En fotoworkshop ude af fokus

af Jon Detlefsen

Fotoworkshop på Kirsten Kjærs Museum i Thy: Endnu et hold workshopdeltagere sprang med Carsten og Jon ud på dybt vand og dykkede rundt i havet af abstrakt, kunstnerisk og kreativt naturfotografi – alle kom i land igen, nogle lettere rystede men alle i god behold

Er det svært at tage uskarpe billeder? Inden vi svarer, er det nødvendigt at pointere, at vi ikke tager billeder – vi laver dem. Ansel Adams’ visdomsord er tidløse og er faktisk mere aktuelle i dag, end nogensinde før med smartphones og sociale medier som katalysatorer for en overflod af visuelle indtryk.

Fordybelse

Vi drukner i billeder næsten uanset, hvor hen vi vender vores blikke. Billeder af svingende kvalitet. Eller hvis man vil smyge sig udenom at skulle gøre sig til herre over gode kontra dårlige billeder, så kan man i stedet sige ”billeder med svingende relevans for et større publikum”.

Der bliver postet mange billeder derude i det store netværk, og man bliver let fartblind og mister orienteringen. På vores ud af BOKSEN-fotoworkshop forsøger vi at slå bremsen i og i stedet skrue op for fordybelsen, langsommeligheden og eftertænksomheden.

“Kreativt naturfoto er nok det kursus med de sværeste fotoudfordringer, som jeg endnu har deltaget i – en fantastisk lærerig og bevidsthedsudvidende workshop.” – Henrik Olsen

Og vi arbejder med at tage ansvar for vores billeder. På baggrund af en række valg og fravalg, der både indbefatter kreative fototeknikker og refleksioner over formålet med vores billeder, skaber vi billederne. Vi tager dem ikke.

Stemningsbilleder fra workshop i kreativt naturfoto på Kirsten Kjærs Museum i Thy d. 7. – 8. oktober 2017. 

Ingen regler

Vi bryder de fotografiske regler og laver billeder, der er slørede, uskarpe, abstrakte. Vi laver ikke dokumentarbilleder, vi udfolder vores fotokunstneriske evner og ambitioner. Eller sagt helt jordnært: vi leger. Den eneste regel, som gælder her er, at her gælder ingen regler.

“Det var sjovt, lærerigt, og legende at arbejde med lange lukkertider, lille blænde og lumske vinkler.” – Louise Lausten Klopke 

Og vi får en masse inspiration og teknikker proppet i vores rygsække, som vi kan bruge på vores videre færd i alle de mange forskellige fotografiske genrer, vi bevæger os rundt i.

Sværere end skarpe billeder

Så tilbage til det indledende spørgsmål ”er det svært at tage uskarpe billeder?” Svaret er JA, det er hamrende svært at lave billeder, der er uskarpe med vilje. Det er mange gange sværere end at lave skarpe billeder.

Det er ikke blot en fototeknisk barriere, der skal forceres. Endnu vigtigere er det den mentale, der skal nedbrydes og udvides. Det, oplever vi, er noget af det aller mest udfordrende, vi sætter vores hårdtarbejdende workshopdeltagere til.

Men det betaler sig. Det er både horisontudvidende og heldigvis lige så sjovt, som det er udfordrende.

Mie Buus fra NaturmadThy stod for kaffe fra egen kaffefarm i Nicaragua og kage lørdag eftermiddag, udsøgt middag lørdag aften og bålmad som sendt fra himmelen søndag.

Inspirerende rammer

Rammerne for fotoworkshoppen var igen Kirsten Kjærs Museum beliggende i naturskønne omgivelser i Thy. Museet er et privat kunstmuseum og et arbejdende kunstcenter med masser af aktiviteter som bla. kurser og koncerter.

Til museet hører desuden to-tre kunstnerboliger, gæstehus og værksteder. Vi havde vores eget hyggelige gæstehus med opholdsstue, køkken og tilhørende sovegemakker.

Forplejning sendt fra himlen

Og så forkæles vi med udsøgt forplejning af Mie Buus fra NaturmadThy. På weekendens workshop sørgede hun for kaffe fra egen kaffefarm i Nicaragua og kage lørdag eftermiddag, udsøgt middag lørdag aften og bålmad som sendt fra himlen søndag.

“Man får syn for, at et billede ikke skal være skarpt for at være spændende. Jon og Carsten forstår at holde undervisningen helt nede på jorden og samtidig gøre den spændende.” – Henning Brandt

Maden er baseret på økologiske og lokale råvarer, så vidt det overhovedet er muligt. Meget af det grønne kommer fra Mies egen have, urter og svampe kommer fra naturen og kødet fra fritgående dyr.

Når kroppen trænger til forplejning, og sindet er fotografisk udfordret og trænger til lindring, dukker Mie op og forkæler sanserne med mad tilberedt på de bedste råvarer lavet på baggrund af de bedste madkundskaber.

De dér æggepandekager med bacon og stegte trækanteraller lavet over bål under den blå himmel til soundtracket af vesterhavets berusende sus – suk…

Vores dygtige kursister

Nyd lige de flotte billeder fra nogle af vores engagerede og modige workshopdeltagere. Det er en fryd at møde så smittende et gå-på-mod og en så nysgerrig og åben tilgang til fotografiet.

Tak for den store indsats!

Vil du også med Carsten og Jon på workshop i kreativt naturfoto?

Så send en mail til workshop@sagaevent.dk og kom på venteliste til ud af BOKSEN-workshoppen i kreativt naturfoto forår 2018 – og/eller tilmeld dig FotoMalias nyhedsbrev (nederst i menuen til højre) og få besked før alle andre, når efterårets workshop bliver annonceret.

Relateret indlæg

2 Kommentarer

Nina Høj oktober 11, 2017 - 8:42 am

Lyder som det perfekte “uperfekte” foto-univers at færdes i !!
Og så i fantastiske omgivelser 🙂

Besvar
Jon Detlefsen oktober 23, 2017 - 5:05 pm

Det er det i hvert fald, Nina – du skulle tage at prøve det 😉

Besvar

Smid en kommentar til os