Vi har før skrevet om, at grej kan holde til mere end man lige regner med, men jeg må indrømme, at jeg blev ret overrasket over, hvad min drone rent faktisk overlevede på sidste jungletur!
Ganske ufrivilligt endte turen nemlig med at blive en stresstest udover det forventelige!
JUNGLEOPTAGELSER
På min seneste tur til Ecuador var det, som jeg tidligere har skrevet lidt om, video der var i højsædet. For at øge produktionsværdien af vores film, valgte jeg for første gang i mit liv, at slæbe en drone (Phantom 3 Adv.) med hele vejen om på den anden side af jorden – det skulle vise sig ikke at være helt uproblematisk!
For at sige det lige ud, så var og er mine droneskills ret begrænsede og jeg havde faktisk ikke fløjet ret meget inden denne tur.
TOLD
Vi nåede faktisk ikke engang at sætte fødderne på Ecuadoriansk jord før der var problemer – allerede i tolden blev vi kaldt ind i et lille lokale, hvor en bestemt betjent fandt gummihanskerne frem og bad os komme hen til han bord… Med balderne stramt klemt sammen gik vi hen mod bordet, hvor vi heldigvis “bare” skulle åbne vores ind tjekkede baggage og vise vores “drones!”
Let bekymrede fandt vi hurtigt ud af, at det mest af alt var et spørgsmål om toldregler og om drones værdi og om den er ny og derfor tiltænkt til videresalg – da de så vores drone og fastslog, at den på ingen måder var ny, så fik vi lov at få dronen med ind i landet.
Så langt så godt.
EN VÅD FORNØJELSE
Første jungle stop på turen var “Cuyabeno” – et beskyttet natur område i det østlige Ecuador som er specielt kendt for sine flotte søer, floddelfiner og ikke mindst kæmpe store anakondaer (allerede inden turen kunne jeg se dronebillederne for mig)!
Sprængfyldt med med forventninger fik vi dronen i luften og fløj faktisk hele tre gange inden det gik galt – og jeg mener HELT galt. Herunder kan du se lidt af det meget sparsomme materiale vi dog fik med hjem!
Det er ret tydeligt, at der ville være gode muligheder for at få nogle spændende skud i kassen. (Da Siona lodge var yderst hjælpsomme i forbindelse med nedenstående redningsaktion, valgte vi at smide denne lille video sammen til dem).
På tredje flyvetur skete der en eller anden teknisk fejl (muligvis den drilske fejl 40), hvilket resulterede i, at dronen fløj med fuld fart direkte ind i et træ, for herefter at “nødlande” på søen, og ende under to meter beskidt flodvand… Ikke helt efter planen!
Efter ca. 45 minutters efterforskning fandt vi frem til ulykkesstedet, og fik bjerget den nedsunkne drone ved at dykke ned i det plumrede og kaiman-inficerede søvand. På første svømmetur fandt vi dronen, uden kamera og uden batteri, på anden svømmetur fandt vi frem til kameraet, og batteriet fandt vi desværre aldrig!
På udkig efter vores kære lille drone – lidt som at finde en nål i en høstak, for vi så faktisk ikke helt, hvor den styrtede ned!
Dronen var selvfølgelig fuldstændig gennemvåd, og vandet løb ud af den, da vi tog den op, vi var, for at sige det pænt, ikke vildt optimistiske, og vi fik da heller ikke fløjet mere i Cuyabeno!
EN TUR TIL DRONE DOKTOR
Med overrevne ledninger og våde printplader var dronen langt fra i topform, og der var ingen tvivl – hvis dronen igen skulle have chancen for at komme på vingerne igen, så måtte vi have hjælp!
Men hvor finder man lige en dronedoktor midt i Amazonas? Gode råd var dyre og vi havde nær opgivet håbet, men vores lokale koordinator “Darwin” mente han måske kendte en der kunne hjælpe!
Jeg elsker hans arbejdslampe! – Et lille beskedent, skrottet 50″ fladskærmstv, der bare “lyser” hvidt!
I den lille olieby Loreto fandt vi en flink mand, som de sidste 20 år havde levet af, at reparere alverdens elektronik – ikke lige droner, men stort set alt andet! Da vi kom ind og viste ham vores drivvåde drone, lyste hans øjne op, sådan en havde han altid gerne ville skue i!
Hurtigt fik han fundet sit grej frem, fik startet hans enorme fladskærmslampe op, og sendte, hvad der formentlig var hans mor, afsted over til frisøren for at låne en hårtørrer!
Første punkt på reparationsplanen var tydeligvis at få tørret dronen godt igennem!
Dybt koncentreret blev hver en tomme print tørret gryndigt igennem og renset systematisk for søvandsrester.
Specielt kameraet var meget medtaget og MEGET vådt inden i, så der var ikke rigtig nogen vej uden om – vi blev nødt til at åbne op, helt ind til sensor og linseelementerne for at få vandet ud! Hvis vi havde haft mere tid, så kunne det måske være klaret på en anden måde, men med vores tætpakkede tidsplan havde vi ikke mulighed for at vente – doktoren fik lov at åbne helt ind til de ædleste dele!
Efter en lille times tid var dronen tør, overrevne ledninger loddet sammen og alt sad igen hvor det skulle – nu var det tid til en kort testflyvning!
Vi smuttede ud på gaden, fik sat batterierne i igen og fik trykket på start. En lille skare af spændte børn samlede sig hurtigt omkring os, og jeg tror faktisk at de var mindst lige så spændte som os, da vi startede dronen op – formentlig af andre grunde end os, men stadig lige så spændte!
Sådan ser sensoren ud på en Phantom 3 Adv. – der er altså noget lidt fascinerende over at åbne sådan noget teknik.
Piippliiep lød det fortrøstningsfuldt fra dronen da vi trykkede på “on” knappen og til vores store forundring meldte fjernbetjeningen kort tid efter alt klar! Nu var det tid til at fyrre op for motorerne og se om propellerne stadig kunne bære. Wuuushe, dronen var i luften, og den fløj fuldstændig, som var den ny!
Efter en kort sejrsdans sammen med børnene fra gaden, dronedoktoren og hans mor, drog vi atter videre mod rejsens egentlige mål – Bigai
BASECAMP BUSHMASTER – DYBT INDE I JUNGLEN
Rejsens egentlige mål var Bigai – Randers Regnskovs opkøbte regnskovsområde i Ecuador, og målet med turen var, som skrevet tidligere, at producere en række film der fortæller om det naturbevarende arbejde vi i Randers Regnskov laver og hvorfor vi syntes det er så vigtigt.
Det er selvfølgelig her, at dronen kommer ind i billedet, for tanken var naturligvis at vise lidt af skoven fra oven – herunder kan du se en lille video fra vores første flyvning i Bigai.
Som det tydeligt fremgår af videoen herover, så er det ikke alle dage der er helt tossede som regnskovsfotograf ?
Første flyvetur i Bigai gik (som du kunne se) stort set uproblematisk, og vi fik nogle meget vigtige skud i kassen, men der var stadig en del flere på listen, og dem skulle vi gerne have de efterfølgende dage.
På grænsen mellem Randers Regnskovs jordlodder og Nationalparken “Sumaco galeras” løber floden Bigai. Denne flod har en central rolle i bevaringsarbejdet og har faktisk givet navn til hele Randers Regnskovs bevaringsområde, og var derfor også en vigtig del af den fortælling, vi gerne ville have med hjem, så den var selvfølgelig næste mål!
Floden Bigai ligger cirka en halv dags vandring fra “Basecamp Bushmaster” (som er vores primære base i området), så det kan godt være en anelse strabadserende at komme frem, da terrænet er meget kuperet og vi typisk har en hel del grej med (foto).
Da vi nåede frem til floden, og kun var gennemblødt af sved, da vejret faktisk havde holdt tørt hele dagen, besluttede vi os for at smide dronen på vingerne med det samme for at udnytte det sidste tørvejr mens det var der… Det varede dog ikke så længe..
Ja.. Så blev dronen igen udsat for det våde element – denne gang i luften! – som du måske kan se på videoen, så regnede den MEGET, og det begyndte selvfølgelig lige som dronen var aller længst væk!
Lidt regn er selvfølgelig ingenting i forhold til at drukne i en sø i næsten en time, men tro mig, der kom virkelig vand ned, og dronen var igen MEGET våd! Men igen til vores store forundring, så overlevede den faktisk, og var allerede klar igen senere samme dag (også uden hårtørrer og dronedoktor).
Så vidt muligt forsøgte vi, at tørre dronen såvel som vores tøj, hver gang der var lidt sol – dette gjorde faktisk en ret stor forskel i forhold til det dug, som en gang imellem tittede frem på linseelementerne i kameraet på dronen.
Til trods for lidt “vand”skeligheder, så endte vi faktisk med at få de videosekvenser, som vi havde brug for, og de endte faktisk også med at se ret godt ud – hvis vi selv skal sige det.
Der er i hvertfald ingen tvivl om, at droneskydene havde den effekt, som vi havde håbet på, jeg syntes virkelig de øger “produktionsværdien” af vores små film væsentligt!
KONKLUSION
Nu har jeg jo valgt, at kalde dette indlæg for en “test”, så en eller anden form for konklusion må være på sin plads!
Jeg er intet mindre end imponeret over, hvad vores lille drone kæmpede sig igennem, og jeg tænker, at den rent faktisk, tiltrods for at have ligget på bunden af en sø i hele 45 minutter, stadig ente med at klare opgaven – det er fandme godt gået! og det er i hvertfald lang bedre end, hvad jeg havde forventet at den kunne holde til!
Om jeg så fremover vil anbefale, at flyve med din drone i regnvejr – NEJ.
Jeg må desværre meddele, at nu her, et par måneder senere, så har vores lille Phantom 3 altså fået nogle ret alvorlige bivirkninger, og han egner sig ikke rigtig længere til at producere video.
Dronen flyver stadig og alt virker næsten som den skal – det er “bare” kameraets gimbal der nogle gange driller en anelse – hvilket kan have ret negative konsekvenser for videomaterialet!
Jeg håber du kunne lide indlægget, videoerne og ikke mindst synes, at arbejdet omkring naturbevaringsprojektet var spændende – hvis du kunne tænke dig at se flere film fra Bigai, så kan du se hel række på Randers Regnskovs YouTube kanal – alle er filmet af mig (Brian) og redigeret af verdens bedste Brix fra B-visuals.
Tak fordi du kiggede med!
12 Kommentarer
Det er sku’ da kram når det overhovedet kan overleve første dukkert.
Der findes faktisk flere vandtætte droner til næste tur… her er én af dem http://www.rcnhobby.com/da/splash-drone-mariner-ii-a-vandtaet-drone-med-selvstyrende-funktioner.html
Ja det var lidt vildt!
Hmm det kunne være jeg skulle overveje sådan en i stedet for den P4P+ der lige er ankommet.. 😉
Det er nogle lækre optagelser i har lavet!! Og så ser det faktisk ret fedt ud med regnen der overhaler dronen mens i flyver ned. 🙂
Mange tak Thomas..
Og ja det ser faktisk rigtig fedt ud – lidt synd at man ikke helt tør flyve når det regner!
Man kan læse meget dårligt om DJI, kundeservice, leveringstider mm. Men de er sku kram de små brumbasser, har selv en 3 professionel som har holdt sig flyvende med knækkede propeller efter at jeg forsøgte at fælde et stort træ, har nu aldrig haft den dyppet men er jævnligt blevet overrasket af små regnbyger og er ikke i tvivl om at den ville overleve som din hvis den blev grundigt tørret.
Rigtigt fede optagelser, jeg kæmper en ihærdig kamp med at lære at color grade i Premiere pro, så hvis i på et tidspunkt har tid og overskud til en tutorial i det emne er jeg frisk læser.
Hej Michael..
Brumbasser.. ha ha meget passende navn!
Jeg er også meget imponeret over hvad de kan, og hvor nemt det faktisk er!
Tak for roserne, og vi arbejder faktisk allerede på at få nogle grading tuts på bloggen!
Tak for din kommentar!
Ellers har jeg en s1000+ Drone med Gimbal til at flyve Canon 5D III .. Kan overtages for restLeasing.. Fløjet 9.timer Gimbal er næsten Ny og fløjet 70min.. Sprit ny Ligbrige 2 styrepult.. Leasing ca.1200kr. pr md.
Så kan der optages rigtig vidio i en god kvalitet… MEN….Men…. den kan ikke tåle at ligge 45min i vand.. Ha.ha..!
Ha ha – tak for det friske tilbud 😉
Hold da op, den blev udsat for en del! Men det er nogle lækre videoer og flot klippet! Ville gerne have haft en drone med til Island. Har set nogle videoer deroppe fra… og jeg savler 😀 Men man kan jo ikke alt 😉
Jeg har faktisk også overvejet om familien måske skulle et smut der op på sommerferie også skulle dronen helt sikkert med!
Synes jeg bestemt i skal – Man kan få de vildeste drone billede/video over floderne i de tyrkise farver og bare naturfarverne op mod hinanden er wauw. Jeg stemmer for i skal tage til Island 😀
Vi må se hvad det bliver – nu tager vi lige en tur øst på igen – så må vi se om der er til mere 😉