(T-DaG) Adventurefotograf (Martin Paldan)

af Brian - fotomalia.dk

Action- og adventurefotograf Martin Paldan er ikke bange for mudder eller højder. Her følger nogle øjeblikke fra Martins ture med kameraet – Et blik bag om scenen.

Se mere i dagens indlæg!

MARTIN PALDAN

Martin Paldan er én af Danmarks mest erfarne action- og adventurefotografer. Han har skudt adventure race og ultralløb i hele verden, og arbejder ofte under ekstreme og barske vilkår. Han elsker at fotografere, og forsøger hele tiden at udvikle sit fotografi.

 

KOM SÅ – Det er for let!

På lang afstand stod jeg med telezoom og fotograferede. Tænkte at jeg havde et fint overblik, men at billederne ikke blev det helt vilde. Jeg står sammen med venner og familie, og hygger mig. Pludselig slår det mig at det er lidt for let. Jeg prædiker selv at man (ofte) skal gøre en indsats for at få de gode billeder. Jeg forlader det hyggelige selskab, tager klatresele på og klatrer ud på stilladset der støtter klatrevæggen. Får etableret mig med lidt besvær og hænger nu 17 meter over Opalsøen. Britisk superklatrer Steve McCLure hopper efter sidste greb, og skuddet er i kassen fra en fed vinkel. Nogle gange er indsatsen det hele værd!

2008_august_02_

Klatrefestival, Bornholm.

 

 

 

 

 

 

KREATIV SOLNEDGANG

Ikke langt fra campen, oppe på et bakkedrag, lå en større gruppe sandsten. De havde fascinerende former, og jeg skød flere billeder af dem i dagslys. Da solen gik ned, fik jeg lyst til at prøve at belyse dem med eksterne flash – en teknik jeg mest bruger på personer. Jeg fandt frem til denne runde sten, som jeg havde beundret tidligere på dagen, og satte et svagt lys på den (med Speedlite). Simpelt, men æstetisk og nærmest magisk lys. Nogle gange handler det om at kombinere éns erfaringer til en ny.

2013_november_20_

 Desert Ultra, Namibia.

 

 

 

TUNGE KLUMPER PÅ FØDDERNE

Løbeportræt af trailrunner. Vi fandt en grusgrav med stejle bakker. Alt var fugtigt, og leret hang fast på vores sko og støvler. Jeg kæmpede op ad bakken med speedlites på stativer. Benene på stativerne forsvandt ned i den bløde jord, og jeg gled rundt for at komme i skudposition. Løberen gjorde en formidabel indsats med at kravle op igen og igen, for at løbe ned… Vildt så meget der skal kæmpes for at lave et enkelt billede! Grusgrave er i øvrigt super potentielle locations for actionfotos.

2011_december_15_

Grusgrav, Roskilde. 

 

 

 

LIDT FOR MODIG

Ved et adventure race i Costa Rica, var jeg med det danske hold ude og træne rafting. Jeg sad med i gummibåden, og havde naivt mit kamera i en frysepose, som eneste beskyttelse. Først kom der fugt i optikken og billederne blev helt hvide og spøgelsesagtige. Senere på turen – i regnskoven – under et skybrud der fik udtørrede flodlejer til at svulme op, døde det fuldstændig da jeg ikke havde en chance for at skærme det mod regnen. Selve adventure racet var dårlig nok startet. Jeg havde heldigvis et andet kamerahus med på turen…

2012_april_18_

Costa Rica Adventure Race.

 

 

ALLE KNEP GÆLDER!

Dette billede kan jeg egentlig ikke tage credit for at have taget. Jeg skulle lave featurebilleder til en portrætartikel om en jagerpilot, og fik i sidste øjeblik piloten til at tage mit Canon 7D med i cockpittet. Jeg monterede lynhurtigt en trådudløser, så han lettere kunne tage billeder. Eksponeringen satte jeg på auto, fokus på uendelig og håbede det bedste. Jeg valgte at sætte en fiskeøjeoptik på, da der ikke var meget plads. Jeg skød en række billeder i hangaren, mens han gjorde klar og tjekkede flyet, og fik så lov til at stå ude ved startbanen og fotografere take-off. Det blev en fin serie billeder, og dette billede gjorde serien komplet.

2011_juli_04_

F16, Skrydstrup. 

 

 

DEDIKERET OG NÆRMEST DELTAGENDE

Racet var godt i gang, jeg ankom til Helligdomsklipperne langt ude på natten. Her var der poster, og før eller siden ville nogle hold ankomme. Det var en lun sommernat. Jeg lagde mig på broen, og udnyttede chancen for at få lidt søvn. Dér lå jeg midt på broen, kamera ved min side, stjerner højt oppe over og et hav der vuggede blidt i natten. Falder i søvn. Pludselig hører jeg fjerne stemmer, og fatter i løbet af nogle sekunder hvor jeg er! Jeg lyner våddragten, tjekker at kamera og flash er tændt i det vandtætte EWA-marine etui og hopper i vandet. Et svagt skær vidner om at natten er ved at overlade scenen til morgenen. Et hold kommer svømmende, og jeg følger efter og dokumenterer.

2010_juli_10_

Island Explorer adventure race, Helligdomsklipperne, Bornholm.

 

 

GODT AT KUNNE RIGGE REB!

Nytårsaftensdag. Sammen med en hollandsk luftakrobat og hans kæreste kørte vi rundt i det sydspanske på jagt efter broer han kunne hænge fra. Senere på dagen finder vi en grotte, og jeg laver anker på toppen, rappeller ud og rigger et statisk reb, så akrobaten hænger ude foran hulen. Sætter eksterne flash, mens solen går ned. Skyder løs en times tid, og pakker al grejet sammen. En sjov og anderledes dag, hvor alle talenter skulle i brug.

2011_december_31_

Aerial Strap Artist, Spanien. 

 

 

BAG DUGGEDE BRILLER

Mit første møde med junglen var en fascinerende og surrealistisk oplevelse. Campen lå ved bredden af en biflod til den mægtige Amazonflod, og starten gik på stranden. Straks efter start hoppede jeg i en langbåd med en guide, og vi drønede op ad floden, for at finde et godt sted at fotografere løberne. Han lagde til ved noget sumpet sand, og længere inde tårnede buskadset sig op: Junglen. Jeg løb afsted, da jeg nødig ville misse de første løbere. Da jeg entrerer junglen, og begynder at løbe op ad en lille, mudret tilhugget sti, rammer fugtigheden mig som en mur! En hed, fugtig mur der får mine briller til at dugge. Jeg famler rundt, åndedrættet kæmper mod fugt, tøjet føles kvælende – sveden vælter ned af mig! Jeg sætter mig, og efter et par minutter, har jeg styr på det igen. Får tjekket udstyr og gør klar. Kan høre at de første løbere er på vej. Nogle dage efter stå jeg midt i en sump og nyder til fulde at være i den levende, fugtige regnskov! Og har nydt det lige siden…

2010_oktober_11_

Jungle Marathon, Amazonas. 

 

 

GENNEMFØRT IDÈ MED SUCCES

Fra tidlig morgen havde jeg fulgt deltagerne cykle, klatre i træer og kæmpe sig gennem en grusgrav for at finde poster. Jeg havde en plan om at lave portrætter af deltagerne på målstregen, og forsøgte at lave et setup med en speedlite og en softbox monteret på en boom. Planen var at lave et udendørs studie, hvor eneste belysning var fra flashen. Efter midnat kom vinderholdet i mål, efter mere end 15 timers strabadser. De var våde, kolde og trætte – men også glade! De åbnede champagnen i mit ´studie´, og ud over nogle seje individuelle portrætter fik jeg dette levende vinderskud.

2014_januar_12_

Kong Vinter adventure race. Græsted. 

 

Skulle du have lyst til at opleve mig ´live´ og lære nogle af mine tricks og teknikker, så afholder jeg i juni måned Adventure Photo Camp – En tre dages fotoworkshop på Bornholm. Læs mere her: www.facebook.com/adventurephotocamp.

 

FOTOMALIA SIGER TAK

Vi siger stor tak til Martin for endnu et spændende og inspirerende indlæg – vi er ret sikker på at det ikke er sidste gang vi ser mere til ham!

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til Martin og eller hans billeder, så smid endelig en kommentar!

Relateret indlæg

4 Kommentarer

kim januar 31, 2014 - 11:24 pm

Absolut en interessant fotografisk diciplin. Det er tydeligt, at det gode actionfoto kræver, at man er villig til at gå det ekstra skridt.

Jeg personligt synes at det sidste fotografi, er stærkt og yderst udtryksfuldt. Godt gået.

Martin Paldan må have et virkeligt godt kamera.

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 4, 2014 - 7:19 pm

Han må virkeligt hav et godt kamera – Ha ha ha – det er er sjovt kim!

Besvar
Jacob Almtoft februar 2, 2014 - 12:35 am

Lækre skud og en vildt fed fotografisk disciplin. Surt når det skal koste grej, men fede og anderledes vinkler man kan opnå med lidt mod og $$-ligegyldighed i gerningsøjeblikket 🙂

Besvar
Brian - fotomalia.dk februar 4, 2014 - 7:20 pm

Skidt med at der ryger lidt grej en gang i mellem – så længe det ikke er det hele, og så længe man kan få nyt 😉

Besvar

Smid en kommentar til os