Nikon D850 vs. Nikon D5 – Høj ISO

af Brian - fotomalia.dk

Vi har haft Nikon D850 i lidt over en uges tid nu, så nu er det vist ved at være tid til at kigge lidt på RAW-filerne – nærmere bestemt RAW-filer ved høj ISO

Hvordan klarer det sig, når vi holder det op mod “Mørkets mester” – Nikon D5?

 

NIKON D850 & HØJ ISO – DEN VIRKELIGE VERDEN

Inden vi begynder at sammenligne kameramodeller, der i virkeligheden ikke er lavet til at skulle konkurrere med hinanden, så synes jeg lige, vi skal kigge på lidt billeder fra den virkelige verden.

Jeg er generelt ikke meget til testskud af murstensvægge, jeg vil langt hellere prøve grejet af, der hvor jeg bruger det og i de lysforhold, som jeg rent faktisk kommer til at bruge kameraet i, for på den måde at se, om det virker for mig.

Derfor smuttede jeg ud i min lille regnskov for at se hvordan, Nikon D850 klarer udfordringerne i den mørke jungle.

ISO 2000 – ikke det det mest udfordrende lys men meget repræsentativt for, hvad jeg ofte arbejder med. ISO2000 ser MEGET flot ud! (Nikon D850 – 300mm – f/2.8 – 1/640sek – ISO2000)

 

ISO2500 – Flot skarphed, de STORE filer er dejlige at arbejde med, MASSER af pixels, og i den lave ende af de høje ISO-værdier minder D850 meget om det, jeg er vandt til fra D5 i forhold til dynamisk omfang, dog med en fordel til D5 (Nikon D850 – 70-200mm @ 200mm – 1/2500sek – f/2.8 – ISO 2500)

 

Okay ISO 2500 er jo ikke at presse noget som helst. Lad os prøve at skrue lidt mere op.

ISO 5000 – Ja, jeg må sige, at det stadig ser MEGET flot ud – specielt skarphed er meget flot bevaret (formentlig grundet de mange MP). (Nikon D850 – 70-200mm @ 200mm – 1/640sek – f/2.8 – ISO 5000)

 

Ved ISO 5000 begynder vi at kunne se støj, men det er på ingen måder noget, der er forstyrrende, specielt ikke når skarpheden er så flot bevaret. Det er også en ret pæn støj, der produceres, og jeg ville på ingen måder være bekymret for at skyde billeder på over ISO 5000, også selv om de skulle bruges stort.

Ja ja ja, jeg ved godt, at du ikke kan se en skid, fordi billederne er behandlet (minus støjreduction) og skaleret til web, og du har fuldstændig ret, det er ikke meget man lærer ved at kigge på nedskalerede billeder – og dog.

Oftest bruger jeg mine billeder på web, eller på print, og med næsten 46MP, så er der altså rigtig rigtig mange megapixel at nedskalere fra – og det gør faktisk en forskel i forhold til støj. Min erfaring er også at ISO-støj er mere et problem i Photoshop på 100% end det er på print 😉

Til trods for min forbeholdenhed overfor 100%’s test, så kunne jeg ikke dy mig, Nikon D850 leverede langt over mine forventninger, og jeg blev simpelthen nød til at teste det direkte op i mod mit D5.

 

NIKON D850 vs. NIKON D5

Umiddelbart lyder det jo som en unfair match, men for mig er god ydelse ved høj ISO essentielt for mit valg af kamera, og efter en god uge med Nikon D850 i hænderne, så må jeg faktisk indrømme at jeg kraftigt overvejer, om det er kameraet for mig.

Jeg skyder en MEGET stor del af mine billeder under udfordrende mængder lys, faktisk skød jeg over 50% af mine billeder i 2014 (sidste år jeg har gjort op) på over ISO 800 og størstedelen faktisk over ISO 1600.

Så for at Nikon D850 virker for mig, og kan skubbe Nikon D5 ud af fototasken, så skal det altså op i nærheden af, hvad jeg ved, mit  D5 kan præstere. Nå, ikke mere snak lad os se på lidt billeder.

Nikon D5 øverst – Nikon D850 nederst, begge optaget på ISO 6400 og begge i 100% (derfor er der forskel på øjets størrelse) – Begge billeder optaget i RAW og ubehandlet direkte fra Adobe Camera Raw.

 

Ved ISO 6400 er der ikke meget forskel, jo der er en lille fordel til Nikon D5, men jeg tror, dette ville udlignes, hvis vi nedskalerede billedet fra Nikon D850.

Det er svært at vælge en klar vinder her, jeg synes de ligger meget tæt.

Nikon D5 øverst – Nikon D850 nederst, begge optaget på ISO 12800 og begge i 100% (derfor er der forskel på øjets størrelse) – Begge billeder optaget i RAW og ubehandlet direkte fra Adobe Camera Raw.

 

Nu begynder der er være en synlig forskel. D5 begynder lige så stille at ligge sig i spidsen, men jeg må blankt erkende at jeg er MEGET imponeret. Nikon D850 leverer en ydelse, som er langt, langt over, hvad jeg havde forventet.

Der er en forskel i forhold til skarphed, men jeg tror primært, dette er en ” fejl 40″ – jeg tror simpelthen, jeg var sjusket med min fokus på D850.

Lad os give den et hak mere.

Nikon D5 øverst – Nikon D850 nederst, begge optaget på ISO 25600 og begge i 100% (derfor er der forskel på øjets størrelse) – Begge billeder optaget i RAW og ubehandlet direkte fra Adobe Camera Raw

 

Hmm… Shit det skide D850 gør det altså irriterende godt. Jeg må indrømme, at det lige pt. står til at skubbe mit D5 ud af tasken. Nikon D5 laver renere filer, end Nikon D850 ingen tvivl om det, men Nikon D850 gør det altså også bare RIGTIG RIGTIG godt!

Når jeg har arbejdet med filerne, så virker det dog som om, at der er mere information at hente i D5-filerne, når vi er oppe i de helt høje ISO-værdier. Dette betyder, at det er vigtigere at ramme eksponeringen helt rigtig med Nikon D850, og at der altså er lidt mere at arbejde med i D5 filerne.

Jeg vil formode, at når vi snakker lav ISO, så vil dette være omvendt, men det har jeg ikke testet endnu.

Kort og godt, Nikon D850 imponerer!

 

 

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Ole Thielemann september 16, 2017 - 12:58 pm

Hej Brian – tak for testen.
Har du noget at sige mht. AF – D5 og D850 deler jo same AF system, men de første test af D850 siger, at der alligevel er forskel på D5/D850 ?
Har selv preordered et D80 som supplement til mit D810 og primært for at få et bedre AF system til bryllupsbilleder og lignende.
Vh. Ole

Besvar
Jan Erik Hansen januar 29, 2018 - 1:15 pm

Hej
Spændende læsning …. var det ikke en ide at nedskalere billeder fra d850 og indsætte dem i testen … det ville fjerne den lille usikkerhed om hvor vidt det gør dem mere ens ?

Besvar
Sean Bodin februar 14, 2019 - 9:14 am

Hej!

Overvejer pt. køb af D850. Men af billederne syntes jeg D5 er bedre. Og det er så her jeg mener at have hørt at D5 og D810 har den samme censor passer det?? Så måske jeg bare skulle “nøjes” med et D810? Tak for testen…

Besvar
Ole Thielemann februar 15, 2019 - 1:32 pm

Hej Sean
Overvej seriøst hvad du skal bruge kameraet til.
Af de tre du nævner har D5 den hurtigste og mest præcise AF også i dårlig belysning.
Pga. af den mindre opløsning er støjen på D5 også mindre end de to andre.
D850 har et stort dynamisk spillerum og en opløsning som gør det meget velegnet til Studio og landskabsopgaver.
Der er jo også en seriøs prisforskel på de tre kameraer du nævner (næsten dobbelt op på listeprisen).
https://www.youtube.com/watch?v=-p4El49MrBc

Besvar

Smid en kommentar til os