(T-DaG) The Dark Side (Theis Poulsen)

af Theis Poulsen

Så er vi endnu en gang kommet til torsdag, og det betyder, at vi har fint besøg her på FotoMalia. I dag er det Theis Poulsen – fotograf i særklasse! – der filosoferer lidt over det at købe nyt grej, og hans store skift til “The Dark Side”.

“Welcome, young Skywalker, I have been expecting you.. “

THEIS POULSEN

Jeg tænker, at de fleste af jer nok allerede har været forbi Theis’ side eller blog, og kender ham derfra, ellers har I måske set ham i TV – nu hvor han er blevet berømt. Ellers har du helt sikkert set nogle af de mennesker som han har fotograferet, da han har haft berømtheder, som kun få tør drømme om, foran sit “kamera” (se bare her). Det er faktisk også Theis der er fotograf og efterbehandler på et af billederne fra Iron Man 2!

Vi har jo kendt Theis i årtier, og husker ofte tilbage på vores gode vandreture mod Thy – der er ikke noget som binder voksne mænd bedre sammen end at skiftes til at bære hindanden, og man kommer tæt på hinanden når man én gang har suget slangegift ud af ballen på sin ven!

Nå, nok snak og sludder, hvis du ikke allerede kender Theis, så tjek ham lige ud her!

Gear

De fleste af os, og ikke mindst Brian, er rigtig glade for gear. Jeg må nok også indrømme, at jeg selv er ved at have samlet en del. Nu er jeg jo ikke lige begyndt at fotografere, så jeg har igennem årene opbygget en fin lille samling.

At vi går så meget op i udstyr er egentlig lidt synd. Det er jo ikke det der skaber billedet. Hvis udstyret alene kunne gøre det, var mine dage som professionel fotograf nok desværre ovre.

Udstyr betyder meget og det er fedt at nørde med, men det er personen bag kameraet der skaber billedet.

Fotograf: Theis Poulsen - www.theis.dk

Canon G1x  – Camden Market London

 

Køb i blinde

Det er snart 10 år siden, jeg begyndte at snuse til fotografiet. Det nemmeste at kaste sig over, som ny, var teknikken. Resultatet blev, at jeg tyggede mig igennem nogle store tunge, tykke bøger om alt det tekniske.

Derefter endte jeg ud med mit første dslr, et Canon 20D, med kit objektiv og en 75-300 mm zoom af tvivlsom kvalitet. Til trods for at have læst en masse, havde jeg stadig ikke helt styr på, hvad de forskellige tal på objektiverne betød. Dengang var der desværre ikke så meget god hjælp på nettet, som der er i dag.
Resultatet var, at jeg lidt handlede i blinde, hvilket jeg desværre også ser mange gøre i dag. Alt for mange nye hobbyfotografer får købt en hel masse udstyr, som de ikke har behov for, eller den rette viden til at bruge.

seno

Vi køber jo heller ikke en rendegraver for at plante et par blomster i haven, en flyvemaskine for en enkelt ferie i syden eller en lastbil til at køre haveaffald væk.

 

Er du ærlig?

Hvis du nu skal være helt ærlig over for dig selv, har du så ikke købt noget, du ikke havde behov for? Har du købt noget du ikke helt 100% havde styr på? Selvfølgelig har du det. Det har vi vist alle sammen.

Smid en kommentar med, hvad du har købt, hvor du, hvis du skal være helt ærlig, nok overdrev lidt 🙂

 

Lær at bruge dit gear

Gear er som sagt en rigtig fed ting og noget vi elsker at bruge penge på. Det store spørgsmål er så, får vi udnyttet vores dyrt købte gear godt nok? Kender du, og kan du udnytte, alle funktioner i dit udstyr? Hvis du svarer ja til dette, vil jeg næsten påstå du lyver 🙂 Det moderne kamera har så mange funktioner, at de færreste når omkring dem alle.

Mit råd er at bruge dit gear utrolig meget. Hvis du vil have det til noget, så find ud af hvordan dit kamera/objektiv/flash kan hjælpe dig. Pres dig selv og prøv forskellige områder inden for fotoverdenen.

Fotograf: Theis Poulsen - www.theis.dk

D2 – Tamron 28-300 – Streets of London

 

Hvornår må jeg købe nyt gear?

Uuhh det nye Canonkamera, Nikon objektiv, Elinchrom flash, softbox, reflektor, stativ må jeg bare have. Det vil jo gøre mig til en meget bedre fotograf, og alt bliver meget nemmere. Vi kan hurtigt overtale os selv til at bruge penge, og Goeckers kæmpe katalog hjælper ikke på sagen.

Stop dig selv før du sælger bilen og gør børne arveløse. Uanset på hvilket plan du er inden for fotografiets verden, så overvej en ekstra gang om du har behov for det objektiv….

Ja den er nice, men den koster også 12.000,- og det er rigtig mange penge. Før du køber objektivet, så overvej om pegene ikke kunne gavne dit virke som fotograf bedre.

“If you want your pictures to be better, stand in front of more interesting stuff” – Jim Richardson

Et rigtig godt råd, som fotograf lyder; “Hvis du vil tage bedre billeder, så stå foran flere spændende ting.” Når du nu har købt den her nye optik, så står du ikke foran noget mere spændende end du gjorde i går.

0004 - 5D2 - Tamron 28-300 - Annecy Frankrig

5D2 – Tamron 28-300 – Annecy Frankrig

Lad være med at købe den og overvej, hvor meget fotorejse du kan få i stedet. Priserne på rejser er i bund og for de samme penge, kan du komme til at stå foran rigtig mange spændende ting.

Som alternativ, hyr en makeup artist og en prof. model for en dag. Det vil formodentlig gøre væsentlig mere for din portfolio, end et nyt objektiv.

Nå, spørgsmålet var, hvornår du måtte gå på indkøb? Det må du når du har vundet X antal millioner i lotto, når Kasper truer dig til det (tag det alvorligt den mand er farlig) og når du har et specifikt behov for det. Når du kommer til et punkt, hvor du har opgaver, der kræver noget specifikt, som dit udstyr ikke kan klare.

Her snakker vi ikke bare en enkelt opgave, for der kan du nok låne dig frem. Vi snakker når du begynder med et område, hvor du kan se, at her er et behov og det er noget jeg kommer til at lave meget af i fremtiden.

Du behøver altså ikke ud og investere i en 400 mm med tilhørende telekonverter, fordi du en enkelt weekend skal med din onkel ud og fotografere fugle. Der er heller ikke behov for et D4 og 10 billeder i sekundet, bare fordi der er cykelløb i byen og du gerne vil fotografere det.

Har du derimod booket 10-15 bryllupper hen over sommeren, ja så har du behov for to kamerahuse.

0005 - 1Dx - 16-35L - Bryllup pÜ stranden

1Dx – 16-35L – Bryllup på stranden

 

Gift med dit gear

Canon EOS 20D var som sagt begyndelsen på min rejse indenfor digital fotografering. Siden den har jeg haft en del forskellige Canon kameraer og har samlet en god stribe objektiver og andet tilbehør.

Jeg har igennem årene haft 7 kamerahuse, 12 objektiver, 5 flash og en masse løse smådele. Det betyder også, at jeg har sat en hel del kroner i udstyr. At have så meget udstyr, der passer sammen, låser desværre også én lidt til et bestemt mærke, i mit tilfælde Canon.

0006 - Canon kameraer

Skal du skifte til et kamera fra et andet mærke, bliver det pludselig meget dyrt, da alle objektiver og tilbehør også skal skiftes. Dette har holdt mig og helt sikkert også mange andre, fra at tage springet og prøve noget nyt.

 

The Dark Side

Tidligere i år stod jeg pludselig overfor nogle udfordringer, der betød jeg skulle ud og have et kamerahus mere. Udover det var mit 5D Mark II jo ikke det nyeste skrig på stammen længere. Med hensyn til mit 5D2, så skulle jeg nok bare lukke og lytte til mig selv ovenfor. Det fejlede absolut intet og der var ikke et behov for at opgradere, men ja det ville jo være lækkert.

Behovet for et ekstra hus satte gang i en masse gear nørderi. Efter en masse læsen og testen, kom jeg frem til, at både Canon og Nikon havde nogle super gode kameraer – så vær glad for det du har 🙂

Når begge mærker nu har nogle super gode kameraer, hvordan vælger man så imellem dem? Slå med en terning eller træk lod? Bliv ved det man allerede har, det kender man jo…

Jeg valgte den mere bøvlede vej og tog et alvorligt kig på, hvad det var for nogle billeder jeg lavede. Ikke nok med hvad jeg lavede, men også hvad jeg gerne ville lave i fremtiden.

Da jeg havde styr på det, var udvalget noget mindre, men desværre også tilføjet et nyt element, kaldet mellemformat.

Endnu et kig på opgaverne gjorde, at mellemformat ret hurtigt blev sorteret fra. Det er primært til studie og store opsætninger, hvor du skyder tethered til computeren.

Alt det her nørden frem og tilbage endte med, at kameraet jeg følte ramte mit behov bedst var Nikon D800E.

0007 - D800e

Nikon D800E

 

Hvad gør man så?

Nu var jeg endt ud med en konklusion om, at det kamera der passede mig bedst var et andet mærke end det jeg allerede havde. Det gav selvfølgelig anledning til en del bekymringer, da jeg jo nærmest var gift med Canon, via alt det udstyr jeg havde.

Noget at mit udstyr kunne da heldigvis også bruges til Nikon, men alt andet lige var vi ude i den helt store udskiftning. Systemskiftet betød også, at jeg ikke kunne beholde mit 5D2, men skulle ud og have to nye kameraer.

Jeg lavede en liste over alt det udstyr jeg lå inde med, og fandt nogle realistiske brugtpriser. Da det var gjort, løb jeg listen igennem og fik lavet en ny liste med det udstyr jeg ville skulle have anskaffet.

Det var ikke alt jeg følte jeg havde behov for at købe igen. Min måde at arbejde på og mine arbejdsopgaver havde ændret sig.

Udregningen endte selvfølgelig ikke i plus, men det var alligevel inden for et område, jeg ville kalde acceptabelt. Næste trin var at få et tilbud på alt det nye udstyr. Da det var i hus og jeg havde grublet lidt over det hele i nogle dage, det var jo en stor beslutning, satte jeg alt mit Canon gear til salg.

0008 - Udstyret sat til salg

Udstyret sat til salg hos FotoMalia på Facebook

Det rykkede rigtig hurtigt og mange ting fandt meget hurtigt en ny ejer. Det betød også at mit skifte til “The Dark Side” blev en realitet.

 

But why’s the rum gone?

Ja hvorfor blev det så til Nikon og ikke bare et nyt Canonhus? Tja, der skulle ske noget nyt? Prisen og tiden var rigtig til et skifte.

Jeg har altid været rigtig glad for mit Canongear og det har gjort det rigtig godt og givet mig rigtig mange gode billeder. Tager du et kig på min hjemmeside, er stort set alt der også fotograferet med Canon.

Når man som mig arbejder rigtig meget med sit udstyr og ikke kun på hyggeplan engang imellem i weekenden, så er det fedt at have noget udstyr man kan stole på. Jeg har altid kunne stole på, at få billeder med hjem med mit Canongear.

Fotograf: Theis Poulsen - www.theis.dk

1Dx – 16-35L – Kërlighed i brëndeskuret

 

Autofokus

Der har dog været nogle områder, som kunne have været bedre. Autofokus har i en del tid været lidt et problem for Canon. I forbindelse med et evt. skifte har jeg testet et D800 i nogle forskellige situationer og generelt har jeg haft mere held med deres autofokus.

Canon er blevet meget meget meget bedre med 5D3 og 1Dx. Men deres system er enormt kompliceret og har rigtig mange indstillingsmuligheder. Det betyder desværre, at man bruger meget tid på at sætte kameraet op og bagefter tid på at bekymre sig om, om man nu ramte den rigtige kombination af indstillinger. Her er systemet på Nikon noget mere simpelt og lige til at gå til.

Nikon’s autofokus system passer altså væsentlig bedre til mit temperament.

Fotograf: Theis Poulsen - www.theis.dk

5D2 – 24-70L – Farverig mode

 

Billedkvalitet

Hvordan er kvaliteten på billedet der kommer ud af kameraet? Det var mit største spørgsmål da jeg begyndte at overveje et skifte. Billedkvaliteten var det der skulle afgøre det. Efter at have lånt mig frem og testet lidt Nikongear og sågar udført en opgave eller to med det, blev jeg overtalt.

Filerne fra D800(e) har bare noget som filerne fra Canon ikke har. Der er en anden renhed i filerne og især skyggeområderne imponerede mig rigtig meget. Filerne fra Canon er gode og hudtonerne er nok en smule bedre end ved Nikon, men det dynamiske omfang, som D800(e) byder på er i en anden klasse.

Jeg har meget mere dynamik i filerne og der går længere tid, inden højlys brænder ud og skyggeområder kan reddes på en måde jeg kun kunne drømme om med Canon.

0011 - D800e - 70-200 VRII - 1920 Fashion

D800e – 70-200 VRII – 1920 Fashion

Forskellen var så stor, at jeg kom i tvivl om det var mig der gjorde noget galt. Jeg lavede en lille søgning på nettet og kom frem til at det var det ikke.

Fred Miranda, som nogen måske kender, har lavet en kontrolleret test af Canon 5D3 og Nikon D800. Testen viser lige præcis det samme, som jeg har oplevet med mine egne filer.

http://www.fredmiranda.com/5DIII-D800/index_controlled-tests.html

Den høje opløsning på D800(e) kan være både godt og skidt. Til mange ting vil opløsningen fra 5D3 være mere end rigeligt og i de tilfælde, er de store filer fra Nikonkameraet kun en ulempe. Når det er sagt, så er der virkelig mange detaljer i de filer og det er super fedt at arbejde med.

Skal du af og til printe i stort format, så har opløsningen også noget at sige. Jeg har printet nogle billeder ud fra D800, som var godt 2 meter høje. Det har jeg også tidligere gjort fra 5D2 og det er ok ja, men der er ingen tvivl om, at resultatet fra D800 er væsentlig bedre.

0012 - 5D2 - 24-70L - Stor print fra 5D2

5D2 – 24-70L – Stor print fra 5D2

Den høje opløsning gør det også muligt at beskære billederne, uden at ryge så langt ned i opløsning, at det giver problemer. Det er en ny frihed, som jeg helt sikkert ser meget positivt på.

Det primære for mig i billedkvaliteten, er det dynamiske omfang i filerne, især i skyggeområdet, gør det bare en stor forskel.

 

Objektiver

Normalt er Canon den store vinder når vi snakker objektiver. Udbuddet er større, priserne er lavere og de har nogle rigtig gode objektiver. Når det er sagt, så er der et område, hvor Canon halter ret så alvorligt. Vidvinkel er ikke lige Canon’s stærke side. Nikon, derimod, har et par fantastiske objektiver i deres 14-24 og 16-35.

Mit valg blev hurtigt 14-24, og hold da op hvor er den bare lækker. Jeg havde 16-35L II fra Canon, men den tåler ingen sammenligning med Nikon’s monster.

0013 - D800 - 14-24 - Bõrn pÜ hemsen

D800e – 14-24 – Børn på hemsen

2 mm mere i den brede ende og et meget skarpere billede, med bedre farver og kontrast. Her er Nikon en kæmpe vinder.

Mit længste objektiv er 200 mm og med de opgaver jeg har, og regner med at få, er behovet der ikke for mere tele. Det gør, at jeg ikke har behov for de lange teler, hvor Canon står rigtig stærkt.

Jeg er også stor fan af objektiver med F2.8. Så Canon’s, ellers udmærkede og noget lettere, F4 L-serie har heller ikke den store interesse.

Det jeg savner fra Canon, er deres 135mm F2 – Nikon! her må I godt komme ind i kampen og få lavet en tilsvarende og gerne med VR 🙂

Det jeg er rigtig glad for, efter at have skiftet er, at F2.8 er skarp. Canon laver nogle rigtig fede objektiver, men min erfaring har altid været, at det var en god ide at blænde lidt ned, for at opnå optimal skarphed.  Dette problem oplever jeg ikke på samme måde med mine Nikonobjektiver. Så stort plus til Nikon på den konto.

 

The wild factor

Når de fleste køber nyt kamera, objektiv eller andet gear, så er det ofte specifikationer og pris de kigger på. Sådan har jeg også selv haft det i mange år. Det er selvfølgelig også stadig en rigtig vigtig faktor, men jeg er også begyndt at kigge på lidt andre ting.

0014 - Canon G1x - Kings Cross Staion - London

Canon G1x – Kings Cross Staion – London

Når man lever af at fotografere, så betyder sikkerhed i ens udstyr rigtig meget. Hvis det ikke virker, kommer der ingen penge på kontoen og du kan være nødt til at sig nej til kunder, som du aldrig får tilbage. Det er derfor super vigtigt, at reparationer foregår uden problemer. Her har jeg kun haft gode erfaringer med Canon’s værksted Visual Service. Når det er sagt, så har jeg også været i deres højeste service niveau, platinium. Det gør, at man hurtigt kommer til og er garanteret en hurtig service. Jeg har dog hørt fra kollegaer, at det langt fra altid går i det ønskede eller lovede tempo.

Jeg har endnu ikke haft erfaring med Nikon’s service, men har kun hørt positive historier, så jeg håber på det bedste, hvis det skulle blive aktuelt.

Reparation er en ting, men det er ikke kun det som betyder noget. Kontakt til mærket betyder faktisk også rigtig meget. For mig betyder det noget, at Nikon er aktiv på den danske fotoscene. Du kan få fat i dem, du kan snakke med dem, de deltager til arrangementer og de er selv med til at skabe arrangementer. De er opsøgende, og vil gerne hjælpe de fotografer, som bruger deres udstyr, til at få mest muligt ud af det.

0015 - Nikon

Selv med rigtig mange år på bagen med Canongear, har jeg aldrig oplevet noget i den stil. Canon er, stik imod Nikon, meget svære og få fat i. Selvom man prøver, kan det faktisk ikke lade sig gøre at få kontakt til dem.

Det at Nikon er til stede, lytter til fotograferne og man føler at de gør noget for én, betyder rigtig meget.

Når folk spørger mig, hvad de skal købe som første dslr, råder jeg dem altid til at tjekke hvad venner og bekendte har af udstyr. Det er nemlig altid en god ide at købe samme mærke som dem. Så har man mulighed for at låne udstyr af hinanden.

Det gælder især hvis man starter som ny fotograf. Der hvor jeg er kommet til med fotografering, betyder det ikke så meget. Jeg har det udstyr jeg skal bruge for at dække mit normale behov. Desuden kender jeg mange fotografer, som skyder både med det ene og det andet mærke.

 

Drop religionskrigen

For mange er valget imellem Nikon og Canon nærmest en religionskrig. Har man først valgt det ene, så er man nødt til at hate på det andet. De to lejre er ikke ligefrem specielt forsonlige.

Tjek det her – så der sang

Jeg må indrømme, at jeg ikke helt forstår problemet. Det er et stykke værktøj og ikke andet. Vælg det værktøj som passer bedst til dig og dine opgaver. Lad derefter være med at bruge din tid på at fortælle andre at det er det eneste rigtige. Ja, du har brugt mange penge på det og er glad for det og vil gerne at du har det bedste.

Det har du også for dig, men forstå, og lær at leve med, at andre har et andet behov end dig. Derfor er det du har valgt måske ikke det bedste valg for dem.

0016 - 1Ds3 - 24-70L - Rune Klan

1Ds3 – 24-70L – Rune Klan

 

Hvad skal du tage med herfra?

  • Brug dit udstyr rigtig meget. Det kan meget mere end du tror.

  • Lad være med at købe for meget gear.

  • Brug pengene, du ville have brugt på gear, på rejser, location, modeller, makup artister og se dit fotografi flytte sig meget mere end med nyt glas.

  • Brug dit netværk, lån gear når du skal bruge noget specielt eller lej det, hvis vi snakker betalingsopgave.

  • Drop religionskrigen og fokuser på det kreative.

Ja, jeg er gået fra Nikon til Canon, men det betyder ikke, at du behøver gøre det. Dog er det vigtigt at huske, at vælge det rigtige værktøj for dig. Lad dig ikke skræmme af, at skulle skifte mærke. Ja det kommer til at koste lidt penge, men sådan er det med meget i livet.

Hvis du føler, at et andet mærke har meget at byde på, så gå det grundigt igennem og find ud af om det virkelig er det du har behov for. Hvis det er, hvad du har behov for, så lad dig skille fra det udstyr du føler dig gift med, men ikke er helt tilfreds med.

Fotograf: Theis Poulsen - www.theis.dk

5D2 – 135L – Fashion

Nu er det tid til, du slipper computeren og kommer ud og bruger det gear du allerede har!!!!

Smut så med dig ud og tage nogle billeder.

Jeg mener det kom i gang lige her og nu!!!!!   🙂

 

FOTOMALLA SIGER TAK!

Vi siger mange tak til Theis, og nu er det så din tur – smid lige en kommentar omkring dit grej, dine fejl køb, eller hvad du mener du ikke kan leve uden. Hvis du ikke har noget kommentare til det, så kan du måske fortælle hvor citatet i intro’en kommer fra!

Kom nu – smid en kommentar!

 

Relateret indlæg

45 Kommentarer

Du har for meget grej!! Jeg er skiftet til Nikon og meget mere!!! juli 4, 2013 - 1:31 pm

[…] Skynd dig over på deres side og læs hele den lange smøre […]

Besvar
Klaus juli 4, 2013 - 1:54 pm

tanker igang, skulle man en dag prøve Nikon selv om Canon har været ens tro følgesvend i årevis? hmmmmmmmmm…

Religions krig nej tak, men venskabelige drillerier vil jeg helst ikke undvære, og dem har der altid været mange af mellem Canon og Nikon ejere 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 5, 2013 - 11:44 pm

Der skal helt sikkert være plads til dlidt drillerier, eller bliver det jo kedeligt 😉
.
Men ja kom du også over på The Dark Side… græsset er meget grønnere… 😉

Besvar
Torben juli 4, 2013 - 2:09 pm

jeg gjorde samme skifte da D3 kom på banen, har nu D800 og ja det imponere dagligt.
Men som du, savner jeg er hurtig 135mm.
De har deres kendte 135 mm, men men…

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 5, 2013 - 11:45 pm

Hmm D3 – det skal vi altså ikke glemme – det kamera vendte jo op og ned på nat og dag..
.
De er da tosset som alle er vilde med den 135mm…

Besvar
Theis Poulsen juli 5, 2013 - 8:02 am

Hold da op det var ikke mange der havde nosser til at indrømme de har købt noget de ikke har behov for 🙂

Kom frisk folkens i må da have gjort jer lidt tanker om udstyr 🙂

Besvar
Mads - fotomalia.dk juli 5, 2013 - 9:24 am

Hej mit navn er Mads… og jeg er gear-aholic…
.
Jeg må indrømme at jeg faktisk går og overvejer at sælge mit DSLR – selvfølgelig er det fedt at kunne tage nogle fine billeder. Men jeg må indrømme at jeg tror et kamera som dette her: https://fotomalia.dk/en-laekker-lille-sag/ måske er mere for mig.
.
Jeg fumler stadig rundt i hvad de forskellige forkortelser på kameraet betyder (også selv om Brian har fortalt mig det ca. en million gange) … og der er endda fine små ikoner, som viser, hvilken indstiling der passer bedst til fest, husdyr, solnedgang osv. osv.
.
En af grundende til at jeg hoppede på DSLR vognen var: at nu skulle jeg satme lave fede videoer af mine unger og tage lige så lækre billeder som alle de andre med et fedt kamera… sandheden er bare at min Iphone dækker disse behov rigelig fint for mig. Hele vores sidste ferie på Mallorca blev skudt på min kones og min iphones – og de ser rigtig fine ud på print. Videoerne er jo bare drengene der render og leger… og jeg får aldrig klippet det sammen til en lækker sammenhængede “sommeren 2013”-video.
.
Så ja, jeg har købt over evne og behov. 🙂 ppyyyyha – det var dejligt at komme af med.
.
(ja jeg ved godt at der er flere derude der sidder og tænker “Jamen Mads, dine mesterskud af pindsvinene i haven, var jo fuldstændig fantastiske!!!” – og til det kan jeg kun svare: “ja i har ret – men det var også den ene gang jeg var heldig at få noget brugbart ud af mit dyrt indkøbte D5000!”)

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 5, 2013 - 11:49 pm

Ha ha mads, jeg vil gerne købe dit D5000 – tænk hvis jeg kunne komme til at tage sådan nogle pindsvine billeder!!!
.
Mads jeg tror faktisk at et Fuji ville gøre dig endnu mere forvirret… det køre for dig med den iPhone…!

Besvar
Ard Jongsma juli 5, 2013 - 11:31 am

Hej Theis, fedt indlæg! Jeg er meget glad for dine enkle og uoppustede konstateringer om D800e. Selvom der har været pænt meget opmærksomhed omkring kameraet føler jeg stadigvæk at det er undervurderet. Jeg har præcist samme erfaringer som dig, og haft præcist samme reaktion, ved at gå ud og prøve at slå op om det bare var mig. Der bliver skrevet så meget om “fede kameraer”, “lækre sager”, og “must-haves” at lyden drukner når der virkeligt sker noget banebrydende, og dét er D800e for mig i mit daglige arbejde, ikke kun i farvedybden, men også i den helt enkle farvegengivelse, som især i hudfarver er syv mil foran D3s som jeg har fotograferet med indtil nu. D800e har dog også gjort det meget tydeligere for mig at se forskellen i de forskelige objektiver. Og ja, meget gerne en 135/2, det er helt klart den brændvidde som jeg også savner mest. Men den skal jo også være go’ og jeg synes ike at det er et område hvor Nikon nogensinde har brilleret!!!

Fejlkøb? Jeg sælger alt som jeg ikke bruger nok, som regel til stort set samme pris som det blev købt. To objektiver købte jeg med tanken om at det var måske lige lidt i overkanten og at jeg måske ikke rigtigt havde brug for dem: 14-24/2-8 og 200/2. (!!!) Det er de to objektiver som jeg tager mere end trekvart af mine bileder med. Sidstnævnte er bare det bedste som Nikon nogensinde har lavet 😀

To objektiver købte jeg fordi alle syntes at skrige at jeg skulle have det: 85/1.4 til portræt og 70-200/2.8 til events. Mit 85mm var et hæsligt lunefuldt objektiv. Skarpt hvis man ramte rigtigt, men frygteligt i misfarvning i for og baggrund. Det solgte jeg efter lang, lang tids ihærdig prøven at elske det. Havde det været godt havde det været en perfekt komplementering til 14-24 og 200. 70-200 købte jeg hele to gange! Alle kunne jo mere end lide det og det ville gøre event arbejdet så meget nemmere. Det var begge gange et meget godt objektiv, men jeg syntes det var for kedeligt. Måske lidt for perfekt og uden overraskelser. Jeg brugte det bare ikke. Anden gang jeg købte og solgte det blev jeg, måske for første gang nogensinde, lidt sur på mig selv pga et grejkøb.

Og smart med

bindestreg

for at undgå tæt tekst på Fotomalia, tak for tippet!

Besvar
Ard Jongsma juli 5, 2013 - 11:33 am

Ups, det var Mads, som brugte bindestregen. Tak til Mads så, i stedet for!

Besvar
Mads - fotomalia.dk juli 5, 2013 - 4:27 pm

Hehe 🙂 selv tak

Ja det er lidt en halv løsning.

Men det virker 🙂

Besvar
Theis Poulsen juli 5, 2013 - 5:18 pm

Rigtig fedt med input 🙂

Jeg har prøvet den 200 F2 af og det er en super fed optik, men hold da op hvor er den stor og tung. Jeg klare mig fint med de 2.8 på min 70-200 og spare så de k(g) 😉
.
Mads du må til at have fikset det linje skift problem 😛
.

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 5, 2013 - 10:59 pm

Kommentere også lige her – lidt i forlængelse af min kommentar længere nede, og lidt som “svar” på Ards kommentar…
.
Før omtalte 85mm, som Ard elsker at hade, men som han ville ønske han elskede er en lidt sjov størrelse, jeg har testet den flere gange, og jeg er ret vild med den – jeg syntes den gør det ret godt.
.
Men jeg kan faktisk godt genkende det som Ard snakker om, hvis jeg skyder billederne på en bestemt måde – jeg er ret sikker på at det er i de samme situationer som Ard også får problemer 😉
.
Vi må altså bare erkende at vurderinger af grej og deres kvalitet er noget nær umuligt at vurdere for andre end den der skal bruge det – for det kommer an på hvordan man bruger det.
.
Men Ard – at du ikke kan lide min 105mm der er du altså bare mærkelig – det er ikke fornuft eller sagligt der er DU altså bare sær 😉

Besvar
Ard Jongsma juli 6, 2013 - 2:49 pm

Det er en god debat, bare den føres usagligt 🙂 Jeg savner i stort set alle reviews situationsfortegnelser: godt til det ene, skidt til det andet.

Jeg skyder igennem ting og med stor blænde. I begge tilfælde er 85/1.4 intet mere end håbløs. Hvis jeg vil have et drømmeuskarpt billede tager jeg en gammel retro linse frem – en Trioplan 100 eller en Helios 85. Ikke et stykke opreklameret japanernanokrystal til 12000 kroner. Ellers, på lidt mindre blænde er objektivet afskyeligt skarpt. Nok noget af det skarpeste Nikon har præsteret. Ingen indvendinger der. Fin til babes, biler, barberblade og andre ting jeg ikke fotograferer.

Et meget vigtigt medfølgende problem, som er meget lidt omtalt, er at 85/1.4 giver så meget farveaberration før softwarekorrektion at autofokussen bliver ganske upålidelig. Den ved lidt forenklet sagt ikke om den skal fokusere på grøn eller magenta. 200/2 er stort set altid spot on, selv hvis man skal have en persons iris skarp i stedet for dens øjenbryn. 85/1.4 objektivet har for mig altid været et lotteri. Rammer det godt er det herligt. Det gør det desværre bare alt for sjældent. Jeg har byttet 2 gange – første skulle fokus justeres +12, andet +18, tredje +8! Så dér har du hele historien 🙂
I min familie har børnecomputerspillet Magnus & Myggen efterladt et flittigt brugt udtryk, som jeg finder meget passende for Nikons 85/1.4: “God idé… men det virkede ikke.” 🙂

105-eren har jeg forsonet mig lidt mere med siden jeg sendte Zeiss-en (100/2) tilbage for dens farveaberrationshæslighed i alle former for skævt lys. Det er en ren tivoli af alle regnbuens farver når man skyder highlights eller modlys! Surt, fordi det ellers er et ret fedt objektiv. Godt Jesper Tønning ikke læser med 🙂 (Vinker til Jesper.) 105 micro er nok det eneste objektiv jeg kender hvis bokeh bliver bedre når blænden lukkes. Det var lidt kontraintuitïv for mig og det havde jeg ikke fanget før jeg købte det igen, igen (3. gang – jeg er en idiot, jeg ved det).

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 5, 2013 - 10:51 pm

Jeg har aldrig gjort et fejlkøb, og jeg har kun lige nøjagtig det grej som jeg har brug for – jeg kunne på ingen måde klare mig med mindre grej!
.
Spøg til side, jeg er helt sikkert i samme båd som de fleste andre, jeg har helt sikkert brugt penge på grej som ikke bliver brugt i den grad som det burde, men jeg syntes ofte at fejlkøb er med til at forme, og lære en noget om at tage billeder.
.
Jeg tror den vigtigste ting som fejlkøb har lært mig er at det desværre sjældent er grejet der gør den store forskel – dette tror jeg desværre er svært at lære på andre måder 😉
.
Jeg tror der er rigtig meget forskel på hvordan vi ser på grej, og på billeder – Ard er nok en af de mest kritiske fotografer jeg kender når det kommer til hans egen grej og billeder, og han har ved flere lejligheder komplimenteret nogle af mine billeder som er taget med objektiver som han selv hader – jeg tror på ingen måder jeg er en bedre fotograf end Ard – jeg tror nærmere at man ofte er meget mere kritik ved sine egne billeder fordi man flueknepper dem ved 100% forstørrelse!
.
Så vidt jeg ved er det ikke sådan man “ser” et billede..

Besvar
Søren Skovsgaard juli 5, 2013 - 11:28 pm

Jeg lavede selv skiftet fra Sony til Nikon for snart en 4 år siden, og selve skiftet var ikke så galt da jeg i løbet af et par måneder fik solgt alt Sony udstyret til et gennemsnit af ca 70% af ny pris.
.
Tilgengæld blev skiftet med tiden meget dyrer da jeg har fået købt en masse objektiver. Læg mærke til at jeg ikke skrev for mange 🙂 Jo, hvis man skal kigge på det objektivt (ikke at blande med det man sætter foran kameraet, men som modsætning til subjektiv) har jeg som amatør, som ikke får taget så mange billeder som jeg gerne vil, og som sikkert ikke laver de billeder, som mit udstyr berettiger – så er alt vel et fejl køb, og jeg kunne jo i stedet have købt og betalt en ny bil.
.
Men til forskel fra jer professionelle selvstændige, så behøver jeg ikke kigge på om investeringen betaler sig i forhold til mit arbejde, da min indtjenning kommer andet steds fra. Tilgengæld kan jeg godt lide kvalitet, og vil hellere købe det bedste end mere af det knap så gode. Og selvom mine fotografiske evner ikke er som en professionel (forstået som at der nok er længere mellem wow skudene hos mig end hos bedre fotografer end mig) så glæder jeg mig over at når jeg så får et af de fede skude, så ved jeg at kvaliteten af billedet i hvert fald ikke lider på grund af udstyret – ville sgu ærgre mig hvis jeg har følelsen når jeg trykker på udløseren at der fangede jeg sgu et fantastisk billede og så komme hjem og se at det alligevel ikke blev så fantastisk fordi mit kamera ikke kunne levere billeder uden for meget støj allerede ved iso 800.
.
Ved ikke om ovenstående giver mening, men min pointe er nok at denne diskussion om unødvendigt brug af penge på grej er forskellig fra om du har det som Hobby, eller som din levevej. Som hobby er det jo noget jeg synes det er sjovt, og som min hårdt tjente penge går til – selvfølgelig kunne de gå til anden hobby eller jeg kunne spare dem om – men glæden er ikke den sammen.
.
Så ja, en investering i et 300 mm F2.8 er for de fleste en sindsyg beslutning, men de 3 billeder jeg har til at hænge på væggen og kigger på hver dag kan jeg glædes over, og selvom det kun er 3 billeder indtil videre og objektivet ikke bliver brugt ofte nok – så har jeg ikke fortrudt købet.
,
Nå, vist nok bablen fra min side på en fredag aften… 🙂
.
Ps – er spændt på om mit indlæg faktisk kan overgå Ard’s standard i lange kommentarer 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 5, 2013 - 11:52 pm

Hej Søren..
.
Jeg er fuldstændig enig med dig – hobby er noget helt andet, og her er der helt andre kræfter på spil.
.
For mig er det både mit job, men også en kæmpe del af min fritid, og jeg har helt sikkert objektiver som falder ind under begge kategorier – f.eks. er min nye 180mm makro ikke et objektiv jeg SKAL bruge i regnskoven, men jeg nyder alligevel at lage med det…
.
Så fedt med dit indspark!
.
Og du kan ikke lave lige så lange kommentarer som Ard – han har fået udvidet hans kommentarfelt, da han ikke kan holde det kort.. 😉
.
Skal vi udvidde dit også?

Besvar
Ard Jongsma juli 6, 2013 - 3:00 pm

Hrmpf… 🙂

Besvar
Theis Poulsen juli 7, 2013 - 9:52 pm

Klart der er forskel på amatør/hobby og dem som trækker penge ind på deres fotografering 🙂
.
Når det er sagt så er spørgsmålet om de billeder du har hængende fra den 300mm ikke havde gjort lige så meget glæde og været lige så gode hvis de var taget med en 28-300mm til en lille del af prisen….
.
Ja den 300mm er lækker, men hvor stor er pris forskellen og hvilke oplevelser kunne det give dig, din familie og dit kamera hvis du havde valgt den billige optik…..
.
Måske havde der allerede hængt 10 billeder på væggen fordi du havde haft penge til at rejse for f.eks.
.
Jeg syntes det er en interesant tanke at vi både som hobby og virksomhed bruger mange penge på udstyr, hvor vi nok ofte ville få mere ud af at bruge pengene anderledes 🙂
.
Det afhænger selvfølgelig også af hvorfor mange køber udstyr. Hvis man køber udstyr for at have udstyr, nørde med det, teste det i hoved og røv, pudse og polere det – så er det nok noget andet end hvis man køber det for at tage billeder.
.
Jeg siger på ingen måde at det er forkert, men det er noget andet. Nogen folk bruger en formue på møbler og kunst det er ikke sikkert de er gode at side i, ser godt ud eller er svære at lave, men derfor kan man godt ville bruge penge på det alligevel 🙂

Besvar
kim juli 7, 2013 - 2:46 pm

Tja, jeg køber kun det jeg har brug for 🙂
Min hustru derimod…

Lige nu, hvor jeg har en monitor der skranter, skubber hun meget hårdt på for, at jeg skal accepetere at den eneste rigtige erstatning er en Eizo til omkring kr. 17000.

Jeg derimod, mener godt at en billig apple skærm, eller tilsvarende kan gøre det. Hun ved hvad hun taler om fra sit proffesionelle virke, og Goecker giver hende ret. MEN, er det nødvendigt for mig som amatør der laver egne print, eller er det flueknepperi af nørder.

Hvad mener i andre amatører, og hvad mener profferne herinde?
Og hvad bruger i selv?

Besvar
Theis Poulsen juli 7, 2013 - 9:47 pm

Lige præcis den med skærmene har jeg været med til noget lidt sjovt med. Den diskution har jeg nemlig også haft med nogen.

Resultatet blev en dell skærm til små 5k mod en eizo til omkring 15k de blev så pakket væk i pap så man ikke kunne se hvilken der var hvilken også blev der lavet blind test.

Der blev gættet i blinde og der kunne ikke findes en vinder 🙂 Her snakkede vi grafikere, fotografer og en enekelt trykker.

På mit bord står der en dell skærm også har jeg godt 10k at hygge mig for 🙂

Besvar
kim juli 7, 2013 - 10:14 pm

Tak Theis.
Er der tale om en speciel Dell skærm, og kan du pege mig i retning af noget på nettet, som jeg kan se på?

Besvar
Theis Poulsen juli 8, 2013 - 8:11 am

Dem vi testede var kun 24″ men idag er det selvfølgelig en 27″ du skal have fat i.

Jeg vil varmt anbefale den der hedder U2713H.

Der findes også en som hedder u2713hm, men det er den uden m du skal have fat i. Den dækker 99% af argb og 100% srgb og har 1.07 billioner farver.

Besvar
kim juli 9, 2013 - 7:50 pm

Endnu en gang tak Theis,
Det hele endte godt, U2713H er bestilt hos Computersalg.dk, og nu venter jeg blot på at få den hjem.
Jeg skylder dig en god øl!

Besvar
kim juli 13, 2013 - 2:33 pm

Tak spids,
Nu har jeg så fået skærmen hjem, og opdager at min laptop ikke kan køre på skærmens højeste opløsning.
Bliver nødt til at købe en ny computer, så de 12000 kr. jeg sparede holdt ikke længe – Grrr…

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 14, 2013 - 7:29 pm

Ha ha ha… Det er sgu ikke i orden!
.
Så må du bar have dig en MBP med retinadisplay oveni – som man siger: En krone der er sparet er en ny MacBook..
.
Glæder mig til at høre din mening om skærmen

Besvar
kim juli 14, 2013 - 10:43 pm

Tjah, det med en ny computer er faktisk præcis hvad der sker nu.
Skærmens opløsning er så høj, at jeg ikke kan køre den fra min nuværende laptop. Jeg kan ikke finde ud af bruge en MBP – den er jo mest beregnet på folk der ikke har IT kendskab, så jeg bygger en stationær med saft i. Ærgerlige udgifter, hvis du spørger mig.
…og undskyld joken omkring apple 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 15, 2013 - 10:26 am

Ha ha – Ja det er ikke de sjoveste penge at skulle af med når man køber PC – Mac er jo noget helt andet…;-)
.
Og jeg kan sagtens tage lidt Mav spøj, jeg troede selv jeg var IT mand, indtil jeg fik min Mac og fandt ud af at jeg ikke behøvede at bruge min til på det – så var der mere tid til billederne 😉
.
Men hold os endeligt opdateret!

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 7, 2013 - 10:58 pm

Hej Kim..
.
Igen er jeg nok den værste i verden at spørge, men jeg har kun min iMac, og den er jeg fint tilfreds med..
.
Har aldrig prøvet en Eizo, men savner ikke noget..
.
Glæder mig til at høre hvad du vælger!
.
Og har du tænkt over det vi snakkede om?

Besvar
Anders Dahl Tollestrup juli 8, 2013 - 11:23 am

Supergodt indlæg, som jeg først ser nu 🙂 Fotomalia.dk er jo et overflødighedshorn, hvor man sagtens kan vende tilbage til og læse lidt ændre indlæg.
.
Men min dSLR historik vidner vist om at jeg næppe er mærke-religiøs: Canon – Canon – Nikon – Canon – Nikon – Nikon, men også at der sikkert er en del fejlkøb i blandt. F. eks, da jeg skiftede fra Canon 5D mk. II til Nikon D800. Superfedt kamera, det D800, men for dælen da hvor bliver ens workflow og post-processing bare sløvt, selv med SSD og masser af RAM i Mac’en. Samtidig er D800 heller ikke nogen hurtigskyder …
.
Så jeg gjorde som dig Theis – kiggede grundigt på de billeder jeg skyder: Jeg printer aldrig over A3+, laver en masse bryllupper med 1500 skud i bagagen efter hvert job, og ynder også at skyde lidt sport for sjov, hvis jeg har fri en enkelt weekend i ny og næ.
.
Så beslutningen var ikke svær. Mit elskede D800 røg videre til en ny ejer og jeg fik fat i et brugt Nikon D3s, som passer meget bedre til mine behov. Jovist savner jeg D800’eren store og detaljerede filer, men man får jo ikke både store filer og hurtig hastighed i samme pakke 🙂
.
Sidder foresten i Sydfrankrig og nu tror jeg, at jeg vil ud og skyde lidt landskab i Pyrenærerne 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 9, 2013 - 5:35 pm

Hej Anders..
.
Ja du har da om nogen været lidt rundt omkring – men nu tror jeg faktisk at du måske har ramt rigtigt, det er ihvertfald et fantastisk kamera du er endt på..
.
Og jeg kan sagtens forstå dine skrupler over D800, det var stort set samme proces jeg var igennem da jeg vaklede i mellem D800 og D4 – nå ja også ISO ydelse 😉
.
Jeg ville faktisk gerne være hoppet på en D3s, men den manglede bare lige FULL HD, ellers var det også der jeg var endt!
.
Nyd turen i det franske – vi glæder os til at se noget der fra i Læsernes galleri!’

Besvar
Anders Dahl Tollestrup juli 9, 2013 - 6:39 pm

Jo tak, Brian – de 35 grader er lige mig ;-D
.
Jeg skal nok bidrage til galleriet – skal bare lige finde ud af om det skal være Jens Voigt på 8. etape af TdF eller måske noget aftenstemning fra Ille sur Tët 🙂

Besvar
Theis Poulsen juli 9, 2013 - 8:56 pm

Ja det er nogle store filer den spytter ud, men det er lige det jeg elsker den for. Kvaliteten er bare super god på de filer og jeg elsker den for det 🙂

Jeg har også tidligere kigget meget på hastighed, men det er så sjældent jeg har behovet. Når det er sagt ville jeg da ønske den kunne nappe en enekelt eller to mere i sekundet.

Redigering syntes jeg ikke at have de store problemer med. Kører på en flere år gammel pc med godt med ram og en ssd og det kører helt ok. Selvfølgelig ville det være hurtigere med mindre filer, men det her er ikke mere end jeg kan leve med det 🙂

Når det er sagt så kunne jeg godt komme til at falde over en meget billig D3 bare lige for at have lidt speed engang imellem 🙂

Besvar
Ard Jongsma juli 26, 2013 - 3:03 am

Så fik vi endelig afklaret at det ikke bare er min trang til at godtgøre min monumentale investering dengang som bliver ved med at få mig til at jamre at dette er den bedste samling glas som penge kan købe. Jeg er ikke en stor fan af DxO, fordi de går for meget op i ‘objektiv’, mens ‘subjektiv’ for mig er vigtigere. Men heldigvis er subjektiv også objektiv for bare dette vidunder. 🙂 (Det var ikke så mange ord, vel?)

“With a Sharpness score of 28P-Mpix this lens is the sharpest Nikon mount lens we’ve tested, putting ahead of lenses like the (…) 400mm f/2.8.”

http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Nikon-AF-S-Nikkor-200mm-f-2.0G-ED-VR-II-lens-review/Nikkor-AF-S-Nikkor-200mm-f-2G-ED-VR-II-lens-performance

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 26, 2013 - 6:32 pm

Ha ha ha.. Ja jeg er helt med på hvad du mener, jeg tror jeg er nød til at låne dyret på et tidspunkt, så jeg lige selv kan se hvad alt det stohaj er…
.
Men jeg er nu også ret glad for min nye 180mm – den må du lige prøve ved lejlighed…

Besvar
Ard Jongsma juli 26, 2013 - 7:53 pm

Ja, vi må holde en bytteaften. Ligesom i gamle dage med frimærker 🙂

Besvar
Ard Jongsma juli 26, 2013 - 7:58 pm

Øøøøøhhh… det ville egentlig være en fremragende idé, at organisere en “prøv mit glas” event. Hvis vi kunne samle tilstrækkeligt med folk som har lidt halvskøre objektiver i Ferrari klassen. Det er så forbandet svært at få de ting prøvet af som almindelig dødelig. Måskje er det noget for Carsten og Jon til næste Fotofestival?

Besvar
Brian - fotomalia.dk juli 27, 2013 - 7:52 pm

Fed idé – det kunne også være det skulle være en del af en FotoMalia dag…

Besvar
Karin Ott august 1, 2013 - 10:29 am

Ermmm, jeg fik købt mig et lille Leica D-Lux 4 brugt i foråret som svar på mit ønske om altid at være “bevæbnet”. Det var et fejlkøb. Jeg kan ikke abstrahere fra, at mit spejlrefleks er bedre og bliver sur, når jeg arbejder med Leicas RAW-filer. Jeg har ikke tålmodighed til det. Så det skal sendes videre, og så skal jeg kigge på en måde at sikre, at jeg i stedet får det kamera, jeg allerde har, med rundt.

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 3, 2013 - 7:04 pm

He he – dejligt at høre en der vil stå ved sit fejlkøb. Der er meget snak om “små”(spejlløse) vs. Store (DSLR), men jeg kan heller ikke helt forlis med tanken om at undvære mit store hus, jeg syntes det er bedre (og ja jeg har prøvet en del små)
.
Jeg håber du finder en måde at slæbe det store med dig;-)

Besvar
Du har for meget udstyr.... Zack Arias i New York med billigt udstyr august 22, 2013 - 3:50 pm

[…] i starten af juli skrev jeg en længere gæste post over hos fotomalia drengene. Her skrev jeg lidt omkring udstyr både mit skifte fra Canon til Nikon, men i høj grad […]

Besvar
Markus Lajer Christensen august 22, 2013 - 7:58 pm

Jeg har lavet 1 fejlkøb i alt.
Det var Tamron 70-300 DI, som der bare ikke fungerede..
Nu sparer jeg op til 35 1.8, tokina 100 2.8, og sigma 120-400. og så har jeg 50 1.4G, tokina 11-16, og sælger 18-105.

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 23, 2013 - 7:40 pm

Hej Markus..
.
Hvorfor virkede tamronen ikke? – var billedekvaliteten ikke som forventet eller?

Besvar
Markus Lajer Christensen august 23, 2013 - 9:16 pm

Billedkvaliteten er virkelig noget af det værste jeg har oplevet, og fokusmotoren… Nej puha, skal have VC USD versionen, eller også Sigma 120-400

Besvar
Brian - fotomalia.dk august 26, 2013 - 3:37 pm

Ja hvis billedkvaliteten stinker, så er det jo ikke noget værd at samle på.. – Du må bar få fyldt sparegrisen op!

Besvar

Smid en kommentar til os