Tak for mad Olympus

af Theis Poulsen

Det er ved at være et par uger siden der dumpede en invitation ind i fotoklubben. Invitationen kom fra Vefa foto og Olympus. De manglede deltagere til et arrangement i Vejle, hvor man kunne få lov og lege med alverdens Olympusudstyr. Først tænkte jeg naaah, men de lokkede med gratis mad, så afsted det gik.

 

Lån et Olympus-kamera

Formålet med en aften som den Vefa og Olympus havde arrangeret, er selvfølgelig i bund og grund at sælge nogle kameraer. De skal dog have ros for, at det ikke var et event med en masse salgspres. Jeg deltog og følte på ingen måde, at der hele tiden stod nogen og sagde du skal købe sådan og sådan.

I stedet virkede det lidt som en hyggelig aften, hvor man kunne låne et Olympus-kamera. Olympus stillede op med en lang række kameraer og objektiver og det var muligt at prøve en masse forskelligt. Det var super nemt. Du udfyldte et stykke papir med lidt info om dig selv og fik så et kamera i hånden, og så var det bare igang med at lege.

IMG_20150826_180837

Foderbrættet serverede både røde, brune og svømte herligheder med tilhørende congobajer, mens vi ventede på at få kameraerne i hånden.

 

Hvordan fanden virker det her??

IMG_20150826_194136

Jeg fik udleveret et fint Olympus OM-D E-M1, som er en af de store modeller fra Olympus. 

 

Nu var vi jo en flok fra vores lokale fotoklub, der var afsted sammen, så der burde jo samlet set være noget knowhow. Vi må dog nok alle indrømme, at vi kom lidt til kort. Vi har ikke nogen der eksperimenterer med Olympus til hverdag i klubben. Det er Nikon, Canon, Fuji og en enkelt “tosse” med Lecia 🙂

Så nu stod vi med nogle forskellige Olympuskameraer og havde ingen ide om, hvad der var op og ned på dem. Det krævede en del roden i menuer og eksperimenteren, før vi fik styr på de basale ting. Utroligt at noget kan virke så enkelt med det man er vant til og pludselig bliver det en hel lille oplevelses rejse.

Dette skal egentlig ikke tages som kritik af kameraet, men mere som en reflektion over, at det egentlig var en sjov oplevelse. Det er godt at prøve noget nyt og sjovt at blive udfordret.

Der er uden tvivl nogen ting, som jeg syntes kunne have været nemmere, men det er nok også vane. Jeg har fotograferet med Canon og Nikon i mange år og kender deres måde at gøre tingene på. Nu var det hele pludselig på en anden måde og det var jo ikke logisk. Havde jeg altid fotograferet med Olympus, havde det måske været omvendt.

Jeg vil dog ikke rose dem for deres menusystem, som jeg syntes, sammenlignet med Nikon og især Canon, er noget rodet.

 

Billedjagt med Olympus

Nu var vi jo sluppet løs og var ved at finde op og ned på kameraerne, så der kom selvfølgelig også lidt billeder i kassen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus OM-D E-M1 – 40-150F2.8 @ 110mm – 1/250 sek. – F2.8 – ISO 400

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olympus OM-D E-M1 – 40-150F2.8 @ 135mm – 1/160 sek. – F2.8 – ISO 400

 

Legestue med fiskeøje

Fiskeøjeobjektiver er nok ikke det første man skal gå ud og købe ind, hvis man skal købe sin første fotografpakke. Når det er sagt, så er de jo lidt sjove at lege med. Olympus havde også fiskeøjet med og det blev der da også grinet en del af 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Billederne beundres – bemærk iøvrigt det flotte Olympus armbånd, som gav adgang til at flænse pølsevognen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man kommer til at se temmelig farlig ud når man går tæt på med sådan et fiskeøje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lidt mere fornuftig brug af fiskeøjet. En lille pølsebiks kan komme til at se noget større ud. Desværre kæmper kameraet lidt med iso og dynamisk omfang.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fiskeøjet kan også bruges til at gøre lidt mere almindelige motiver mere spændende.

 

Indbygget billedstabilisering

Olympus kameraerne har som flere andre spejlløse huse indbygget billedstabilisering. Jeg skød et par billeder på 150mm, hvilket jo så bliver croppet ind til 300mm pga. den lille sensor. Der er ingen tvivl om, at billedstabiliseringen virker. Hvis jeg slog den fra var det temmelig bøvlet at holde kameraet.

Ergonomien på et så lille kamera modvirker det ret kraftigt her. Det er fint når det skal være i tasken og skal med på ferie, men det bliver markant mere svært at holde stille, end jeg normalt kender det fra min Nikon D800. Jeg havde heller ikke en fornemmelse af, at billedstabiliseringen virkede lige så godt, som den gør i min 70-200. Det her er ikke nogen fysisk opgave og det er ikke testet i et labritorium, men min opfattelse i brug er klart, at jeg har mere ud af billedstabiliseringen i min 70-200 end i huset på kameraet her.

Det er dog en super fed ting, at det ligger i huset da, alle ens objektiver så kan udnytte det. Det burde helt sikkert også være med til at holde prisen nede på objektiver.

Hvis man arbejde en del med video er billedstabilisering i kameraet dog vist ikke en så god løsning. Jeg har hørt fra flere meget kloge folk, at de for en noget mere smooth stabillisering fra objektiver.

150mm – F2.8 – 1/160 sek. – ISO400 

150mm – F2.8 – 1/160 sek. – ISO400 

 

Dybdeskarphed

Vi havde jo i fotoklubben lavet en aftale med en model, så vi havde noget flot at tage billeder af. Det virkede lidt håbløst at forsøge og køre Fotomaliastilen, det ville jo forvride virkeligheden og “testen” 🙂

Sidst på aftenen fik jeg fingerne i, hvad Olympus selv kaldte en topoptik. Da jeg fik den i hænderne var jeg heller ikke et sekund i tvivl om, at det her var lidt noget andet, end de andre jeg havde haft fat i.

Olympus 75mm F1.8

Lækker kvalitet og lovning om en top-optik, jamen så ryger forventningerne jo op. F1.8 er jo også sjovt, så nu skulle der leges med den lave dybdeskarphed.

75mm – F1.8 – 1/320 sek. – ISO 1600

75mm – F1.8 – 1/160 sek. – ISO 800

75mm – F1.8 – 1/160 sek. – ISO 800

 

Det ser jo ikke så dumt ud, tænker du sikkert, og jeg har en tendens til at give dig ret. Historien bag billederne byder dog på rigtig mange billeder, som ikke er skarpe. Jeg er sikker på objektivet ikke er årsagen til dette. Det er autofokus i olympuskameraet, som lider kraftigt. Hele aftnen var jeg faktisk ikke imponeret af autofokussen. Nu begyndte vi at komme ind i skumringstiden, som du også kan se ud fra exif.

Dette gjorde desværre ikke noget godt for autofokus. Den blev mere og mere upålidelig. Det værste var næsten, at den faktisk ret hurtigt låste fokus. Når man så bagefter tjekker, så havde den ramt lidt eller meget ved siden af. Jeg er klar over at F1.8 ikke er det nemmeste at skyde på. Skyder selv på 1.4 med mit Nikongrej. Autofokustypen i denne slags kameraer kan de prale nok så meget af, og jeg er sikker på, at i høj sol er den super. Men lidt udfordring og den kommer hurtigt til at halte.

Der er heller ikke nogen tvivl om, at Olympuskameraerne lider kraftigt under den mindre sensor når vi snakker dybdeskarphed. Billederne her er ret fine, men de er også skudt uden de store udfordringer. Som du kan se nedenfor, skød jeg også nogle, hvor baggrunden ville være lidt mere en prøvelse.

75mm – F1.8 – 1/125 sek. – ISO 800

75mm – F1.8 – 1/100 sek. – ISO 800

 

Billederne herover er, som du kan se, skudt på F1.8 ved 75mm der svarer til 150mm på et FF kamera. Afstanden til baggrunden er også rimelig stor. Alligevel kæmper man kraftigt med ting, der ikke er pænt ude af fokus. Her havde jeg klart gerne set baggrunden være noget pænere og mere sløret. Det er desværre en af de ting som går galt, når man vælger et kamera med en lille sensor. Den mindre sensor gør, at du får en noget større dybdeskarphed. Hvis du kæmper med macrooptagelser kunne det være super, men skal du skyde billeder som ovenstående, er det nok ikke lige sagen.

Olympus lovede mig, at det var et af de bedste objektiver, man kunne få. Når jeg er blevet lovet sådan noget, bliver jeg lidt skuffet over at se kvaliteten på de uskarpe højlys. Især de grønne fra lyskrydset står ikke ret pænt. God optik ja, men der er så sandelig også plads til forbedringer.

 

Købte du så et Olympus???

Det kommer jo nok ikke som en overraskelse, men nej det gjorde jeg ikke. Jeg holder mig til mit Nikongrej, som det ser ude lige pt. Det er ikke fordi at Olympus som sådan er et dårligt valg. Det er bare ikke lige et produkt der taler til mig i dets nuværende form.

De er da fine og har et lidt retrolook, som jo er meget in i tiden. Jeg køber bare ikke kamera baseret på look, så det tæller ikke så meget. Kvaliteten er absolut ikke dårlig, men hvis jeg skal sammenligne med, hvad jeg har nu, eller hvad jeg kunne købe til billige penge af cropkamera fra Nikon eller Canon, ja så ved jeg godt, hvad mit valg blev.

Skulle jeg ud og have noget uden spejl, så ville jeg kigge på Fuji og Sony længe før jeg kom til Olympus. Det er egentlig ikke fordi Olympus er dårligt. Jeg har bare haft bedre erfaringer med de kameraer, jeg har prøvet fra de andre mærker. Sensorstørrelsen alene er også af stor betydning, og her halter Olympus bare lidt. Der er heller ingen tvivl om, at Sony p.t. virkelig skubber til udviklingen inden for kameraer og tør prøve nogle ting af. Deres billedekvalitet får rigtig meget ros, og det er jo noget der tiltaler mig som fotograf.

 

Tak Tak Tak til Olympus og Vefa

Jeg går som sagt ikke ud og køber et olympuskamera, men hvor har jeg da stor respekt for, at Olympus tager ud og møder forbrugeren. Det er jo sådan de lærer og får feedback. Her kunne nogen af de større producenter godt lære noget.

Ud på gaden og mød dem der egentlig skal bruge jeres kamera. Husk også, at der skal være pølser i svøb. Gode point til Olympus på det punkt 😛

Jeg tager virkelig hatten af for, at Olympus og Vefa bruger en aften på et arrangement som dette. Det kan godt være de ikke fik mit til at handle, men jeg fik klart et bedre syn på begge parter. Det er sgu fedt med nogen der faktisk laver noget for fotograferne.

Der nørdes grej i stor stil.

Olympus stillede op med et kæmpe kameraudvalg – tak for det.

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Søren Skovsgaard oktober 6, 2015 - 11:19 pm

God læsning – saglig og konkret. Rart at der er plads til det frem for den religion man til tider læser andre steder – specielt fotogrupper på facebook.

Besvar
Theis oktober 8, 2015 - 9:29 am

Religion giver vi ikke meget for vi siger tingene som det er. Vi har jo ikke noget ud af at skulle klappe nogen på skulderen. Vi vil meget heller have det sjovt at gør det på vores egen måde 🙂

Besvar
Henrik oktober 8, 2015 - 11:18 am

Hej Theis,

Er meget enig i dine betragtninger om Olympus.

Nu er det ikke på mode at tale om billedekvalitet og for mange er der også ligegyldigt.

Har lige haft min Nikon Df og min Fuji X-pro1 med til Istanbul. Der ER forskel i billedekvaliteten.

Olympus får “strikket” nogle virkelige gode arrangementer på benene.

Fik du prøvet det live composite ?

Hilsen
Henrik

Besvar
Theis oktober 8, 2015 - 11:45 am

Nej det var ikke lige noget jeg legede med. Jeg må nok indrømme at jeg primært bruger et kamera til at tage billeder.

Alle de der ekstra funktioner er ikke noget jeg bruger så meget. Jeg er nok lidt gammeldags på nogen punkter der. Hvis jeg skal composite noget så er photohsop værktøjet i min bog, der føler jeg der er mere kontrol.

Jeg har dog som sagt ikke prøvet det så skal ikke lige kunne uddybe.

Besvar

Smid en kommentar til os