How to light a scorpion in 3 minutes or less

af Brian - fotomalia.dk

I sidste uge skulle jeg lavet et billede af en af vores Kejser skorpioner som netop havde fået unger, hvilket er et ret fotogent objekt med en spændende historie – jeg havde som altid meget dårlig tid, og derfor endte “shootet” med at være et kunststykke i Speedfoto...

En Kejser kælling

Kejser skorpionen er en af verdens største skorpionarter, og med en gennemsnitslængde på over 20cm er det da også en ordentlig krabat.

Mor med unger – et spændende syn!

Når ungerne fødes, kravler de op på hunnens ryg. Her lever de i de første par uger, hvor de faktisk fortsætter livet i et fosterlignende stadie hvor de hverken kan tage føde til sig eller har udviklet deres kommende exo-skelet. Efter et par uger har de små unger optaget alt den næring de har haft med fra deres moder. Herefter skifter de ham for første gang, og er nu udviklet til små miniature udgaver af de voksne, med fuldt funktionsdygtige munddele, klo-sakse og ikke mindst en giftbrod. Efter dette ham skifte forlader de deres moderen og er helt klar til at finde føde og “stå på egne 8 ben”.

De små fosterlignende skorpion unger – Søde? tja…

Nu lyder det jo som en meget idylisk tilværelse, og som om at skorpionmor er en rigtig god mor, men fakta er at hun godt kan finde på at spise et par af ungerne, hvis graviditeten har været for hård, og hun derfor mangler energi. Denne adfærd som i vores øjne lyder meget morbid, er faktisk en rigtig fornuftig tilpasning som i sidste ende nok resulterer i en langt højere overlevelses-procent, end hvis moderen havde bevæget sig ud af sin hule for at finde føde.

Jeg syntes selv at dette er det bedste af de par billeder jeg nåede at få lavet.. – Bedøm selv!

Nå men for at gøre en lang historie kort, så skulle jeg som sagt tage et billede af dette fænomen, og jeg havde kun et øjeblik til at gøre det

Speedlight

Skorpionen gik i et af vores backstage anlæg, og det var ikke en muligt at flytte den, da tiden var meget sparsom. Derfor var jeg nød til at lave billedet i backstageanlægget, hvilket betød at det var meget trængt med pladsen – jeg måttte med andre ord være en lille smule kreativ.

Den relativt nye Nikon SB900, som formentligt allerede bliver udskiftet med en model i 2012. Mine to har en fast plads i min fototaske, og de er en uondværelig del af mit grej.

Jeg valgte at bruge en SB900 som eneste lyskilde, og efter et halvt minut, havde jeg skudt mig ind på at et “baglys” kombineret med lidt blødt fylde, var en rigtig god løsning – men hvordan gør man lige det, med en SB900, tænker du måske – Det er faktisk ikke så svært, tjek “opsættet” herunder..

Ved at placere flashen, så den skyder ind i den hvide væg bag i anlægget, kommer det primære lys bagfra, og fordi at der hænger en hvid hylde lige over, bouncer lyset rundt og via denne bliver fronten blødt pænt op – Alt dette havde jeg selvfølgelig planlagt længe inden jeg begyndte at skyde – eller Nej nogen gange er man vel bare heldig! (det hele er styret med Nikons CLS system)

Efter lyset var sat, var det “bare” at overbevise den nye moder til at possere lidt for kameraet, hvilket overhovedet ikke er let, da hun som de fleste nye mødre ikke syntes det er vildt fedt at blive fotograferet.

Nå det var dagens indlæg fra mig, håber i kunne lide min lille biologi time kombineret med lidt foto snak – dejligt nørdet…

Relateret indlæg

7 Kommentarer

Jesper Elgaard november 10, 2011 - 9:44 am

Jeg synes de her posts, om hvordan du reelt har løst en hurtigt opgave, der kom ind lidt fra sidelinien, er virkeligt interessant. Altså hvordan du bruger hvad du har af udstyr og omgivelser kreativt. Det kræver et godt øje, erfaring og kendskab til dit grej. Fedt. 🙂

Besvar
Kasper - fotomalia.dk november 10, 2011 - 3:22 pm

Jeg er helt enig Jesper. Det viser at man med lidt kreativitet, ikke altid behøver det dyreste grej og det største setup for at løse en opgave.
Når man ser bagom kulisserne på sådanne billeder, er det meget nemt at komme til at sige nåååå ja, men jeg er ikke sikker på at jeg ville have løst det så simpelt og smart.

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 10, 2011 - 6:32 pm

Nogen gange bliver jeg faktisk også overrasket over hvor lidt der skal til for at få et lækkert resultat, og hvor simpelt man faktisk kan gøre det…
.
Hmm jeg bliver helt urolig, du havde slet ingen spydige bemærkninger – er der noget galt, er du sur på mig eller?

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 10, 2011 - 6:15 pm

Hej Jesper…
.
Dejligt at have dig på de kanter her igen, var lige ved at tro at du var blevet sur efter at jeg ikke var kommet forbi din dør endnu, meeen jeg skal nok komme! 😉
.
Og tak for kommentaren, jeg nyder også at lave de her indlæg, men hvis man ikke har nogen opgave i lang tid, så er det jo ikke nemt.
.

Besvar
Jesper Elgaard november 11, 2011 - 11:37 am

Jeg er så utroligt svær at gøre sur. 🙂 Næh, jeg har bare været i gang med at nurse nogle gode kunder, og har arbejdet på at blød gøre en ny. 🙂 Døren står altid åben (For alle der kommer her på FotoMalia.dk) hvis du kommer forbi.

Besvar
Jesper Videbæk november 10, 2011 - 5:19 pm

Helt enig med de to ovenstående.

Blir sådan nogle fætre egentlig røde når man koger dem? Det kunne da være super cool at servere skorpion i stedet for krebs eller hummer.

Besvar
Brian - fotomalia.dk november 10, 2011 - 6:35 pm

Tak for kommentaren…
.
Jeg ved faktisk ikke om den blir rød, men den er ikke direkte i familie med en hummer, faktisk er Kasper nærmere beslægtet med et hamster end skorpionen er med en hummer..
.
Men den bliver selvlysende grøn under ultraviolet lys – det er faktisk ret sejt, og måske et blog indlæg værdigt…. Hmmm

Besvar

Smid en kommentar til os