Tættere på!

af Brian - fotomalia.dk

I dag ser vi nærmere på et af de enkleste fototips der findes!

Jeg vil faktisk næsten garantere, at det vil gøre en stor forskel for dine fotografier, hvis altså ikke du allerede kender det!

 

BUSHMASTER

For et par dage siden skulle jeg fotografere Regnskovens bushmaster (verdens største hugorm) og opgaven var, at få den til at se STOR ud – meget gerne større end den egentlig er!

Min plan var fra start af at udnytte det overdrevne perspektiv, der kendetegner et vidvinkelobjektiv (se mere om vidvinkel her), for at få slangen til at se større ud! Dette betød dog, at jeg skulle meget meget tæt på, hvilket generelt ikke er den bedste idé, når man arbejder med store, sure,  giftslanger!

12792171_1066622573390179_6931324196243149072_o

Bushmasteren på billedet her vejer små 4 kg, og jeg vil tro hun er omkring 2,5 meter lang – om det lykkedes mig at få hende til at se større ud, det er selvfølgelig subjektivt, men højeste bud på hendes vægt var 48kg! – (Nikon D4 – 20mm)

 

For at tage billedet herover måtte jeg have kameraet markant tættere på, end jeg var komfortabel med at være og derfor måtte jeg improvisere en anelse og tænke lidt ud af boksen.

Bushmasteren har en rækkevidde på cirka to tredjedele af dens egen kropslængde – dette vil i mit motivs tilfælde sige, at alt hvad der er inden for 1,5 meters afstand, var indenfor bidafstand.

Billedet her over er taget på cirka 30 cm afstand og altså alt alt for tæt på, hvis jeg skulle ligge med ansigtet lige bag kameraet!

bushmaster

Nogle gange må man bruge, hvad man har ved hånden for at få det billede man skal bruge – her blev det lige dele af mit shulderrig

 

For at komme tæt nok på, så brugte jeg en del af mit shulderrig, som en forlænget arm og en kabeludløser som en forlænget finger – for at komponere billedet rigtigt, brugte jeg liveview som søger!

På det endelige billede var kameraet endnu tættere på slangen, dette var blot for at vise konceptet.

 

DAGENS LEKTIE

I forbindelse med denne opgave kom jeg til at tænke på et at de mest kendte fotografiske citater:

 

“If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough” – Robert Capa

 

Dette er ikke bare et kendt citat, det er faktisk også et særdeles godt råd for at skabe gode billeder – for at gå tættere på er nok (i de fleste tilfælde) en af de nemmeste måder at forbedre sig fotografisk!

Der er flere årsager til, at billeder bliver bedre når du går tættere på. Hovedmotivet bliver mere markant, “kontrasten” mellem det der er i fokus og det der er ude af fokus (baggrunden) bliver større og ofte bevirker det også, at baggrunden bliver ryddet op lidt op!

Så næste gang du skyder billeder, så tjek lige om du er tæt nok på! 😉

 

FACEBOOK KONKURRENCE

For et par dage siden udfordrede vi vores følgere på Facebook til at gætte hvor tæt kameraet egentligt var på slangen, og nu har vi kigget kommentarerne igennem, og det ser ud til at det er Jonas Kjærsgaard der var tætteste på!

StreetCredit til Jonas!

Relateret indlæg

3 Kommentarer

Anja Robanke marts 22, 2016 - 10:06 am

Meget sjovt lige at se bagom kameraet 🙂

Besvar
Jonas marts 22, 2016 - 10:18 pm

Rober Capa eller ej kunne jeg personligt godt tænke mig at der var lidt mere med i det øverste foto.
For mig virker det også som at slangen reagerer på noget andet end kameraet, noget der er højere oppe. Derved mister jeg lidt kontakt til fotoet.
Løsningen med din skulder-rig synes spot-on, hvis du kaster dig ud i samme projekt igen, kunne det måske være en fordel med et lille hjul lige under kameraet så du nemmere kan bevæge dig rundt om slangen, hvem ved måske vil slangen blive mere nysgerrig ifh til kameraet.

Besvar
Martin Villumsen marts 28, 2016 - 10:25 am

Fedt billede.. Jeg er dog enig med Jonas i, at perspektivet ikke er helt spot on på det første billede, men jeg antager også, at det ikke har været helt nemt at fange det perfekte billede 🙂 Men spændende at komme med bag om kameraet, og kreativ løsning at bruge en del af dit skulder-rig.

Besvar

Smid en kommentar til os