T-Dag med Tina Kragh Kristiansen – Fotografi som terapi

af Jakob Kjøller

Jeg bruger fotografi som terapi, og det har bl.a. resulteret i en bog om sindet og sindslidelser.

Om Tina

Tina er 46 år og fra Toftlund i Sønderjylland.

Tina bruger bruger bl.a. fotografi som terapi som en del af behandlingen af sine psykiatriske diagnoser.

Hun har skabt bogen ”Lykken er lunefuld…” , som handler om sindet og sindslidelser. Denne bog er et fotoprojekt skabt i samarbejde mellem mor og datter. Datter som modellen i alle billederne og mor bag kameraet og ved computeren.

Oprindeligt var Tina uddannet folkeskolelærer med billedkunst som linjefag. Men da hun ikke kunne holde til det, er hun i dag førtidspensionist.

 

Fra malerkunst til fotografi

I starten brugte jeg megen tid på malerkunst, men er sidenhen gået over til fotografi som min kreative udtryksform.

Tidligere var det naturen, jeg forevigede. Nu er portrætter min store passion.

 

Fra kompaktkamera til spejlrefleks

Jeg begyndte at fotografere i 2010 med et HP-kompaktkamera, da jeg, på daværende tidspunkt, overhovedet ingen forstand havde på kameraer.

Jeg investerer senere i et spejlreflekskamera, Nikon D5000, og tilføjer derefter lidt ekstra tilbehør som objektiv, flash og stativ. Faktisk bruger jeg stadig dette kamera sammen med Photoshop Elements 9 og gratisprogrammet Picasa, hvilket fungerer fint for mig.

Jeg deltager ofte i fotokurser og læser mange bøger om fotografi, så jeg hele tiden bliver inspireret og forsøger at dygtiggøre mig.

Desuden har jeg efterhånden deltaget i en del udstillinger.

 

Glæden ved kreativitet

Jeg bruger fotografi som terapi, når tankemylderet bliver for voldsomt.

Jeg nyder at tænke kreative tanker og skabe billeder både bag kameraet og efterfølgende  ved computeren.

 

Idéen til min bog opstår

Når jeg skal afprøve nye ideer, er det ofte min datter, Signe, som står ”for skud”. Hun stiller gerne op som model for alle mine mere eller mindre skøre ideer.

Derfor er hun den første, der dukker op i mine tanker, da ideen til min bog om sindet og sindslidelser opstår.

 

Kort beskrivelse af bogens forløb:

Min bog med titlen: Lykken er lunefuld… beskriver med billeder og ganske få ord vejen fra at være glad og udstråle overskud til starten på en psykisk nedtur, hvor de første triste og negative tanker afløses af social angst som udvikles til decideret ensomhed og håbløshed med følelsen af afmagt, som kan medføre selvmordstanker og måske forsøg på selvmord.

Tabuet omkring psykiske lidelser kan brydes ved at være åben og italesætte problemerne, men dette kræver hjælp og støtte, så der igen er håb og lys forude.

Hvis du én gang har været nede og ”skrabe bunden”, vil frygten for en ny nedtur nok altid sidde og lure i bevidstheden.

 

Kun få eksemplarer af bogen

Jeg undersøgte mulighederne for udgivelse af bogen, men pga. de store omkostninger ved dette, valgte jeg at få trykt bøgerne i 6 eksemplarer hos Pixum.dk

Bøgerne er brugt som gave eller udstilles, bl.a. i Lokalpsykiatrien, venteværelset hos lægen og på biblioteket.

FotoMalia siger tak!

Som altid siger vi mange tak til Tina, for at hun ville dele sin historie med os. Har du en historie du gerne vil dele, så hiv endelig fat i os 🙂

Relateret indlæg

1 Kommentar

“Lykken er lunefuld” af Tina Kragh - 1 - Fotograf Jakob Kjøller oktober 25, 2022 - 1:05 pm

[…] Tina har tideligere været T-Dags blogger her på FotoMalia, hvor hun snakker om sit projekt, samt viser en del af dem. Jeg vil anbefale at du tager et kik på dem lige her: https://fotomalia.dk/t-dag-med-tina-kragh-kristiansen-fotografi-som-terapi/ […]

Besvar

Smid en kommentar til os