Swedish Chamelion SC3 Shoulder Rig Med Follow Focus

af Kasper - fotomalia.dk

Fotomalia har kigget på swedish chamelions shoulder rig til dslr video, som Kamerakompagniet har været så letsindige at låne os – de ridser var der allerede da vi modtog det.!.

>Indsæt dårlig joke om surstrømning her<

Rigget – Swedish Chamelion SC3 Shoulder Rig Med Follow Focus (SCSRMFF), er det første rig jeg har prøvet arbejdet med i længere tid.

Tjek videoen!

Jeg har set og rørt ved andre rigs, og i bund og grund har de alle samme opbygning.
Kameraet monteres på rigget med en quickrelease ligesom på et almindeligt stativ, hvor man har en plade under kameraet og (SCSRMFF) passer sammen med manfrottos 501 stativ plader – smart.
Hele rigget kan selvfølgelig også monteres på et stativ hvis man i en hurtig vending har brug for mere stabilitet.


Der er to håndtag så man kan holde rigget fast og stabilt. på SCSRMFF er håndtagene vildt lækkert lavet og de har en let bue ude i enderne så de er ergonomisk gode at holde på i længere tid – de fleste skulder rigs på markedet er med helt lige håndtag.

Follow focus systemet som Svenskerne har lavet her, virker rigtig godt, men det er stadig et primitivt bæltetræk – ikke at der er noget galt med det, men der findes andre FF systemer som virker med en tandkrans man skruer på objektivets fokushjul, som så bliver direkte trukket af et tandhjul og det virker som om at det er en meget lille smule mere præcist, men man kan jo altid montere et andet senere, faktisk er jeg overbevist om at med dette system vil 99,9% af brugerne være tilfredse.


Rigget er bygget op omkring tre rør som er samlet med forskellige rørklemmer, håndtag og beskruninger som gør systemet meget fleksibel. Man kan næsten 100% selv kan bestemme hvordan det hele skal samles og det kan indstilles fuldstændig individuelt til brugerens behov.


Jeg har kigget på flere forskellige mærker og modeller af disse shoulder rigs – for de findes i hobetal, helt fra de meget billige lavet af bambus og tørrede snudebiller, til de helt dyre lavet af meget let helium 3 fra månen.

Dette rig ligger i den absolut høje ende rent prismæssigt og jeg synes på ingen måder der er nogen grund til at gå højere op i pris…. Måske hvis man arbejder for spielberg, men lets face it, det er for sjældent han ringer..

Kan man undvære det?

Det er altid det rigtig gode spørgsmål for os som har bedre halvdele som skal overbevises til at droppe sommerferien og julegaverne til ungerne.

Svaret er et himmeltråbende NEJ!! Det kan man ikke – du KAN IKKE leve uden et “shoulder rig”!
Når man er kommet over stadiet – “neeeej det er sjovt at mit fotokamera kan lave lidt video”, så er næste skridt at gøre sit video dslr mere filmkameraagtig så man kan se mere cool ud- det er jo ekstremt vigtigt!

Nej.. Det er helt klart, at hvis man vil lave bedre “frihånds” video så SKAL man montere sit kamera på en shoulder rig – ja.. eller et “steaydcam” – men nu er det jo shoulder rigs vi snakker om her!. Spørgsmålet er så, er det den her man skal købe? Tja… Det er et godt spørgsmål. Skulle jeg investere i sådan en, til så høj en pris – og det skal jeg, så vil jeg nok helst købe en som er tilgængelig i Danmark, for at have let adgang til reservedele, ekstradele osv. Man kan helt sikkert spare lidt penge ved at købe at andre mærker på ebay, men hvor tilgængelige er delene så?

Andre rigs?

MEN! Nu har jeg seriøst undersøgt sagen grundigt, fordi jeg efter at have lånt dette rig, er fuldstændig overbevist om at jeg aldrig kan blive lykkelig hvis jeg ikke får sådan en lækker sag til min grejsamling!
I min tilbundsgående undersøgelse, faldt jeg over flere forskellige mulige kandidater, som kvalitetsmæssigt og prismæssigt godt kan hamle op med SCSRMFF, men der var især to som skildte sig mere ud end andre.

Den første jeg har haft kig på, er Master Cinema Shoulder Rig fra nystartede Letus. Rigget er bygget af en mand som er direkte fra Hollywood og som ved hvad der skal til for at lave brugbart grej, jeg er dog bange for at der er lidt FOR mange dippedutter og muligheder og så koster det også godt 20.000kr for samme opsæt som fra de Svenske Øgler.

Det andet rig jeg har kigget på, er Cinema Bundle med Micro Shoulder Mount fra er firma der hedder Redrock. Prismæssigt ligger det meget tæt på de Svenske Firben, men at dømme udfra designet på hjemmesiden, er firmaet på randen til konkurs… Siden ligner noget der kunne være lavet af andenrangsgrafikere som Mads og som i ved, så SKAL man dømme hunden på hårene når man handler på nettet. Det er lidt ærgeligt, for det ser ellers fedt ud!

Efter alt at dømme, så vil jeg nok holde mig til min tidligere udtalelse og holde mig til et rig som kommer fra nærområdet – omend det er fra Sverige hvor øl er ulovligt og hvis man griner, straffes det med dødsstraf!
Måske ville jeg senere købe et andet follow focus system at sætte på, for der findes bedre systemer derude, men det er kun for at navlepille helt vildt, for systemet Svenskerne selv har lavet til dette rig, er ganske fortrinligt.

Til sidst

Jeg er faktisk så vildt med dette rig, at jeg vil flotte mig og give det 42 stjerner ud af 43 mulige. Grunden til at det ikke får 43 stjerner, er – som jeg sagde, at der findes follow focus systemer derude der er en lille smule bedre…. men ikke meget.

Tak fordi i kiggede med!

Relateret indlæg

5 Kommentarer

Brian - fotomalia.dk november 8, 2011 - 7:45 pm

Når der ikke er andre der vil, så må jeg jo – selv om jeg bestemt ikke er meget for at rose kasper – Faktisk er det blevet en principsag at jeg ikke vil rose ham og derfor vil jeg ikke kommenterer dit indlæg eller den gode video som i øvrigt er helt vildt flot filmet…
.
Men rigget det kan jeg jo roligt udtale mig om, for det har du jo ingen aktier i…
.
Det er et seriøst lækkert Rig, og det er en fornøjelse at arbejde med – men Fuuck det er også mange penge, og jeg syntes man kan få rigtig meget andet grej, som nok røg i min fototaske inden, jeg invisterede i “the norwigen rappit”..
.
Men som du siger – det er så lækkert!

Besvar
Kasper - fotomalia.dk november 9, 2011 - 10:07 am

Tak for den ros Brian. Det var også vildt svært at filme alle de vinkler selv, jeg løb rundt som en sindsyg ;-).
.
Det er rigtig mange penge for sådan en stak rør, men efter min mening er den næsten uundværlig, men det er rigtig mange penge – det er forresten rigtig mange penge!

Besvar
Christian Holm november 8, 2011 - 9:41 pm

Kære julemand i år har jeg været artig så jeg ønsker mig kun en ting…

Besvar
Marie november 9, 2011 - 9:28 am

Hva Hr. Kina Kasper.. Burde du ikke selv kunne bygge en der var lige så god men til MEGET billigere penge?? Sådan en “gør det selv video” vil vi gerne se.. For du har jo heller ikke andet at lave:-)

Besvar
Kasper - fotomalia.dk november 9, 2011 - 10:09 am

Hov hov!! Jeg er da en MEGET travl mand! – ind imellem..
.
Du kan tro at jeg skal bygge en selv og ja selvfølgelig skal jeg nok vise hvordan mand gør 😉

Besvar

Smid en kommentar til os