også brugt Nikon, og forskellen er enorm. Jeg lever med det, men jeg synes ikke, det er ligegyldigt. Det er et kompromis. Et originalt batteri til 7-serien koster i omegnen af 600 kr., og hvis man skal have mange af dem, bliver det en bekostelig affære.

Besvar
Jesper september 25, 2017 - 11:37 am

Ja, netop et kompromis – men kr. 600,- for et ekstra batteri, når man har givet kr. 30.000 – 40.000 for kamera 🙂

Jon nåede du at få indtryk af iso-performance på A9 f.eks i forhold til Nikon D4s D5 – her tænker jeg på til indendørs sport events?

Besvar
Jon Detlefsen september 25, 2017 - 1:47 pm

Ja det er klart, at i det lys er det ikke så meget for ekstra batterier:) Og mon ikke batterierne i virkeligheden holder noget længere end det, Sony opgiver? Det optimale må være at teste batterierne, når de er kørt til.

Besvar

Smid en kommentar til os