Nikon D500 – Test

af Brian - fotomalia.dk

Det tog kun Nikon godt 7 ÅR at komme med en opdatering til deres legendariske Nikon D300(s) – I dette indlæg kigger vi på om opdateringen har været ventetiden værd!

Med andre ord, lad os kigge lidt på hvad Nikon D500 er for en størrelse!

 

NIKON D500 – LEGENDEN LEVER

Nikon D300s, eller rettere Nikon D300 blev i 2007 annonceret sammen med Nikon D3 og sammen satte de to banebrydende kameraer nye standarder for hvad man kunne forvente af et kamera i hver deres klasse! Kamera-verdenens Batman og Robin blev født!

Nu, næsten 10 år efter, forsøger Nikon igen at revolutionere markedet med en ny Batman (Nikon D5) og ikke mindst en ny Robin (Nikon D500) – men kan man det, kan man indfri de skyhøje forventninger der er til sådan en opdatering, eller falder det fuldstændig til jorden?

Nikon D500 er uden tvivl en genfødt legende: en vaskeægte, og spillevende superhelt (i modsætning til Robin, som bare er lidt fesen), sprængfyldt med lækre gadgets, fede features og med nærmest overnaturlige kræfter. Eller det er den i hvertfald på papiret, men kan Nikon D500 virkelig leve op til hypen, og kan den virkelig indtage pladsen som kronprisen af superheltenes superhelt nummer et?

Vi har testet Nikon D500 for at se hvad den nye Robin har af tricks i sit multibælte..

Som altid, så har jeg arbejdet med kameraet som jeg ville med mit eget: jeg har fotograferet hvad min hverdag bød, altså hverken skudt mursten eller testark – kun fotograferet rigtige motiver i den virkelige verden.

Denne test bygger på kun syv dage med Nikon D500 og godt 4000 billeder.

 

BYGGEKVALITET

For at blive i Batman analogien, så ville det være meget fesent hvis batmobilen var bygget på en fiat fra midten af 80-erne. Det ville bare ikke være det samme – også selv om fiatten var tæt pakket med det fedeste gadgets, og malet med den flotteste matsorte finish!  På samme måde så skal et Nikon D500 i mine øjne være bygget til at blive brugt. Det skal give fotografen tryghed til at bruge kameraet i alt slags vejr, og man skal kunne betjene kameraets vigtigste funktioner med lethed!

Nikon D500 skuffer ikke – det er bygget præcist som man forventer et Nikon Pro kamera skal være, og knapperne sidder hvor de skal og har den helt rigtige taktile følelse når man trykker på dem.

Til trods for at Nikon D500 er MEGET godt bygget, så er den ikke helt på højde med Nikon Dx serien. Men det er MEGET tæt på!  Fronten (rundt om objektivfatningen) på Nikon D500 er lavet af “high-stiffness carbon fiber reinforced thermoplastic” (var der nogen der sagde Batman) og det kan man mærke hvis man virkelig mærker godt efter. Det er ikke noget der har den store betydning, for huset, og det er formentlig en tilpasning til den “connectivity” (WiFi, bluetooth, NFC og SnapBridge)  som der ligger i Nikon D500.

Nikon-D500---Inside

Nikon D500 er yderst velkonstrueret, og tætpakket med advanceret “Batman tec”, som for eksempel “high-stiffness carbon fiber reinforced thermoplastic”

 

Grebet på D500 er tæt på at være det bedste jeg nogensinde har mærket. Det er lækkert dybt med god plads til fingerne, og der er en behagelig kurve som støtter på langefingeren når man holder kameraet op for øjet. På bagsiden ligger tommelfingeren trygt og godt i en fordybning i huset. Det er nemt at nå alle de knapper man skal kunne nå med højre hånd på grebet. Det er intet mindre end et sublimt skåret kamera!

Det lille joystick der flytter fokuspunkterne rundt i søgeren er også klart forbedret (fra min Nikon D4), hvilket gør det nemt og hurtigt at navigere rundt i de mange fokuspunkter – alt i alt er det ret svært at sætte en negativ finger på den måde Nikon D500 er konstrueret, og det er på alle måder en gadget der burde være at finde i Batmobilen!

 

Nikon-D500-Weather-sealedSom et hvert andet “Pro”- hus, så er Nikon D500 selvfølgelig vejrforsejlet på alle leder og kanter!

 

BRUGERVENLIGHED

Tja der er vel ikke meget mere man kunne ønske sig?

Nikon D500 er, som sagt, lavet til at blive brugt – og det mærkes tydeligt når man arbejder med det: alt sidder hvor det skal. Den nye ISO knap der er kommet i forbindelse med udløserknappen er et længe ventet træk, og jeg forstår faktisk ikke hvorfor det har skulle tage så lang tid før den kom på plads – det giver bare så meget mening at den skal sidde der!

Det er en fornøjelse at man ved flere knapper kan skifte indstillinger i forskellige niveauer ved at dreje på henholdsvis det primære og sekundære kommandohjul. Dette er specielt brugbart når man skal vælge fokusmode og bruger Af-mode knappen kombineret med det primære kommandohjul for at vælge imellem AF-S og AF-C og kombineret med det sekundære kommandohjul for at vælge imellem de forskellige modes (single, 21, 75, 153 punkter, 3D, group eller auto). Med ISO knappen kan man indstille ISO værdi og skifte mellem AutoISO og normal på henholdsvis det primære og sekundære kommandohjul!

Søgeren virker stor og lys og har hovedparten af de informationer man har brug for. AF-punkterne i søgeren… WOW – men det kommer jeg tilbage til senere!

2016_april_28_

Når man er på opgave og hurtigt efterfølgende skal levere et antal af sine “keepers” så er det en fornøjelse at man nu nemt og hurtigt kan *mærke sine billeder – det gør det meget hurtigere at finde frem til de rigtige skud på computeren. (Nikon D500 – 18-80mm f/2.8-4 – 27mm – f/2.8 – 1/320sek – ISO 1000)

 

Endnu en ting som har været længe ventet fra min side, er muligheden for at kunne “stjerne mærke” sine billeder allerede fra kameraet af – denne funktion er endeligt kommet og som altid, så er placeret fornuftigt, og udført gennemtænkt. Nikon har sat en fin lille “i” knap under multivælgeren – denne giver normalt adgang til “informations menuen”, men når man gennemser billeder bag på skærmen, så giver den mulighed for hurtigt og nemt at komme til “markerings” muligheden! Blot et enkelt tryk på “i” og så to tryk mod højre, så har man markeret et billede med en enkelt stjerne – hvilket letter efterarbejdet på computeren væsentligt, i hvertfald for mig!

Den eneste anke jeg har i forhold til brugervenlighed på Nikon D500 er at Nikon har valgt at flytte “Mode”-knappen fra placeringen ved udløserknappen til den anden side af kameraet, til venstre for søgeren. Det er i mine øjne lidt en træls placering, men heldigvis kan man omkode video knappen til at fungere som “Mode-knap”, og så er alt som det plejer. Så man kan vel dårligt sige det er en anke, eller endda et problem.

Nikon-D500-back

Nikon D500 har fået en smart hængslet touch skærm… Men er det til noget?

 

Nikon D500 har også fået touch-skærm… Hmm, det var jeg en anelse skeptisk omkring, for hvad pokker skulle jeg dog bruge den til? Men integreringen af denne meget velkendte teknologi (fra din smartphone) er sket på en yderst sober måde. Nikon har rent faktisk tænkt sig om, og touchfunktionaliteten er kun tilgængelig de steder hvor det giver mening. Man vænner sig ret hurtigt til at have muligheden for at swipe og pinche når man kigger billederne igennem på kameraet, og jeg må faktisk indrømme at det er en ganske brugbar feature! Skærmen på Nikon D500 er hængslet, hvilket der sikkert er en del der vil blive glade for, men for at være helt ærlig, så var det faktisk ikke noget jeg tænkte over overhovedet!

 

BILLEDKVALITET

Nikon D500 gemmer på en nyudviklet 20.9MP CMOS sensor.

20.9 MP lyder måske ikke af så meget, og JA der er da også andre kamera der har langt flere MP, men det gør ikke noget, for Nikon D500 er i mine øjne ikke tænkt som et “høj MP” kamera der henvender sig til studiefotografen. Nej, Nikon D500 henvender sig til alle os andre der efterlyser et kamera der er god til det hele!

2016_maj_28_-8

Selv ved med det meget snævre skraphedsplan der er på et 300mm f/2.8 rammer Nikon D500 ganske godt! – Her ses Jaguaren Ba´lam (Nikon D500 – 300mm – f/2.8 – 1/320sek – ISO 800)

 

Sensoren i Nikon D500 levere i mine øjne præcis som den skal. Jeg syntes den giver nogle gode filer med en god dybde, gode farver og en flot rendering af det man skyder.  Min umiddelbare oplevelse var faktisk at jeg syntes mine billeder stod en anelse skarpere når jeg fotograferede med Nikon D500 end de kameraer jeg ellers har skudt med, men jeg blev enig med mig selv om at det nok var indbildning, og kun var et sprøgsmål om nyhedsværdien – senere fik jeg så bekræftet mine opdagelser, da det gik op for mig at Nikon D500 ikke har et “Low-Pass” filter foran sensoren, hvilket for mig er noget nyt at arbejde med.

Da jeg opdagede den øgede skarphed før jeg vidste at Nikon D500 at Nikon havde pillet det optiske “Low-Pass” filter ud af Nikon D500, så må jeg jo konkludere at det gør en mærkbar forskel.

2016_maj_28_-6

Skarpheden må siges at være i top på den nyudviklede sensor der sidder i Nikon D500 (Nikon D500 – 300mm – f/2.8 – 1/1250sek – ISO 800)

 

En af de vigtigste ting i forhold til billedkvalitet, er for mig, hvordan en sensor håndtere høj ISO. Også her må jeg indrømme at jeg er ret imponeret, for Nikon D500 gør det dælme også godt her. Er det det bedste som nogensinde er blevet lavet? Nej, men det ligger faktisk tæt på det jeg forventer fra mit Nikon D4, hvilket må siges at være ganske imponerende!

2016_maj_30_

Akvariefisk er ofte ret svære at fotografere, da de som regel bevæger sig konstant, de er “små” og lysforholdende ofte er bøvlede (Nikon D500 – 105mm – 1/800 sek – f/3,5 – ISO 8000)

 

Jeg skal blankt erkende at jeg ikke har forholdt mig til hvad der ellers er skrevet om billedkvaliteten på Nikon D500, men jeg har intet at udsætte. Jeg syntes kameraet leverede i den klasse jeg havde forventet/håbet. Om det vil leve op til dine krav, det skal jeg ikke kunne udtale mig om, men jeg var godt tilfreds!

 

AUTOFOKUS

HOLD NU KÆFT!!!!!  Her har Nikon virkelig ramt hovedet på sømmet!

Er du helt vild det her det virker!!!

Jeg vil uden at blinke sige at Nikon D500 har det bedste AF-system jeg nogensinde har prøvet og ja jeg har prøvet et par stykker, og ja jeg har prøvet Nikon D5, og ja jeg er (som altid) enig med Ard i hans anmeldelse af Nikon D5 – men Nikon D500 er bare bedre!!!

2016_maj_26_-3

Dette motiv er jo på ingen måder et motiv der sætter nogen AF-systemer under press, men hvor er det en fornøjelse at kunne placere sit motiv så yderligt uden at skulle tænke over at om komponere – fokuspunketerne kan rent faktisk nå helt ud i hjørnerne! (Nikon D500 – 300mm – f/2.8 – 1/1250sek – ISO 200)

 

Okay som sådan er det ikke “bedre” end Nikon D5, for det er jo det samme system der sidder i de to kamera (Multi-Cam 20K) men så igen, så er det faktisk bedre, for i Nikon D500 fylder fokuspunkterne det samme som de gør i storebrorens FX format. Dette betyder i praksis at fokuspunkterne i Nikon D500 er spredt ud over (stort set) hele søger området!

Og det er fedt!!!

Nikon-D500-Fokus

Herover kan du se forskellen på søgeren i Nikon D500 og Nikon D7200 (som faktisk tidligere var et kamera der var kendt for at have en rimelig god spredning på fokus felterne) – Forskellen er jo nem at få øje på, og det er en fornøjelse at arbejde med den store spredning!

 

Spredningen af AF-punkter er som sagt en fornøjelse, og AF-systemet i Nikon D500 er bare gennemført godt, stort set uanset hvad du udfordrer det med!

Ikke fordi de er de mest udfordrende flyvende fugle, men fordi de altid er tilgængelig, besluttede jeg mig for at afprøve det nye Af-modul på byparkens ænder, og til trods for at samtlige ænder er svært overvægtige, af den ustoppelige strøm af gammel brød der konstant tyres i knolden af dem, så lykkedes det faktisk for et par stykker af dem at lette og faktisk flyve ganske godt over korte stræk fra den ene ende af søen og helt til den anden!

2016_maj_28_-2

Som sagt, ænder er forholdsvis nemme at skyde i flugt, men i modsætning til andre kamera jeg har prøvet, så fulgte Nikon D500 ænderne stort set perfekt – ud over når jeg lavede fejl – og hit raten var langt langt højere end jeg har prøvet tidligere! (Nikon D500 – 300mm – f/2.8 – 1/3200sek – ISO 450)

 

Hvilke tryllerier Nikon har lavet for at få dette resultat, det skal jeg ikke gøre mig klog på, men det virker altså!

 

HASTIGHED (BUFFER)

Jeg skyder mange billeder – rigtigt, rigtigt mange! Jeg er åbenbart endnu ikke blevet så gammel som Ard, så jeg kan sagtens følge med maskinpistol mode 😉 og bruger det aktivt som en del af min måde at få DET rigtige billede. Jeg må jo erkende at det også sker for Ard at han rammer rigtige billeder, så hvad der er den bedste måde at skyde på, det ved jeg ikke, men jeg kan dog konkludere at Ard er MEGA gammel og det er jeg ikke!

AnyWays.. Jeg skyder mange billeder og med Nikon D500 var dette på ingen måder begrænsende, da kameraets buffer virker til at være uendelig (specielt med XQD-kort)!

Jeg sætter kæmpe pris på de 10fps, og fik igen følelsen af at skyde med mit D4!

 

LYSMÅLING – EKSPONERING

I Ards anmeldelse af Nikon D5 skrev han lidt om at lysmålingen (på D5) opførte sig en anelse anderledes end han (og jeg) var vant til. Lysmåleren i Nikon D5 har, efter min mening, en ret udpræget tendens til at undereksponere billeder en tand, og dette skal man lige vænne sig til, da det i nogen situationer gør at man skal kompensere anderledes end man er vant til. Det er lidt underligt, men det er nu engang vores erfaring.

 

2016_maj_28_-2

Europæisk bison – et kraftfuldt dyr, der ikke tolererer at man kommer for tæt på. Nikon D500 holder flot tegning i både de mørke og de lyse områder af billedet. (Nikon D500 – 300mm – f/2.8 – 1/4000sek – ISO 800)

 

Der, hvor tingene bliver endnu mere underligt, er at Nikon D500 har præcist samme lysmåler (180K-pixel RGB sensor) som Nikon D5, men her oplevede jeg ikke at kameraet undereksponerede væsentligt fra hvad jeg er vant til fra tidligere Nikon modeller. Dette er lidt spændende, og jeg gad godt vide hvorfor Nikon har prioriteret som de har, for det er formentlig en bevidst handling.

Min oplevelse med lysmåleren i Nikon D500 er at den rammer ganske godt og leverer et fornuftigt udgangspunkt for den ønskede eksponeringsværdi – selvfølgelig skal den tilpasses i nogen situationer, men det er som regel for at tilgode se mine kunstneriske valg.

 

FEATURES – VIDEO

På papiret er Nikon D500 spækket med fede features, præcis som et Bat-Kamera jo skal være.

Men ærligt… jeg har ikke brugt en eneste af dem, jeg koncentrerede mig om at fotografere med kameraet, så jeg vil helst ikke udtale mig om alle de nye smarte ting som 4K video, SnapBridge mm..

Hvis dette er af afgørende betydning for dig i forhold til dette kamera, så må du fortsætte din søgen på det store internet.

 

KONKLUSION

Det er længe siden jeg har testet et så gennemført kamera, Nikon D500 er særdeles anbefalelsesværdigt, og det er i mine øjne, uden sammenligning det bedste kamera nogensinde lavet i DX format.

Så hvis man er til DX-formatet og de fordele/ulemper det har, så er der ingen tvivl: det her er en komplet og yderst værdig reboot af superheltenes superhelt nummer et. Nikon D500 vil helt sikkert blive husket og hædret i mange år frem og Nikon sætter igen standarden for hvad man kan forvente af et crop kamera!

Og snakker vi “value for money”, så har jeg svært ved at se hvor man kan få mere for sine penge.

Til sidst, et par ekstra skud fra Nikon D500

 

 

Tak fordi du kiggede med!

Relateret indlæg

8 Kommentarer

Lars september 4, 2016 - 8:41 pm

Hej Brian! Super fin test / anmeldelse spækket med lækre billeder som sædvanligt! Jeg er meget enig med dig og er også selv begejstret for D500 som jeg lige har haft med 3 måneder i Grønland. Jeg har dårligt fået gransket resultaterne men mit første indtryk er at det gør det super fedt med de fordele og ulemper der naturligt følger med DX formatet. Det ser også ud til at du er blevet vældig glad for den 300/2.8. Hyg!

Besvar
Brian - fotomalia.dk september 10, 2016 - 4:34 pm

Bestemt – det er et fantastisk kamera, og specielt AF er i en klasse for sig!

300f2.8 – mums, mere kan jeg ikke sige…

Glæder mig til at se resultaterne fra din tur!

Besvar
Karsten kozak "Hexxas" sørensen marts 7, 2017 - 5:19 pm

Jeg har lige købt et D3300 fra Nikon som jeg elsker temlig højt , men jeg har også kigget på om jeg skulle gå fuld frame i form af D810 senere eller om jeg skullle købe D500 , det der gør mine overvejelser svært er hvorfor er nikon gået over til 20,9 MP , når de nu havde en 24.3 MP sensor som f.eks er i D3300 eller D3400 .

er der nogen af jer der kan give en forklaring på hvorfor Nikon har valgt det ?

for mig at se er det ligesom når man har købt en surround forstærker og forhandler så året efter forsøger at sælge dig en stereo forstærker , virker lidt forkert .

Men jeg syntes du har lavet en meget god review af Nikon D500 , men jeg mangler lidt begrundelse for hvorfor man ikke har sat en 24 MP sensor i , efter jeg har forstået støre Mp i sensor bedre detaljer kan man få , eller er jeg forkert på den ?

Besvar
Brian - fotomalia.dk marts 7, 2017 - 8:51 pm

Hej Karsten..

Jeg kan sagtens forstå at man kan blive lidt forvirret, for jo man kan sagtens argumentere for at 24MP er bedre end 20MP – i forhold til størrelsen på billedet, eller detaljeringen.

Men med flere MP kommer typisk også en ringere ISO ydelse (altså mere støj ved høj ISO) – derfor er det et bevidst (og fornuftigt) valg Nikon har gjort ved at sætte en mere lysstærk sensor i D500 – du taber lidt fil størrelse, men vinder en bedre håndtering af støj ved høj ISO.

Det samme gør sig gældende hvis du kigger videre i serien – Nikon D5 har samme opløsning som Nikon D500 men på en større (FullFrame) sensor – hvilket altså betyder at hver pixel på sensoren er fysisk større og derfor bedre til at opfange lys – hvilket igen gøre D5 bedre til at håndtere høj ISO end D500.

I mine øjne er Nikon D500 uden sammenligning det bedste DX kamera der nogensinde er lavet, og det er det perfekte kompromis mellem MP og ISO ydelse!

Du kan læse mere om ISO her https://fotomalia.dk/iso-saet-turbo-paa-sensoren-eller-lad-det-gaa-langsomt/

Besvar
Nina Høj juni 23, 2017 - 9:20 am

Brian – tak for alle dine udførlige tests og beskrivelser af Nikon – jeg har den seneste tid været igennem dem alle tror jeg og nogle af dem flere gange – jeg står overfor en stor belsutning (for mig) at skulle investere i nyt camera og har tidligere brugt Olympus – men mit udstyr er dybt forældet og nu står jeg og har fået tilbudt et brugt D750 med lidt udstyr til…men den har du ikke testet vel?

Ps. ville have spurgt til det på fotofestival. Og! fik ikke sagt det på fotofestival, men super indlæg du havde og jeg er fuldstædig enig i budskabet – vi kan gøre en forskel for natur og miljø med vores fotografi !

Besvar
Poul Erik Jensen maj 17, 2018 - 9:12 am

Holdt nu helt op ,jeg troede at Nikon d 500 var et rigtigt godt brugs kamera
men nej , kan ikke tåle små stød når man gå med det ,der er fabriks fejl på mange af disse
d 500 og det vel Nikon ikke dække på garantien, det kommer ind under små stød, og skal hilse og sige det er dyrt,

Besvar
Jakob Kjøller maj 20, 2018 - 10:05 pm

Hej Poul Erik

Kan du forklare lidt omkring hvilke fejl der er?

Besvar
Poul Erik Jensen maj 21, 2018 - 5:39 pm

Et nyt kamera d 500 taget 550 billede og så kommer der fejl på kameraet
man tror at det er kort fejl, men nej værkstedet sige den har fået stød og
det har den ikke helt normalt brug, det er jo ikke så nem at bevise så her
er det ment at sige garantien ikke dækker fra deres side. de sige at det noget
med to skue i front på kameraet , for mig er det et fabriks fejl.

Besvar

Smid en kommentar til os