(T-DaG) – Verdens bedste Jan Friis

af Brian - fotomalia.dk
Vi har bestemt at vi her i 2017 vil få sat lidt fut under vores gæste indlæg igen (T-DaG – indlæg), men da vi ikke helt har fået kørt nogen i stilling til den første tirsdag i året tænkte vi at det kunne være sjovt med et kig på vores første gæste indlæg nogensinde!
 
Noget af teksten er selvfølgelig lidt outdatet, men billederne taler stadig deres eget sprog!

 

Det oprindelige indlæg!

Vi har glædet os ekstra meget til i dag, i dag starter vi nemlig op for noget ganske særligt, og meget spændende, (T-DaG) – mere om det senere

I dag har vi stillet en af landets bedste og mest kreative Art Directors 15 spørgsmål om ham selv, hans arbejde og hvad han kigger efter i billeder – og ud over det har vi fået lov at udstille et fedt udvalg af hans billeder!!

 

 

(T-DaG)

(T-DaG) er vores egen spændende Tema/Gæste blog-Dag, hvor vi har håndplukket særligt spændende og ekstremt dygtige folk der på en eller anden måde arbejder med med noget, som vi syntes kunne være relevant at vise her på FotoMalia. (T-DaG) kører hver uge, og allerede nu har vi mange spændende indslag klar – så med fare for at underminere os selv byder vi velkommen til alle de nye, der over det næste år vil gæste FotoMalia.dk!

 

JAN FRIIS

Jan Friis, 40, 90, 181, Horsens, vægt, 1 dreng og 1 pige, Lisa – fordel selv de personlige data ;-). Forud for mine nu snart 9 år indenfor denne kreative branche, ligger et længere forløb i forsvaret. Heraf 4 år i kamptropperne med flere udsendelser til internationale missionsområder. Derpå små 10 år som co-pilot på en af forsvarets panserværnshelikoptere. Skolemæssigt var jeg heldig at slippe væk efter gymnasiet.

worth1000

Udover at være ualmindeligt talentfuld, så er Jan også en rigtig flot fyr – det ses jo tydeligt på det vellignende selvportræt.

 

5 SPØRGSMÅL TIL JAN

1. “Fortæl lidt om din baggrund for at gå ind i den grafiske branche”

Lyder måske lidt søgt, men har nok altid forsøgt at gøre tingene lidt anderledes end folk forventer. Det at overraske, vælge den løsning der graver lidt dybere og resulterer i et smil, har altid været min motivation. Har altid tegnet og brugt hænderne til at skabe med. Så det var helt naturligt at vælge en kreativ retning da jobbet i forsvaret skulle erstattes.

piratsquirrel_topaz

Pirate Squirrel (For en større version og et overblik over sorces klik på billedet)

 

2. “Hvad fik dig til at gå i en helt anden retning end din tidligere karriere”

Min grundholdning er, at man altid skal jagte det job der gør en glad. Det gjorde mit job i forsvaret i rigtig mange år. Men efter jeg stiftede familie, blev min prioritering lavet helt om. Nu drejede det sig først og fremmest om familien. Udsendelser i længere perioder, passede ikke længere ind i mit syn på det at have en familie.

Derfor tog jeg den tunge beslutning at forlade forsvaret, og dermed give plads til nye og friske kræfter. Det at flyve helikopter havde altid været mit primære mål. Nu, hvor det trods alt havde givet mig 10 fantastiske år, var det på tide at jagte mit mål nummer to. Da jeg startede med at flyve, var det fra Vandel Flyvestation ved Billund. Dengang sagde jeg altid, at hvis jeg engang skulle lave noget andet end det jeg gør nu, skulle det være i en kreativ stilling hos LEGO. Så det blev mit nye mål, hvilket nu er blevet en realitet.

underwater_2 copy

Hvad gemmer der sig under overfladen

 

3. “Hvad er dine nyeste projekter”

Har lige nu gang i en del projekter både hos LEGO og privat. På legetøjsfabrikken har jeg fra årsskiftet sagt ja-tak til en stilling som Kreativ Chef for alle vores Art Directors. En kæmpe udfordring med indbygget motivation i.

Privat har jeg gang i et lille designprojekt, hvor jeg har lavet et støttearmbånd til vores mange veteraner. Samtidig er jeg for 2 uger siden blevet kontaktet af glowimages fra UK, der gerne vil have mig til at lave nogle billed-manipulationer til deres kunder.

Slutteligt hjælper jeg et par venner med opstart af ny virksomheder. Den ene har haft en camp i Venezuela i mange år – hvorfra han laver de vildeste ture: Fisketure, actionture, jungleture mm. Tjek firstclasswildlife.com når siden kommer op.

Sidste firma har gang i et helt nyt koncept til spisesteder, motionscentre mm som lige pt. er TOP SECRET.

 

 

4. “Hvor og hos hvem søger du inspiration”

Overalt… intet mindre. Det at være kreativ ser jeg som en måde at tænke på. Det er et mindset der helt naturligt kommer når man arbejder kreativt. Jeg kan se muligheder i skygger på jorden, bobler i kaffen eller sjove videoer på nettet. Som kreativ samler man kontinuerligt til bunken, suger intryk og løsninger til sig.

Disse ligger latent og ulmer i ens baghovde, hvorfra de skjult bidrager til kreative ideer. Jeg tror også på at alle kan lære at være kreative. Det er lidt som at træne en muskel. Jo mere du arbejder med den, jo stærkere bliver den. Så kan der naturligvis være nogle der har mere anlæg for at blive stærke end andre… men alle kan lære det. Men trænes musklen ikke, bliver den slap og vil tabe styrke. Derfor er det at være kreativ mere en blot et 8-16 job.

flatface_leather

Endnu et selvportræt – måske lidt anderledes…

 

5. “Hvis du må, kan du så fortælle lidt om hvad laver til dagligt”

Har været lidt inde på det tidligere. Jeg startede hos LEGO for 1,5 år siden som AD’er. Efter 1,5 mdr. fik jeg tilbudt en stilling som Senior AD’er med kreativt ansvar for en af vores store kunder. Det var kunden RV som står for Rusland + Visegradslandene.

Her sad jeg så et lille års tid, før jeg som nu arbejder i en stilling som Kreativ chef. Vores afdeling hedder SMA der står for Shopper Marketing Agency. Vi kommunikerer til shopperen… så det man ser nede i butikken af grafisk materiale omkring hylder, hængene i loftet, displays, dispensere mm laves af os. Men vi står også for at lave events til hele verden – en af de mere kendte er nok “verdens højeste LEGO tårn”. Produktkampagner, højtidskampagner til global udrulning bliver også genereret hos os.

 

5 SPØRGSMÅL OM GREJ

 

1. “Hvad er dit setup derhjemme”

Jeg kører på en imac 24” med en 20” Cinema skærm som sekundær skærm. Canon printer der kan køre op til overstørrelse A3 i op til 250 g. Wacom wireless Intuos 4. Ved side af har jeg en Macbook Pro med retina skærm.

swiss knife

Jan’s lommekniv – fyldt med alle de vigtigste Photoshop værktøjer, et must have til alle grafiker!

 

2. “Hvad kan du anbefale til folk som “start-kit””

Hvis jeg stod som helt frisk, ville jeg smide mine gryn efter en ny Imac med 27” skærm. Dertil en Wacom i medium størrelse. Skip brug af mus med det samme og kom igang med at bruge en pen.

 

3. “Hvilke programmer arbejde du mest i”

Primært i Photoshop og Indesign. Men bruger naturligvis også Illustrator når der skal laves grafikker i vectorformat.

bootlegs

Dejligt med en kreativ fugle fanger – sådanne sko vil jeg gerne have!

 

4. “Hvad er den mest overset feature I PS”

Helt klart muligheden for at farvejustere enkelte elementer via Hue/satuation adjustable layer. Samtidig vil jeg også nævne de mange fantastiske plug-ins der findes til små penge, her er min favorit helt klart Topaz plug-in.

elefant_2

Hvor mange billeder skal der til for at få en elefant op at flyve – klik på billedet og find ud af det!

 

5. “Hvor får du dine sources fra”

Det er en blanding af sider som sxc.hu og lidt fra shutterstock. Men en del af mine billeder til manipulationer tager jeg faktisk selv. Har et billigt Canon EOS450D med et par fede objektiver til.

 

5 SPØRGSMÅL FRA FOTOGRAFEN

1. “Hvad er vigtigt I de billeder du skal arbejde med I en manipulation (hvad skal fotografen vide)”

Jeg kan jo godt lidt selv at sætte dybdeskarpheden “kunstigt” i Photoshop. Så skarphed er for mig super vigtigt. Men også billeder der har en god kontrast og farvespil er gode at arbejde med. Her tænker jeg specielt når vi snakker om at billedmanipulere.

angry eyes_2 ekstra speed

Angry eyes – hvem ved hvad der bliver jordens undergang, det kunne godt ske…

 

2. “Tager du selv billeder til dine manipulationer”

Ja lidt, men for mig er jagten på de fede sources lige så sjov som at tage billederne selv. Det at kunne skabe et “frankenstein”-billede af mange forskellige billeder, med forskellige farver, lys, kontrast osv. og så få det til at se så ægte ud som muligt en kæmpe udfordring. Kan man det, er det jo ingen sag at lave noget rigtig fedt, når man får en rigtig fotograf til at tage billederne.

 

3. “Hvor vigtigt er antallet af MP for dig I dit professionelle arbejde, og I dit private”

Som udgangspunkt laver jeg alle mine billeder så store som overhovedet muligt. Men selv skyder jeg i 12,5 MP.

 

4. “Dit bedste råd til fotografen”

Øve øve øve, eksperimentér og prøv alle idéer af, også selvom de måske virker skøre. Det er ofte her der kommer noget rigtig sjovt og fedt ud af det. Dertil spise sundt og tro på dig selv…yearrrrrr

homer

In Homer we trust – måske verdens fedeste møntfod

 

5. “Hvilket grej skyder din fotograf med?”

Hos LEGO har vores fotograf et kamera fra Phase One.

DEN SKÆVE

Dagens portræt skal selvfølgelig sluttes af med en skæv information om Jan – Jan’s Dropbox står på Russisk…

Jeg håber I har nydt dagens indlæg lige så meget som vi har, og hvis du har et spørgsmål til Jan, står han klar i kommentarfeltet. Ellers er det jo også bare god stil lige at smiden en kommentar til ham, hvis du syntes om hans arbejde!

 

Relateret indlæg

10 Kommentarer

Brian Bannerskjold maj 2, 2013 - 11:19 am

FED læsning ,er du syg de billeder er godt skruet sammen Waau

kudos til Jan

ser frem til mere læsning fra jeres gæster 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 3, 2013 - 8:22 am

Ja han kan nogle sager ham Jan – og der er god grund til at glæde sig, vi har meget godt og blandet i støbe skeen!

Besvar
Ronni Høirup maj 2, 2013 - 1:33 pm

Nu har jeg fulgt jer noget tid og så lige pludselige popper en tidligere kollega op – skægt..
Meget imponerende arbejde og har aldrig forstået hvordan han opnået de 30-35 timer han har i hvert døgn..

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 3, 2013 - 8:23 am

He he – ja det har jeg også tit tænkt over – jeg syntes som regel at min dag er begrænset til 18-20 timer..

Besvar
Anette Karlsen maj 2, 2013 - 8:13 pm

Super spændende og inspirerede indlæg. Og fantastiske billeder, får lyst til at lege meget mere i photoshop. Glæder mig til de næste T-DaGs.

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 3, 2013 - 8:24 am

Dejligt at høre at du kan lide vores T-DaG tiltag!

Besvar
Søren Skovsgaard maj 2, 2013 - 9:10 pm

Respekt!!! Både for det nye tiltag og for det første indlæg… Interessant læsning og fantastiske billeder.

Besvar
Brian - fotomalia.dk maj 3, 2013 - 8:25 am

Ja det er nogle vilde billeder han har ham Jan… og fedt at du også kan lide konceptet!

Besvar
Mads - fotomalia.dk maj 3, 2013 - 3:31 pm

Jan, du er for vild! Jeg er så imponeret af hvad du kan og er minsundelig på dine vilde ideér og vanvittige tanker 🙂 Tak fordi du ville sprede lidt inspiration her på FM!
.
PS: du ryger ned i dart!

Besvar
Anja Robanke maj 6, 2013 - 11:15 am

Jeg er vild med jeres nye T-DaG koncept.
.
Fedt at læse om Jan, som blev udlært et halvt år før mig. Der var flere ting, jeg ikke vidste, trods jeg følger hans arbejde rundt omkring, så fik jeg lige noget baggrundsviden 🙂 Han er virkelig dygtig og jeg har så stor respekt for den mand!
.
Glæder mig allerede til at se hvem den næste spændende person bliver 🙂

Besvar

Smid en kommentar til os