(T-DaG) Sådan får du gode hudtoner – (Christian Grüner)

af Theis Poulsen

Har du har prøvet at fotografere modeller eller bare mennesker? Svarer du ja har du ganske sikkert også kæmpet med hudtoner. I dag tager Christian et kig på, hvordan Capture One kan gøre det nemt for dig.

 

Christian Grüner

I dag skal vi byde velkommen på bloggen til Christian, som igennem mange år har gjort sig som fotograf. Christian har i mange år fotograferet modeller, men roder nu også med droner, 3D print og ikke mindst Capture One.

Han har de sidste 4 år arbejdet for PhaseOne, som står bag verdens nok bedste raw converter, nemlig Capture One. 

I dag fortæller han lidt om hans ynglingsværktøj i det store arsenal, der er til rådighed.

 

Capture One Pro 10 – Hudtoneværktøjer

Jeg har arbejdet med Capture One i over 10 år på nuværende tidspunkt, og hudtone værktøjerne er stadig nogle af de værktøjer jeg bruger allermest. Værktøjerne bygger dog også på den grundige implementering, som hvert enkelt supporteret kamera får i Capture One. Uden de optimale betingelser for out-of-the-box-farver og kontraster, ville rigtige hudtoner være langt sværere at opnå.

Når det så er sagt, så ser vi alle hudtoner lidt forskelligt, og der er store forskelle på, hvad folk kan lide, som deres optimale hudtoner. Her kan Capture One hjælpe fotografen til en præcis hudtone, og tilmed på en nem måde.

Der er 2 værktøjer i Capture One, som er direkte designet til at gøre arbejdet med hudtoner lettere:

  • White Balance – > Skin Tone
  • Color Editor -> Skin Tone

 

Lad os tage White Balance toolet først:

Er det nogensinde kommet hjem med en serie, hvor de færdige skud skal matche så godt som overhovedet muligt? Glemte du at skyde et manuelt White Balance preset? Det kan WB Skin Tone toolet hjælpe med at korrigere.

Det fungerer ved, at man så at sige laver en given hudtone til sit ”hvidpunkt”, altså det punkt som hvidbalancen justerer sig ud fra.

Hvidbalance justeres udfra hudtone

 

Når man vælger sit punkt på sin model, så vælg et punkt som kan ses på alle billederne. Punktet skal også helst være relativt ens belyst henover serien. Det giver de mest optimale arbejdsforhold for værktøjets algoritme, og dermed også de bedste resultater for fotografen.

Man vælger mellem de indbyggede hudtoner, eller laver sine egne. Jeg vil anbefale, at man som faglig stolt fotograf, selvfølgelig laver sine egne, som man får det præcis som man vil.

 

Skin Tone tool

Og så til det værktøj, som jeg vil kalde mit absolutte favorit værktøj i Capture One, Color Editor -> Skin Tone.

Alle der fotograferer mennesker på jævnlig basis ved, at hud mange gange ikke er så jævn i tonen som vi gerne vil have. Man kan selvfølgelig rette tonen i Photoshop med en masse lag, masker og Selective Color, men det tager rigtig lang tid, hvis det skal gøres ordentligt.

I Capture One kan det hele gøres på under et minut.

For de fleste scenarier vil det kunne betale sig, at oprette en lag med en tilhørende maske. Masken skal helst ikke dække læber, blond hår, blodårer i øjenene, samt gul eller rød påklædning. Disse farver ligger tæt op ad hudtoner, og vil således blive påvirket af værktøjet på en sandsynligvis ikke ønskelig måde. Man kan også vælge at tegne læber og eksempelvis kind-rouge med en low-opacity brush, og således kun påvirke det område i en mindre grad.

Hurtig og nem hudmaske i Capture One

Dernæst vælger man en hudtone man kan lide. Det kræver lidt øvelse at vælge den helt rigtige første gang, men heldigvis kan man nemt justere sit valg efterfølgende.

Dernæst kan man begynde at trække i de tre sliders under Uniformity, der gør dette tool så kraftfuldt.


Skin Tone-værketøjet i Capture One

Sliderne under Uniformity har følgende funktioner:

  • Hue justerer ensartetheden af farven, jo højere værdi, jo mere ensartet bliver farverne, som ens farvevalg samt masken påvirker.
  • Saturation justerer ensartetheden af farvemætningen.
  • Lightness justerer ensartetheden af hvor lys eller mørk huden skal være.

Disse tre håndtag er dog designet således, at de har en vis grad af kreativ frihed over sig. Det betyder at rykkes de alle sammen til 100, så vil resultatet meget sandsynlig være ubrugelig til realistiske hudtoner. Jeg bruger dog denne tilstand til at justere mit farvevalg ind, da det er langt nemmere at se, hvordan effekten er, når denne er overdreven. Dernæst skruer jeg individuelt ned for alle 3 sliders, indtil jeg er tilfreds med effekten.

Det er små justeringer, men det er de super vigtige justeringer, som virkelig hæver niveauet.

Skin Tones – før / efter

Når effekten er på plads, så plejer jeg at gennemgå masken i 100% for at sikre mig at jeg ikke har ramt områder, som ikke skal være påvirket af værktøjet. Det er så øv at lægge mærke til sådan noget, når man har afleveret skuddet.

Hvis du vil endnu mere i dybden med dette tool, så har jeg også skrevet en blog-post på Phase One’s Image Professor Blog: http://blog.phaseone.com/get-uniform-skintones/

 

Prøv Capture One gratis

Har du ikke allerede Capture One, men har pludselig fået en uimodståelig lyst til at prøve det? Ja så kan du faktisk teste det af helt gratis. Hent en trail udgave lige her.

https://www.phaseone.com/en/Download.aspx

 

Fotomalia siger tak

Hudtoner har altid været et helvede at rode med, men nu har vi alle fået et godt bud på, hvordan det kan gøres meget meget nemmere.

En stor tak til Christian fordi han havde lyst til at lege med. Har du spørgsmål, så skyd dem afsted, så skal vi nok sørge for at piske Christian til at svare 🙂

Har du en god ide til hvem der skal besøge os i T-DaG eller måske bare et emne, så smid en kommentar herunder. 

 

 

Relateret indlæg

3 Kommentarer

Johnny Paulick januar 26, 2017 - 2:45 pm

Men kunne man ikke korigerer det ved at sætte Kelvin op til eks. 5.500-7000grader.. bliver huden så ikke mere blød..? Eller bruge et Expo filter til at stille hvidbalancen i det lys billedet bliver taget med.. ( har lige købt sådan et… men ikke taget ibrug endnu ) Men forstod det sådan ( på Engelsk ØV.. ) at huden også skulle blive vist på en mere ” naturlig” måde.. 🙂

Besvar
Christian Grüner januar 26, 2017 - 5:14 pm

WB skin tone toilet bruger netop hvidbalancen til at korrigere henover flere billeder.
Et Expo filter el lignende vil kun kunne korrigere såfremt man skyder det for hvert enkelt scene, for hver gang man ændrer sit lys osv. Dernæst kan WB toilet også tage højde for, hvis man har lavet en varmere eller koldere tone end den “rigtige” hvidbalance.

Besvar
Brian - fotomalia.dk januar 26, 2017 - 8:11 pm

Spændende sager, jeg har længe luret på at kaste mig ud i Capture One verdenen, men har aldrig fået taget springet – hudtoner er ikke der hvor jeg arbejder mest, men bliver ved med at høre gode ting om Capture One..

Tak for indlægget!

Besvar

Smid en kommentar til os