(T-DaG) Vinter fordybelse (Trym Sannes)

af Brian - fotomalia.dk

Syntes du det kan være svært at finde motiver, og måske specielt når vinteren har sænket sig over landet? – I dag servere vi en lækker indsprøjtning af inspiration til denne kolde tid!

Indsprøjtningen kommer Trym, som på lækker vis har destilleret den hverdagen omkring sig til flotte billeder

Hop ind og tag et kig!

 

TRYM SANNES

Trods sin “spæde” 21 år, så er har Trym allerede været flot placeret ved flere af de helt store internationale fotokonkurrencer som GDT og NNPC, han har været umulig at komme uden om i de norske nationale konkurrencer, og han har allerede været publiceret i et hav af magasiner og blade, som Villmarksliv og ikke mindst Natur og Foto.

Kort sagt – Trym er og bliver en naturfotograf der ikke er til at komme uden om, og hvis du ikke allerede kendte hans navn, så vil jeg garantere at du kommer til at høre det igen!

Vi er stolte af at kunne præsentere Trym Sannes

 

 

VINTER NORGE

Når jeg ble spurt av Fotomalia om å skrive et gjesteinnlegg, var det ikke vanskelig å finne et tema jeg brant for. Helt siden jeg begynte med naturfotografering for 5 år siden har den Norske vinteren vært et spennende tema å fordype seg i. Jeg føler meg heldig som bor i et land med så varierende årstider, for da er naturen alltid i forandring og nye motiver dukker opp rett som det er.

Vinteren 2009-2010 ble den første kalde årstiden jeg opplevde sammen med mitt eget fotoapparat. Jeg kjørte rundt i nærområdet med min mor og jaktet på gode motiver og vi var begge like ivrige etter å finne noe å fotografere. En rød hytte blandt store, frossne bjørketrær blir første skikkelige postkortbilde på turen.

1

 Mitt første norske vinterbilde fra nærmiljøet

 

Senere får jeg øye på et bøyd nettinggjerde dekket av et tjukt lag med rim. Dette blir mitt aller første bilde som kommer på trykk i lokalavisen. Det var noe som våknet inni meg når jeg fikk se bildet mitt på trykk. En hunger etter mer. Fra nå av var jeg “solgt” som naturfotograf og jeg ville alltid ha et spesielt forhold til den iskalde Norske vinteren.

2

Det aller første bilder jeg fikk på trykk

 

Den samme vinteren var jeg stadig på skitur i Nordmarka med kameraet klar til bruk. Jeg kunne svært lite om å fotografere landskap og tok stort sett bilder med kameraets automatiske instilling. Snøen ble ikke hvit, men grå og trist, himmelen ble utbrent og fargene var feil.

Jeg var aktivt medlem på den norske fotosiden “foto.no”, hvor jeg la ut bilder og fikk lærerik kritikk fra dyktige medlemmer. Jeg forsto raskt at jeg ikke kom utenom å lære meg de manuelle instillingene om jeg ønsket profesjonelle bilder. Hjemme på stueveggen hang en fotokalender med et vinterbilde fra Bislingen, tatt av Tom Schandy. Det var et slikt vinterbilde ønsket å ta, og jeg husker jeg sto lenge og kikket på det mens jeg tenkte “Hva hadde fotografen gjort for å få det så fint?”.

Jeg lærte etterhvert de forskjellige instillingene å kjenne og visste hva jeg måtte gjøre for å få bildene akkurat slik jeg så dem for meg i hodet. Senere har jeg innsett at jeg aldri kommer til å bli utlært som fotograf, men det jeg lærte denne vinteren, la grunnlaget for resten av min tid bak kameraet.

 

 

 

Et år senere er har kulden lagt seg over landskapet og vinteren er i anmars. I år skal jeg forelske meg i et nytt vintermotiv – isen. På vår hytte i fjellet har isen lagt seg på vannene og der skjuler det seg en uoppdaget verden. En verden av små isfigurer, isoldater, ja til og med en iskald befrukning er å finne i det kalde elementet. Landskapet ofrer jeg ikke en tanke. Macroobjektivet som jeg kjøpte i den tro at jeg kun skulle bruke det til sommerfugler og innsekter blir montert på kameraet. Hele dagen fyker jeg rundt på isen og oppdager min nye verden. Tiden eksisterer ikke når naturfotografer arbeider. Det er bare nuet som er viktig. Når man jobber så intenst med et motiv finner man til slutt frem til sin barnslige side.

Barn er kreative og bekymrer seg ikke over begrensninger. Et barn ser bare muligheter og er ikke blendet av de voksnes fornuftige tankegang. Det er dette som er i ferd med å skje med meg når jeg ligger der ute med nesa i isen. Jeg legger fornuften pent på plass i fotosekken og bytter den ut med kreativitet og en leken holdning. Det er først da jeg kan se motiver jeg ikke før hadde oppdaget.

Fornuft og regler har ingen plass når man fotograferer abstrakt. Det blir mer som et fengsel uten vindu. Man ser ikke mulighetene som er tilstede og man anvender ikke sin kreative sans på samme måte.

9

 Våre hytter i Valdresfjellene

 

Nok et år går forbi og nok en gang blåser Kong Vinter sin kalde pust over landet.

Jeg bestemmer meg for å lete etter et kalde motiver i nærområdet. Ved første blikk virker skogen død og stille. Jeg ser ikke motiver noe sted, men går likevel videre. Skogsbekken har frosset igjen og er dekket med snø. Jeg følger den et stykke innover i skogen og finner et sted hvor det er en åpning ned til bekken som er akkurat stor nok til at jeg kan presse meg inn under overflaten.

10

Mellom skogbunn og skogsbekk

 

Jeg kravler innover den frossne bekken med skogbunnen over meg helt til jeg kommer frem til et sted hvor det fortsatt er rennende vann. Det er iskaldt her nede og jeg får litt klaustrofobi av å ligge så trangt. Jeg puster dypt og får konsentrert meg om motivet. Mens jeg ligger der og tar bilder må jeg flire litt for meg selv. Snakk om å gå i dybden av nærmiljøet! En halv meter under bakken, mellom rennende vann og snødekt skogbunn ligger jeg og tar bilder!

11

 Underjordisk landskap

 

Jeg kommer meg til slutt ut etter å ha krabbet baklengs tilbake til utgangen.
Så mye spennende man kan oppdage hvis man bare leter godt nok!

Senere den samme vinteren blir jeg invitert med på hyttetur av Bjørn Egil Brekke. Sammen med de danske naturfotografene Jon Detlefsen, Carsten Krog Pedersen og Henrik Søndergaard og den norske Rolf Støa skal vi få oppleve vinterens to ansikter på en helg blandt Valdresfjellene.

13

 Fjelldronning: Norges nasjonalblomst

 

Den første dagen skinner solen og vi kjører til “Kvernhusa på Leine”. Her er det frossne fossefall og vårskog om hverandre. Det er kjempegøy å vandre rundt i området sammen med andre fotografer på jakt etter motiver. Noen ligger med hodet under isen, andre med kameraobjektivet klin intill kvernhusene for å fotografere linjene i tømmeret. Her er det bare kreative sjeler som alle ser ut til å ha funnet frem til sitt indre barn. Vi finner motiver over alt fordi vi fordyper oss i området og lar tiden fly uanfektet hen. Selv finner jeg meg enda en underjordisk ishule av samme type som den jeg fant hjemme tidligere på året.

Den er ikke like dyp, men er like skjult og like fascinerene. De fargerike bladene fra i høst har blåst ned i den rennene fossen som til slutt har frosset og fanget bladene i sin kalde favn. Resten av dagen går fort og minnekortene fylles opp.

12

 Høstblader i vinterfoss

Når vi våkner neste dag viser vinteren oss et helt annet ansikt. Nå blåser det full storm og det uler i veggene på hytta. Samtlige fotografer er overlykkelige over dette været og vi tilbringer dagen rundt hytteveggen. Man trenger ikke reise langt når forholdene er slik, for nå kan alt som finnes i terrenget bli flotte fotomotiver.

 

Gjerder som forsvinner innover i stormen, et lite sauefjøs som kjemper mot vindens kraft – alt blir vakkert i dette været! Alt blir minimalistisk når vinden visker ut alle forstyrrende elementer som ellers ville blitt synlige i bildet.
Vi fotografer hverandre i det vi sliter oss gjennom landskapet og så vidt klarer å holde oss på beina. Det er virkelig ikke noe annet vær som kan gi bedre bilder enn uvær av denne typen. Det oppleves ekstremt der og da, men bildene ser behagelige ut, som om vinden bare var et stille pust. Det er altså mulig å skape harmoni midt i alt kaoset.

19

Patriotisk lirypestegg

Norsk vinter har mange muligheter og hemmeligheter på lur for den som leter. Med et kamera på slep kan man forevige de skjulte skattene man finner når man går skikkelig i dybden på den kalde årstiden.

 

Hvis du vil se mere af Tryms arbejde, så smut ind på hans FB-side og tjek ham ud!

 

FOTOMALIA SIGER TAK

Tusinde tak til Trym vi sætter stor pris på den inspirerende indsprøjtning, og vi glæder os til at følge dig i mange år frem – det kan kun blive spændende!

Som altid her på bloggen, så smid da lige en kommentar hvis du også kan se at Roy’s billeder er noget ganske særligt!

Relateret indlæg

4 Kommentarer

Søren Skovsgaard januar 24, 2014 - 7:05 am

Spændende læsning, og man forstår din fascination når man læser og ser billederne.

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 26, 2014 - 9:48 pm

Ja det er lige før en regnskovs rotte som mig helt for lyst til at håbe på frostvejr

Besvar
Jesper Videbæk januar 27, 2014 - 6:09 pm

Tak for et godt indlæg og nogle skønne billeder.
Det er dejligt når man fornemmer at folk yder deres bedste og det lønner sig i form af ekstraordinære resultater.

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 4, 2014 - 7:16 pm

Ja det er nemlig helt rigtig Jesper..

Ej jeg må simpelthen snart komme ud og tage lidt billeder!

Besvar

Smid en kommentar til os