Værd at vide om vidvinkel

For rigtig mange fotografer er brændvidde kun et udtryk for billedvinkel, altså “hvor meget der kommer med” på et billede, men er det egentlig det vigtigste når vi snakker om brændvidde, eller er der mere man bør vide?

I dag tager vi et kig på, hvad en vidvinkel i virkeligheden betyder for dine billede!

VIDVINKEL

Når vi snakker om objektiver, og begreber som vidvinkel og brændvidde er det nærliggende lige at tage et kig på, hvad “brændvidde” egentlig betyder for os som fotografer.

Brændvidden på et objektiv giver os groft sagt et udtryk for billedvinklen på et givent objektiv og jo mindre “mm” brændvidden er, jo bredere billedvinkel. Omvendt, jo “længere brændvidden er” jo mindre er billdvinklen.

Billedvinkel

Hvis vi lige tager et kig på, hvad begrebet vidvinkel i virkeligheden dækker over, så er det igen, groft sagt, en betegnelse for objektiver med en brændvidde på mindre end 35mm (på fullframe).

Vidvinkelobjektivet er med andre ord objektivet der har den bredeste billedvinkel, og derfor objektivet der får “mest” med – dette er jo på ingen måde raketvidenskab, og formentlig ikke specielt nyt for de fleste af bloggens læsere (I er jo nogle ret hårde hunde), men at få det hele med er faktisk ikke vidvinkelobjektivets eneste styrke!

 

MEGET MERE MED

På grund af sin brede billedvinkel er vidvinkelobjektivet meget populært til landskabsfotografering, objektivet giver god mulighed for at få både forgrund, mellemgrund og baggrund med, og man kan på denne måde skabe en rigtig god dybde i et billede.

_C3A5249

De tusinde tissmænds-flod i Cambodia – Kong Suryavarman den 1.  startede i 1100-tallet udskæringen af tusinde tissemænd i stenbrinkene ved floden Kbal Spean, de mage falliske symboler skulle give frugtbarhed til ham, når han badede i “badkaret” under dette vandfald.

Men det er ikke kun den brede billedvinkel der gør det muligt at få mere med, vidvinkel giver også indtrykket af en langt større dybdeskarphed. Dette vil i praksis sige, at man ved at vælge en bredere brændvidde, kan opnå et langt større skarphedsfelt i sine billeder, og dette kan også øge fornemmelsen af dybde.

Denne dybde kan som sagt bruges i f.eks. landskabsbilleder, til at vise den dybde der er i landskabet, men den kan også bruges til at vise et motiv i sit naturlige miljø.

_DSC6937

Kæmpe græshoppe – Ecuador

Det er selvfølgelig også muligt at vise et motiv i sit naturlige miljø med andre brændvidder, men jo “smallere” billedvinklen bliver, jo mere komprimeret bliver billedet, og jo sværere er det at give et indtryk af miljøet.

 

FORSTÆRKER

Der er mange tricks man kan benytte sig af i kompositionsteoriens verden, jeg bruger ofte mit vidvinkelobjektiv til at forstærke virkningen af nogle af disse tricks. Hvis man bruger en “kraftig” vidvinkel, vil man ofte opleve, at den fortegner eller overdriver perspektivet, så motiver tæt på kameraet virker meget større end de i virkeligheden er.

_D4A6061-Edit

På dette billede har jeg bevidst brugt et vidvinkelobjektiv for at overdrive slangens størrelse – dette valg fremhæver mit budskab, og hjælper beskueren til at forstå mit budskab

Denne optiske fortegnelse er i nogens øjne et stort minus ved at bruge et vidvinkelobjektiv, men hvis man forstår at udnytte det rigtigt, kan det forstærke det budskab man har som fotograf, og i mine øjne er det netop dette der er afgørende for, hvilken brændvidde man vælger – i mine øjne bør man med andre ord vælge brændvidden udfra det budskab man gerne vil fortælle.

Lad mig komme med et andet eksempel – på nedenstående billede har jeg valgt at fotografere hunden oppefra, i “fugleperspektiv”. Jeg valgte denne vinkel for at gøre hunden underdanig, og for at få den til at se undskyldende og naiv ud.

_D200889 copy

Dette billede blev brugt i forbindelse med en adfærdsterapeut der arbejder med alene-hjemme-problemer hos hunde.

Ved at skyde billedet med et vidvinkelobjektiv, inkluderede jeg det vigtige budskab der ligger i miljøet, og forvrængningen af perspektivet forstærker hundens udtryk!

 

FORSTYRRELSER

Nu lyder et vidvinkelobjektiv måske som et rigtig spændende objektiv, og det er det faktisk også, men det er et objektiv der kræver rigtig, rigtig meget af fotografen. Vidvinkelobjektivet er i mine øjne et af de sværeste objektiver at mestre, da det virkelig kræver, at man har styr på sin komposition, og har styr på de elementer man har med i sin billedflade.

Hvis man ikke får elementerne (motiverne) arrangeret rigtigt, bliver et billede taget med et vidvinkelobjektiv, nemt meget rodet og uoverskueligt at fortolke – dette gør at billedet bliver kedeligt og uinteressant.

_DSC3887Regnskoven er et meget rodet sted, og her skal man virkelig passe på når man sætter vidvinkelobjektivet foran kameraet – ovenstående billede er lidt rodet, og det kan nemt opfattes som kedeligt

På samme måde kræver objektivet også, at man har forståelse for de forvrængninger det laver, og hvilken betydning dette har for det budskab man gerne vil videregive i sit billede. Det er faktisk først når man har styr på både billedelementer og objektivets egenskaber, at man begynder at lave spændende billeder med et vidvinkelobjektiv.

 

PERSPEKTIV

En anden ting som vidvinkelobjektivet er fantastisk til at frembringe i et billede, er som sagt dybde og perspektiv – man kan med meget få midler udnytte billedvinklen til at lave styrende linjer som fremhæver opfattelsen af perspektiv.

_C3A4406Angor Wat – Cambodia

 

Denne perspektivfornemmelse er et stærkt kompositionsværktøj, og vidvinkelobjektivet er i denne sammenhæng næsten uundværligt.

 

EN SVÆR BANDIT

Som jeg allerede har sagt, så er vidvinkelobjektivet, i mine øjne, et svært objektiv at arbejde med, og jeg syntes stadig ikke rigtig jeg mestrer det ordentligt – jeg syntes min resultatkurve er ret svingende, og det kræver ofte mere tid for mig at finde det rigtig billede. Men når det lykkedes så er det næsten altid umagen værd!

_C3A6408

Her har jeg valgt vidvinkelobjektivet for sit store skarphedsfelt og dybde.

 

_D3A5391

Ja, sådan kan en ko også se ud – her fremhæver vidvinkelobjektivets forvrængninger, koens lidt humoristiske side

 

_C3A9144

Jeg bruger ofte et vidvinkelobjektiv når jeg arbejder med “remote” kamera, dette giver et stort skarphedsplan som er en klar fordel, når man ikke selv kan kompensere.

 

_D3C1716 copyVed at vælge et vidvinkelobjektiv, forstørrer jeg her skorpionens klør, og skaber i mine øjne lidt mere dynamik, end hvis jeg havde valgt at lave billedet med en 105mm makro

 

Jeg håber, at du fandt noget du kunne bruge i dagens indlæg, og håber du har fået lyst til at give den gas med vidvinkel, hvis du har et lækkert vidvinkelbillede du gerne vil dele med os, så smid det op i vores læsergalleri  – se mere her

 

Brian - fotomalia.dk

Brian arbejder til dagligt som fotograf i Randers Regnskov, og igennem dette arbejde kommer han vidt omkring i forhold til motiver. På en enkelt uge er det ikke unormalt at han har fotograferet alt fra parrende kongekobra og flyvende kæmpe flagermus til portrætter af børn, produkt billeder eller dele af dyrepassernes spændende hverdag

Du kan måske også lide

SÅDAN FOTOGRAFERER DU FYRVÆRKERI NYTÅRSAFTEN!

Historien dokumenteres på gaden

Sort fredag

Dobbeltmoral er bedre end ingen moral

18 thoughts on “Værd at vide om vidvinkel”

 1. Rigtig fedt indlæg, i modsætning til Søren, så har jeg lært en del nyt 🙂 Og fedt med en masse billeder, der underbygger din tekst 🙂 Det må være en fremtidig invitering 😉

 2. uuuuf hvor er det nogle lækre billeder (især det med hestene… det har jeg jo NÆSTEN taget… eller jeg var med… men det endte vidste i noget med snaps og øller…)
  http://fotomalia.dk/autofokus-den-ultimative-fotomalia-test/
  .
  Nu spørger jeg måske dumt, men er der forskel på vidvinklen på sådaen et super fancy full-frame som dit og så mit D5000… altså, hvor meget jeg ville kunne få med i billedet? (jeg beklager hvis det står i indlægget og jeg så har misset det) Var nemlig i skoven i sidste weekend, og i mit hovede synes jeg at mine billeder burde ligne dit det øverste – men det gør det OVERHOVEDET ikke!

  1. Ha ha ja det var sgu en god dag!
   .
   Der er faktisk mange af billederne der er tage med det DX kamera, så det kan man sagtens – ved at skyde med DX for man faktisk mere skarphedsdybde ved samme billedevinkel – i forhold til FX.
   .
   De billeder der er taget på DX er taget med et Sigma 10-20mm
   .
   Så for at svare lidt mere konkret – der er forskel, men det øverste billede er taget med en 10mm vidvinkel, dit er taget på 18mm – som også er vidvinkel, men de sidste 8mm betyder som du ved RIGTIG MEGET!!

 3. Glimragende indlæg!

  Bruger selv mere og mere vidvinkel i min dagligdag, men har også svingende succes. Har for nyligt tvunget mig selv ind i en sort/hvid dogme, hvor jeg tænker forgrund-mellem-baggrund, samt leger med perspektiver og skæve billedvinkler. Det har givet et meget reportageagtigt resultat, men bestemt en del seværdige billeder imellem.

  1. Mange tak..
   .
   Det er super spændende at arbejde med vidvinkel, og som du skriver så virker det når det virker – det lyder spændende med dine sort/hvid dogme stil, håber vi får noget at se i Læsernes galleri!
   .
   Det er fedt at lege!

 4. Fin artikel med masser af gode billeder til at understøtte indholdet.

  Ps. Ved ikke om det er noget du er intereresseret i at få at vide, men der er et par stavefejl under afsnittet “Perspektiv”:
  “- man kan med meget få midler udnytte billevinklen til at lave styrende linjer som fremhæver opfattelsen af parspektiv”

 5. Rigtigt lækkert indlæg! Er selv på udkig efter en god vidvinkel (-zoom?) til mit crop Nikon 🙂

  Hører gerne nogle forslag hvis folk har nogle favoritter 😀 Overvejer en 11-16mm f/2.8 Tokina.

  1. den omtalte Tokina 11-16 har jeg også og er blevet brugt i sidste uges startrail billede og uge 12 – paintings fra mig.

   eneste minus hvis man kan sige det sådan er auto/manuel fokus knappen er push/pull ,men det gør ikke mig noget ,det er stadig en lækker optik.

   men den passer desværre ikke på fullframe ,hvis man tænker at gå den vej senere.

 6. Hej.
  Virkelig god blog og artikel. Jeg er helt og aldeles nybegynder i det her fotografering. Jeg har investeret i en Olympus OM-D E-M10 systemkamera, som jeg er lige ved at begynde at lære at kende. Det er vel nok en jungle! Men billederne er trods alt bedre end dem fra min iPhone 🙂
  Jeg kommer til at spørge lidt specifikt, det håber jeg er i orden, ellers må I se bort fra mine spørgsmål. Jeg har med stor interesse læst omkring vidvinkel her på siden. Det objektiv, jeg fik med mit kamera er det her http://shop.olympus.dk/e_commerce/m-zuiko/olympus/m-zuiko-digital-ed-14-42mm-1-3-5-5-6-ez-p-2163.htm Jeg kunne rigtig godt tænke mig et vidvinkel objektiv (dog er jeg i tvivl om, det er sådan et det medfølgende objektiv er), da jeg skal på ferie til Island og hunde’gerne vil tage nogle mega flotte billeder! Jeg har derfor kigget på lidt forskellige heriblandt dette http://shop.olympus.dk/e_commerce/m-zuiko-premium/olympus/m-zuiko-digital-17mm-1-1-8-p-1636.htm Dog kan man også købe makroadaptorer http://shop.olympus.dk/e_commerce/konvertere/olympus/3con-p01-konvertersaet-makro-vidvinkel-fiskøjekonverter-p-1573.htm Jeg er meget i tvivl og stort set på bar bund i dette her, og synes det er svært at gå ned i butikken og spørge til råds og sige jeg bare gerne vil tage mega gode billeder 🙂 Jeg er ude efter effekten, som I har vist i denne artikel.
  Jeg håber ikke, det er for langt eller for indviklet og håber bare I vil svare bare en lille smule 🙂

  Mvh.
  Katrine

  1. Hej Katrine.. (beklager det sene svar, men har holdt lidt sommerferie)

   Mange tak for kommentaren, det var pæne ord!

   Og selvfølgelig er det helt ok du spørger specifikt.

   Jeg har personligt meget lidt erfaring med olympus, og jeg ved slet ikke hvad der virker og hvad der ikke virker, men umiddelbart er de 14 mm i dit kit objektiv mere vid end de 17mm på det du kigger på.

   Jo mindre mm jo mere vid (mere med) – jo flere mm jo mere tele (jo mere zoomet ind)

   Jeg har lige hurtigt kigget og dette ( http://shop.olympus.dk/e_commerce/m-zuiko/olympus/m-zuiko-digital-ed-9-18mm-1-4-0-5-6-p-36.htm ) er umiddelbart det mest vidvinklede objektiv jeg kan finde, og nok det der kommer ovenstående billeder tættest – vil jeg tror..

   Adapter kittet er sikkert også en mulighed, men jeg tror ikke det optisk er på højde med et dedikeret objektiv..

   Jeg håber det var svar på dit spørgsmål, ellers har jeg henvist til denne tråd på vores FB-side (facebook.dk/fotomalia) – så kan det være at der er en olympus gut der kan komme med lidt fif..

   De bedste hilsner og god sommer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *